Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 29 /21:13

Įspėjo: per artimiausias 24 val. sulauksime JAV atsako už tris negyvus amerikiečius

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
Jungtinių Valstijų karinė bazė
Jungtinių Valstijų karinė bazė / „Scanpix“/AP nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Įspėjo: per artimiausias 24 val. sulauksime JAV atsako už tris negyvus amerikiečius

16:46

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė

Buvusio Jungtinės Karalystės ambasadoriaus prie JT Marko Lyallo Granto teigimu, išpuolis prieš JAV karius yra „labai rimtas“ incidentas, todėl prezidentas Joe Bidenas norės reaguoti kariniu būdu, skelbia BBC.

Jis sako, kad per artimiausias 24 valandas tikisi sulaukti labai griežto atsako prieš kai kurias „Irano remiamas ar su juo susijusias“ Sirijoje ir Irake įsikūrusias kovotojų grupuotes.

Nemano, kad JAV pradės puolimą pačiame Irane

Tačiau M.L.Grantas, kuris taip pat yra buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, sako nemanąs, kad JAV pradės puolimą tiesiogiai Irano teritorijoje, ir nemano, kad iraniečiai siekia tolesnio eskalavimo.

Apskritai, pasak jo, daugelis komentatorių tikėjosi, kad po kelis mėnesius trukusio karo Gazos Ruože situacija dar labiau paaštrės, tačiau kol kas regione nekilo plataus masto karas.

Jis pridūrė, kad prezidentas J.Bidenas „gerai pasielgė pačioje pradžioje“, nes ėmėsi tam tikrų atgrasymo priemonių, įskaitant karo laivų siuntimą į regioną ir labai tiesioginius įspėjimus Iranui toliau neaštrinti situacijos.

Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, duodamas interviu televizijai NBC, pareiškė, kad Baltieji rūmai nesiekia karo su Iranu ar regioninės padėties paaštrinimo.

Iranas neigia prisidėjęs

15min primena, kad Iranas sekmadienį paneigė, kad kaip nors prisidėjo prie išpuolio prieš Jungtinių Valstijų karinę bazę Jordanijoje, per kurį žuvo trys amerikiečių tarnybos nariai.

Šis išpuolis buvo pirmas kartas nuo karo Gazos Rytuose pradžios, kai nuo priešo ugnies Artimuosiuose Rytuose žuvo JAV kariai.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už šias mirtis, ir kaltę dėl išpuolių suvertė Irano remiamoms kovotojų grupuotėms.

Izraelyje viešinti JT pasiuntinė prašo „Hamas“ seksualinės prievartos aukų nutraukti tylą

21:13

Izraelyje pirmadienį viešinti Jungtinių Tautų pasiuntinė paragino prabilti įtariamos seksualinės prievartos aukas per spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ įvykdytą išpuolį po to, kai ji pradėjo rinkti su tuo susijusią informaciją.

„Prašome atsiliepti, prašome nutraukti tylą“, – sakė JT pasiuntinė seksualinio smurto konfliktų metu klausimais Pramila Patten ir pažadėjo „užtikrinti jums teisingumą“.

Pirmadienį aukščiausio rango JT pareigūnė atvyko į Izraelį rinkti informacijos apie įtariamą palestiniečių kovotojų įvykdytą seksualinę prievartą per spalio 7 dienos išpuolį.

P.Patten atvyko su delegacija ir pirmąją kelionės dieną surengė keletą susitikimų.

Kelionės metu planuoti P.Patten susitikimai su nukentėjusiaisiais, liudininkais ir saugumo pajėgų atstovais, kad surinktų įrodymus apie seksualinį smurtą prieš moteris ir vyrus per išpuolį, anksčiau pranešė Izraelio užsienio reikalų ministerija.

Izraelis yra kritikavęs JT, kad organizacija nepakankamai greitai reaguoja į aukų pasakojimus apie išžaginimus ir seksualinę prievartą, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti „Hamas“ įsiveržimo į Izraelį metu.

Per islamistų grupuotės išpuolį pasirodė pranešimų apie seksualinį smurtą, tačiau dėl išgyvenusiųjų liudijimų ir teismo ekspertizės įrodymų stygiaus sunku įvertinti to mastą.

Kataras: „Hamas“ bus išsiųstas paliaubų Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo planas

19:59 Atnaujinta 21:11

Po susitikimų su Jungtinių Valstijų, Izraelio ir Egipto pareigūnais Kataro ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad islamistų grupuotei „Hamas“ bus perduotas planas dėl kovų Gazos Ruože sustabdymo ir įkaitų paleidimo.

Kataro premjeras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani, kalbėdamas JAV analitinio centro „Atlantic Council“ Vašingtone surengtame renginyje, teigė, kad per Paryžiuje vykusias derybas buvo padaryta didelė pažanga ir šalys „tikisi perduoti šį pasiūlymą „Hamas“ ir pasiekti, kad jie pozityviai ir konstruktyviai įsitrauktų į procesą“.

Kataro premjeras patvirtino, kad susitikimuose su JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Billu Burnsu ir aukščiausio rango Izraelio bei Egipto saugumo pareigūnais buvo susitarta dėl paliaubų plano, pagal kurį pirmiausia būtų paleistos įkaitės moterys ir vaikai, o į apgultą Gazos Ruožą taip pat patektų pagalba.

Šeichas pridūrė, kad „Hamas“ pateikė „aiškų reikalavimą“ dėl „nuolatinių paliaubų prieš derybas“ ir kad dabartinis pasiūlymas „gali lemti nuolatines paliaubas ateityje“.

Kataras kartu su Egiptu ir Jungtinėmis Valstijomis vadovavo tarpininkavimo pastangoms nuo tada, kai spalį tarp Izraelio ir „Hamas“ prasidėjo karas, kurį sukėlė palestiniečių kovotojų grupuotės mirtinos atakos Pietų Izraelyje.

Anksčiau Kataras tarpininkavo derybose dėl lapkritį prasidėjusios savaitės kovų pertraukos, po kurios buvo paleista daugybė Izraelio ir užsienio įkaitų, o į apsiaustą Gazos Ruožą pateko pagalba.

Turtingame Persijos įlankos Kataro emyrate, kuriame yra didžiausia JAV karinė bazė Viduriniuose Rytuose, taip pat įsikūręs „Hamas“ politinis biuras ir pagrindinė islamistų lyderio Ismailo Haniyeh rezidencija.

JAV gynybos sekretorius: imsimės visų būtinų veiksmų po amerikiečių žūčių

18:44

„Scanpix“/AP nuotr./Lloydas Austinas
„Scanpix“/AP nuotr./Lloydas Austinas

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pažadėjo, kad JAV imsis „visų būtinų veiksmų“ savo kariams apginti po to, kai trys kariai žuvo ir dešimtys buvo sužeisti po Irano remiamų kovotojų dronų atakos prieš JAV karinę bazę Jordanijos ir Sirijos pasienyje.

„Leiskite man pradėti nuo pasipiktinimo ir liūdesio dėl trijų drąsių JAV karių žūties Jordanijoje ir dėl kitų sužeistų karių“, – sakė L.Austinas Pentagone susitikimo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pradžioje.

„Prezidentas ir aš netoleruosime išpuolių prieš JAV pajėgas ir imsimės visų būtinų veiksmų, kad apgintume JAV ir mūsų karius“, – sakė gynybos sekretorius.

L.Austino komentarai pasirodė didėjant tiesioginio JAV ir Irano karinio konflikto tikimybei po dronų atakos, kuri tapo pirmuoju atveju nuo spalio 7 d. prasidėjusio Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios, kai Artimuosiuose Rytuose nuo priešiškos ugnies žuvo amerikiečių kariai.

ES reikalauja skubiai atlikti JT agentūros Gazoje auditą

18:38

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./

Europos Sąjunga pirmadienį pareikalavo skubiai atlikti Jungtinių Tautų agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) auditą ir pareiškė, kad persvarsto finansavimą.

Visa tai vyksta organizacijai sulaukus kaltinimų dėl jos darbuotojų dalyvavimo spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ surengtame išpuolyje prieš Izraelį.

Auditui turėtų vadovauti Europos Komisijos paskirti ekspertai, o jis turėtų būti atliekamas kartu su JT tyrimu dėl šių teiginių, žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris.

Penktadienį UNRWA pranešė, kad atleido kelis darbuotojus dėl neįvardytų Izraelio kaltinimų dėl kai kurių jos darbuotojų dalyvavimo „Hamas“ išpuolyje spalio 7-ąją.

Savaitgalį valstybės donorės, įskaitant JAV, Vokietiją, Jungtinę Karalystę, Italiją, Australiją ir Suomiją, pareiškė, kad dėl šių kaltinimų stabdo papildomą agentūros finansavimą.

Sekmadienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino valstybes donores užtikrinti pagalbos srautą į Gazos Ruožą po to, kai kelios iš jų sustabdė finansavimą JT agentūrai.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas paragino UNRWA vadovą Philippe'ą Lazzarini atsistatydinti, anksčiau pareiškęs, kad po kruviniausio karo Gazos Ruože ši įstaiga „turi būti pakeista agentūromis, siekiančiomis tikros taikos ir vystymosi“.

Šeštadienį „Hamas“ pasmerkė Izraelio pareiškimus dėl UNRWA ir paragino JT bei kitas tarptautines organizacijas „nepasiduoti grasinimams ir šantažui“.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 26 422 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

J.Bideno laukia sunkus pasirinkimas, kaip reaguoti į Iraną

17:52

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ Joe Bidenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ Joe Bidenas

Prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui ir JAV vis labiau įsitraukiant į Artimųjų Rytų konfliktą, prezidentas Joe Bidenas galėjo guostis tuo, kad nė vienas iš jo pajėgų karių neprarado gyvybės per su Iranu susijusių sukarintų grupuočių išpuolius.

Situacija pasikeitė savaitgalį, kai į JAV bazę Jordanijoje smogė bepiločiai lėktuvai, nužudydami tris karius ir sužeisdami dešimtis kitų. Baltieji rūmai, nors tiesiogiai nekaltino Teherano, pareiškė, kad už tai atsakingos „radikalios Irano remiamos“ grupuotės Sirijoje ir Irake.

J.Bidenas patiria didžiulį spaudimą imtis atsakomųjų veiksmų ir pažadėjo atsakyti „mūsų pasirinktu laiku ir būdu“. Kai kurie Vašingtono šalininkai tvirtina, kad vienintelis geras atsakas yra Irano teritorijos užpuolimas. Mažai ženklų, kad juos įtikintų Irano primygtinis tvirtinimas, jog jis su tuo nesusijęs.

JAV prezidento laukia vienas sunkiausių ir svarbiausių sprendimų per visą jo prezidentavimo laikotarpį. Jei jis elgsis pernelyg griežtai, rizikuoja, kad gali kilti tiesioginė konfrontacija su Iranu, padaugėti aukų ir pakilti naftos kainos – ir visa tai rinkimų metais. Jei jis elgsis pernelyg švelniai, gali paskatinti Irano statytinius tęsti išpuolius ir prarasti rinkėjų paramą, sako „Bloomberg“ žurnalistas Paulas Wallace‘as.

„JAV laukia tik blogi pasirinkimai“, – sakė rizikos konsultacijų bendrovės „Modad Geopolitics“ vadovas Firasas Modadas.

Kad ir ką nuspręstų, akivaizdu, kad Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože, kuris tęsiasi jau beveik keturis mėnesius ir kurio pabaigos ženklų beveik nematyti, padariniai vis didėja. Jemeno husių grupuotė savo išpuoliais aplink Raudonąją jūrą toliau trikdo laivybos pasaulį, o įtampa tarp Izraelio ir Libane įsikūrusios „Hezbollah“ didėja.

Koks galėtų būti JAV atsakas Iranui dėl nužudytų amerikiečių

17:39

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV karys Irake
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV karys Irake

JAV prezidentas Joe Bidenas norėjo išvengti šios dilemos rinkimų metais. Tačiau savaitgalį Jordanijoje esančioje bazėje įvykęs, kaip manoma, su Iranu susijusių kovotojų dronų išpuolis, per kurį žuvo trys amerikiečių kariai, reiškia, kad JAV atsakas yra beveik neišvengiamas, rašo „Bloomberg“ žurnalistė Sylvia Westall.

Iranas įtarimus dėl savo dalyvavimo incidente netoli Irako ir Sirijos sienų pavadino „nepagrįstais“.

Tiesioginis smūgis Iranui yra rizikingas. Viena iš galimybių – slapti veiksmai, kuriais JAV smogtų Iranui, norėdamos pasiųsti žinią, bet tiesiogiai nepripažindamos, kad yra su tuo susijusios, pastebi žurnalistė.

J.Bideno administracija taip pat galėtų nusitaikyti į Irano pareigūnus, kaip tai padarė tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas, kai 2020 m. Bagdade įsakė nužudyti generolą Qassemą Soleimani.

Jei atsakas būtų nepakankamas, kiltų pavojus, kad bus pakenkta JAV galios suvokimui, o J.Bidenas sulauktų respublikonų kaltinimų silpnumu.

Naujausias smurtas kilo tuo metu, kai JAV siekia, kad „Hamas“, kurį taip pat remia Iranas, išlaisvintų likusius įkaitus mainais į paliaubas Gazos Ruože. Paliaubos galėtų trukti bent du mėnesius ir į nuniokotą teritoriją būtų tiekiama daugiau pagalbos.

Kita Irano remiama grupuotė – Jemene įsikūrę husių judėjimo nariai – nepaisant JAV ir jų sąjungininkų oro antskrydžių, toliau puola komercinę laivybą Raudonojoje jūroje.

Libane įsikūrusi grupuotė „Hezbollah“, kuri yra galingiausia Teherano statytinė, iki šiol apsiribojo tik nuolatiniu apsišaudymu su Izraeliu.

Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože padarinių plitimo akivaizdoje daroma prielaida, kad šio konflikto numalšinimas gali užkirsti kelią tolesniam eskalavimui regione.

Tačiau kuo labiau Vašingtonas įsitraukia į konfrontaciją su Teheranu, tuo didesnis pavojus, kad JAV ir Irano konfrontacija įgaus savo pagreitį, pastebi „Bloomberg“.

Tel Avive pirmą kartą per daugiau nei mėnesį nuskambėjo oro pavojaus sirenos

17:09

Pirmą kartą per daugiau nei mėnesį Tel Avive pasigirdo oro pavojaus sirenos, pranešančios apie raketų apšaudymą iš Gazos Ruožo.

Sirenos taip pat kaukia Rišon Lezione, Holone, Bat Jame ir kituose rajonuose.

Įspėjo: per artimiausias 24 val. sulauksime JAV atsako už tris negyvus amerikiečius

16:46

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė

Buvusio Jungtinės Karalystės ambasadoriaus prie JT Marko Lyallo Granto teigimu, išpuolis prieš JAV karius yra „labai rimtas“ incidentas, todėl prezidentas Joe Bidenas norės reaguoti kariniu būdu, skelbia BBC.

Jis sako, kad per artimiausias 24 valandas tikisi sulaukti labai griežto atsako prieš kai kurias „Irano remiamas ar su juo susijusias“ Sirijoje ir Irake įsikūrusias kovotojų grupuotes.

Nemano, kad JAV pradės puolimą pačiame Irane

Tačiau M.L.Grantas, kuris taip pat yra buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, sako nemanąs, kad JAV pradės puolimą tiesiogiai Irano teritorijoje, ir nemano, kad iraniečiai siekia tolesnio eskalavimo.

Apskritai, pasak jo, daugelis komentatorių tikėjosi, kad po kelis mėnesius trukusio karo Gazos Ruože situacija dar labiau paaštrės, tačiau kol kas regione nekilo plataus masto karas.

Jis pridūrė, kad prezidentas J.Bidenas „gerai pasielgė pačioje pradžioje“, nes ėmėsi tam tikrų atgrasymo priemonių, įskaitant karo laivų siuntimą į regioną ir labai tiesioginius įspėjimus Iranui toliau neaštrinti situacijos.

Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, duodamas interviu televizijai NBC, pareiškė, kad Baltieji rūmai nesiekia karo su Iranu ar regioninės padėties paaštrinimo.

Iranas neigia prisidėjęs

15min primena, kad Iranas sekmadienį paneigė, kad kaip nors prisidėjo prie išpuolio prieš Jungtinių Valstijų karinę bazę Jordanijoje, per kurį žuvo trys amerikiečių tarnybos nariai.

Šis išpuolis buvo pirmas kartas nuo karo Gazos Rytuose pradžios, kai nuo priešo ugnies Artimuosiuose Rytuose žuvo JAV kariai.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už šias mirtis, ir kaltę dėl išpuolių suvertė Irano remiamoms kovotojų grupuotėms.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija: per pastarąją parą žuvo 215 palestiniečių

16:32

AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per jų kovotojų ir Izraelio karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 26 637 žmonės.

Per pastarąją parą žuvo 215 žmonių, sakoma ministerijos pranešime, o nuo spalio 7 dienos išpuolio buvo sužeisti 65 387 žmonės.

„Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Izraelis sutinka su įkaitų sandoriu, laukia atsako iš „Hamas“

16:26

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ įkaitai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ įkaitai

Izraelio, Jungtinių Valstijų, Egipto ir Kataro derybininkai susitarė dėl likusių amerikiečių ir izraeliečių įkaitų išlaisvinimo sandorio pagrindų, skelbia amerikiečių žiniasklaida „NBC News“, remdamasi informuotu šaltiniu.

Teigiama, kad sandorio projektas pirmadienį bus pateiktas ir „Hamas“ grupuotei.

Pagal Prancūzijos sostinėje Paryžiuje sudarytą susitarimą „Hamas“ įkaitai bus paleidžiami etapais, kartu nutraukiant kovas ir pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą. 

Tikimasi, kad mainais taip pat bus paleisti Izraelio laikomi palestiniečių kaliniai. 

Pranešama, kad tarp derybininkų buvo Kataro ministras pirmininkas ir kitų šalių žvalgybos vadovai. 

Pagal lapkričio mėn. sudarytą paliaubų susitarimą buvo apsikeista daugiau kaip 100 Izraelio įkaitų ir 240 palestiniečių kalinių, tačiau po savaitės jis žlugo. 

Gazos Ruože „Hamas“ vis dar laiko daugiau kaip 100 įkaitų.

Izraelio pajėgos taikėsi į ligoninės gimdymo skyrių

16:13

dpa/Scanpix/Gazos Ruožas
dpa/Scanpix/Gazos Ruožas

Palestinos naujienų agentūra „Wafa“ pranešė, kad pirmadienio rytą per Izraelio saugumo pajėgų reidą buvo apgadintas Vakarų krante esančios Dženino ligoninės gimdymo skyrius.

„Okupacinės pajėgos apšaudė Dženino vyriausybinės ligoninės gimdymo skyrių, o netoliese esančios gatvės buvo apgadintos per karinę operaciją Dženino mieste ir jam priklausančioje stovykloje, per kurią kulka į koją sužeidė jauną vyrą. Rytiniame Dženino miesto rajone buvo vykdomi plataus masto reidai ir kratos namuose, o jų gyventojai buvo sulaikomi, apklausiami ir mušami“, – rašoma pranešime.

Vašingtonas bando numalšinti įtampą Artimuosiuose Rytuose: nesiekiame karo su Iranu

16:10

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby

Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, duodamas interviu televizijai NBC, pareiškė, kad Baltieji rūmai nesiekia karo su Iranu ar regioninės padėties paaštrinimo.

„Mes nesiekiame karo su Iranu. Nesiekiame eskaluoti konflikto regione. Akivaizdu, kad šie išpuoliai tęsiasi. Toliau svarstysime galimybes. Negaliu kalbėti už aukščiausiąjį lyderį ar apie tai, ko jis nori ar nenori. Galiu pasakyti, ko norime mes. Mes norime stabilių, saugių, klestinčių Artimųjų Rytų ir norime, kad šie išpuoliai liautųsi“, – pabrėžė valstybės pareigūnas.

„Neturėtume menkinti bendro visos UNRWA agentūros darbo“

Apie Izraelio kaltinimus 12 Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių agentūros (UNRWA) darbuotojų, dėl kurių JAV nutraukė agentūros finansavimą, J.Kirby sakė, kad, nepaisant to, neturėtume menkinti bendro visos agentūros darbo dėl nedidelio skaičiaus darbuotojų.

„Svarbu prisiminti, kad UNRWA atlieka svarbų darbą visame regione, be abejo, ir Gazoje. Jie padėjo išgelbėti tūkstančius gyvybių, todėl neturėtume menkinti viso agentūros darbo dėl siaubingų, tiesiog siaubingų kaltinimų, kuriais pareikšti tik prieš nedidelį skaičių jos darbuotojų. Taigi manau, kad turime priimti sprendimus, kuriuos turėsime priimti ateityje, tačiau nenoriu užbėgti už akių tyrimui ir tam, ką jis nustatys.“

Izraelis mano, kad 10 proc. UNRWA darbuotojų priklauso „Hamas“ arba „Islamo džihadui“

15:22

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio pajėgų konvojus
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio pajėgų konvojus

Dienraštyje „Wall Street Journal“ paskelbtame pranešime, kuriame remiamasi Izraelio žvalgybos informacija, kuria pasidalijo su JAV, teigiama, kad mažiausiai 1 200 JT Palestinos pabėgėlių agentūros darbuotojų priklauso grupuotėms „Hamas“ arba „Islamo džihadas“. Tai sudaro apie 10 proc. visų UNRWA darbuotojų Gazos Ruože.

Ataskaitoje teigiama, kad keli UNRWA mokytojai dalyvavo planuojant ar vykdant išpuolį, vienas UNRWA darbuotojas pagrobė kareivio kūną, o kitas spalio 8 d., kitą dieną po žudynių, įrengė „Palestinos islamo džihado“ grupuotės karo kambarį.

JAV teigė, kad išpuolyje dalyvavo 12 UNRWA darbuotojų, tačiau „Wall Street Journal“ praneša, kad spalio 7 d. į Izraelį atvyko ir 13-as darbuotojas, nors jie neturėjo aiškių sąsajų su jokia grupuote.

Apie bylos duomenis pirmasis pranešė „The New York Times“.

Tarp žuvusiųjų per Izraelio smūgį netoli Damasko yra proiranietiškų kovotojų

15:22

Stopkadras/Izraelis smūgiavo netoli Damasko
Stopkadras/Izraelis smūgiavo netoli Damasko

Per Izraelio smūgį į pietus nuo Damasko esančiam Sajida Zeinabos rajonui pirmadienį žuvo šeši žmonės, pranešė karą stebinti organizacija.

Tarp žuvusiųjų yra proiranietiškų kovotojų.

„Izraelio smūgiai buvo nukreipti į „Hezbollah“ ir Irano revoliucinei gvardijai priklausančią bazę, žuvo šeši žmonės“, įskaitant Iranui palankius kovotojus, sakė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, neaišku, ar tarp žuvusiųjų buvo civilių.

VIDEO: Izraelis smūgiavo netoli Damasko

 

Irakas smerkia išpuolį prieš amerikiečius Jordanijoje ir ragina nutraukti smurto ciklą Artimųjų Rytų regione

13:10

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

Irako valdžios institucijos pirmadienį pasmerkė dronų ataką, per kurią Jordanijoje žuvo trys amerikiečių kariai, ir paragino nutraukti smurto ciklą Artimuosiuose Rytuose.

„Irako vyriausybė smerkia vykstantį eskalavimą“, – išplatintame pranešime nurodė Irako vyriausybės atstovas Bassemas al Awadi. 

Jis pridūrė, kad Bagdadas yra pasirengęs „bendradarbiauti nustatant pagrindines taisykles, kad būtų užkirstas kelias tolesniems padariniams regione ir sustabdytas konflikto eskalavimas“.

J.Bidenas: smūgį sudavė Irano remiamos kovotojų grupuotės

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad smūgį pasienio bazei Jordanijos šiaurės rytuose sudavė radikalios Irano remiamos kovotojų grupuotės, veikiančios Sirijoje ir Irake. Jis pažadėjo patraukti kaltininkus atsakomybėn.

Britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas pakartojo raginimą Teheranui sumažinti eskalaciją regione.

Žuvo trys JAV kariai, sužeisti 34

Iranas savo ruožtu neigia sąsajas su drono smūgiu, per kurį žuvo trys JAV kariai. Atsakomybės už jį niekas neprisiėmė.

JAV centrinė vadavietė (CENTCOM) nurodė, kad taip pat buvo sužeisti 34 kariai, kurių aštuonis reikėjo evakuoti.

Bazėje netoli Jordanijos sienos su Iraku ir Sirija yra dislokuoti JAV kariai, priklausantys tarptautinei koalicijai, kovojančiai su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Tai pirmas kartas nuo Izraelio karo su Irano remiamu judėjimu „Hamas“ pradžios, kai Artimuosiuose Rytuose nuo priešiškos ugnies žuvo amerikiečių karių.

JAV ir sąjungininkų pajėgos Irake ir Sirijoje nuo spalio vidurio, Pentagono duomenimis, yra tapusios daugiau kaip 150 išpuolių taikiniais. Vašingtonas atsakė oro antskrydžiais abiejose šalyse.

Atsakomybę už daugelį šių išpuolių prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – su Iranu susijusių kovotojų aljansas, kuris nepritaria JAV paramai Gazos Ruože kariaujančiam Izraeliui.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 26 422 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

D.Trumpas: esame ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio

12:03

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad dėl sekmadienio išpuolio prieš amerikiečių personalą Jordanijoje esame „ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio“.

Po išpuolio, per kurį žuvo trys amerikiečiai, paskelbtame pareiškime D.Trumpas teigė, kad išpuolis „niekada nebūtų įvykęs, jei aš būčiau prezidentas“.

„Lygiai taip pat, kaip niekada nebūtų įvykęs Irano remiamo „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, niekada nebūtų įvykęs karas Ukrainoje, ir dabar visame pasaulyje būtų taika“, – sakė jis.

„Vietoj to atsidūrėme ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio“, – kalbėjo buvęs JAV prezidentas, šiais metais siekiantis pergalės rinkimuose.

Jis yra vienas iš kelių respublikonų, darančių spaudimą prezidentui Joe Bidenui, kad šis reaguotų ryžtingai.

J.Bidenas teigė, kad įsakys imtis atsakomųjų veiksmų, tačiau nepateikė jokių detalių, kaip tai atrodys.

Izraelio ministrai toliau neatsisako idėjos iškraustyti palestiniečius iš Gazos

11:56

„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože
„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Izraelio ministrai ir Benjamino Netanjahu partijai „Likud“ priklausantys ministrai dalyvavo konferencijoje dėl Gazos perkėlimo, kurioje nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras pareiškė, kad izraeliečiai turi „rasti teisėtą būdą savanoriškai perkelti [palestiniečius]“, pranešė laikraštis „Haaretz“.

Sekmadienį Jeruzalėje vykusioje konferencijoje dalyvavo tūkstančiai žmonių, įskaitant Izraelio finansų ministrą Bezalelį Smotrichą, kitus Kneseto ir koalicinės vyriausybės narius, rabinus, gyvenviečių aktyvistus ir Gazoje kovojančių karių šeimas.

Savo kalboje Benas Gviras sakė: „Jei nenorime, kad pasikartotų spalio 7-oji, turime grįžti namo ir kontroliuoti [Gazą]. Turime rasti teisėtą būdą savanoriškai perkelti [palestiniečius] ir skirti mirties bausmes teroristams... Kreipiuosi į jus, ministre pirmininke [Benjamine] Netanyahu: atėjo drąsių sprendimų metas.“

„Savanoriškumas yra būsena, kurią primetate žmogui tol, kol jis duoda sutikimą“

Pasak „Haaretz“, „Likud“ partijos nariai, kurie nuo pat karo pradžios atvirai kalbėjo apie palestiniečių „savanorišką emigraciją“, konferencijoje grįžo prie šios temos.

Ryšių ministras Shlomo Karhi sakė, kad kare „kartais „savanoriškumas“ yra būsena, kurią primetate [žmogui] tol, kol jis duoda sutikimą“.

Tuo tarpu turizmo ministras Haimas Katzas sakė: „Šiandien, praėjus 18 metų [nuo pasitraukimo iš Gazos], turime galimybę atstatyti ir išplėsti Izraelio žemę. Tai mūsų paskutinė galimybė“.

JAV pareigūnai atmetė husių teiginį, kad jie užpuolė JAV karinio jūrų laivyno laivą

11:48

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių rėmėjas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių rėmėjas

JAV pareigūnai neigia husių žodžius, jog jie užpuolė JAV karinio jūrų laivyno laivą.

Anksčiau husių atstovas sakė, kad jie raketomis taikėsi į JAV laivą „USS Lewis B Puller“.

JAV gynybos pareigūnas, kalbėdamas su „Associated Press“ su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad nebuvo pranešta apie jokį išpuolį.

Izraelis pataria Gazos pakrantės gyventojams trauktis į pietus

10:56

IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože

Izraelio kariuomenė ragina vakarinėje Gazos miesto dalyje gyvenančius civilius persikelti į pietus, į centrinę Gazos dalį, taip parodydama, kad planuoja intensyvinti karines operacijas šioje teritorijoje, skelbia „Times of Israel“.

Izraelio gynybos pajėgų atstovo spaudai Avichai Adraee paskelbtame žemėlapyje parodyta, kad evakuotis liepta didžiajai miesto pakrantės gyventojų daliai, al-Shati pabėgėlių stovyklą, Šeich Radvaną ir Tel al-Havą – teritoriją, kurioje taip pat yra Gazos Ruožo al-Shifos ligoninė.

Pasak kariuomenės įsakymas duotas po to, kai praėjusią dieną Izraelio daliniai kovojo su „Hamas“ smogikais al-Shati vietovėje. Kariuomenės radijas anksčiau pranešė, kad gynybos pajėgos planuoja suintensyvinti kovas šiaurėje, kad sutrukdytų „Hamas“ bandymams atkurti karinę padėtį teritorijoje, kurią kariuomenė iš esmės užėmė daugiau nei prieš mėnesį.

Karybos ekspertas: Iraną ir jo teroristus Jungtinės Valstijos baus kitaip

10:51

„Scanpix“/AP nuotr./Husiai
„Scanpix“/AP nuotr./Husiai

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje karo apžvalgoje pažymėjo, kad artėja Izraelio susitarimas su „Hamas“ grupuote dėl dviejų mėnesių paliaubų.

Anot jo, Izraeliui tai nelabai naudinga, nes leis išsprukti iš kilpos daliai „Hamas“ smogikų, bet vyriausybė patiria didžiulį moralinį spaudimą dėl įkaitų ir yra priversta tartis dėl jų išvadavimo.

„Gali būti, kad prie to prisidėjo vienos po kitos Vakarų valstybių atsisakymas finansuoti JT agentūrą UNRWA, į kurią per vietinius darbuotojus labai sėkmingai infiltravosi „Hamas“, – rašo E.Papečkys.

Kalbėdamas apie situaciją Raudonojoje jūroje, karybos ekspertas teigė, kad Jemeno husių sukilėliai ir toliau mėgina apšaudyti civilius laivus, bet dabar daro tai epizodiškai ir nedideliu skaičiumi raketų ir bepiločių.

Trijų amerikiečių karių žūtis Jordanijoje, E.Papečkio nuomone, netaps priežastimi konflikto geografijai išsiplėsti.

„Jungtinės Valstijos Iraną ir teroristus baus kitaip, nesileisdama įtraukti į tiesioginius karo veiksmus. Taip būtų racionaliau ir efektyviau“, – nurodė ekspertas.

Iranas nepasigailėjo: už šnipinėjimą Izraeliui keturiems vyrams įvykdyta mirties bausmė

09:26

LISI NIESNER / REUTERS
LISI NIESNER / REUTERS

Iranas ankstų pirmadienio rytą įvykdė mirties bausmę keturiems vyrams, kurie, kaip pranešė teismai, buvo nuteisti už bendradarbiavimą su didžiausiu šalies priešu Izraeliu dėl plano sabotuoti vieną Irano gynybos objektą.

Keturi vyrai – Pejmanas Fatehi, Wafa Azarbaras, Mohammadas Faramarzi ir Mohsenas Mazloumas – buvo suimti 2022-ųjų liepą ir apkaltinti sąmokslu surengti operaciją prieš Gynybos ministerijos centrą centrinėje Isfahano provincijoje, skelbiama teismų naujienų svetainėje „Mizan Online“.

„Šį rytą buvo įvykdytas mirties nuosprendis keturiems su sionistų šnipų organizacija susijusios grupės nariams, kurie buvo suimti [...] už sprogdinimo operacijos Isfahane organizavimą“, – pranešė „Mizan Online“.

Irano teigimu, vyrai buvo užverbuoti Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ maždaug prieš pusantrų metų iki operacijos.

Teismų naujienų svetainėje priduriama, kad jie buvo siunčiami tobulintis kursuose Afrikos šalių kariniuose centruose, kuriuose dirbo „Mossad“ pareigūnai.

Vyrai buvo nuteisti mirties bausme 2023 metų rugsėjį.

2023 metų rugpjūtį Iranas teigė sužlugdęs labai sudėtingą „Mossad“ inicijuotą projektą, kuriuo siekta sabotuoti jo balistinių raketų pramonę. Keliais mėnesiais anksčiau, vasarį, Teheranas apkaltino Izraelį, kad jis yra atsakingas už dronų ataką prieš karinį objektą Isfahane.

Abi šalys jau daugelį metų kariauja šešėlinį karą, o Iranas kaltina Izraelį ir Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkus kurstant neramumus.

Husiai tvirtina užpuolę dar vieną amerikiečių laivą

09:18

„Scanpix“/AP nuotr./Jemeno husiai patys nufilmavo, kaip užgrobia laivą Raudonojoje jūroje
„Scanpix“/AP nuotr./Jemeno husiai patys nufilmavo, kaip užgrobia laivą Raudonojoje jūroje

Jemeno husių sukilėlių grupuotės pareiškime teigiama, kad sekmadenį ji paleido raketą į JAV karo laivą, skelbia žiniasklaidos grupė „Sky News“.

Tvirtinama, kad husiai taikėsi į JAV karinį laivą „Lewis B. Puller“, plaukusį per Adeno įlanką. Tačiau kol kas nėra jokių komentarų iš Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno ar Centrinės vadovybės, todėl ataka dar nėra patvirtinta. Neaišku, ar ji padarė žalos.

Pasak „Sky News“, sekmadienį amerikiečių karinis laivas "HMS Diamond“ sėkmingai atrėmė husių dronų ataką. 

Mirtinas smūgis JAV kariams: ekspertas įvertino, kokius žingsnius turi žengti Vašingtonas

09:08

AP/ Jungtinių Valstijų karinė bazė
AP/ Jungtinių Valstijų karinė bazė

„Atlanto tarybos“ analitinio centro Artimųjų Rytų programų vyresnysis direktorius Williamas F.Wechsleris, buvęs JAV gynybos sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas specialiosioms operacijoms ir kovai su terorizmu, įvertino, kad kaip ilgus metus dauguma Izraelio politikos formuotojų manė, kad „Hamas“ keliamos grėsmės yra sėkmingai valdomos, taip ir ne viena Jungtinių Valstijų administracija tikėjo, jog kontroliuoja Irano ir jo įgaliotinių bei partnerių grėsmę Artimuosiuose Rytuose, tačiau..galimai klydo.

„Su Iranu susijusios pajėgos reguliariai ieškodavo silpnų vietų, metodiškai kildavo eskalacijos laiptais ir siekdavo nustatyti naują de facto priimtino elgesio normą. Tikėta, kad JAV pajėgos galiausiai atsakytų į provokacijas kryptingais oro smūgiais, o JAV gynyba būtų pakankama, kad apsaugotų JAV karius. Šiandienos žūtys parodė, kad šis įsitikinimas taip pat buvo klaidingas“, – rašė ekspertas.

Jo nuomone, Vašingtonas jau anksčiau turėjo sureaguoti į eskalaciją regione ir tam pasitelkti didesnę jėgą, todėl teks tą padaryti dabar, nepamirštant savo tikslų regione ir įvertinant Teherano tikslus.

„Bendras Teherano tikslas – išstumti JAV pajėgas iš regiono, o 2024 m. jis greičiausiai laiko lemiamos galimybės metais. Dėl karo Gazos Ruože stiprėja antiamerikietiškos ir proiraniškos nuotaikos. Su Iranu susijusios šalys jau spaudė Irako vyriausybę pradėti derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl galimo JAV karių išvedimo. Pranešama, kad Joe Bideno administracija svarstė galimybę išvesti JAV pajėgas iš Sirijos, nors, pasirodžius šiai informacijai, tai paneigė.“

Atakuodami laivybą Raudonojoje jūroje, husiai sulaukė precedento neturinčios paramos ir dabar yra JAV oro kampanijos taikinys.

„Teheranas tikriausiai lošia, tikėdamas, kad didėjantis smurtas prieš Jungtines Valstijas galiausiai paskatins Vašingtoną pasitraukti iš regiono arba jį tai privers padaryti sąjungininkai. Tačiau J.Bideno administracija neturėtų leisti Teheranui pasiekti šios pergalės“, – pažymėjo W.F.Wechsleris.

Analitikas įsitikęs, jog JAV turės jėga atsakyti į šį išpuolį, tačiau tai turėtų padaryti tokiose vietose ir tokiais būdais, kurie sumažintų riziką išprovokuoti platesnio masto regioninį karą arba priversti Irako vyriausybę oficialiai pareikalauti išvesti JAV karius.

„Vietoje to būtų išmintingiau apsvarstyti galimybes, kurios apimtų Irano oro ir jūrų pajėgų persekiojimą, priverstinį Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) siuntų sąjungininkams nutraukimą, JAV oro kampanijos prieš husių grupuotę išplėtimą, kad ji būtų nukreipta prieš jų vadovybę, ir visapusišką JAV sankcijų Iranui vykdymą. Baltieji rūmai taip pat galėtų apsvarstyti galimybę nukreipti veiksmus prieš Irano, o ne tik prieš jo įgaliotinius, personalą Sirijoje ir pašalinti atskirus IRGC vadovus, keliaujančius į užsienį, panašiai kaip 2020 m. pradžioje buvo pasielgta su IRGC vadu Qasemu Soleimani.“

Žiniasklaida: Jungtinių Tautų agentūros darbuotojai kaltinami grobimais ir žudynėmis kibucuose

08:53

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių agentūra (UNRWA)
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių agentūra (UNRWA)

Izraelis pateikė konkrečius kaltinimus atskiriems Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių agentūros (UNRWA) darbuotojams, dėl kurių tarnyba jau atleido 12 darbuotojų, o daugelis šalių sustabdė įstaigos finansavimą, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“, remdamasis JAV vyriausybei pateikta byla.

Teigiama, kad vienas UNRWA mokyklos patarėjas iš Chan Juniso pietinėje Gazos dalyje „kaltinamas kartu su savo sūnumi siekęs pagrobti moterį iš Izraelio“.

„Socialinis darbuotojas iš Nuseirato, esančio centrinėje Gazos dalyje, kaltinamas padėjęs į Gazą atgabenti žuvusio Izraelio kareivio kūną, taip pat išpuolio dieną dalijęs šaudmenis ir koordinavęs transporto priemonių darbą“, – rašoma straipsnyje.

Jame taip pat teigiama, kad trečias darbuotojas „apibūdinamas kaip dalyvavęs žudynėse kibuce, kur žuvo 97 žmonės“ – spėjama, kad kalbama apie Be'eri kibucą, kuris buvo nuniokotas spalio 7 d. per „Hamas“ smogikų vadovaujamą puolimą.

Pasak „The New York Times“, dosjė išsamiai nurodomi 12 asmenų vardai, pavardės, duomenys ir pareigos UNRWA, ir tvirtinama, kad 10 iš minėtų UNRWA darbuotojų yra „Hamas“ grupuotės nariai, o vienas priklauso Palestinos islamo džihadui.

Ataskaitoje teigiama, kad Izraelio žvalgybos duomenys grindžiami šešių iš šių asmenų telefonų sekimu, kitų asmenų, kurie tariamai aptarinėjo savo dalyvavimą puolime, telefoninių pokalbių stebėjimu ir trijų kitų asmenų gautomis trumposioms žinutėmis, įskaitant vieną, kurioje nurodoma atnešti jo namuose laikomus granatsvaidžius (RPG).

Intensyvios Izraelio kovos sutelktos aplink Chan Juniso ligonines

08:20

„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože
„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože

Per pastarąsias dvi dienas aplink ligonines pietiniame Gazos Ruožo Chan Juniso mieste tęsėsi smarkūs mūšiai, teigiama naujausioje JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA atnaujintoje konflikto ataskaitoje, kurioje pažymima, kad šiuo metu iš 36 Gazos Ruožo ligoninių iš dalies veikia tik 14.

Chan Juniso Nassero ligoninė, dar neseniai buvusi didžiausia ligoninė pietų Gazos Ruože, kuri vis dar priima pacientus, dabar veikia tik „minimaliai“, – teigė OCHA, – „teikdama prieinamas paslaugas pacientams, bet nebegalėdama priimti pacientų ar atsargų, nes yra apsupta Izraelio kariuomenės ir joje vyksta intensyvūs mūšiai“.

Ji teigė, kad karo veiksmai intensyvūs ir aplink al-Amal ligoninę, taip pat esančią Chan Junise, o Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija šeštadienį pranešė, kad Izraelio pajėgos toliau bombarduoja ligoninės apylinkes ir Chan Junise esančią PRCS filialo būstinę.

PRCS teigė, kad per pastarąsias keturias savaites vykstančius mūšius žuvo ir buvo sužeista dešimtys žmonių abiejuose objektuose ir netoli jų.

OCHA taip pat teigė, kad sekmadienio rytą, vykstant intensyvioms kovoms rajone, „pranešta, kad netoli Europos ligoninės Chan Juniso buvo apšaudyta, ir pranešta apie nukentėjusiuosius“.

Per pastarąją parą žuvo mažiausiai 165 palestiniečiai ir 290 buvo sužeisti

07:21

IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože

Per pastarąją parą žuvo mažiausiai 165 palestiniečiai ir 290 buvo sužeisti, sekmadienį pranešė „Hamas“ grupuotės valdoma Gazos sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo spalio 7 d. per Izraelio puolimą Gazos Ruože iš viso žuvo 26 422 palestiniečiai, neskaitant tūkstančių, kurie, kaip manoma, yra palaidoti po sugriuvusių pastatų griuvėsiais.

Didžiulis žuvusiųjų skaičius pasiektas nepaisant praėjusios savaitės Tarptautinio Teisingumo Teismo laikinojo sprendimo, kad Izraelis turi daryti viską, kas įmanoma, kad išvengtų civilių palestiniečių žudymo.

Jungtinė Karalystė smerkia išpuolį prieš JAV karius Jordanijoje

06:40

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius reagavo į žinią, kad per bepiločio lėktuvo ataką Jordanijoje, netoli Sirijos sienos, žuvo trys amerikiečių kariai ir iki 35 buvo sužeisti.

 

Iranas neigia prisidėjęs prie mirtino išpuolio prieš JAV bazę Jordanijoje

06:36

„Scanpix“/AP nuotr./Irako kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Irako kariai

Iranas sekmadienį paneigė, kad kaip nors prisidėjo prie išpuolio prieš Jungtinių Valstijų karinį postą Jordanijoje, per kurį žuvo trys amerikiečių tarnybos nariai, pranešė Irano valstybinė naujienų agentūra, remdamasi šalies nuolatine misija Jungtinėse Tautose.

„Irano Islamo Respublikos atstovas Jungtinėse Tautose sekmadienio vakarą sakė IRNA, kad Iranas nėra susijęs ir neturi nieko bendra su išpuoliu prieš JAV bazę“, – sakoma pranešime, vartojant Islamo Respublikos naujienų agentūros akronimą.

Šis išpuolis buvo pirmas kartas nuo karo Gazos Rytuose pradžios, kai nuo priešo ugnies Artimuosiuose Rytuose žuvo JAV kariai.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už šias mirtis, ir kaltę dėl išpuolių suvertė Irano remiamoms kovotojų grupuotėms.

Irako islamo pasipriešinimo organizacija, skelbianti kelias Irano remiamas kovotojų grupuotes šioje šalyje, pranešė, kad sekmadienį atakavo kelias vietas Jordanijos ir Sirijos pasienyje – įskaitant stovyklą netoli JAV bazės Jordanijoje, kurioje žuvo kariai.

Kariuomenė: trys JAV kariai žuvo per drono ataką prieš bazę Jordanijoje

06:28

Lukas Balandis / BNS nuotr./JAV kariai
Lukas Balandis / BNS nuotr./JAV kariai

Per drono ataką prieš bazę Jordanijoje sekmadienį žuvo trys amerikiečių kariai, pranešė Jungtinių Valstijų kariuomenė.

Tai - pirmas kartas, kai per Izraelio ir „Hamas“ karą nuo priešiškos ugnies žuvo šios šalies pajėgų nariai. Neabejotina, kad šis incidentas dar labiau padidins įtampą regione ir paskatins baimę, kad gali kilti platesnio masto konfliktas, į kurį tiesiogiai įsitrauks Iranas.

„Trys JAV tarnybos nariai žuvo ir daugybė žmonių buvo sužeisti per drono ataką prieš mūsų pajėgas, dislokuotas Jordanijos šiaurės rytuose netoli sienos su Sirija“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno pareiškime.

„Nors vis dar renkame šio išpuolio faktus, žinome, kad jį įvykdė radikalios Irano remiamos kovotojų grupuotės, veikiančios Sirijoje ir Irake“, – tvirtino jis.

„Mes tęsime jų įsipareigojimą kovoti su terorizmu. Ir neabejokite, kad visus atsakingus asmenis patrauksime atsakomybėn mūsų pasirinktu laiku ir būdu“, – pridūrė prezidentas.

JAV ir sąjungininkų pajėgos Irake ir Sirijoje nuo spalio vidurio, Pentagono duomenimis, yra tapusios daugiau kaip 150 išpuolių taikiniais. Vašingtonas atsakė oro antskrydžiais abiejose šalyse.

Atsakomybę už daugelį šių išpuolių prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – su Iranu susijusių kovotojų aljansas, kuris nepritaria JAV paramai Gazos Ruože kariaujančiam Izraeliui.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius