Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 27 /19:06

JAV prezidentas didžiuojasi, kad „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi žuvo, bet Rusija tuo netiki

„Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi šeštadienį žuvo JAV vykdant karinį reidą šiaurės Sirijoje, sekmadienį patvirtino JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
Abu Bakras al-Baghdadi
Abu Bakras al-Baghdadi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas tikino, kad šiąnakt JAV specialios paskirties pajėgoms išsilaipinus Idlibo provincijos Barišos kaimo pakraštyje Sirijoje buvo įvykdytas teisingumas.

„JAV pareigūnai buvo neįtikėtini. Turėjau progą didžiausią dalį to matyti“, – kalbėjo D.Trumpas. Jis lygino reginį su filmu, tačiau nesukonkretino, kaip gavo tokią galimybę stebėti operaciją.

Per klausimų ir atsakymų seriją po jo pranešimo apie A.Bakro al-Baghdadi žūtį, D.Trumpas sakė, kad „Islamo valstybės“ lyderis buvo „stebimas kelias savaites“. Kai tik buvo patvirtinta jo buvimo vieta, šeštadienį buvo pradėta vykdyti specialiųjų pajėgų operacija.

Joje dalyvavo „didelė grupė“ su „aštuoniais sraigtasparniais ir mes turėjome daug kitų laivų ir lėktuvų“, nurodė Amerikos prezidentas.

VIDEO: Paviešinti JAV vykdyto karinio reido, per kurį žuvo „Islamo valstybės“ lyderis, padarinių vaizdai

Anot jo, paskutines gyvenimo minutes A.B.al-Baghdadi praleido baimindamasis JAV specialiųjų pajėgų pareigūnų. D.Trumpo teigimu, jis rėkė, verkė ir vaitojo.

Pasak JAV prezidento, pavojingiausia operacijos dalis buvo skrydis iki „Islamo valstybės“ lyderio slėptuvės, tačiau ji puikiai pavyko.

D.Trumpas tikino, kad per operaciją JAV pareigūnai nenukentėjo, nors ir buvo pasitikti ugnimi. Esą sužeistas buvo tik pareigūnų šuo, persekiojęs „Islamo valstybės“ lyderį tunelyje, kuriuo jis bandė pabėgti.

Tiesa, CNN skelbia, kad JAV Gynybos sekretorius Markas Esperas pranešė, jog per operaciją du pareigūnai visgi buvo lengvai sužeisti. Sekretorius taip pat pasakojo, kad bandyta įkalbėti A.B.al-Baghdadi pasiduoti gyvam, tačiau šis atsisakė tai padaryti.

Galiausiai A.B.al-Baghdadi detonavo savižudžio liemenę. Kartu žuvo trys jo vaikai. Taip pat kartu su „Islamo valstybės“ lyderiu, anot D.Trumpo, žuvo daug jo bendražygių.

Jis mirė kaip šuo.

„Sprogimo metu jo kūnas buvo sumaitotas. Tunelis įgriuvo. Tačiau tyrimų rezultatai iš karto ir visiškai patvirtino jo tapatybę. Tai buvo jis. Banditas, kuris taip smarkiai stengėsi įbauginti kitus, paskutines savo gyvenimo akimirkas jis praleido jausdamas didžiulę baimę ir visišką paniką bei siaubą, baimindamasis jį persekiojusių amerikiečių pajėgų“, – kalbėjo D.Trumpas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio

Taip pat, pasak JAV prezidento, kartu buvo ir žuvo dvi moterys. CNN skelbia, kad jos buvo A.B.al-Baghdadi žmonos. Abi jos dėvėjo savižudžių liemenes, todėl buvo per pavojinga rizikuoti, ar jos nesusisprogdins.

„Jis mirė kaip šuo. Jis mirė kaip bailys“, – lygino JAV prezidentas pridurdamas, kad dabar pasaulis tapo saugesnis.

Kiti vienuolika kartu su „Islamo valstybės“ lyderiu buvusių vaikų, pasak D.Trumpo, išgyveno. Taip pat sulaikyta ir grupelė suaugusiųjų.

Įvykio vietoje rasta daug grynųjų pinigų.

Kai A.B.al-Baghdadi susisprogdino, tunelis, kuriuo jis bandė pabėgti, griuvo. Tačiau D.Trumpas pasakojo, kad jau po penkiolikos minučių buvo patvirtina, kad tunelyje rastų palaikų DNR sutampa su „Islamo valstybės“ lyderio. Taigi, buvo aišku, kad jis negyvas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo spaudos konferencija
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo spaudos konferencija

„Jis buvo „Islamo valstybės“ – negailestingiausios ir žiauriausios teroristinės organizacijos pasaulyje – įkūrėjas ir lyderis. JAV jo ieškojo daugybę metų. Pagauti arba nužudyti A.B.al-Baghdadi buvo mano administracijos prioritetas“, – kalbėjo D.Trumpas.

Jis tikino, kad nuolat klausdavo, kur yra „Islamo valstybės“ lyderis. D.Trumpas pasakojo, kad A.B.al-Baghdadi pagauti nebuvo lengva, nes jis nesinaudojo mobiliuoju telefonu, slapstėsi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio

JAV prezidentas patvirtino, kad pagauti A.B.al-Baghdadi pavyko ne iš pirmo karto– esą iki sėkmingos operacijos 2–3 tokios progos sužlugo.

JAV prezidentas tikino, kad apie būsimą operaciją žinojo kelias dienas, tačiau jis pripažino, kad apie tai informavo vos keletą Kongreso narių, nes baiminosi informacijos nutekėjimo.

JAV prezidentas už pagalbą vykdant operaciją dėkojo Rusijai, Turkijai, Sirijos kurdams ir Irakui. Šalys partnerės, pasak D.Trumpo, tiksliai nebuvo informuotos apie operaciją, tačiau sudarė galimybes ją atlikti.

Rusija netiki

Nepaisant D.Trumpo padėkų ir teiginių, kad „Islamo valstybė“ yra ir Rusijos priešas, CNN žiniomis, Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas pareiškė, kad Rusija neturi patikimos informacijos apie JAV operaciją.

„Augantis tiesioginių šios „operacijos“ dalyvių ir šalių, kurios esą prisidėjo, skaičius bei tai, kad kiekvienas pateikia visiškai skirtingas detales, kelia visiškai teisėtus klausimus ir abejones dėl „operacijos“ tikrumo ir ypač dėl jos sėkmės“, – teigė jis.

I.Konašenkovas taip pat akcentavo, kad Rusijos kariuomenė nepastebėjo jokių JAV oro pajėgų skrydžių regione. D.Trumpas tikino, kad oro pajėgos skrido būtent per Rusijos oro erdvę.

Pasak jo, A.B.al-Baghdadi mirtis, jei jis tikrai žuvo, neturės jokio poveikio Sirijoje arba teroristų veiksmams Idlibe.

Buvimo vietą nurodė Irakas

BNS duomenimis, Irakas skelbia nurodęs amerikiečiams A.B.al-Baghdadi buvimo vietą.

„Irako nacionalinė žvalgybos tarnyba, turėdama tikslios informacijos, nustatė „Daesh“ vadeivos A.B.al-Baghdadi slėptuvę“, – nurodoma pranešime, kuriame vartojamas arabiškas „Islamo valstybės“ akronimas.

Jame nurodoma, kad šios informacijos pagrindu JAV įvykdė specialiąją operaciją Sirijos šiaurės vakaruose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas po JAV pajėgų antskrydžio

Žurnalistams išplatintame pareiškime tarnybos nurodė, kad žvalgybos daliniai suformavo „specialią komandą“, kuri metus dirbo, kad susektų A.B.al-Baghdadi.

D.Trumpas patikino, kad A.B.al-Baghdadi mirtis nekeičia jo pozicijos patraukti JAV pajėgas iš Sirijos.

„Mes savo pajėgų ten nenorime laikyti dar 200 metų. Jie ten praleido daugybę laiko. Mes traukiamės“, – teigė jis.

Sirijos kurdai baiminasi „Islamo valstybės“ keršto

Sirijos kurdų pajėgos baiminasi „Islamo valstybės“ keršto išpuolių po to, kai JAV sekmadienį pranešė, kad šio džihadistų judėjimo lyderis žuvo, skelbia BNS.

„Miegančios“ džihadistų kuopelės sieks keršyti už A.B.al-Baghdadi žūtį, – sakė Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vadas Mazloumas Abdi. – Štai kodėl viskas yra įmanoma, įskaitant ir atakas prieš kalėjimus.“

Kovojant su „Islamo valstybe“, SDF buvo pagrindinė JAV vadovautos koalicijos partnerė Sirijoje. Skaičiuojama, kad Sirijos šiaurės rytuose įvairiuose kalėjimuose laikoma apie 12 tūkst. įtariamų „Islamo valstybės“ narių.

Per SDF vadovautą operaciją kovą buvo sunaikinta paskutinė „Islamo valstybės“ paskelbto „kalifato“ dalis. Kažkada šis „kalifatas“ kontroliavo didžiulę Sirijos ir Irako teritoriją.

Tačiau teritorinė pergalė prieš šią džihadistų grupuotę nereiškia, kad buvo sunaikinta pati organizacija ar jos ideologija. Nedidelės kovotojų kuopelės pasislėpė pogrindyje ir toliau vykdo išpuolius regione.

Pasveikino Vakarų šalių lyderiai

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį pasveikino „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderio A.B.al-Baghdadi žūtį ir ją pavadino „svarbiu momentu“, tačiau pridūrė, kad kova prieš džihadistų grupuotę „dar nebaigta“.

„A.B.al-Baghdadi mirtis yra svarbus momentas mūsų kovoje su terorizmu, tačiau kova prieš piktąją „Daesh“ dar nebaigta, – tviteryje parašė Britanijos vyriausybės vadovas. – Mes dirbsime su mūsų koalicijos partneriais, kad padarytume galą žudikiškai ir barbariškai „Daesh“ veiklai visiems laikams.“

Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministrė Florence Parley taip pat dėl to išreiškė sveikinimus Vašingtonui ir pažadėjo, kad jos šalis tęs kovą su „Islamo valstybe“, „kartu su partneriais, prisitaikydama prie įvykių eigos regione“.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį taip pat pasveikino Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pranešimą apie „Islamo valstybės“ lyderio žūtį ir pavadino tai „svarbiu istoriniu įvykiu“.

Tačiau vizito Izraelio karinių oro pajėgų bazėje metu premjeras taip pat pažymėjo, kad „kova tęsiasi“.

Koraną citavo dar būdamas vaikas

Ibrahimas Awwadas Ibrahimas al-Badri, kitaip žinomas Abu Bakras al-Baghdadi gimė 1971-aisiais Samaroje, Irake nepasiturinčioje sunitų šeimoje.

Jo šeima buvo labai pamaldi, o giminė tvirtino esanti pranašo Muhamedo palikuonys.

Dar būdamas paauglys A.B.al-Baghdadi mėgo atmintinai cituoti Koraną, skrupulingai laikėsi religinių dogmų. Net šeima dėl to jį meiliai pravardžiuodavo tikinčiuoju, nes visi gaudavo barti, jei pažeisdavo tikėjimo standartus.

„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi 2014 ir 2019 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi 2014 ir 2019 metais

Nenuostabu, kad ir studijuoti jis pasirinko su religija susijusius dalykus. Bagdado universitete studijavo Islamą, vėliau magistre ir doktorantūroje gilinosi į Koraną.

Iki 2004-ųjų būsimas „Islamo valstybės“ lyderis gyveno Bagdado priemiestyje kartu su savo dviem žmonomis ir šešiais vaikais. Vietinėje mečetėje jis mokė vaikus Korano, buvo subūręs futbolo klubą.

Dar besimokantį mokykloje vaikiną dėdė pakvietė prisijungti prie Musulmonų brolijos. A.B.al-Baghdadi sparčiai suko link radikalizmo ir tapo salafių judėjimo nariu.

Kartą buvo sulaikytas

Vos 2003 m. JAV įsiveržė į Iraką, A.B.al-Baghdadi tapo sukilėliu.

2004 m. vasarį JAV pajėgos būsimą „Islamo valstybės“ lyderį sulaikė ir dešimčiai mėnesių įkalino Bukos belaisvių stovykloje.

2004 m. vasarį JAV pajėgos būsimą „Islamo valstybės“ lyderį sulaikė ir dešimčiai mėnesių įkalino Bukos belaisvių stovykloje.

Sulaikytas A.B.al-Baghdadi pasišventė religijai – meldėsi, mokė tikėjimo tiesų kitus belaisvius.

Kaip BBC teigė vienas iš kartu su A.B.al-Baghdadi sulaikytų asmenų, jis buvo tylus, tačiau greitai mezgė ryšius tarp tarpusavyje nesutariančių Sadamo Husseino rėmėjų ir džihadistų. Su daugeliu buvusių sulaikytųjų ryšius vyras išlaikė ir po 2004-ųjų gruodžio, kai buvo paleistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al Baghdadi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al Baghdadi

Vos atgavęs laisvę A.B.al-Baghdadi susisiekė su „Al Qaeda“ atstovu Irake. Sužavėtas vyro religinio išprusimo šis A.B.al-Baghdadi pakvietė atvykti į Damaską.

Kilo į pačias „Islamo valstybės“ viršūnes

Netrukus susikūrė „Islamo valstybės“ pirmtakė. O jai ypač pasitarnavo A.B.al-Baghdadi talentas megzti ryšius tarp ją sukūrusių užsieniečių ir vietinių Irako gyventojų. Todėl A.B.al-Baghdadi autoritetas palaipsniui augo.

Niekas nenustebo, kai jis tapo Šariato komiteto vadovu ir vienu iš vienuolikos „Islamo valstybės“ lyderio Abu Omar al-Baghdadi patarėjų. Ir toliau A.B.al-Baghdadi įtaka augo, jis buvo atsakingas už „Islamo valstybės“ vadovų komunikaciją Irake.

„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al Baghdadi
„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al Baghdadi

2010 m. balandį, žuvus lyderiui A.O.al-Baghdadi, vyras buvo pasirinktas tapti nauju „Islamo valstybės“ emyru.

A.B.al-Baghdadi ėmėsi gaivinti JAV pajėgų smarkiai susilpnintą organizaciją.

Tikėdamasis pasinaudoti Sirijoje didėjančiais neramumais, 2011-aisiais A.B.al-Baghdadi nurodė čia įsteigti slaptą „Islamo valstybės“ būrį. Stiprėjant priešpriešai su „Al Qaeda“ jis vėliau tapo „Islamo valstybės“ stipriausia jėga.

2014 m. birželį buvo užimtas antras pagal dydį Irako miestas Mosulas. Po kelių dienų skaitydamas penktadienio pamokslą A.B.al-Baghdadi pasiskelbė kalifu.

„Aš esu valis (lyderis), kuris jums vadovauju, nors ir nesu geriausias iš jūsų. Tad jei matote, kad esu teisus, padėkit man. Jei matote, kad aš neteisus, patarkite man ir nukreipkite mane teisingu keliu, ir pakluskite man, kol aš paklūstu Dievui“, – tuomet sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi 2014 metais Mosulo Nuri mečetėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi 2014 metais Mosulo Nuri mečetėje

Po to „Islamo valstybės“ vadeiva dingo lyg į vandenį. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę.

Šių metų balandį jis pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kuriame savo šalininkus paragino „keršyti“ už nužudytus „Islamo valstybės“ narius.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A.B.al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

Keliskart žiniasklaida buvo klaidingai pranešusi apie jo mirtį. Nukovusi A.B.al Baghdadi yra klaidingai skelbusi ir Rusija, ir JAV.

Paskutinį kartą tai vyko 2017-aisiais. Tuomet apie mirtį žinių turinti pranešė Sirijoje žmogaus teisių padėtį stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Tuomet Rusijos propagandinės priemonės suskubo skelbti, kad „Islamo valstybė“ jau patvirtino duomenis apie A.B.al-Baghdadi žūtį, tačiau informacijos nepatvirtino nei patikima Irako, nei kurdų žiniasklaida, nei su grupuote siejami informacijos kanalai.

Nepatvirtintu pranešimu, regis, tuomet patikėjo, ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris tviteryje pasidžiaugė: „Didelė pergalė prieš ISIS!“

Tačiau, jei šįkart A.B.al-Baghdadi mirtis tikrai tiesa, „Islamo valstybei“ tai – milžiniška netektis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius