Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įtampa gniuždo nuo karo bėgančius ukrainiečius: kvietimas į pasimatymą sukelia isteriją

Vasario 24 dieną Ukrainos vaikų darželiuose, mokyklose, koledžuose, akademijose ir universitetuose sustojo ugdymo procesas. Tai įvyko, nes Rusija užpuolė Ukrainą. Tą dieną biologijos mokytoja Iryna Mušinskaja iš Kyjivo neatvyko į gimnaziją vesti pamokų. Nazaras, Ternopilio mokyklos virėjas, atėjo į darbą, bet neruošė pietų, nes vaikai neatėjo į pamokas. Lesia Kostenko iš Kyjivo srities nenuvedė vyresniojo sūnaus į mokyklą. Mano sūnus Charkive nenuėjo į vaikų darželį.
Šioje mokyklos šokių salėje Irina Volkonskaja gyvena drauge su dar 20-čia pabėgėlių
Šioje mokyklos šokių salėje Irina Volkonskaja gyvena drauge su dar 20-čia pabėgėlių / Pavelo Posochovo nuotr.

Ankstesniame tekste papasakojau apie tai, kaip aš su žmona išvykome iš Charkovo į Ternopilį ir kaip ukrainiečiai prisitaiko prie naujų gyvenimo sąlygų: nuolatinių oro antskrydžių sirenų, tamsos vakarais ir vaizdo registratorių draudimo.

Dabar apsilankiau Ternopilio švietimo įstaigose. Ten nėra vaikų. Tačiau visuose darželiuose, mokyklose, koledžuose ir universitetuose dirbama dėl Ukrainos pergalės. Žmonės pina maskuojamuosius tinklus kariams fronte, ruošia pusryčius, pietus ir vakarienes kariams ir perkeltiesiems asmenims, siuva liemenes ir krepšius kariuomenei.

Bendrabučiuose, o kartais net sporto salėse gyvena žmonės, kurie pabėgo nuo karo iš savo gimtųjų vietų. Vaikų darželiuose, mokyklose, koledžuose ir universitetuose esančiose bombų slėptuvėse per oro antskrydžius slepiasi žmonės.

Mokykla namuose

Iryna Mušinskaja yra Kyjivo gimnazijos biologijos mokytoja. Ji ką tik baigė pamoką internetu vienuoliktokams. Šalia ant lovos miega jos dvejų metų anūkas.

Pavelo Posochovo nuotr./Irina Mušinskaja su savo anūku kambaryje, iš kurio veda pamokas nuotoliniu būdu
Pavelo Posochovo nuotr./Irina Mušinskaja su savo anūku kambaryje, iš kurio veda pamokas nuotoliniu būdu

Jie gyvena Ternopilio profesinės mokyklos mokinių bendrabutyje. Prasidėjus karui, mokiniai išsivažinėjo po savo namus. Vietoje jų apgyvendinti atvažiavę žmonės iš regionų, kuriuose vyksta kovos. Šiame mažyčiame kambarėlyje, be berniuko ir jo močiutės, gyvena moters septynių mėnesių anūkė ir jos dukra.

„Mūsų butas yra prie išvažiavimo iš Kyjivo link Irpinės, Hostomelio. Rūsyje daugiau nei savaitę gyvenome keturiese. Tada nepažįstami savanoriai mus išvežė čia. Kodėl ne mano žentas? Jis, nors ir būdamas trijų vaikų tėvas (turi dar vieną vaiką iš pirmosios santuokos), pirmąją karo dieną nuvyko į kariuomenės registracijos punktą. Kitą dieną jis išvyko į frontą. Mes, kaip ir beveik visi pabėgėliai, pakeliui peršalome. Mano anūkei sunkiausia. Ji susirgo plaučių uždegimu. Todėl mano dukra ir jos septynių mėnesių kūdikis jau savaitę guli ligoninėje. Esame vieni su 2 metų Artiomu. Kai vedu pamokas, jį prižiūri bendrabučio auklėtoja“, – sako I.Mušinskaja.

Mokytojai siuva liemenes kariams

Darbuotojai ne tik prižiūri vaikus. Jie skalbia ir ruošia kambarius naujiems gyventojams. Daug darbo verda ir profesinės mokyklos gamybos skyriuje. Čia, be kita ko, mokoma siuvėjos amato. Į profesinę mokyklą kreipėsi savanoriai ir dabar čia nuolat kas nors siuvama Ukrainos kariuomenei. Šiuo metu siuvamos liemenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius