Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Italijos politinių rietenų sūkuryje – atsinaujinusi migrantų krizė

Italijos „Penkių žvaigždžių“ judėjimas naudojasi atsinaujinusia migrantų krize, kad atgautų blėstantį populiarumą ir atkovotų balsus iš valdančiosios Demokratų partijos (PD). Jai vadovaujantį Matteo Renzi vienas „Penkių žvaigždžių“ judėjimo lyderių Luigi Di Maio apkaltino sąmokslu su Briuseliu siekiant užkrauti migrantų problemą ant italų pečių, rašo „Politico“.
Migrantai prie Libijos krantų
Migrantai prie Libijos krantų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę Europos Parlamento (EP) posėdyje, skirtame aptarti paieškos ir gelbėjimo operacijas Viduržemio regione, L.Di Maio metė kaltinimus buvusiam Italijos premjerui M.Renzi.

Esą, eidamas ministro pirmininko pareigas, jis sutiko ir toliau šalyje priimti Viduržemio jūra plūstančius migrantus už tai, kad Europos Komisija (EK) atlaidžiau vertintų Italijos vykdomus ES biudžeto taisyklių pažeidimus.

„Renzi mus pardavė ES biurokratams už 80 eurų, pasakydamas jiems, kad priima visus migrantus“, – sakė 31 metų amžiaus L.Di Maio.

Jis – Italijos Deputatų Rūmų vicepirmininkas ir realiausias partijos kandidatas parlamento rinkimuose mesti iššūkį M.Renzi.

Kol kas šių rinkimų data nėra aiški, tačiau jie turėtų įvykti ne vėliau kaip 2018-ųjų gegužės 20 dieną.

L.Di Maio omeny turėjo M.Renzi priimtą reformą, dėl kurios žemas pajamas gaunantiems italams buvo pradėta skirti mėnesinė 80 eurų išmoka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi

„Penkių žvaigždžių“ judėjimas kaip galinga politinė jėga iškilo 2013-aisiais vykusiuose Italijos parlamento rinkimuose. Tuomet partija gavo daugiau nei ketvirtadalį rinkėjų balsų ir tapo antrąja pagal dydį Italijos partija. Didžiausia politine jėga išliko M.Renzi vadovaujama Demokratų partija.

Vis dėlto praeitą mėnesį šalyje vykusiuose merų rinkimuose „Penkių žvaigždžių“ judėjimo, kurio vienas iš įkūrėjų yra komikas Beppe Grillo, kandidatai patyrė daugybę pralaimėjimų.

O Silvio Berlusconio vadovaujama „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) džiaugėsi atgimimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos ekspremjeras Silvio Berlusconi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos ekspremjeras Silvio Berlusconi

Be to, paskutinių apklausų duomenimis, „Penkių žvaigždžių“ judėjimo ir PD populiarumas smunka, o S.Berlusconio vadovaujamos „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) – auga.

Italijoje neseniai buvo įvykdytos reformos, pakeitusios rinkimų sistemą – ji tapo proporcine. Todėl išaugo rizika, jog ateinančiuose rinkimuose nė viena iš didžiųjų partijų negaus pakankamai balsų, kad užsitikrintų stabilią daugumą parlamente.

Vadinasi, tikėtinas „pakibusio“ parlamento, kai nė viena partija neturi absoliučios daugumos, variantas.

Todėl „Penkių žvaigždžių“ judėjimui reikia laimėti kuo daugiau balsų, ypač tokiuose pietiniuose Italijos regionuose kaip Sicilija. Šioje šalies dalyje migrantų krizė jaučiama labiausiai.

Todėl „Penkių žvaigždžių“ judėjimui reikia laimėti kuo daugiau balsų, ypač tokiuose pietiniuose Italijos regionuose kaip Sicilija. Šioje šalies dalyje migrantų krizė jaučiama labiausiai.

„Tai, kad rinkimų kampanijoje daug dėmesio skiriama vidaus saugumo klausimams, pavyzdžiui, migracijai, yra glaudžiai susiję su „Penkių žvaigždžių“ planu nugalėti rudenį vyksiančiuose regioniniuose Sicilijos rinkimuose, – teigė Romoje įsikūrusios politinės rizikos konsultavimo bendrovės „Policy Sonar“ vadovas Francesco Galietti. – Jis („Penkių žvaigždžių“ judėjimas) taip pat yra prisirišęs prie simbolinės pergalės Sicilijoje reikšmės.“

„Penkių žvaigždžių“ judėjimo elektorate – nemažai buvusių kraštutinių dešiniųjų, prieš imigrantus nusiteikusios partijos „Šiaurės Lyga“ rėmėjų.

Palaikančiųjų B.Grillo judėjimą gretose netrūksta ir kietosios linijos kairiųjų, kurie, anot F.Galietti, „tapo politiniais našlaičiais“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luigis Di Maio
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luigis Di Maio

Kai kurie Italijos politikai mano, kad nevyriausybinės organizacijos, atlikdamos paieškos ir gelbėjimo operacijas arti arba Libijos teritorijos vandenyse, paskatino pabėgėlius atvykti į Italiją.

„Penkių žvaigždžių“ judėjimo lyderis taip pat kaltina M.Renzi dėl slapto migracijos susitarimo su EK.

Tokiu pat būdu esą buvo padrąsinti ir žmonių kontrabanda užsiimantys asmenys, perkeliantys pabėgėlius per Viduržemio jūrą.

L.Di Maio tokį nevyriausybinių organizacijų darbą apibūdino kaip „jūros taksi“ paslaugą migrantams.

„Penkių žvaigždžių“ judėjimo lyderis taip pat kaltina M.Renzi dėl slapto migracijos susitarimo su EK: neva pagal jį Italija ėmėsi koordinuoti ES pabėgėlių gelbėjimo misiją „Triton“ ir už tai sulaukė atlaidesnio požiūrio į biudžeto taisyklių pažeidimus.

„Rezultatas – visa migrantų krizė nugulė ant italų pečių, – sakė L.Di Maio. – Sicilijos gyventojai yra kur kas geresni europiečiai nei (Prancūzijos prezidentas Emmanuelis) Macronas.“

Anot L.Di Maio, E.Macronas – naujasis Europos lyderis, neturintis realios galios.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

„Penkių žvaigždžių“ judėjimas gali tik išradinėti netikrus ginčus, tačiau jie net nesugeba pasakyti teisingų datų“, – savo ruožtu „Politico“ sakė M.Renzi.

„Triton“ – ES operacija, pradėta 2014-ųjų lapkritį ir skirta gelbėti per Viduržemio jūrą besikeliančius migrantus. O M.Renzi vyriausybė „iškovojo“ itin lankstų Briuselio požiūrį į biudžetą 2015-ųjų gegužę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijoje

Vienas iš operacijos „Triton“, kurią vykdo ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“, veiksmų – į jūrą išsiųsti 11 laivų, kurie gelbėtų migrantus ir juos saugiai nugabentų į Italiją.

L.Di Maio: „Tokia yra tiesa: Renzi ir PD mus pavertė didžiausiu uostu Europoje, tikėdamiesi, kad išliksime tylūs.“

Italijos Senato duomenimis, „Triton“ operacija atsakinga maždaug už 30 proc. visų išgelbėtų migrantų. Kur kas daugiau jų išgelbėjo nevyriausybinės organizacijos.

„Tokia yra tiesa: Renzi ir PD mus pavertė didžiausiu uostu Europoje, tikėdamiesi, kad išliksime tylūs“, – sakė L.Di Maio, kuris Briuselyje buvo akis į akį susitikęs su „Frontex“ vykdančiuoju direktoriumi Fabrice Leggeriu.

Po susitikimo L.Di Maio savo „Facebooko“ puslapyje, kurį seka daugiau nei milijonas vartotojų, pasidalijo vaizdo įrašu. Jame reikalaujama dabartinio Italijos premjero Paolo Gentiloni, kuris M.Renzi vyriausybėje ėjo užsienio reikalų ministro pareigas, atsistatydinimo.

Vėliau F.Leggeris neigė, kad operacijoje „Triton“ ar bet kurioje kitoje „Frontex“ vykdomoje operacijoje buvo politinių elementų. EK atstovas spaudai taip pat neigė, kad egzistuoja susitarimas su Italijos vyriausybe dėl migrantų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni

„Norėčiau pabrėžti, kad dėl „Frontex“ operacijos planų nediskutuojama politiniu lygmeniu. Dėl jų susitariame ministerijų lygmeniu su mūsų partneriais Vidaus reikalų ministerijoje“, – „Politico“ atsiųstame pareiškime dėstė F.Leggeris.

„Operaciją „Triton“ turime matyti 2014-ųjų kontekste, kai operacija „Mare Nostrum“ baigėsi ir staiga atsirado poreikis Viduržemio jūroje turėti Europos jūrinę operaciją“, – rašoma F.Leggerio pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius