-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsigando be reikalo: JAV nėra įstatymo, leidžiančio žudyti jau gimusius kūdikius

Internete pasirodžiusios spekuliacijos, kad vienas Kalifornijos valstijos įstatymas leis žudyti jau gimusius kūdikius, yra melagingos. Ši sąmokslo teorija gimė iš šiam projektui nepritariančiųjų argumentų. Iš tiesų įstatymas tiesiog išplečia kai kurias teises, susijusias su abortais, kūdikio praradimu dėl su nėštumu susijusių priežasčių ir pan.
Gimdyvė
Gimdyvė / 123RF.com nuotr.

Dėl įstatymo susirūpino ir lietuviai

Vienas lietuvis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame neįvardytas jaunas vyras pasakoja apie naująjį įstatymo projektą.

„Globalistai taip nori mažinti žmonių populiaciją, kad priima įstatymus, leidžiančius žudyti 28 d. kūdikius“, – paaiškino internautas.

Spekuliacijos, kad vienas Kalifornijos valstijos įstatymas leis žudyti jau gimusius kūdikius, yra klaidingos
Spekuliacijos, kad vienas Kalifornijos valstijos įstatymas leis žudyti jau gimusius kūdikius, yra klaidingos

Įraše matomas vyras kalba apie projektą, perspėdamas, neva tai yra vienas iš labiausiai trikdančių kada nors girdėtų dalykų. Įrašo metu rodomi ir esą jo kūdikio vaizdai.

„Tai yra mano sūnus, kuris gimė maždaug prieš 28 dienas. Dabar Kalifornijoje priimami teisės aktai, kurie leistų jį nužudyti. Šis įstatymas AB 2223 padarytų taip, kad būtų visiškai legalu žudyti kūdikius, ne tik esančius įsčiose, bet ir jau gimusius, iki 28 dienų amžiaus“, – pasakoja vyras.

Tačiau šios teisės akto interpretacijos yra klaidinančios – projektu nesiekiama įteisinti naujagimių žudymo, tik apginti tėvus, praradusius kūdikį dėl su nėštumu susijusių priežasčių.

Nesusipratimai dėl formuluotės

Kalifornijos valstijos asamblėjos įstatymo projektas nr. 2223, pavadintas „reprodukcinės sveikatos“ projektu, buvo priimtas svarstyti 2022 m. rugsėjo 27 d. Jį pateikė asamblėjos narė Buffy Wicks.

123RF.com nuotr./Naujagimis
123RF.com nuotr./Naujagimis

Kai kurie priešiškai nusiteikę asmenys aiškino, kad šis projektas iš tikrųjų įteisina kūdikių žudymą net iki kelių savaičių po gimimo.

Oponentai atkreipė dėmesį į neaiškią formuluotę ir naujus su nėštumo nutraukimu susijusius terminus.

„Nors „perinatalinės mirties“ apibrėžimai skiriasi, visi jie apima naujagimių mirtį praėjus septynioms ar daugiau dienų po gimimo“, – pažymėjo Kalifornijos šeimos taryba.

Pasaulio sveikatos organizacija perinatalinę mirtį apibrėžia kaip vaisiaus ar naujagimio mirtį nuo 28 nėštumo savaitės iki pirmųjų 7 gyvenimo dienų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Intensyvios terapijos skyrius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Intensyvios terapijos skyrius

Asamblėjos narė B.Wicks tvirtino, kad įstatymas neįteisina kūdikių žudymo, o tokią dezinformaciją skleidžia projekto priešininkai.

Projekte nurodoma, kad niekam negali būti taikoma civilinė ar baudžiamoji atsakomybė dėl jo veiksmų, susijusių su nėštumu ar nėštumo baigtimi, įskaitant persileidimą, negyvo vaiko gimimą, abortą ar perinatalinę mirtį dėl su nėštumu susijusių priežasčių.

Paminėdama dvi moteris, kurios buvo persekiojamos už tai, kad pagimdė negyvus kūdikius, ji teigė, kad įstatymo projektas taikomas tik nėščiosioms, kurios „neturėtų būti persekiojamos už tai, kad prarado ar neišnešiojo kūdikio.“ Ji taip pat tikino, kad šis projektas nėra skirtas kūdikių žudymui pateisinti.

Anot projekto autorės, šis įstatymas saugo reprodukcinę laisvę, paaiškindamas, kad Reprodukcinio privatumo įstatymas draudžia kriminalizuoti nėštumą ir sukuria privataus ieškinio teisę asmenims, kurių teisės buvo pažeistos, siekti atsakomybės civiliniuose teismuose.

„Aktyvistai, pasisakantys prieš abortus, skleidžia absurdišką ir nenuoširdų argumentą, kad šis įstatymo projektas skirtas naujagimiams žudyti, nors ironiška, kad įstatymo projekto dalis, į kurią jie atkreipia dėmesį, yra skirta apsaugoti ir paremti tėvus, išgyvenančius sielvartą dėl nėštumo nutrūkimo.

Nė vienam asmeniui neturėtų grėsti kalėjimo bausmė už tragišką nėštumo baigtį, o šis įstatymo projektas užtikrins, kad baudžiamajam persekiojimui ir tyrimams nebūtų vietos reprodukcinės sveikatos priežiūros srityje“, – teigė B.Wicks.

Taip pat būtų panaikintos pasenusios nuostatos, pagal kurias koroneriai (specialūs teismo pareigūnai) privalėtų tirti tam tikrus nutrūkusius nėštumus ir užtikrintų, kad surinka informacija apie nėštumo praradimą nebūtų naudojama prieš asmenis baudžiamosiose ar civilinėse teisės sistemose.

Užkliuvo tai, kad vartojo metamfetaminą

Du advokatai iš „reprodukcinio teisingumo“ advokatų kontorų, atstovaujantys anksčiau minėtoms dviem baudžiamojon atsakomybėn patrauktoms moterims, išreiškė palaikymą šiam projektui.

123rf.com nuotr./Nėščiosios echoskopija
123rf.com nuotr./Nėščiosios echoskopija

Viena šių moterų buvo apkaltinta pirmojo laipsnio žmogžudyste dėl negyvo kūdikio gimimo, nes nėštumo metu buvo priklausoma nuo metamfetamino. Tačiau advokatas teigė, kad ši priklausomybė nebuvo gimusio negyvo kūdikio priežastis.

Kitas advokatas tvirtino, kad moterys neturėtų būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn už gimusį negyvą kūdikį ar nėštumo nutrūkimą, taip pat už tai, kad pačios pasidarė abortą.

Remiantis Asamblėjos Teisės komiteto atlikta projekto analize, jis neužkerta kelio valdžios institucijoms tirti naujagimio mirties aplinkybes, įskaitant tai, ar vaikas gimė gyvas, kada ir kaip mirė. Įstatymo projektas tik užkirstų kelią tolesniam tėvų baudžiamajam tyrimui, jei būtų nustatyta, kad mirties priežastis yra susijusi su nėštumu.

Įstatymo projektas sutampa su Kalifornijos gubernatoriaus Gavino Newsomo ir demokratų planais skatinti „abortų turizmą“, kuris kviečia turistus apsilankyti Kalifornijoje ir pasidaryti abortą, jei jų valstijoje galioja to neleidžiantys apribojimai.

123RF.com nuotr./Dėl nėštumo susikrimtusi moteris
123RF.com nuotr./Dėl nėštumo susikrimtusi moteris

Kalifornijos įstatymų leidėjai siekia ją paversti abortų teisių prieglobsčiu, kai tokios valstijos, kaip Teksasas, Florida ir Misisipė, priima įstatymus, kurie griežtai riboja galimybes pasidaryti abortus.

Išvada: spekuliacijos, kad vienas Kalifornijos valstijos įstatymas leis žudyti jau gimusius kūdikius, yra klaidingos. Projektu nesiekiama įteisinti naujagimių žudymo, tik apginti tėvus, praradusius kūdikį dėl su nėštumu susijusių priežasčių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius