Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 07 /21:12

Ukrainos žvalgybos perimtas pokalbis: Rusijos Briansko srityje smogta pasieniečių bazei

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas mano, kad karas Ukrainoje gali baigtis šiais metais. Jis pabrėžė, kad šis karas negali ilgai tęstis dėl „informacinio komponento“, nes pasaulis žino apie Rusijos įvykdytus žiaurumus Bučoje, Iziume, Mariupolyje ir kituose miestuose. Naujausias žinias apie Ukrainą sekite žemiau.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Oleksijus Danilovas pareiškė, kad Rusija neatsisakė „užduoties“ fiziškai ir politiškai pašalinti prezidentą Volodymyrą Zelenskį.
  • Rusijos okupantai pakeitė karo prieš Ukrainą taktiką. Rusai prie dronų pririša sprogstamąsias granatas ir numeta jas į žmonių gausiai lankomas vietas. Okupantus prie „nevilties laiptelio“ pastūmėjo nesėkmės fronte.
  • „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas paneigė savo paties melus apie „teisėtą Bachmuto užgrobimą“ ir teiginius, kad miestas buvo „beveik apsuptas“.
  • Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad nemato jokių perspektyvų Kinijai tarpininkauti sprendžiant konfliktą Ukrainoje, ir teigė, kad „neturi kitos išeities“, kaip tik tęsti puolimą.
  • Melitopolyje susprogdinta rusų karinė bazė.

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:48

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

31 Ukrainos vaikas, neteisėtai išvežtas į Rusiją, grįžo namo

00:25

Kyjive įsikūrusios humanitarinės organizacijos „Gelbėkit Ukrainą“ duomenimis, 31 vaikas, neteisėtai išvežtas į Rusiją, grįžo į Ukrainą.

Vaikus, nešančius lagaminus ir krepšius su daiktais, o kai kurie – pliušinius gyvūnus, lydimus šeimos narių, savanoriai apkabino po to, kai jie pėsčiomis kirto sieną į Ukrainą. Po to jie sėdo į autobusą ir tęsė kelionę.

„Rusų pagrobti vaikai iš Chersono ir Charkivo sričių pagaliau kirto sieną su savo šeimomis ir dabar yra saugūs“, – „Telegram“ žinutėje teigė organizacijos „Gelbėkit Ukrainą“ įkūrėjas Mykola Kuleba.

„Tiek vaikų, tiek jų tėvų laukia psichologinis ir fizinis atsigavimas. Ir mes toliau jais rūpinsimės, kol šeimos grįš į savo namus“, – sakė M.Kuleba.  

Įtarimai dėl plačiai paplitusio priverstinio vaikų deportavimo iš Ukrainos į Rusiją sudaro pagrindą kaltinimams karo nusikaltimais, kuriuos Tarptautinis baudžiamasis teismas praėjusį mėnesį pateikė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir aukštai pareigūnei Marijai Lvovai-Belovai.

Ukraina teigė, kad tiriama daugiau kaip 16 000 tokių atvejų.

Rusija neigia, kad daro ką nors neteisėto, ir sako, kad ji gabena ukrainiečių vaikus į saugią vietą.

Žurnalistai patvirtino beveik 20 000 Rusijos karių, dalyvavusių kare prieš Ukrainą, žūtį

00:06

Rusijos opozicijos žurnalistai patvirtino beveik 20 000 Rusijos karių, dalyvavusių kare prieš Ukrainą, žūtį.

Opozicinių žiniasklaidos priemonių „Mediazone“ ir BBC naujienų tarnybos rusų kalba žurnalistai daugelį mėnesių vykdė bendrą projektą, kurio metu skaičiavo rusų aukas. Jie rinko nekrologus ir kitus pranešimus atviruose šaltiniuose, kuriuose minima konkretaus asmens (nurodant vardą ir pavardę) mirtis kare Ukrainoje.

Balandžio 7 d. tokia aukų apskaita jau įrodė, kad Ukrainoje žuvo 19 688 Rusijos kariai. Per pastarąsias dvi savaites šis sąrašas papildytas dar 1 665 pavardėmis, o tai yra naujas viso karo rekordas.

Žurnalistai pabrėžia, kad jų skaičiavimai neatspindi tikrojo Rusijos kariuomenės nuostolių lygio. Kariai, apie kurių žūtį nebuvo viešai pranešta, o tokių yra dauguma, neskaičiuojami. Taip pat neatsižvelgiama į dingusius be žinios, kurie dažniausiai iš tiesų žuvo. Tačiau žurnalistai turi nekrologą ar kitą mirties įrodymą apie kiekvieną iš šių 19 600 žuvusiųjų.

Ukraina laikinai sustabdys keturių kultūrų eksportą į Lenkiją

22:38

Ukraina ir Lenkija susitarė dėl ukrainietiškų grūdų eksporto problemos sprendimo, pranešė Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministerija po Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministro Mykolos Solskio ir naujai paskirto Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerijos vadovo Roberto Teluso susitikimo.

Pranešama, kad Ukraina ir Lenkija per kitą savaitę parengs naujas žemės ūkio kultūrų tranzito taisykles.

Pasak M.Solskio, bus išsaugota tranzito per Lenkijos teritoriją į kitas ES valstybes nares ir trečiąsias šalis galimybė, taip pat bus supaprastinta tranzito procedūra, kad būtų išvengta eismo vėlavimų ir eilių kontrolės punktuose.

„Tačiau kartu Ukrainos pusė iki naujojo sezono susilaikys nuo keturių kultūrų eksporto į Lenkiją: kviečių, kukurūzų, saulėgrąžų ir rapsų“, – pabrėžė Solskis.

Agrarinės politikos ministerija paragino eksportuotojus apsvarstyti galimybę nukreipti atitinkamus krovinius per kitas šalis, kol bus rengiamos naujos taisyklės.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai protestavo prieš ukrainietiškų grūdų importą į šalį, nes tai atėmė iš jų galimybę parduoti savo produkciją.

Trečiadienį Lenkijos žemės ūkio ministras Henrykas Kowalczykas pareiškė, kad atsistatydina, nes negali suvaldyti krizės, susijusios su ukrainietiškais grūdais.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu pareiškė, kad Ukrainai ir Lenkijai pavyko rasti ukrainietiškų grūdų eksporto problemos sprendimą ir kad visi klausimai bus galutinai išspręsti artimiausiomis dienomis-savaitėmis.

Ukrainos žvalgybos perimtas pokalbis: Briansko srityje smogta pasieniečių bazei

21:12

Balandžio 6 d. per rusų sukilėlių reidą Briansko srityje buvo smogta pasienio apsaugos bazei, kurioje buvo patirta apčiuopiamų nuostolių. Tai liudija perimto Rusijos kariškių pokalbio garso įrašas, kurį paskelbė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Garso įraše, kuriame gausu keiksmažodžių, Rusijos kariškis kažkam pasakoja, kad buvo sunaikinta pasieniečių bazė Zapesočės kaime Briansko srityje.

„Nežinau apie žuvusiuosius, bet jie sakė, kad yra daug sužeistųjų, nes yra daug greitosios pagalbos automobilių“, – įraše sako neatpažintas asmuo.

Ukrainos žvalgyba teigia, kad per minėtą įvykį žuvo „du okupacinės kariuomenės kovotojai“, „nemažai“ okupantų buvo sužeista, išvestas iš rikiuotės vienas greitaeigis automobilis, sugadinta kita okupantų technika ir turtas.

„Nepaisant Kremliaus vadovybės pareiškimų, rusų protestas prieš dabartinį režimą yra visiškai įmanomas. Pastarieji įvykiai Briansko srityje tai akivaizdžiai patvirtina“, – teigė Ukrainos žvalgyba.

Rusijos okupuotuose regionuose gyvenantys ukrainiečiai verčiami imti naujus pasus

20:43

Ukrainos kariuomenė teigia, kad pietinėse Ukrainos dalyse Rusijos įvesti pareigūnai smurtiniais metodais verčia civilius gyventojus imti rusiškus pasus.

Nacionalinis pasipriešinimo centras teigė, kad rusai paleido „mobiliąsias grupes“, kurių tikslas – „įtikinti“ vietinius gyventojus imti rusiškus pasus, sakoma pranešime.

Tai įvyko po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė esąs nepatenkintas tuo, kaip okupuotuose regionuose imami pasai.

„Neretai tokio „įtikinėjimo“ metu okupantai griebiasi spaudimo: nuo grasinimų iki fizinės jėgos panaudojimo“, – priduriama ataskaitoje.

Jame taip pat teigiama, kad Rusija planuoja šį rugsėjį Ukrainoje surengti vadinamuosius vietos valdžios rinkimus, tačiau susiduria su sunkumais samdydama žmones jiems vadovauti.

Kaip kliūties priežastį ji nurodė „lėtą pasportizacijos tempą“.

Šiuo metu Rusija yra okupavusi teritoriją rytiniame Dniepro upės krante Chersone ir didžiąją dalį Zaporižios srities.

Rusija daugiausia dėmesio skiria Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos miestams

20:03 Atnaujinta 20:18

Nuo ketvirtadienio iki penktadienio ryto Rusijos pajėgos surengė 18 oro smūgių, penkis raketų smūgius ir 53 atakas iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių, praneša AP, remdamasi Ukrainos kariuomene.

Generalinio štabo pareiškime teigiama, kad didžiąją dalį savo puolamųjų operacijų Rusija sutelkė Ukrainos pramoniniuose rytuose, daugiausia dėmesio skirdama Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos miestams, kurių rajonuose Rusijos pajėgos per pastarąją parą surengė daugiau kaip 40 atakų.

„Bachmuto sektoriuje priešas ir toliau vykdo puolamuosius veiksmus, bandydamas visiškai kontroliuoti Bachmuto miestą, o kovinės operacijos tęsiamos“, – teigė Generalinis štabas.
Ukrainos gynybos pajėgos per pastarąją parą Bachmuto rajone atrėmė apie 14 Rusijos atakų, nurodė Generalinis štabas. 

Dauguma penktadienio pranešimų apie mūšio lauką buvo susiję su keturiomis Ukrainos provincijomis, kurias Rusija aneksavo rugsėjo mėn: Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono. Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei visiškai kontroliuoti šias provincijas, o Ukraina nurodė, kad netrukus pradės kontrpuolimą, siekdama susigrąžinti daugiau teritorijos.

Per naujausias kovas Ukrainos kariuomenė pranešė, kad netoli Marjinkos numušė Rusijos antžeminį atakos lėktuvą Su-25. Vaizdo įraše matyti didelis sprogimas, kai lėktuvas rėžėsi į žemę, o jo pilotas nusileido su parašiutu. Rusijos kariuomenė, paprastai tylėdama apie nuostolius, nepatvirtino karo lėktuvo numušimo fakto, praneša AP.

Ukraina surengė devynis smūgius prieš rusų susitelkimo vietas

19:28

Ukrainos oro pajėgos per 24 valandas surengė devynis smūgius prieš Rusijos pajėgų susitelkimo vietas.

Ukrainiečių aketų ir artilerijos daliniai likvidavo priešo amunicijos sandėlį, penktadienio vakarą pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Gynybos pajėgų lėktuvai per parą atliko devynis smūgius prieš okupantų susitelkimo rajonus. Be to, netoli Marjinkos buvo sunaikintas rusų atakos lėktuvas Su-25“, – teigė Generalinis štabas.

Taip pat tapo žinoma, kad penktadienį priešas prieš Ukrainą surengė du raketinius ir 14 oro smūgių ir atliko daugiau kaip 10 raketų atakų prieš Ukrainos karių pozicijas ir apgyvendintų vietovių civilinę infrastruktūrą.

Generalinis štabas pareiškė, kad raketų ir oro smūgių tikimybė išlieka didelė visoje Ukrainos valstybės teritorijoje.

Rusai Naujojoje Kachovkoje sankryžose užkasė statines su nežinomu turiniu

19:25

Laikinai okupuotoje Naujojoje Kachovkoje, Chersono srityje, okupantai sankryžose užkasinėja nežinomo turinio statines.

„Laikinai okupuotoje Naujojoje Kachovkoje rusai sankryžose užkasinėja nežinomo turinio statines. Žmonės bijo vaikščioti šalia jų, o juo labiau prie jų artintis. Kas tai galėtų būti, kol kas nežinoma“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigė Chersono srities tarybos narys Serhijus Chlanas.

 

Žvalgyba: rusai dažniau pasiduoda, nes tikisi Ukrainos kontrpuolimo

19:24

Baimindamiesi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo, Rusijos kariškiai pradėjo dažniau pasiduoti, kad išsaugotų savo gyvybes.

„Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgų kontrpuolimo laukimas gilina moralinės ir psichologinės būklės eroziją Rusijos okupantų gretose“, – pranešama Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos „Telegram“ kanale.

Jos duomenimis, Ukrainos valstybinis projektas „Noriu gyventi“ kovo mėnesį sulaukė daugiau kaip 3 000 kreipimųsi. Programos pranešėjas Vitalijus Matvijenko paaiškino, kad tai dvigubai daugiau nei ankstesniais mėnesiais. Be to, rusai pradėjo dažniau pasiduoti net mūšio lauke.

„Ukrainos kontrpuolimo operacija dar neprasidėjo, tačiau poveikis jau duoda rezultatų. Rusų kario pasirinkimas karo metu yra gana paprastas: arba mirtis, arba nelaisvė. Tačiau staigių, netikėtų, žaibiškų įvykių serija gali viską pakeisti“, – pridūrė žvalgybos pareigūnai.

Rusijos pajėgos apšaudė greitosios pagalbos automobilį Beryslave, medikai sunkiai sužeisti

19:22 Atnaujinta 20:42

Rusijos kariai apšaudydami Beryslavą pataikė į greitosios pagalbos automobilį. Du paramedikai buvo sunkiai sužeisti.

Šia informacija oficialiu „Telegram“ kanalu pasidalijo Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnyba. Pranešime rašoma: „Beryslave (Chersono sritis) vykstant į iškvietimą ką tik apšaudytas greitosios pagalbos automobilis. Du paramedikai gyvi, bet sunkiai sužeisti“.

Vienai paramedikei šautiniu būdu lūžo kairės blauzdos abu kaulai ir dešinės blauzdos kaulas. Jos būklė vertinama kaip sunki.

Kitas paramedikas sužeistas mažiau. Vyras patyrė minkštųjų audinių sužalojimų ir yra vidutinio sunkumo būklės. Medikai buvo nuvežti į ligoninę, kur gydomi, teigiama agentūros pranešime.

Vėliau Chersono regioninės tarybos vadovo pirmasis pavaduotojas Jurijus Sobolevskis paskelbė atnaujintą informaciją, kurioje teigė, kad, be dviejų greitosios pagalbos ekipažo narių, taip pat buvo sužeisti šeši gyventojai.  

JAV įtaria Rusiją nutekinus slaptus dokumentus

18:52

Trys JAV pareigūnai naujienų agentūrai „Reuters“ pranešė, kad už kelių slaptų JAV karinių dokumentų, paskelbtų socialiniuose tinkluose, kuriuose pateikiama dalinė mėnesio senumo karo Ukrainoje apžvalga, nutekinimą greičiausiai atsakinga Rusija arba prorusiški elementai.

Atrodo, kad dokumentai buvo pakeisti siekiant sumažinti Rusijos pajėgų patirtų nuostolių skaičių, sakė JAV pareigūnai, pridurdami, kad jų vertinimai yra neoficialūs ir atskirti nuo paties nutekinimo tyrimo.

Šie pareigūnai su naujienų agentūra kalbėjosi su anonimiškumo sąlyga, atsižvelgiant į klausimo jautrumą, ir atsisakė išsamiau aptarti dokumentus. Kremlius ir Rusijos ambasada Vašingtone iš karto neatsakė į „Reuters“ prašymus pateikti komentarus. Pentagonas atsisakė komentuoti kovo 1 d. datuojamų dokumentų, ant kurių yra žymos, rodančios, kad jie įslaptinti slaptumo žymomis „Slaptai“ ir „Visiškai slaptai“, autentiškumą.

Viename socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame dokumente teigiama, kad nuo invazijos pradžios žuvo nuo 16 000 iki 17 500 Rusijos karių. Jungtinės Valstijos mano, kad tikrasis skaičius yra daug didesnis – apie 200 000 žuvusių ir sužeistų rusų, teigia pareigūnai.

„Wall Street Journal“ žurnalistas Rusijoje „apkaltintas šnipinėjimu“

18:31

„Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas apkaltintas šnipinėjimu, penktadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

JAV pilietis E.Gershkovichas buvo suimtas praėjusią savaitę dėl kaltinimų, kuriuos Vakarai pavadino netikrais. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evanas Gershkovichius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evanas Gershkovichius

Jis laikomas ikiteisminio sulaikymo centre liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje, o jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 20 metų už grotų. 

Penktadienį pranešta, kad Maskvos teismas balandžio 18 d. nagrinės apeliacinį skundą dėl E.Gershkovicho suėmimo.

Posėdis vyks už uždarų durų, nes Rusija su kaltinimais susijusią informaciją laiko slapta, pranešė „Interfax“. 

Laikraštis „The Wall Street Journal“ griežtai paneigė kaltinimus E.Gershkovichui, pavadindamas jo areštą „piktybišku laisvos spaudos įžeidimu“. 

JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Rusiją „paleisti jį“, o jo areštas dar labiau įtempė abiejų šalių santykius.

Slovakija: į Ukrainą tiektus naikintuvus galėjo tyčia sugadinti rusų technikai

17:43

Rusijos technikai galėjo sabotuoti į karą Ukrainoje skrendančius lėktuvus, teigia Slovakijos pareigūnai.

Šalies gynybos ministras Jaroslavas Nadas sakė, kad naikintuvus MiG-29, kuriuos Bratislava tiekė Ukrainai, galėjo tyčia sugadinti oro bazėje buvę rusai.

„AFP“/„Scanpix“/MiG-29 naikintuvai
„AFP“/„Scanpix“/MiG-29 naikintuvai

Jis sakė, kad defektų rasta tik tose dalyse, prie kurių „prieidavo rusai“.

Tačiau tyrimo metu nepavyko įrodyti technikų tyčios. Jie iki praėjusių metų dirbo Sliačo aviacijos bazėje.

„Jie galėjo skraidyti, bet tai nereiškia, kad jie buvo pajėgūs ir kovoti“, – sakė J.Nadas.

„Defektai atsirado tik tose dalyse, prie kurių prieidavo rusai“, – sakė jis.

Vis dėlto Slovakija tiki, kad Ukraina sugebės užtikrinti lėktuvų funkcionalumą.

„Jie turi pilotų, atsarginių dalių ir įmonę, kuri dirbo su MiG'ais dar nuo sovietinių laikų“, – sakė J.Nadas.

 

Ukraina atmeta Brazilijos pasiūlymą atsisakyti Krymo, kad būtų nutrauktas karas

17:00

Ukraina penktadienį atmetė Brazilijos prezidento Luizo Inacio Lulos da Silvos pasiūlymą, kuriuo jis paragino Kyjivą atsisakyti Krymo, kad būtų nutrauktas karas su Rusija. 

2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, surengusi vadinamąjį referendumą, kurio nei Kyjivas, nei Vakarai niekada nepripažino.

„Nėra jokių teisinių, politinių ar moralinių priežasčių, dėl kurių turėtume atiduoti nors centimetrą Ukrainos žemės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka.

„Bet kokios tarpininkavimo pastangos atkurti taiką Ukrainoje turėtų būti grindžiamos pagarba suverenitetui ir visišku Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimu“, – nurodė jis. 

Ketvirtadienį L.I.Lula da Silva pareiškė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis negali gauti visko, ko nori, ir pasiūlė jam atsisakyti Krymo, kad būtų pradėtos taikos derybos. 

Brazilijos prezidentas yra parengęs miglotą konflikto Ukrainoje užbaigimo pasiūlymą, kuris, kaip tikimasi, bus aptartas per jo kelionę į Kiniją kitą savaitę. Pekinas irgi yra parengęs savo planą.

Vienas iš Brazilijos pasiūlymų – sukurti šalių grupę, kuri tarpininkautų sprendžiant karo Ukrainoje klausimą. 

 L.I.Lula da Silva nurodė esąs visiškai įsitikinęs, kad po kelionės į Kiniją tokia grupė bus įsteigta. 

Rusija ne kartą yra sakiusi, kad taikos derybos šiuo metu nėra svarstomos, ir prižadėjo tęsti puolimą.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, derybos bus įmanomos tik tuo atveju, jei jų metu bus susitarta dėl „naujos pasaulio tvarkos“. 

Jis pridūrė, kad Rusija atmeta „vienpolę pasaulio tvarką“, kuriai vadovauja „vienas hegemonas“.

Rusija grasina nutraukti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų

16:40

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pagrasino nutraukti svarbų susitarimą su Ukraina dėl grūdų, jei ir toliau bus kliūčių Maskvos eksportui.

Pagal liepos mėnesį Turkijos ir Jungtinių Tautų sudarytą susitarimą Ukraina – viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje – gali eksportuoti grūdus saugiu koridoriumi Juodojoje jūroje.

„Jei nebus tolesnės pažangos, šalinant kliūtis rusiškų trąšų ir grūdų eksportui, svarstysime, ar šis susitarimas yra būtinas“, – sakė S.Lavrovas spaudos konferencijoje Turkijos sostinėje kartu su savo kolega Mevlutu Cavusoglu.

Pagal šį susitarimą iki šiol eksportuota daugiau kaip 27 mln. tonų grūdų ir žemės ūkio produktų.

Jis buvo atnaujintas du kartus. Kovo mėnesį, pratęsus susitarimą, Rusija pareiškė, kad jis galios 60 dienų, o ne 120 dienų, kaip buvo numatyta pirminiame susitarime.

Maskva skundžiasi, kad nesilaikoma jos susitarimo dalies, pagal kurią žadama teisė eksportuoti trąšas.

Turkija siekia, kad susitarimas būtų pratęstas dar 120 dienų, nors pripažįsta, kad jis nėra visiškai įgyvendintas.

„Vertiname susitarimo, kuris taip pat svarbus siekiant sumažinti pasaulinę maisto krizę, tęstinumą“, – sakė M.Cavusoglu.

Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportui į pasaulines rinkas sankcijos netaikomos, tačiau problemų kyla dėl antrinių sankcijų, taikomų laivybos ir draudimo bendrovėms bei bankams.

„JAV ir Anglija ėmėsi tam tikrų veiksmų, susijusių su mokėjimais ir draudimu, tačiau turime būti sąžiningi, problemos išlieka“, – sakė jis ir pridūrė, kad kliūčių vis dar yra.

Ukrainos žvalgyba paaiškino, kaip priimami sprendimai dėl kontrpuolimo

16:02

Būsimo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo planai yra visiškai slapta informacija, prieinama siauram žmonių ratui.

Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas paaiškino, kad galutiniai sprendimai priimami lemiamu momentu.

„Tai yra visiškai slapta informacija, yra daug partnerių, daug keičiamasi informacija, bet galutinį sprendimą priima Ukraina ir Ukrainos karinė ir politinė vadovybė, žinoma, vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Volodymyras Zelenskis“, – sakė jis.

Pasak žvalgybos atstovo, apie galutinius sprendimus ir planus žino labai nedaug žmonių. Galutiniai sprendimai paprastai priimami paskutinę minutę, taip pat ir saugumo sumetimais.

Ukrainos žvalgyba įvertino „nutekintus slaptus dokumentus“

15:21

Ukrainos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas pareiškė, kad internete nutekinti vadinamieji „slapti kariniai dokumentai“ apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų planus yra klastotė ir speciali Rusijos specialiųjų tarnybų operacija.

„Per pastaruosius dešimtmečius sėkmingiausios Rusijos specialiųjų tarnybų operacijos buvo vykdomos “Photoshop„ programoje. Iš preliminarios šios medžiagos analizės matome melagingus duomenis apie abiejų pusių nuostolius. Dalis informacijos aiškiai surinkta iš atvirų šaltinių. 

Kalbant apie Ukrainos kariuomenės poreikius, ši tema buvo aptarta visais lygmenimis. Ne paslaptis, kad Ukraina prašo lėktuvų, tankų, amunicijos ir kitų dalykų, kurie reikalingi siekiant kuo greičiau išlaisvinti okupuotas teritorijas ir išsaugoti žmonių gyvybes. Visa kita – lauksime oficialių komentarų iš Pentagono . Tačiau Ukrainos visuomenė neturi pagrindo nerimauti“, – teigė jis. 

A.Jusovas pridūrė, kad bus kontrpuolimas, o priešas mūšio lauke pamatys ir pajus pagrindinius planus. Jis taip pat užsiminė, kad rusai galėjo suklastoti dokumentus, siekdami sutrikdyti arba sulėtinti Vakarų pagalbą Ukrainai.

A.Jusovas taip pat pakomentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus Oleksijaus Danilovo pareiškimą, kad su kontrpuolimo planu yra susipažinę ne daugiau kaip 5 žmonės pasaulyje: „Ponas Danilovas žino, apie ką kalba. Tai visiškai slapta informacija. Galutinį sprendimą priima Ukrainos karinė ir politinė vadovybė“.

Rusijos Federacija Ukrainoje neteko dar vieno aukšto rango karininko.

14:48

Rusijos Federacija Ukrainoje neteko dar vieno aukšto rango karininko.

„Žuvo 291-ojo gvardijos motorizuotojo šaulių pulko kuopos vadas Dmitrijus Paderinas“, – savo „Telegram“ kanale „Štirlicas“ pasidalijo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininkas Anatolijus Štefanas.

„Sėkmingai demobilizuotas: 291-osios kuopos vadas vyresnysis leitenantas Dmitrijus Paderinas“, – komentavo jis.

M.Podoliakas pakomentavo informaciją apie nutekintus slaptus dokumentus

13:55

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas užsimena, kad internete pasirodžiusi medžiaga apie pasirengimą Ukrainos kontrpuolimui, kaip tariamas slaptų karinių dokumentų nutekinimas, yra Rusijos žvalgybos sukurta klastotė.

„Nuo SSRS žlugimo Rusijos žvalgyba taip degradavo, kad vienintelis būdas nuplauti „Solsberio nuotykius“, „trijų dienų planus“ ir kitas nesėkmes yra „Photoshop“ ir “virtualūs pseudodokumentai“, – rašė jis „Twitter„.

Anot jo, Maskva nori sužlugdyti Ukrainos kontrpuolimą. Tačiau tikruosius planus rusai pamatys lauke netrukus.

Anksčiau paskelbta, kad „Twitter“ ir „Telegram“ pasirodė įslaptinti kariniai dokumentai, kuriuose išsamiai aprašomi JAV ir NATO planai padėti Ukrainos kariuomenei prieš planuojamą kontrpuolimą.

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad Pentagonas šiuo metu tiria, kas galėjo būti atsakingas už socialiniuose tinkluose pasirodžiusių dokumentų nutekinimo.

Kariniai analitikai leidiniui sakė, kad kai kurios dokumentų dalys greičiausiai buvo pakeistos, jose pervertinti amerikiečių skaičiavimai dėl Ukrainos karių žūčių ir nepakankamai įvertinti Rusijos karių žūčių skaičiavimai. Pasak analitikų, šie pakeitimai gali rodyti Maskvos bandymus dezinformuoti.

Su kliūtimis susidurianti Maskva grasina nutraukti susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto

13:21

Maskva gali atsisakyti Ukrainos grūdų iniciatyvos, jei išliks kliūčių Rusijos eksportui, penktadienį pareiškė šios šalies užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, atvykęs vizito į Turkiją, kuri padėjo tarpininkauti sudarant šį svarbų susitarimą.

„Jei nebus tolesnės pažangos šalinant kliūtis rusiškų trąšų ir grūdų eksportui, svarstysime, ar šis susitarimas reikalingas“, – sakė S. Lavrovas, turėdamas omenyje susitarimą, kuris pernai liepą leido atnaujinti gyvybiškai svarbų ukrainietiškų grūdų eksportą.

Susitarimą dėl grūdų Maskva kovą teigia leidusi pratęsti „kaip geros valios gestą“ dar 60 dienų.

Turkija siekia, kad susitarimas būtų pratęstas 120 dienų, kaip numatyta pirminiame susitarime, kuris pasiektas praėjusių metų liepą tarpininkaujant Ankarai ir Jungtinėms Tautoms.

NATO narė Turkija, palaikanti gerus ryšius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, ragino abi šalis atnaujinti taikos derybas po to, kai praėjusiais metais derybos nutrūko.

Ukraina yra viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o 2022 metų vasarį prasidėjus Rusijos invazijai uostuose buvo užblokuota 20 mln. tonų grūdų, kol galiausiai susitarta dėl saugaus jų išgabenimo.

Šis susitarimas jau leido eksportuoti daugiau kaip 25 mln. tonų grūdų, tačiau Maskva nori, kad, nepaisant Vakarų sankcijų, būtų sudarytas antras susitarimas dėl Rusijos maisto produktų ir trąšų eksporto.

Ukrainos kariai prie Marjinkos sunaikino rusų lėktuvą

13:18

Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino Rusijos atakos lėktuvą Su-25 netoli Marjinkos Donecko srityje. Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Geros naujienos. Netoli Marjinkos, Donecko srityje, sunaikintas priešo naikintuvas Su-25“, – sakoma pranešime.

 

S.Lavrovas: taikos derybos dėl Ukrainos turėtų būti susijusios su „nauja pasaulio tvarka“

13:14

Maskva nori, kad bet kokios taikos derybos dėl Ukrainos būtų orientuotos į „naujos pasaulio tvarkos“ kūrimą, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, penktadienį viešintis Turkijoje.

„Bet kokios derybos turi būti grindžiamos atsižvelgiant į Rusijos interesus... jos turi būti susijusios su principais, kuriais bus grindžiama nauja pasaulio tvarka“, – sakė S.Lavrovas.

Jis pridūrė, kad Rusija atmeta „vienpolę pasaulio tvarką“, kuriai vadovauja „vienas hegemonas“.

Generolas B.Hodgesas papasakojo apie Ukrainos kontrpuolimo pagrindinę kryptį ir tikslus

12:30

Pagrindinis Ukrainos kontrpuolimo tikslas – atkirsti koridorių tarp Rusijos ir okupuoto Krymo. Tokią nuomonę interviu „Deutsche Welle“ išsakė buvęs JAV pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas. Jis pažymėjo, kad Ukrainos generalinis štabas atliko didelį darbą slėpdamas informaciją ir išsaugodamas karius, kurių prireiks kontrpuolimui.

Kalbėdamas apie padėtį Bachmute, B.Hodgesas pažymėjo, kad kovos aplink Bachmutą kainavo labai brangiai, tačiau jos taip pat buvo būtinos.

„Generalinis štabas matė, kad jie gali sustabdyti Rusijos karius Bachmute ir juos išsekinti, priversti panaudoti daug išteklių“, – aiškino B.Hodgesas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas

Jis pasidalijo nuomone, kad būsimas Ukrainos kontrpuolimas vyks labai siaurame fronto ruože, kad būtų pasiektas lemiamas poveikis ir būtų atkirstas sausumos koridorius tarp Krymo ir Rusijos.

„Krymas yra lemiama teritorija. Galima nužudyti kiekvieną Rusijos karį 200 km spinduliu aplink Bachmutą, bet tai nepakeis strateginės padėties. Tačiau jei Krymas bus išlaisvintas, tai viską pakeis. Taigi kontrpuolimas bus nukreiptas į Krymo išlaisvinimą. Manau, kad likusi Donbaso dalis ateis vėliau“, – sakė B.Hodgesas.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos ruošiasi puolimui, tačiau rusai stengsis būti aktyvūs.

„Tačiau manau, kad ukrainiečiai pasirinks tinkamą laiką ir vietą, kai oras, kelių būklė – visos sąlygos bus palankios įvesti daugiau tolimojo nuotolio ginklų. Tai leis jiems padaryti Krymą pažeidžiamą. Tiksliniai smūgiai į vadavietes, amunicijos sandėlius – tiksliais smūgiais į tokius pavienius taikinius galima smogti dideliam skaičiui karių“, – aiškino jis.

B.Hodgesas pažymėjo, kad Ukrainos Vakarų partneriai, įskaitant Jungtines Valstijas, Vokietiją, Jungtinę Karalystę ir Prancūziją, supranta šio kontrpuolimo svarbą, todėl jie turi „matyti Ukrainos sėkmę“.

„Mes norime, kad Ukraina laimėtų. Taigi nesakyčiau, kad tai yra viskas arba nieko. Tačiau tai, ko tikiuosi ir kuo esu įsitikinęs, kad vyksta, yra tai, jog Ukraina ir Generalinis štabas atliko didelį pasirengimo darbą. Jie ir toliau tai daro, ir manau, kad šis puolimas turės triuškinantį poveikį Rusijos kariuomenei“, – sakė jis.

Rusams apšaudžius Chersono sritį sužeisti trys žmonės

11:39

Rusams penktadienio rytą apšaudžius Ukrainos pietinėje Chersono srityje esantį Stanislavą buvo sužeisti trys žmonės, pranešė pareigūnai.

Sviedinys pataikė į gyvenamąjį pastatą, perskrodė stogą ir sprogo, platformoje „Telegram“ parašė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Buvo sužeisti trys žmonės – 30 metų moteris, 10 metų mergaitė ir trejų metų berniukas. 

Nukentėjusieji paguldyti į Chersono ligoninę. Berniuko ir jo motinos būklė yra vidutinio sunkumo. Mergaitė buvo sunkiai sužeista, jai atliekama operacija.

O.Arestovyčius paaiškino, kodėl ukrainiečiai gina Bachmutą

10:43

Buvęs prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius paaiškino, kodėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas vis dar laiko Bachmutą (Donecko sritis), o Ukrainos kariai nesitraukia už miesto, arčiau kitų aukštumų. 

Apie miesto išlaikymo svarbą O.Arestovyčius kalbėjo interviu Rusijos žurnalistei Julijai Latyninai. Jis patikslino, kad galimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasitraukimą iš Bachmuto gali lydėti tam tikra rizika, nes aukštumų, kuriose gali būti dislokuoti kariai, kokybė yra abejotina. 

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

„Problema su Bachmutu yra ta, kad kai tik jis bus užimtas, rusai nepersikels į Časiv Jarą ar Kostiantynivką, o judės į Siverską. Dabar stipriausia rusų karių grupuotė yra ne prie Bachmuto, o Lymano kryptimi. Jie nori nukirsti kelią į Siverecką ir Lyčanską, bet juos skiria Siverskio Donecas. Jie nori uždaryti šį žiedą susikertančiomis kryptimis ir išlyginti frontą palei Bachmutą“, – sakė O.Arestovyčius. 

Jis taip pat paaiškino, kad paskutinės Rusijos karinės pajėgos dabar mažinamos prie Bachmuto.

 „Kol kas santykis yra 1:6 arba 1:7, kad ir koks jis būtų. Ginti Bachmutą apsimoka, nes apsimoka ginti visą miestą. Rusai ten patiria didžiulių nuostolių“, – sakė jis. 

Tuo pat metu į „mėsmalę“ šiame rajone patenka nebe nuteistieji ir alkoholikai, o elitiniai „Wagner“ grupės profesionalai. 

„Jie jau mesti į kovą, nes jiems pritrūko kalinių. Dabar žūsta profesionalai, kurių paruošimas užtruko daug metų ir pareikalavo daugybės pinigų“, – sakė jis.

Brazilijos prezidentas pasiūlė Ukrainai atiduoti Krymą Rusijai ir taip užbaigti karą

10:21

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva pasiūlė Ukrainai atiduoti Krymą Rusijai ir taip užbaigti karą.

Tai pranešė „Le Figaro“, remdamasis jo pareiškimu per susitikimą su žurnalistais. Pasak jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „negali užgrobti Ukrainos teritorijos“.

„AFP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
„AFP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva

„Zelenskis taip pat negali visko norėti. Pasauliui reikia taikos. Turime rasti sprendimą“, – sakė Brazilijos prezidentas.

Kovo 2 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbėjosi su Brazilijos Prezidentu apie „taikos formulės“ įgyvendinimą. Jie taip pat aptarė diplomatines pastangas sustabdyti Rusijos agresiją.

Britų žvalgyba: Bachmute iškilo grėsmė Ukrainos kariuomenės aprūpinimui

09:35

Pastarosiomis dienomis Rusijos okupacinės pajėgos atnaujino savo aktyvumą mūšyje dėl Bachmuto, kurio nebuvo matyti nuo kovo pabaigos, kai jų žygis iš esmės sustojo.

Tai teigiama naujausioje britų žvalgybos apžvalgoje. Analitikai pažymėjo, kad anksčiau rusai padarė tam tikrą pažangą ir pasistūmėjo miesto centro link, taip pat užėmė vakarinį upės krantą.

Dabar, žvalgybos duomenimis, pagrindiniam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aprūpinimo maršrutui į vakarus nuo miesto greičiausiai iškilo rimta grėsmė.

Nuotr. iš O.Syrskio „Telegram“ kanalo/Ukrainos kariai Bachmute
Nuotr. iš O.Syrskio „Telegram“ kanalo/Ukrainos kariai Bachmute

„Rusijos reguliariosios pajėgos, įskaitant oro desantininkus, tikriausiai sustiprino šį rajoną, o Rusija šiame sektoriuje vėl efektyviau naudoja artileriją“, – sakoma pranešime.

Okupantų veržimosi į priekį fone žvalgyba teigė, kad yra reali galimybė, jog Bachmute „Wagner“ samdiniai ir Rusijos gynybos ministerijos vadai „sustabdė besitęsiančią nesantaiką ir pagerino bendradarbiavimą“.

Ukrainos kariuomenės majoras – apie NATO atsaką, jei Rusija panaudos branduolinį ginklą

09:02

Jei Rusija strategiškai pralaimės Ukrainai, ji gali panaudoti branduolinį ginklą, sako Ukrainos ginkluotųjų pajėgų majoras Oleksijus Hetmanas.

Interviu „Obozrevatel“ jis sakė, kad tai būtų nelabai galingas branduolinis užtaisas, kuris negalėtų sukelti didelio masto radiacinės taršos.

„Tai lokalizuotas ginklas. Tačiau jo panaudojimas gali smarkiai paveikti mūsų kariuomenės moralę ir sukelti itin neigiamų pasekmių“, – sakė O.Hetmanas.

Rusijai panaudojus branduolinį ginklą, NATO šalys galimai imtųsi galingo atsako – galėtų būti nuskandintas visas Rusijos Juodosios jūros laivynas, užpulti Rusijos kariniai-pramoniniai objektai, o V.Putinas galėtų būti tiesiog nužudytas savo bunkeryje.

Tačiau taktiniai branduoliniai ginklai laikomi specialiuose sandėliuose ir prieš pat panaudojimą į juos pakraunamos branduolinės galvutės. O visas branduolinių užtaisų judėjimas Rusijoje ir visame pasaulyje yra stebimas palydovų ir žvalgybos.

„Iki šiol Rusijos Federacijoje neužfiksuota jokių taktinių branduolinių ginklų judėjimo atvejų. Ypač Baltarusijos kryptimi“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras.

Rusai keturias dienas vežė karinę techniką į Melitopolį, bet ji išlėkė į orą

08:58

Melitopolio meras Ivanas Fedorovas sakė, kad balandžio 6 d. vakare netoli Melitopolio įvyko sprogimai toje vietoje, kur buvo sutelkta okupantų technika ir personalas – okupantai visa tai telkė 4 dienas.

„Vakar, apie pusę devynių vakaro, Melitopolyje ir Melitopolio rajone – Veselės kaime – pasigirdo sprogimai. Prieš tai buvo gauta informacija, kad priešas jau 4 dienas iš eilės ten gabena savo techniką ir personalą.

Priešas bandė tai daryti tuo metu, kai kaime buvo išjungtas mobilusis ryšys ir internetas, todėl mūsų gyventojai negalėjo nieko pranešti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir specialiosioms tarnyboms. Tačiau jiems nepavyko to nuslėpti“, – pasakojo jis. 

Meras priminė, kad tą pačią savaitę netoli Melitopolio aerodromo nugriaudėjo sprogimai. Pasak jo, dieną prieš tai okupantai sraigtasparniu į aerodromą atgabeno daug svarbių krovinių.

„Tačiau vieną naktį visas šis krovinys sprogo. Ir jis dingo. Ir tokia situacija tęsiasi jau antrą savaitę iš eilės. Ir tai kelia paniką tarp okupantų“, – apibendrino I.Fedorovas.

Rusija verčia priklausomybių turinčius žmones statyti įtvirtinimus Kryme

08:32

Rusijos okupantai prievarta įtraukia narkomanus ir nuo alkoholio priklausomybę turinčius asmenis į įtvirtinimų statybą aneksuotame Kryme.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešimas socialiniame tinkle „Facebook“.

„Laikinai okupuoto Krymo Džankojaus rajono gyvenvietėse Rusijos okupantai į įtvirtinimų statybą įtraukia vietos gyventojus.

Žinoma, kad inžineriniais darbais daugiausia užsiima vyrai, kurių dauguma yra narkomanai ir alkoholikai“, – teigiama pranešime. 

Pažymima, kad okupantai žada darbininkams piniginį atlygį, tačiau jo nesumoka arba sumoka ne visą.

„Pasitaiko atvejų, kai apgauti žmonės atsisako toliau bendradarbiauti, po to ginkluoti okupantai priverčia juos kasti griovius“, – teigė Generalinis štabas.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:29

Rusija kare su Ukraina jau prarado daugiau kaip 177 tūkst. karių, 3 633 tankus, 7 016 šarvuotų kovos mašinų ir 2 722 artilerijos sistemas.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas socialiniame tinkle „Facebook“. 

Skelbiama, kad vien per praėjusią parą Rusija neteko 480 savo karių. 

Skaičiuojama, kad nuo invazijos pradžios Rusijos kariuomenė neteko apie 177 110 (+480) žmonių, tankų – 3 633 (+2), šarvuotų kovos mašinų – 7 016 (+3), artilerijos sistemų – 2 722 (+8), priešlėktuvinės gynybos sistemų – 281 (+0), orlaivių – 306 (+0), sraigtasparnių – 292 (+0).

 

ISW: Rusija iš rezervistų formuoja specialiųjų pajėgų dalinius „Štorm Z“

07:03

Rusija iš rezervistų formuoja specialiuosius dalinius „Štorm Z“ (rus. – „Audra Z“), kurie bus skirti kovai miestuose. Jie kuriami ne reguliariosios kariuomenės dalinių struktūroje, o vėliau „sujungiami“ su esamais pulkais ir brigadomis.

Kalbama apie naujus būrius, kuriuos planuojama dislokuoti 8-ojoje bendrųjų pajėgų armijoje (Pietų karinėje apygardoje) ir 1-ajame armijos korpuse („Donecko liaudies respublikos“ formuotėse). Apie tai pranešė JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Pranešime analitikai remiasi perimtu Rusijos kariuomenės dokumentu, kurį balandžio 6 d. paviešino vienas Ukrainos atsargos karininkas. Jame išsamiai aprašomas tokių dalinių formavimas ir pagrindinė jų veikla.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai

Dokumente nurodoma, kad kiekvieną kuopą sudaro 100 žmonių, suskirstytų į keturis šturmo būrius (po 10 žmonių), keturis ugnies paramos būrius (po 10 žmonių), kuopos vadavietę, kurią sudaro 2 žmonės, išminuotojų grupę, kurią sudaro 5 žmonės, žvalgybos grupę, kurią sudaro 8 žmonės, medicininės evakuacijos grupę, kurią sudaro 3 žmonės, ir bepiločio orlaivio įgulą, kurią sudaro 2 žmonės.

ISW pabrėžia, kad kurdama tokius specialius padalinius ne kariuomenės korpuso sudėtyje, Rusijos gynybos ministerija faktiškai griauna savo kariuomenės karinę struktūrą.

„Štorm Z“ kuopos skirtos vykdyti kovines operacijas miestuose ar sudėtingose geografinėse vietovėse, siekiant užimti svarbius ir strategiškai svarbius objektus, tokius kaip atramos punktai, vadavietės ir ryšių mazgai“, – rašoma ataskaitoje.

Ukrainos atsargos karininkas taip pat pažymėjo, kad šių specialiųjų dalinių apmokymams skiriama ne daugiau kaip 10-15 dienų, kol jie metami į fronto liniją. 

Tikėtina, kad „Štorm Z“ kuopos bus dislokuotos palei Avdijivkos-Donecko fronto liniją, kad paremtų nesėkmingas Pietų karinės apygardos puolamąsias operacijas. Šiuos dalinius taip pat numatoma kurti atskirose 1-ojo armijos korpuso brigadose, taip pat 150-ojoje motorizuotoje šaulių divizijoje.

Paskutinis atnaujinimas 2023-04-07 07:03

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius