-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Italija negrąžins konfiskuoto Vokietijos aktyvistų laivo, kuriuo buvo gelbėjimai migrantai

Italijos aukščiausias apeliacinis teismas antradienį atmetė Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Jugend Rettet“ prašymą grąžinti jos migrantų gelbėjimo laivą, kuris buvo konfiskuotas prieš aštuonis mėnesius dėl įtarimų pagalba nelegaliems migrantams.
Laivas „Iuventa“
Laivas „Iuventa“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos Kasacinis Teismas nepaaiškino, kodėl atmetė NVO prašymą grąžinti rugpjūčio 2 dieną prie Lampedūzos salos konfiskuotą 33 metrų ilgio motorinį laivą „Iuventa“.

Tuo metu nacionalinė policija pranešė, jog per ankstesnį 2016 metų spalio mėnesį atliktą tyrimą buvo gauta netiesioginių įrodymų, iš kurių galima spręsti, kad šis laivas buvo naudojamas „nelegalios migracijos palengvinimui“.

Kitame gelbėtojų laive dirbę apsaugos pareigūnai pateikė nuotraukų, kurios, kaip manoma, įrodo, jog „Jugend Rettet“ nariai buvo susimokę su įtariamais nelegaliais migrantų gabentojais.

Be to, buvo pastebėta, kad jie išsiuntė medinę valtį į Libiją, o iš ten buvo atplukdyta dar daugiau migrantų.

Tačiau „Jugend Rettet“ visus šiuos kaltinimus neigia. Pasak organizacijos, minėtieji pareigūnai neteisingai suprato itin sudėtingas gelbėjimo operacijas. Šios operacijos esą buvo vykdomos dvi dienas iš eilės 2017 metų birželį, kai apvirto arba nuskendo daug migrantų laivų.

Tam tikrų abejonių dėl šių kaltinimų kelia ir projekto „Forensic Oceonography“ kolektyvo atliktas tyrimas, per kurį buvo išnagrinėta visa tame rajone minėtomis dienomis surinkta vaizdo medžiaga ir pokalbių radijo ryšiu įrašai.

Berlyne vykusioje spaudos konferencijoje „Jugend Rettet“ atstovas Philippas Kuelkeris sakė, kad „Iuventa“ byla „sukuria precedentą“ ateičiai.

Teismas leido „kriminalizuoti gelbėjimą jūroje ir solidarumą su kitais žmonėmis, kurie yra priversti bėgti iš savo šalių. Bet mes tęsime savo kovą, kol bus jūroje žūvančių žmonių“, sakė Ph.Kuelkeris.

Vis tik praėjusią savaitę vienas Italijos teisėjas nurodė grąžinti konfiskuotą kitą migrantų gelbėjimo laivą, priklausantį ispanų humanitarinės pagalbos grupei „Proactiva Open Arms“.

Tas laivas buvo konfiskuotas kovo viduryje, nevyriausybinės organizacijos darbuotojams atsisakius perduoti per gelbėjimo operaciją prie Libijos krantų išgelbėtus migrantus Libijos pakrantės apsaugos pareigūnams ir atplukdžius juos į Italijai priklausančią Sicilijos salą.

Teisėjas išaiškino, kad Libija „dar negali priimti išgelbėtų migrantų taip, kad būtų užtikrintos jų pagrindinės teisės“, ir nusprendė, jog nevyriausybinės organizacijos darbuotojai taip pasielgė „iš būtinybės“.

Pastarosiomis dienomis prie Libijos krantų buvo išgelbėta daugiau nei 1,5 tūkst. migrantų. Dar mažiausiai 11 žmonių nuskendo, apvirtus valtims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius