Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 20 /21:39

Išpuolis Berlyne: atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“

Kas sėdėjo prie mirtį mažiausiai 12 žmonių atnešusio sunkvežimio vairo Berlyne, kai šis įskriejo į šurmuliuojančią Kalėdų mugę? Vokietijos spauda dėlioja žiauraus įvykio paveikslą.
Išpuolis Berlyne
Išpuolis Berlyne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Berlyno policija sulaikė 23-ejų pakistanietį, kuris įtartas mažiausiai 12 žmonių užmušusio sunkvežimio vairavimu;
  • Sunkvežimyje rastas nušautas Lenkijos pilietis, kuris iš Italijos į Berlyną gabeno plieno produkciją;
  • Sulaikytas pakistanietis – prieglobsčio prašytojas, policijai žinomas tyrime dėl seksualinio nusikaltimo; policija atliko reidą pabėgėlių stovykloje;
  • Popiet paskelbta, kad sulaikytasis gali būti ne išpuolio vykdytojas. Jis tikriausiai vis dar laisvėje ir yra ginkluotas bei pavojingas. Jis gali turėti bendrininkų.

Tyrėjai mano, kad sunkvežimis buvo tyčia nukreiptas į mugę – antradienio ryte jie oficialiai prabilo, kad žiaurus įvykis yra „numanomas teroro aktas“.

Vairuotojas sėdėjo prie juodo „Scania“ sunkvežimio vairo. Transporto priemonė priklauso Lenkijos įmonei, registruotai Gryfino mieste. Jos savininkas Arielis Zurawskis žiniasklaidai patvirtino, kad tai – jo įmonės sunkvežimis, tačiau manoma, kad jį vairuoti turėjęs lenkas buvo nušautas.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad sunkvežimį vairavo 23-ejų pakistanietis, Vokietijoje prisistatęs Navedu B. ir Navidu B. Jis sulaikytas, tardomas policijos. Vyras neigė prisidėjęs prie išpuolio, o po kurio laiko ir policija suabejojo, ar sulaikė tą žmogų.

VIDEO: Tragedija Berlyne: policija nėra tikra, kad sulaikė tikrąjį išpuolio vykdytoją

21.39 val. Teroristinė organizacija „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už išpuolį Berlyne. Apie taip paskelbė „Reuters“ remdamasi IS naujienų agentūros „Amaq“ pranešimu.

20.17 val. Kaip skelbia spiegel.de, Vokietijos Federalinės prokuratūros atstovai informavo, kad dėl išpuolio pirmadienį sulaikytas pakistanietis Navidas B. išleistas į laisvę, nes nepakanka įkalčių jį apkaltinti. Tai reiškia, kad tikrasis kaltininkas iš tiesų yra nesulaikytas

19.30 val. Pranešama, kad Vakarų valstybėse, kuriose gyva kalėdinių mugių tradicija, bus stiprinamas saugumas miestų centruose. Pranešama apie papildomas saugumo priemones Čikagoje, Danijos sostinėje Kopenhagoje, Norvegijos Oslo ir Bergeno miestuose.

17.25 val. Vokietijos Federalinės kriminalinės policijos vadovas Holgeris Münchas sako negalįs atmesti galimybės, kad išpuolio sunkvežimiu Berlyno kalėdinėje mugėje įtariamųjų gali būti ne vienas, ir jie gal tebėra laisvėje.

H.Münchas antradienį sakė žurnalistams, kad pareigūnai dar nėra tikri, jog suimtas įtariamasis tikrai yra vairuotojas, nukreipęs sunkvežimį į minią Berlyno kalėdinėje mugėje. Kol kas dar nerastas ginklas, kuriuo buvo nušautas to sunkvežimio keleivis, nežinoma, kiek žmonių buvo susiję su šia teroro ataka.

Dėl šių priežasčių jis sako, „suprantama, mes esame itin budrūs ir tiriame visomis kryptimis“.

Šeši iš 12 žuvusiųjų tikrai yra vokiečiai, o ar likę šeši taip pat yra vokiečiai – dar nenustatyta.

H.Münchas nurodė, kad šeši iš 12 žuvusiųjų tikrai yra vokiečiai, o ar likę šeši taip pat yra vokiečiai – dar nenustatyta.

Vokietijos generalinis prokuroras Peteris Frankas tuo metu sako, kad išpuolis Berlyno kalėdinėje mugėje laikomas teroro aktu, nors niekas atsakomybės dėl jo neprisiėmė.

Jis taip pat nurodė, kad visiškai nežinoma, ar šio akto vykdytojas buvo vienas, ar jų buvo daugiau, ir sulaikytas įtariamasis „gali būti visi ne kaltininkas, ir nepriklausyti jokiai kaltininkų grupei“.

P.Frankas pažymėjo, kad šio siautėjimo pobūdis primena liepos išpuolį sunkvežimiu Nicoje, Prancūzijoje, ir kad panašius teroro būdus naudoja islamo ekstremistų grupuotės.

16.35 val. Kanclerė Angela Merkel apsilankė išpuolio vietoje ir padėjo gėlių. Anksčiau dieną Vokietijos lyderė paskelbė, kad išpuolis Berlyne buvo motyvuotas teroristinių paskatų bei pasmerkė jo organizatorius.

16.20 val. Berlyno policijos vadas perspėjo, kad galimos naujos atakos mieste ar jo apylinkėse.

Saro krašto vidaus reikalų ministras Klausas Bouillonas pareiškė, kad Vokietija yra „karo būklėje“. „Kai kurie žmonės, kurie visada nori matyti tik gera, to nesupranta“, – teigė jis.

16.07 val. Paskelbta Lenkijos piliečio, kuris buvo nušautas, o jo vairuojamas sunkvežimis – tikriausiai pagrobtas, nuotrauka.

15.57 val. Amerikiečiai buvo įspėję

Vokietijos Federalinės kriminalinės policijos vadovas Holgeris Münchas spaudos konferencijoje teigė, kad vis dar neaišku, ar išpuolis įvykdytas islamistų. Jo teigimu, iki šios dienos vakaro turėtų paaiškėti, ar „sulaikytas tas žmogus“.

Pareigūnai taip pat neatmeta galimybės, kad su išpuoliu gali būti susiję ne vienas, o keli asmenys.

Spaudos konferencijoje buvo keliamas klausimas, kodėl JAV lapkričio mėnesį įspėjo amerikiečius dėl galimų išpuolių Vokietijos kalėdinėse mugėse, tačiau tokio perspėjimo vokiečių pareigūnai savo gyventojams nepaskelbė. Berlyno policijos vadovas atsakė, kad neįmanoma visiškai apsisaugoti nuo išpuolių – yra pernelyg daug potencialių taikinių. Visoje Vokietijoje veikia 2,5 tūkst. kalėdinių mugių, vien Berlyne – 60.

14.13 val. Sulaikytas ne tas žmogus?

Berlyno policija mano, kad sulaikytas pakistanietis – ne mirtį sėjusio sunkvežimio vairuotojas. Apie tai paskelbė welt.de, remdamiesi šaltiniu, užimančiu aukšto rango pareigas.

Turime ne tą žmogų. Todėl situacija keičiasi. Tikrasis kaltininkas yra vis dar laisvėje ir gali padaryti daugiau žalos.

„Turime ne tą žmogų, – sakė jis. – Todėl situacija keičiasi. Tikrasis kaltininkas yra vis dar laisvėje ir gali padaryti daugiau žalos.“ Pareigūnai mano, kad jis tikriausiai yra ginkluotas ir pavojingas.

Welt.de žiniomis, pareigūnams įtarimų sukėlė tai, kad ant pakistaniečio drabužių nerasta aukos – Lenkijos piliečio, sunkvežimio vairuotojo, kuris buvo nušautas, – kraujo.

Berlyno policijos vadovas naujienų agentūrai AFP taip pat patvirtino, kad pareigūnai „nėra tikri“, jog sulaikytasis yra išpuolio vykdytojas. Policija kreipėsi į visuomenę, kad pastebėję įtartiną asmenį prie jo nesiartintų ir nedelsiant informuotų pareigūnus.

13.50 val. Figūravo tyrime dėl seksualinio nusikaltimo

Jau anksčiau skelbta, kad sulaikytas pakistanietis Vokietijos policijai buvo žinomas, bet ne dėl su terorizmu susijusių nusikaltimų. Dabar aiškėja, kad jis į policijos akiratį pakliuvo tiriant seksualinį užpuolimą, skelbia welt.de.

Portalo žiniomis, nusikaltimas buvo įvykdytas šią vasarą.

13.11 val. Įtariamasis neigia

Sulaikytas pakistanietis neigia vairavęs sunkvežimį.

Naujienų agentūra DPA skelbia, kad, jos šaltinių teigimu, įtariamasis neigia vairavęs sunkvežimį, kuriuo buvo užmušta mažiausiai 12 žmonių, dar dešimtys – sužeisti.

11.18 val. Buvo žinomas policijai

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad įtariamasis – 23-ejų pakistanietis, kuris į šalį atvyko 2016 m. vasario mėnesį. Welt.de žiniomis, Navedas yra gimęs 1993 m. sausio 1 d.

Į Vokietiją jis pateko per Balkanus. Pranešama, kad jis nuo 2016 m. birželio turėjo laikiną leidimą gyventi šalyje.

„Spiegel“ rašo, kad vyras Vokietijos pareigūnams nebuvo sukėlęs įtarimų dėl galimų sąsajų su islamistais. Jis buvo žinomas policijai, tačiau ne dėl ryšių su teroristais, o dėl nesunkių nusikaltimų. Kokių – kol kas neaišku.

Manoma, kad pastaruoju metu jis gyveno buvusiame Tempelhofo oro uoste, kuris yra paverstas pabėgėlių stovykla. Čia policija antradienį atliko reidą, apklausė keliolika žmonių, tačiau nė vieno nesuėmė.

„Scanpix“/AP nuotr./Prieglobsčio prašytojai buvusiame Berlyno oro uosto angare
„Scanpix“/AP nuotr./Prieglobsčio prašytojai buvusiame Berlyno oro uosto angare

09.59 val. Kas vairavo?

Policija oficialiai mažai ką atskleidžia apie sulaikytą sunkvežimio vairuotoją. Jis išgyveno smūgį, tačiau netrukus buvo sulaikytas maždaug už 2 kilometrų nuo Breitscheidplatz aikštės, kurioje žuvo mažiausiai 12 žmonių. Pasirodė pranešimų, kad vienas įvykio liudininkas pėsčias vijosi įtariamąjį ir nurodė policijai, kur jo ieškoti.

Pasirodė pranešimų, kad vienas įvykio liudininkas pėsčias vijosi įtariamąjį ir nurodė policijai, kur jo ieškoti.

Saugumo šaltiniai, kuriuos citavo naujienų agentūra DPA, sakė, kad sunkvežimį vairavo prieglobsčio prašytojas iš Pakistano, į Vokietiją atvykęs vasario mėnesį.

Sunkvežimis – iš Lenkijos

Sunkvežimyje rastas negyvas 37-erių Lenkijos pilietis. Jo tapatybė neatskleidžiama, tačiau skelbiama, kad jis – Lenkijos įmonės, kuriai priklauso sunkvežimis, savininko pusbrolis.

Vairuotojas iš Italijos į Vokietiją gabeno „Thyssen“ plieno produkciją. Tačiau Berlyne juos priimti turėjusi įmonė pranešė, kad to padaryti tądien negali – nurodė lenkui Berlyne palaukti kitos dienos.

Įmonės savininkas AFP naujienų agentūrai sakė, kad su vairuotoju paskutinį kartą jis susisiekė pirmadienį 16 val. Vairuotojas informavo apie pasikeitusį prekių pristatymo grafiką ir sakė pasistatęs sunkvežimį netoli prekes priimančios įmonės. „Spiegel“ rašo, kad vairuotojas nenurodė tikslios savo buvimo vietos, tik pasakė, kad rajone – pilna musulmonų, ir jis eis suvalgyti kebabo.

Savininkas tvirtai tiki, kad jo pusbrolis niekaip neprisidėjo prie incidento, kurį policija vadina numanomu teroro aktu. „Kažkas jam turėjo nutikti, – sakė jis. Esu šokiruotas.“ „Jis yra mano pusbrolis, pažįstu jį nuo vaikystės. Galiu už jį garantuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė A.Zurawskis.

Mokėsi užvesti?

Įmonės transporto vadybininko Lukaszo Wasiko teigimu, sunkvežimio GPS duomenys rodo, kad po pastatymo transporto priemonė buvo užvedinėjama tris kartus.

Atrodo, kad tarsi kažkas mokėsi, kaip sunkvežimį vairuoti“, – sakė įmonės vadybininkas.

Iš pradžių buvo pamėginta variklį užvesti vieną kartą, tuomet valandą nieko nevyko. 16.52 val. variklis buvo vėl pamėgintas įjungti. Dar kartą – 17.37 val. Panašu, kad buvo dar keli kartai.

L.Wasikas teigia, kad variklis negalėjo būti įjungiamas dėl kabinos pašildymo – tam yra atskira sistema. „Atrodo, kad kažkas mokėsi, kaip jį vairuoti, ir jam sunkiai sekėsi“, – sakė jis lenkų portalui „Money.pl“.

19.34 val. vietos laiku sunkvežimis galiausiai nuvažiavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius