Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos partija M5S pasiruošusi deryboms dėl parlamentinės daugumos

Italijos populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderis Luigi Di Maio ketvirtadienį pareiškė esąs pasiruošęs derėtis dėl „tvirtos daugumos“ parlamente, praėjus dviem dienoms po netvirtos koalicinės vyriausybės subyrėjimo.
Italijos vėliava
Italijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pastarosiomis keliomis valandomis pradėjome reikalingas diskusijas, siekdami rasti tvirtą daugumą“, – po pasitarimo su Italijos prezidentu Sergio Mattarella pareiškė L.Di Maio, nepaminėdamas jokių konkrečių partijų.

Tokį pareiškimą jis padarė vos dvi dienos po S.Mattarellos surengtų skubių konsultacijų, kurių tikslas – įvertinti galimybes suformuoti naująją veiksnią koaliciją, subyrėjus M5S ir ultradešiniosios pakraipos „Lygos“ aljansui.

Ministras pirmininkas Giuseppe Conte antradienį atsistatydino po kelis mėnesius trukusių nesutarimų dėl buvusių koalicijos partnerių, vidaus reikalų ministro pareigas einančiam „Lygos“ lyderiui Matteo Salvini pamėginus išprovokuoti pirmalaikius rinkimus, praėjus vos 14 mėnesių šios vyriausybės atėjimo į valdžią.

„Patogiausia būtų surengti rinkimus, – sakė L.Di Maio. – Tačiau piliečiai už mus balsavo, kad pakeistumėm Italiją, o ne M5S.“

Panašu, kad susidomėjimas siūlymu kurti M5S ir opozicinės centro kairės Demokratų partijos (PD) aljansą didėja, nors anksčiau apie tokią perspektyvą būtų buvę sunku pagalvoti.

Pasikonsultavęs su S.Mattarella PD lyderis Nicola Zingaretti pareiškė norįs susiformuoti naująją vyriausybę, bet ne „bet kokia kaina“.

PD ir M5S daug metų smarkiai nesutarė, bet jų aljansas leistų išstumti iš vyriausybės M.Salvini. Toks motyvas gali tapti svaria paskata leistis į kompromisus.

N.Zingaretti sakė, kad jo partija paremtų koaliciją su M5S, jeigu būtų išpildytos penkios sąlygos, įskaitant staigų pokytį per Viduržemio jūrą atplaukiančių migrantų atžvilgiu. M.Salvini pastaruoju metu draudė įsileisti bet kokius neteisėtus atvykėlius.

Demokratų partijos lyderis ketvirtadienį taip pat atkreipė dėmesį į ankstesnius aštrius ginčus su Penkių žvaigždučių judėjimu ir sakė, kad sprendimas eiti į koaliciją „nėra lengvas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius