-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijos ugnikalnis išspjovė naują pelenų debesį, atšaukti visi skrydžiai iš Londono (nuotraukos)

Tuo metu, kai nuostolius patiriančių oro bendrovių vadovai kaltina už skrydžių saugumą atsakingų organizacijas dėl pernelyg griežtų sankcijų, Islandijos ugnikalnis įgauna antrą kvėpavimą.
Ugnikalnio pelenų kelionė
Ugnikalnio pelenų kelionė / „Scanpix“ nuotr.

Antradienio rytą buvo oficialiai atšaukti skrydžių draudimai Europos oro erdvėje. Oro navigacijos agentūra „Eurocontrol“, atsižvelgdama į mokslininkų patarimus, rekomenduoja atnaujinti skrydžius tose zonose, kur pelenų koncentracija atmosferoje maža. Taip pasielgė ir Lietuvos oro uostai. Jie galėtų dirbti visu pajėgumu. Tačiau neįmanoma grąžinti skrydžių tvarkaraščio, nes uždaryti kitų šalių oro uostai.

Kaip pranešė Lietuvos radijas, Civilinės aviacijos administracijos vadovas Kęstutis Auryla teigia, jog visi į Vilniaus oro uostą atvykę orlaiviai yra apžiūrimi specialistų. Kol kas nepastebėta jokių pokyčių, vulkaninės dulkės lėktuvų nepaveikė.

Kaip pabrėžia BBC apžvalgininkai, kol kas oro erdvėje tvyro painiava ir sunku prognozuoti bent diena į priekį. Antradienio vakaro skrydžius – taip pat. Nors bandomuosius skrydžius atlikusi „British Airways“ skelbė, kad pelenai lėktuvų variklių nepažeidė, situacija gali labai greitai pasikeisti.

Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės oro erdvę kontroliuojanti Nacionalinė oro susisiekimo tarnyba (NATS) dar vakar skelbė, kad antradienio rytą pradės veikti Škotijos oro uostai, o iš Londono skrydžiai planuoti jau antradienio vakarą. Tačiau artėjant naujam ugnikalnio debesiui visi skrydžiai iš Londono vėl atšaukti. Todėl labai gali būti, kad atsigaunanti oro erdvė vėl bus paralyžiuota.

Iš esmės ši situacija visiškai atitinka Islandijos meteorologų prognozes. Jie praėjusią savaitę prognozavo, kad Islandijos ugnikalnis nurims, o vėliau vėl atsigaus, sujaukdamas visus planus. Todėl sumaištis tęsis gal net mėnesius, o ne savaites.

Didžioji Britanija, savo oro erdvę uždariusi balandžio 15 dieną, nusprendė pasitelti į pagalbą karinį laivyną ir tokiu būdu grąžinti namo įvairiose pasaulio šalyse užstrigusius tautiečius.

Skrydžių virš Europos situaciją tiesiogiai galite stebėti čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius