Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainiečių šeimos kasdienybė: lovatiesė ant lango, rūsio rakto paieškos ir nebegąsdinančios sirenos

Kam pabėgėlei moteriai reikalinga paplūdimio suknelė? Kai pirmąją karo dieną su žmona nusprendėme, kad reikia pasiimti penkiametį sūnų ir išvykti iš Charkivo, kurio aplinkkelyje per pietus jau stovėjo okupantai – rusų kareiviai (po valandos jie jau gulėjo negyvi), pasiėmėme tris iš anksto paruoštas kuprines ir išvažiavome vakarų kryptimi.
Lvivas karo metu
Toliau nuo karo veiksmų zonos esančiuose Ukrainos miestuose, šioje nuotraukoje – Lvive, verda įprastas gyvenimas. / Karolinos Stažytės nuotr.

Po vieną kuprinę daiktų kiekvienam iš mūsų. Tik po poros savaičių kuprinėje pastebėjome žmonos paplūdimio suknelę. Maudymosi kostiumėlio nėra, o paplūdimio suknelė – yra.

Suprantame, kad 2022 m. vasarą jūra, paplūdimiai – ne ukrainiečiams. Tiesą sakant, mes dėl to neliūdėsime. Be to, ir patirsime tai dar tik vasarą. Tačiau yra daugybė gyvenimo karo sąlygomis taisyklių, kurios pakeitė kasdienybę net tų paprastų ukrainiečių, kurie gyvena palyginti ramiuose regionuose. Ir mes tų apribojimų jau net nebepastebime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Gyvenimas patamsyje

Pavyzdžiui, šviesos maskuotė. Kiekvieną vakarą lygiai devintą valandą vakaro kiekviename bute ar name turi būti išjungta šviesa. Dauguma ukrainiečių tai jau padaro automatiškai. Žinoma, tuo pačiu metu išjungiamas ir visas gatvių apšvietimas. Net ir palyginti saugiuose regionuose.

Tai buvo vos ne svarbiausias dalykas, apie kurį išgirdome, kai (tikėkimės) baigėme savo kelionę beveik per visą Ukrainą (Charkivas – Kremenčugas – Vynica – Ternopilis, iš viso 950 km), o vasario 28 d. apsigyvenome bute Ternopilyje.

„Nupirkome jums maisto pradžiai. O 21 valandą vakaro bute turi būti išjungta šviesa“, – sakė mūsų pažįstami, kurie mus apgyvendino laisvame bute, kurį mums surado.

Žinoma, dabar pas mus ant langų tamsios užuolaidos. Jei užuolaidos nėra tamsios, padeda tamsios lovatiesės. Tačiau net ir užtraukę tamsias užuolaidas nepaliekame įjungtos šviesos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius