Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įtariamas Bučos žudikas: Ukrainos generalinė prokurorė apkaltino nekaltą asmenį?

Pirmadienį Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova įvardijo pirmąjį žudynių Bučos miestelyje įtariamąjį. Ji pareiškė, kad keturių žmonių nužudymu įtariamas Sergejus Kolocejus, Rusijos Nacionalinės gvardijos padalinio vadas. Generalinė prokurorė paskelbė ir jo nuotraukas. Tačiau dabar aiškėja, kad tai gali būti klaida. Baltarusijos žiniasklaida skelbia, kad nurodytas įtariamasis yra Baltarusijos pilietis, kuris esą netarnavo Rusijos kariuomenėje ir nebuvo Ukrainoje.
Žudynės Bučoje
Žudynėmis Bučoje įtariamas Sergejus Kolocejus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau apie siuntas į Rusiją skaitykite: Pusė tonos „trofėjų paštu iš Ukrainos į Rusiją.

Ką paskelbė Ukrainos generalinė prokurorė?

Ukrainos generalinės prokuratūros pranešime spaudai įtariamasis apibūdinamas kaip „Rosgvardijos narys“ ir nenurodoma jo pavardė, tačiau teigiama, kad jo tapatybė buvo nustatyta padedant Baltarusijos leidinio „Slidstvo.info“ žurnalistams.

Tuo tarpu Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova savo paskyroje „Facebook“ pirmadienį pareiškė, kad nustatytas pirmasis įtariamasis Bučos žudynių byloje. Tai – Rusijos Federacijos Nacionalinės gvardijos („Rosgvardijos“) padalinio vadas Sergejus Kolocejus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Iryna Venediktova
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Iryna Venediktova

I.Venediktova prie įrašo paskelbė ir tris nuotraukas. Vienoje jų – Bučos Jablunskaja gatvėje gulinčių surištomis rankomis sušaudytų civilių kūnai. Generalinė prokurorė rašo, kad nuotraukoje – trys aukos, ketvirta žuvusioji nepateko į kadrą. Trys civiliai nužudyti šūviais į galvą, ketvirtas vyras mirtinai sužalotas šūviais į vidaus organus.

Antroje nuotraukoje, anot I.Venediktovos, Rusijos Federacijos Nacionalinės gvardijos Uljanovsko srities padalinio vadas, kuris Baltarusijos pašte su kitais Rusijos kariais siunčia prisigrobtą turtą namo. Pasak generalinės prokurorės, jo „dovana“ iš Ukrainos Uljanovskui yra automobilio bagažinės kapotas.

I.Venediktova rašo, kad prokurorai ir policija nustatė, jog būtent šis karys kovo 18 dieną Bučoje nužudė keturis beginklius vyrus. Kovo 29-ąją jis kankino dar vieną civilį, bandydamas priversti jį prisipažinti dėl veiklos prieš Rusijos kariuomenę. Proukrainietiškai nusiteikusį civilį įtariamasis nusivedė „į rūsį“, kur jį mušė rankomis, automato buože ir peilio rankena. Vyras buvo nuvežtas į egzekucijos vietą, kur imituojant nužudymą jam buvo šauta prie ausies. Pasak prokurorės, civilis taip pat buvo verčiamas uostyti mirusio žmogaus kūną.

I.Venediktovos teigimu, remdamiesi surinktais įrodymais, nukentėjusiojo parodymais ir įtariamojo portreto ekspertizės duomenimis, Bučansko apygardos prokuratūros prokurorai jam pareiškė įtarimus dėl padarytų nusikaltimų. I.Venediktova padėkojo „Slidstvo.info“ žurnalistams už pagalbą nustatant įtariamąjį. Pasak jos, tikrinama, ar S.Kolocejus nedalyvavo ir kitose žmogžudystėse Bučoje.

Kas atpažino įtariamąjį?

„Slidstvo.info“ pirmadienį skelbė, kad, Ukrainos prokurorų teigimu, civilių žudynėse dalyvavo 35 metų baltarusis Sergejus Kolocejus.

„Jis vadovavo vienam iš Bučoje genocidą įvykdžiusių rusų okupantų daliniams. Kai kurie civiliai buvo sugauti ir nukankinti, o kiti nušauti gatvėje“, – rašo „Slidstvo.info“.

Stop kadras iš video Mozyriaus pašto skyriuje/Sergejus Kolocejus
Stop kadras iš video Mozyriaus pašto skyriuje/Sergejus Kolocejus

Anot „Slidstvo.info“, vieną žmogžudystę matė keli liudininkai. Vienas iš jų net sugebėjo šiuos įvykius užfiksuoti vaizdo įraše, kuriame matyti susišaudymo vieta ir momentas, kai vienas iš okupantų pakelia ranką su ginklu ir tada pasigirsta šūvis. Pasak portalo, liudininkai Sergejų Kolocejų atpažino vaizdo įraše iš Baltarusijos pašto skyriaus Mozyriuje, kur kamera užfiksavo plėšikus, siunčiančius Ukrainoje prisiplėštą turtą savo artimiesiems į Rusiją. Remiantis pašto dokumentais ir vaizdo įrašu, Sergejus Kolocejus į Uljanovsko miestą iš šio pašto skyriaus išsiuntė automobilio bagažinės dangtį.

Teisėsaugos pareigūnų prašymu „Slidstvo.info“ žurnalistai padėjo atpažinti Sergejų Kolocejų, išanalizavę jo veidą vaizdo įraše ir duomenis iš pašto dokumentų.

Įtariamasis S.Kolocejus gimė ir augo Baltarusijos Mozyriaus mieste. Anot „Slidstvo.info“, jis ilgą laiką užsiėmė kovos menais, dalyvaudavo vietinėse varžybose. Pasak žurnalistų, savo socialiniuose tinkluose jis nurodo, kad vėliau persikėlė į Rusiją, į Maskvą.

Nuotr. iš S.Kolocejaus paskyros „VKontakte“/Sergejus Kolocejus
Nuotr. iš S.Kolocejaus paskyros „VKontakte“/Sergejus Kolocejus

Pasak „Slidstvo.Info“ šaltinių teisėsaugos institucijose, S.Kolocejus yra susijęs su „Rosgvardijos“ padaliniu. Kartu su kitais rusų okupantų daliniais jis įsiveržė į Ukrainos teritoriją, praneša Ukrainos teisėsauga.

Leidinys „Slidstvo.info“, kuris padėjo nustatyti įtariamojo tapatybę, rašo, kad liudininkai jį atpažino vaizdo įraše iš SDEC siuntų tarnybos filialo Mozyriuje (Baltarusija). Šioje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Rusijos kariškiai siunčia siuntinius namo. Remiantis pašto dokumentais, S.Kolocejus į Uljanovską išsiuntė bagažinės dangtį (jo pavardė balandžio pradžioje, drauge su kitų Rusijos kariškių, pirmą kartą buvo įvardyta projekte „Belaruski Gayun“). Vaizdo įraše vyras, įvardytas kaip Sergejus Kolocejus, vilki juodą striukę, o ne karinę uniformą.

VIDEO: Rusijos kariai per SDEC siunčia Ukrainoje pagrobtus daiktus į Rusiją. Mozyrius, Baltarusija, 2022.04.02

Rusijos kariuomenės judėjimą Baltarusijoje stebintis projektas „Belaruski Gayun“, balandžio pradžioje paskelbęs vaizdo įrašą, kuriame pašto skyriuje Mozyriuje užfiksuotas Sergejus Kolocejus, sako telegram kanale rašo, kad Sergejus Kolocejus gali būti nesusijęs su žmogžudystėmis Bučoje.

„Belaruski Gayun“ teigia, kad paskelbus vaizdo įrašą iš pašto skyriaus, jiems taip pat buvo rašyta, kad šis vyras buvo iš Mozyriaus ir pašte siuntė paprastą siuntą – bagažinės dangtį. „Belaruski Gayun“ teigia, kad dėl abejonių, Sergejus Kolocejus siuntė vogtus daiktus, publikacijoje jo veidas nebuvo rodomas.

Nepriklausomas baltarusių portalas zerkalo.io rašo, kad Sergejus Kolocejus maždaug penkerius metus dirbo inžinieriumi Mozyriaus naftos perdirbimo gamykloje.

„Belaruski Gayun“ teigia, kad, pasak darbuotojų, jis buvo ne inžinierius, o apsaugininkas. Po darbo Mozyriaus naftos perdirbimo gamykloje jis išvyko dirbti į Maskvą ir maždaug jau metus nebedirba Mozyriuje.

Zerkalo.io žurnalistai, apklausę Sergejaus Kolocejaus pažįstamus, artimuosius, draugus, kaimynus, teigia nustatę, kad jis visą gyvenimą gyveno Mozyriuje ir buvo ten per karą. Jis esą nuolat matomas darbe, pakeliui į vaikų darželį, pasivaikščiojimuose su šešerių metų sūnumi. Pasak zerkalo.io, jis netarnavo kariuomenėje – nei Baltarusijos, nei Rusijos, niekada nebuvo Rusijos nacionalinės gvardijos ar kitų saugumo tarnybų narys.

Ką sako pats įtariamasis?

„Belaruski Gayun“ teigia, kad pirmadienio vakarą Sergejaus Kolocejaus žmonos puslapis socialiniame tinkle „VKontakte“ buvo pervadintas į „Sery Kalotsky“ ir jame paskelbtas toks įrašas:

„Sveiki visi! Man nutiko kažkas, kas iš principo atrodė neįmanoma... 2022.05.02 Ukrainos tinklaraštininkas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigia, kad aš neva esu susijęs su tam tikrais įvykiais, kurie vyko Bučoje, Ukrainoje. Savo ruožtu visiems, kurie dabar bando panaudoti šią informaciją prieš mane ir mano šeimą, noriu pasakyti, kad neturiu su tuo nieko bendra... Iš Baltarusijos Respublikos neišvykau daugiau kaip dvejus metus! Jie iš manęs padarė karo nusikaltėlį, nors su ginkluotosiomis pajėgomis neturiu nieko bendra, kaip bebūtų, net netarnavau kariuomenėje!!!! Kalbant apie mano siųstą bagažinės dangtį, taip, iš tiesų jį išsiunčiau iš Baltarusijos pašto į Rusiją. Tai mano automobilio dangtis, kurio pardavimo skelbimas buvo paskelbtas prieš prasidedant įvykiams Bučoje!!! Šiuo metu į mano „VKontakte“ puslapį buvo įsilaužta! Man ir mano artimiesiems grasinama!!! Prašome sustoti!!! Ir prieš darydami išvadas apie ką nors, pirmiausia įsitikinkite, kad informacija yra tiksli!!! Tikiuosi, kad niekam nereikės patirti to, ką teko patirti man“.

Antradienį šiame puslapyje pasirodė dar vienas įrašas, kuriame teigiama, jog įtariamasis pateikia įrodymus, jog savo automobilio bagažinės dangtį internete pardavinėjo dar toli iki karo Ukrainoje pradžios. Tačiuau skelbimo įdėjimo data –2022 m. kovo 19 d., kai Rusijos kariuomenė buvo užėmusi Bučą.

Teigiama, jog dangtis parduotas visiškai nepažįstamam žmogui, pateikiamas pašto kvitas. Įrašo autorius tvirtina, kad turi susirašinėjimą su pirkėju ir įrodymus, kad su juo yra nepažįstami.

Telegram kanalas „Mes galime paaiškinti“ rašė, kad socialiniuose tinkluose susisiekė su Sergejumi Kolocejumi. Jis neigė, kad yra susijęs su žmogžudystėmis, tvirtino, kad netarnavo „Rosgvardijoje“, yra Baltarusijoje ir pastaruoju metu nesilankė Ukrainoje.

„Aš netarnauju Nacionalinėje gvardijoje. Ar jūs išprotėjote? <...> Tuomet Ukrainos prokuratūra turėtų apkaltinti visus, kurie siunčia siuntinius į Rusiją. <...> Prieš ką nors kaltindami, nustatykite visas detales, kitaip būsite apkaltinti, kad grasinate ir šmeižiate taikius kitų valstybių piliečius“, – jo žodžius citavo telegram kanalas „Mes galime paaiškinti“.

Ukrainos generalinės prokurorės I.Venediktovos ir portalo „Slidstvo.info“ paskelbtų duomenų kol kas niekas nepriklausomai nepatvirtino. Savo komentarų nepateikė ir „Rosgvardija“ ir bei kitos Rusijos valdžios institucijos. Iki šiol Rusija neigė, kad jos kariuomenė žudė civilius gyventojus Bučoje, o tai įrodančią filmuotą medžiagą iš šio miesto vadina „klastote“ ir „inscenizacija“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius