TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 02 /16:49

JAV pradėjo atsakomuosius oro smūgius Irake ir Sirijoje: „Jei pakenksite amerikiečiui, mes atsakysime“

JAV kariai Sirijoje
JAV kariai Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Irano prezidentas: mes nepradėsime karo, bet griežtai atsakysime, jei kas nors iš mūsų tyčiosis

10:49

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi penktadienį pareiškė, kad jo šalis nepradės karo, tačiau „griežtai atsakys“ visiems, kurie iš jos tyčiosis, praneša „Reuters“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ebrahimas Raisi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ebrahimas Raisi

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi penktadienį pareiškė, kad jo šalis nepradės karo, tačiau „griežtai atsakys“ visiems, kurie iš jos tyčiosis, praneša „Reuters“.

E.Raisi komentarai pasirodė po kelias dienas trukusių spėliojimų, kaip Vašingtonas galėtų imtis atsakomųjų veiksmų po to, kai praėjusį savaitgalį per Irano remiamos grupuotės smūgį jų bazei Jordanijoje žuvo trys JAV kariai.

„CBS News“, remdamasi JAV pareigūnais, ketvirtadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos patvirtino kelių dienų smūgių Irake ir Sirijoje planus, nukreiptus prieš daugybę taikinių, įskaitant Irano personalą ir objektus tose šalyse.

„Mes nepradėsime jokio karo, bet jei kas nors norės iš mūsų tyčiotis, sulauks griežto atsako“, – sakė E.Raisi per televiziją transliuojamoje kalboje.

„Anksčiau, kai jie (amerikiečiai) norėjo su mumis kalbėtis, jie sakė, kad karinis variantas yra svarstomas. Dabar jie sako, kad neketina konfliktuoti su Iranu“, – kalbėjo E.Raisi.

„Islamo Respublikos karinė galia regione nekelia ir niekada nekėlė grėsmės jokiai šaliai. Priešingai, ji užtikrina saugumą, kuriuo regiono šalys gali pasikliauti ir pasitikėti“, – pridūrė E.Raisi.

Jungtinės Valstijos įvertino, kad dronas, kuris nužudė tris jų karius ir sužeidė daugiau kaip 40 žmonių, buvo pagamintas Irane, „Reuters“ sakė keturi JAV pareigūnai.

Šaltiniai teigė, kad Irano elitinė Revoliucinė gvardija iš Sirijos atitraukia aukšto rango karininkus.

Irano patarėjai padeda ginkluotoms grupuotėms tiek Irake, kur JAV turi apie 2 500 karių, tiek Sirijoje, kur jų yra 900.

Baltieji rūmai: per oro antskrydžius smogta septyniems objektams Irake ir Sirijoje

01:00

JAV oro antskrydžiai smogė trims objektams Irake ir keturiems Sirijoje, sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Jis sakė, kad Baltieji rūmai nežino, kiek kovotojų žuvo ar buvo sužeista, tačiau JAV lėktuvai šiuo metu yra užnugaryje.

Generolas leitenantas Douglas Simsas sakė, kad, pirminiais duomenimis, smūgiai „pataikė būtent į tai, į ką norėjome pataikyti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby

Amerika neinformavo Irako apie smūgius prieš juos atliekant, sakė J.Kirby. 

Jis pabrėžė, kad JAV nesiekia karo su Iranu.

J.Bidenas įspėja apie daugiau smūgių „mūsų pasirinktu laiku“

00:54

JAV prezidentas Joe Bidenas teigia, kad JAV atsakas į praėjusį savaitgalį Jordanijoje įvykdytą bepiločio lėktuvo ataką, per kurią žuvo 3 JAV kariai, „bus tęsiamas mūsų pasirinktu laiku ir mūsų pasirinktose vietose“.

JAV pradėjo vykdyti smūgius Irake ir Sirijoje prieš kurį laiką, praėjus beveik savaitei po mirtinos atakos, dėl kurios kaltinama Irano remiama sukarinta grupuotė.

Savo pareiškime J.Bidenas teigia, kad JAV „nesiekia konflikto Artimuosiuose Rytuose ar bet kur kitur pasaulyje. Tačiau tegul tai žino visi tie, kurie gali siekti mums pakenkti: Jei pakenksite amerikiečiui, mes atsakysime“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių

 

Irako kariuomenė: smūgiai „sukels katastrofiškas pasekmes Irakui ir regionui“

00:43

Irako kariuomenės atstovas sakė, kad smūgiai yra „grėsmė, dėl kurios Irakas ir regionas patirs nenumatytų padarinių, o jų pasekmės bus pražūtingos Irako ir regiono saugumui ir stabilumui“.

„Al Kaimo miestai ir Irako pasienio rajonai patiria Jungtinių Valstijų lėktuvų oro smūgius, nes šie smūgiai vykdomi tuo metu, kai Irakas siekia užtikrinti stabilumą regione.“

Atstovas spaudai taip pat sakė, kad šie smūgiai „pažeidžia Irako suverenitetą“ ir „kenkia Irako vyriausybės pastangoms“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV karys Irake
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV karys Irake

 

Kur įvyko JAV smūgiai Sirijai ir Irakui?

00:41

Smūgiai buvo suduoti Sirijos dykumoje ir palei Irako ir Sirijos sieną, šį vakarą pranešė Sirijos valstybinė televizija.

JAV surengė šias atakas keršydamos už kaimyninėje Jordanijoje nužudytus tris JAV karius.

„Sky News“ nuotr./JAV smūgiai
„Sky News“ nuotr./JAV smūgiai

 

JAV karinės pajėgos smogė daugiau kaip 85 taikiniams ir panaudojo 125 tiksliuosius šaudmenis

23:57

JAV centrinė vadovybė paskelbė daugiau informacijos apie smūgius ir nurodė, kad buvo smogta daugiau kaip 85 taikiniams.

Pranešime, paskelbtame svetainėje „X“, teigiama, kad 16 val. (21 val. Jungtinės Karalystės laiku) Irake ir Sirijoje buvo smogta Irano Islamo revoliucijos sargybinių korpuso (IRGC) „Quds Force“ ir su ja susijusioms sukarintoms grupuotėms.

Pasak jos, smūgių metu „panaudota daugiau kaip 125 tikslieji šaudmenys“, be to, dalyvavo keli iš JAV skraidantys ilgojo nuotolio bombonešiai.

 

Prie Jemeno krantų užfiksuotas sprogimas

23:13

Prie Jemeno krantų įvyko du sprogimai, pranešė Didžiosios Britanijos jūrų saugumo bendrovė „Ambery“.

Pasak jos, su Liberijos vėliava plaukiojantis laivas po sprogimų netoli Zubairo salos nustojo perduoti sekimo informaciją.

Nuo Izraelio ir „Hamas" karo pradžios Jemeno husių grupuotė dažnai puola komercinius laivus Raudonojoje jūroje, nors šiuo atveju ryšys su jos kovotojais dar nenustatytas.

JAV smogia atsakomuosius smūgius Sirijoje ir Irake

22:54 Atnaujinta 00:07

JAV pradėjo atsakomuosius oro smūgius prieš kovotojus Irake ir Sirijoje, pranešė pareigūnai agentūroms „Associated Press“, „Reuters“ ir „NBC News“.

Pirminius smūgius surengė pilotuojami ir nepilotuojami orlaiviai, smogdami į vadovybės ir kontrolės būstines, šaudmenų sandėlius ir kitus objektus, pranešė AP.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

Jie buvo surengti kaip atsakas į dronų ataką Jordanijoje, per kurią sekmadienį žuvo trys JAV kariai ir dar apie 40 buvo sužeista.

JAV dėl šio išpuolio apkaltino Irano remiamų kovotojų koaliciją „Islamo pasipriešinimas Irake“.

Irano remiamos sukarintos grupuotės visame regione Izraelio ir „Hamas“ konfliktu pasinaudojo siekdamos pateisinti bent 166 kartus įvykdytus smūgius JAV objektams.

B.Netanyahu „neatmetė visapusiško dviejų valstybių sprendimo“

22:14

Lordas Davidas Cameronas sakė, kad Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu liepė „pradėti kalbėti apie tai, kuo Palestinos valstybė gali būti, o ne apie tai, kuo ji negali būti“.

Užsienio reikalų sekretorius Libano transliuotojui LBCI sakė, kad dalis Jungtinės Karalystės politikos yra pasakyti, kad ateis laikas, kai ji sieks pripažinti Palestinos valstybę, taip pat ir Jungtinėse Tautose.

„Tai negali būti proceso pradžioje. Procesas turi įsibėgėti. Tačiau tai neturi būti proceso pabaigoje“, – sakė lordas D.Cameronas.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas

B.Netanyahu ne kartą pasisakė prieš Palestinos suverenitetą.

Lordas D.Cameronas, kalbėdamas per regioninę kelionę Libane, teigė, kad B.Netanyahu „neatmetė visapusiško dviejų valstybių sprendimo“.

„Mano žinia jam buvo tokia: pradėkite kalbėti apie tai, kuo Palestinos valstybė galėtų būti, o ne apie tai, kuo ji negali būti“, – sakė jis.

„Štai ko turėtume siekti.“

A.Binkenas ir Saudo Arabijos URM per pokalbį telefonu aptarė karą Gazos ruože

19:55

Kaip pranešė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas telefonu kalbėjosi su savo kolega Saudo Arabijos princu Faisal bin Farhan apie Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože.

Saudo Arabijos skambučio išklotinėje sakoma, kad pokalbyje buvo aptartos „pastangos, dedamos sprendžiant saugumo ir humanitarines karo pasekmes“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siaudo Arabijos ministras pirmininkas princas Saud al-Faisal
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siaudo Arabijos ministras pirmininkas princas Saud al-Faisal

Valstybės departamentas iš karto nepateikė jokio pareiškimo dėl šio pokalbio.

JT: Gazos Ruože mažiausiai 17 tūkst. vaikų atskirti nuo tėvų

19:37

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė, kad, jų skaičiavimais, praėjus beveik keturiems karo mėnesiams Gazos Ruože mažiausiai 17 tūkst. vaikų liko be priežiūros arba buvo atskirti nuo tėvų ar globėjų.

„Kiekvienas iš gali papasakoti širdį veriančią netekties ir sielvarto istoriją“, – sakė Jungtinių Tautų vaikų teisių agentūros UNICEF atstovas palestiniečių teritorijose Jonathanas Crickxas.

„Šis skaičius sudaro vieną procentą visų perkeltųjų gyventojų, t. y. 1,7 mln. žmonių“, – vaizdo ryšiu iš Jeruzalės sakė jis susirinkusiesiems į Ženevoje vykusį susitikimą su žiniasklaida.

IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS
IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

Kiekvienas iš jų „yra vaikas, kuris susitaiko su baisia nauja realybe“.

Pasak J.Crickxo, suskaičiuoti vaikus buvo nepaprastai sunku, atsižvelgiant į tai, kad kartais jie patekdavo į ligoninę sužeisti arba ištikti šoko, dėl kurio negalėdavo prisiminti net savo vardo.

Jis teigė, kad konfliktų metu įprasta, jog tėvų netekusiais vaikais rūpinasi artimieji.

Tačiau Gazos Ruože „dėl maisto, vandens ar pastogės stygiaus išplėstinės šeimos pačios patiria sunkumų ir susiduria su iššūkiais norėdamos iš karto pasirūpinti dar vienu vaiku“, teigė J.Crickxas.

UNICEF vaikus, likusius be globėjų, skirsto į dvi grupes: į tuos, kurie buvo atskirti nuo tėvų, ir tuos, kurie yra ne tik atskirti nuo tėvų, bet neturi ir kitų giminaičių. 

Milijonui vaikų reikia psichologinės pagalbos

J.Crickxas teigė, kad karas smarkiai paveikė Gazos Ruožo vaikų psichinę sveikatą.

„Jiems pasireiškia tokie simptomai, kaip itin didelis nuolatinis nerimas, apetito stoka, jie negali miegoti, juos ištinka emocijų protrūkiai arba panika kaskart išgirdus sprogimus“, – aiškino jis.

Prieš prasidedant konfliktui UNICEF apskaičiavo, kad daugiau kaip 500 tūkst. Gazos Ruožo vaikų reikia psichikos sveikatos ir psichosocialinės pagalbos.

Dabar agentūra mano, kad tokios pagalbos reikia beveik visiems vaikams, t. y. daugiau nei milijonui vaikų, sakė J.Crickxas.

Karas Gazos Ruože kilo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį. Šių atakų metu žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 27 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 27 131 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

„Vaikai neturi nieko bendra su šiuo konfliktu. Tačiau jie kenčia taip, kaip neturėtų kentėti nė vienas vaikas“, – pabrėžė J.Crickxas.

„Nė vienas vaikas neturėtų patirti tokio smurto, koks buvo spalio 7 dieną, ir tokio smurto, kokį patyrėme po to“, – pridūrė jis.

Jis ragino nutraukti ugnį, kad UNICEF galėtų suskaičiuoti, kiek vaikų buvo atskirti nuo tėvų, surasti jų giminaičius ir suteikti psichologinę pagalbą.

„Unicef“: daugiau nei milijonui Gazos vaikų reikia psichikos sveikatos pagalbos

16:48

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas

JT vaikų agentūros „Unicef“ atstovas spaudai Palestinos teritorijose Jonathanas Crickxas teigė, kad karas labai paveikė Gazos vaikų psichinę sveikatą. Kaip praneša agentūra AFP, J.Crickxas penktadienį Ženevoje per vaizdo ryšį iš Jeruzalės kalbėjo žiniasklaidos atstovams surengtame brifinge, kurio metu jis taip pat kalbėjo apie Gazos Ruože gyvenančių vaikų, atskirtų nuo tėvų, skaičių.

„Jiems pasireiškia tokie simptomai, kaip itin didelis nuolatinis nerimas, apetito praradimas, jie negali miegoti, juos ištinka emociniai protrūkiai arba panika kaskart išgirdus bombardavimus“, – sakė jis.

Prieš prasidedant konfliktui, „Unicef“ apskaičiavo, kad Gazos Ruože daugiau nei 500 000 vaikų reikia psichikos sveikatos ir psichosocialinės pagalbos. Dabar organizacija mano, kad tokios pagalbos reikia „beveik visiems vaikams“ – daugiau nei milijonui vaikų, sakė J.Crickxas.

„Vaikai neturi nieko bendro su šiuo konfliktu. Tačiau jie kenčia taip, kaip joks vaikas neturėtų kentėti, – sakė jis. – Joks vaikas niekada neturėtų patirti tokio smurto, kokį matėme spalio 7 d., arba tokio smurto, kokį matėme nuo to laiko.“

Jis paragino nutraukti ugnį, kad „Unicef“ galėtų tinkamai suskaičiuoti nelydimus ar atskirtus vaikus, surasti jų giminaičius ir suteikti psichikos sveikatos pagalbą.

Švedija išpuolį prieš Izraelio ambasadą tiria kaip galimą teroristinį nusikaltimą

13:58

AFP/„Scanpix“ nuotr./Švedija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Švedija

Švedijos žvalgybos tarnyba penktadienį pranešė, kad tyrimas dėl šią savaitę sužlugdyto išpuolio prieš Izraelio ambasadą Stokholme tiriamas kaip galimas teroristinis nusikaltimas.

Trečiadienį Švedijos policija pranešė, kad sunaikino „pavojingą objektą“, kurį darbuotojai rado Izraelio ambasados Stokholme patalpose, tačiau nepatikslino, koks tai buvo daiktas.

Policija atsisakė komentuoti, koks tai buvo daiktas, tačiau, pasak žiniasklaidos, tai buvo rankinė granata.

Švedijos bulvarinis laikraštis „Aftonbladet“ nurodė, kad ambasadoje rastas daiktas buvo permestas per teritoriją juosiančią tvorą ir nukrito ant žemės netoli pastato.

„Sausio 31 dieną Švedijos policijos tarnybai pradėjus preliminarų tyrimą dėl Izraelio ambasadoje Stokholme aptikto pavojingo daikto, jį perėmė Švedijos saugumo tarnyba“, – teigiama tarnybos išplatintame pareiškime. 

„Atsižvelgiant į tai, nusikalstamos veikos kvalifikacija pakeista į teroristinį nusikaltimą“, – priduriama jame. 

Izraelio ambasadorius Švedijoje Zivas Nevo Kulmanas socialiniame tinkle „X“ nurodė, kad buvo bandoma surengti išpuolį prieš ambasadą.

„Teroras mūsų negąsdins“, – pridūrė jis. 

Spalio pabaigoje Švedijos vyriausybė pažadėjo skirti 10 mln. kronų (890 tūkst. eurų) žydų institucijų ir bendruomenių apsaugai sustiprinti dėl išaugusio antisemitizmo kilus Izraelio ir „Hamas“ karui.

Gruodžio pradžioje ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas dalyvavo Stokholme vykusiose eitynėse prieš antisemitizmą.

Tuo metu Švedijos policija pranešė, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios gavo 120 pranešimų apie įtariamus antisemitinius nusikaltimus.

Po spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdyto išpuolio prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, kaip rodo oficialiais duomenimis pagrįsti AFP skaičiai, Izraelio kariuomenė pradėjo žlugdantį puolimą iš oro, sausumos ir jūros.

Pasak Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerijos, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 27 019 žmonių, dauguma jų – moterys ir vaikai.

Kataras: „Hamas“ davė preliminarų patvirtinimą dėl paliaubų plano Gazos Ruože

11:15

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos Ruožas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos Ruožas

Tęsiantis kruvinoms kovoms Gazos Ruože, derybų tarpininkas Kataras pranešė, kad „Hamas“ davė preliminarų sutikimą susitarimui dėl apsikeitimo įkaitais ir kaliniais, kuris pristabdytų karą su Izraeliu.

Islamistų grupuotės „Hamas“ Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Gazos Ruože žuvo 105 žmonės, o palestiniečių kovotojų spaudos tarnyba informavo apie reidus ir apšaudymą aplink Chan Junisą – pagrindinį pietinį Gazos Ruožo miestą, kuris pastaruoju metu buvo karo veiksmų epicentras.

Gazos Ruožas tapo netinkamas gyventi: trūksta maisto, vandens, degalų ir vaistų

Jungtinių Tautų teigimu, dėl beveik keturis mėnesius trunkančių kovų Gazos Ruožas tapo netinkamas gyventi, o dėl Izraelio apgulties labai trūksta maisto, vandens, degalų ir vaistų.

Humanitarinė krizė ir didėjantis civilių aukų skaičius paskatino tarptautinę bendruomenę vis dažniau raginti nutraukti ugnį.

Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Majedas al Ansari ketvirtadienį sakė, kad neseniai Paryžiuje vykusiose Kataro, Jungtinių Valstijų, Izraelio ir Egipto pareigūnų derybose buvo pateiktas apibendrintas paliaubų pasiūlymas.

„Šį pasiūlymą patvirtino Izraelio pusė, o dabar turime pirminį teigiamą patvirtinimą iš „Hamas“ pusės“, – teigė M. al Ansari.

Jis nurodė, kad tikimasi gerų naujienų apie naują kovų pertrauką „per ateinančias porą savaičių“.

„Hamas“ dar turi svarbių pastabų

Tačiau „Hamas“ artimas šaltinis ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP kad „kol kas dar nesusitarta dėl susitarimo pagrindų – frakcijos turi svarbių pastabų, o Kataro pareiškimas yra skubotas ir neatitinka tikrovės“.

Anksčiau vienas „Hamas“ šaltinis AFP teigė, kad trijų etapų planas prasidėtų nuo pradinio šešių savaičių kovų sustabdymo, kurio metu į Gazos Ruožą būtų tiekiama daugiau pagalbos.

Šiame etape mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius būtų išlaisvintos tik kovotojų laikomos „moterys, vaikai ir vyresni nei 60 metų sergantys vyrai“, sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Taip pat vyktų „derybos dėl Izraelio pajėgų išvedimo“ ir galimi papildomi etapai, kurių metu bus keičiamasi įkaitais ir kaliniais.

„Tai rimtas smūgis, kuris pakerta „Hamas“ pajėgumus“

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7 dieną „Hamas“ surengtas išpuolis prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais duomenimis.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko 132 įkaitai, iš kurių mažiausiai 27, kaip manoma, buvo nužudyti.

Po šio išpuolio Izraelis pradėjo intensyvų puolimą, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, teritorijoje žuvo mažiausiai 27 019 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Ketvirtadienį Chan Junise apsilankęs Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas kariams pasakė, kad vietos „Hamas“ brigada buvo „išardyta“ ir kad „tas pats įvyks Rafoje“, pietiniame pasienio mieste, iš kurio pabėgo šimtai tūkstančių perkeltų civilių gyventojų.

„(Hamas) neturi ginklų, neturi šaudmenų, turi 10 tūkst. likviduotų teroristų ir dar 10 tūkst. sužeistų ir neveiklių teroristų. Tai rimtas smūgis, kuris pakerta „Hamas“ pajėgumus“, – sakė jis.

Y.Gallantas taip pat pakartojo ilgalaikę vyriausybės poziciją, kad tik karinėmis priemonėmis galima užtikrinti Izraelio įkaitų išlaisvinimą. Kariams jis sakė, kad jų operacijos „priartina mus prie galimybės grąžinti įkaitus, nes „Hamas“ reaguoja tik į spaudimą“.

Tačiau šalies viduje pasipylė raginimai nutraukti ugnį ir susitarti dėl įkaitų, o ketvirtadienio vakarą Tel Avive vėl susirinko protestuotojai, nešini plakatais su įkaitų atvaizdais ir šūkiais, tokiais kaip „Daugiau jokio kraujo praliejimo“.

„Ši vyriausybė, mūsų vadovybė, turi priimti sprendimus, ir jie turi būti drąsūs, – teigė aktyvistė Moran Zer Katzenstein. – Mums reikia, kad jie grąžintų įkaitus dabar pat.“

„Vienintelis būdas – sudaryti susitarimą“, – pridūrė ji.

Sankcijos smurtaujantiems naujakuriams

Smurtas įsiplieskė ir okupuotame Vakarų Krante, kur nuo spalio 7 dienos Izraelio kariai ir naujakuriai nužudė daugiau kaip 370 palestiniečių.

Ketvirtadienį Jungtinės Valstijos dėl smurto keturiems Izraelio naujakuriams skyrė sankcijas – tai retas JAV žingsnis, nukreiptas prieš izraeliečius. Bet koks jų turtas JAV bus užblokuotas, o amerikiečiams bus uždrausta su jais vykdyti finansinius sandorius.

„Padėtis Vakarų Krante, ypač didelis ekstremistinių naujakurių smurtas, priverstinis žmonių ir kaimų perkėlimas bei turto naikinimas, pasiekė netoleruotiną lygį ir kelia rimtą grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui Vakarų Krante ir Gazos Ruože, Izraelyje ir platesniame Vidurinių Rytų regione“, – sakoma prezidento Joe Bideno įsakyme, kuriuo nustatomi JAV veiksmų pagrindai.

Karas Gazos Ruože taip pat paskatino Irano remiamų „Hamas“ sąjungininkų išpuolius visuose Viduriniuose Rytuose, į kuriuos, be kita ko, įsitraukė ir JAV pajėgos.

Ketvirtadienį prie Jemeno krantų amerikiečių pajėgos numušė nenustatytos kilmės droną, o vėliau sunaikino sprogmenų prikrautą antvandeninį laivą be įgulos, priskiriamą husių sukilėliams ir kėlusį grėsmę laivams Raudonojoje jūroje, pranešė JAV kariuomenė.

JAV Centrinė vadavietė (CENTCOM) taip pat nurodė, kad Irano remiami Jemeno husiai paleido dvi priešlaivines raketas, kurios galbūt buvo nukreiptos į krovininį laivą Raudonojoje jūroje, tačiau į laivą nepataikė.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį netrukus po vidurnakčio vietos laiku buvo sunaikinusios 10 husių dronų ir antžeminę valdymo stotį.

Lapkritį husiai pradėjo atakuoti laivus Raudonojoje jūroje, sakydami, kad taip remia palestiniečius Gazos Ruože.

Irano prezidentas: mes nepradėsime karo, bet griežtai atsakysime, jei kas nors iš mūsų tyčiosis

10:49

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi penktadienį pareiškė, kad jo šalis nepradės karo, tačiau „griežtai atsakys“ visiems, kurie iš jos tyčiosis, praneša „Reuters“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ebrahimas Raisi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ebrahimas Raisi

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi penktadienį pareiškė, kad jo šalis nepradės karo, tačiau „griežtai atsakys“ visiems, kurie iš jos tyčiosis, praneša „Reuters“.

E.Raisi komentarai pasirodė po kelias dienas trukusių spėliojimų, kaip Vašingtonas galėtų imtis atsakomųjų veiksmų po to, kai praėjusį savaitgalį per Irano remiamos grupuotės smūgį jų bazei Jordanijoje žuvo trys JAV kariai.

„CBS News“, remdamasi JAV pareigūnais, ketvirtadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos patvirtino kelių dienų smūgių Irake ir Sirijoje planus, nukreiptus prieš daugybę taikinių, įskaitant Irano personalą ir objektus tose šalyse.

„Mes nepradėsime jokio karo, bet jei kas nors norės iš mūsų tyčiotis, sulauks griežto atsako“, – sakė E.Raisi per televiziją transliuojamoje kalboje.

„Anksčiau, kai jie (amerikiečiai) norėjo su mumis kalbėtis, jie sakė, kad karinis variantas yra svarstomas. Dabar jie sako, kad neketina konfliktuoti su Iranu“, – kalbėjo E.Raisi.

„Islamo Respublikos karinė galia regione nekelia ir niekada nekėlė grėsmės jokiai šaliai. Priešingai, ji užtikrina saugumą, kuriuo regiono šalys gali pasikliauti ir pasitikėti“, – pridūrė E.Raisi.

Jungtinės Valstijos įvertino, kad dronas, kuris nužudė tris jų karius ir sužeidė daugiau kaip 40 žmonių, buvo pagamintas Irane, „Reuters“ sakė keturi JAV pareigūnai.

Šaltiniai teigė, kad Irano elitinė Revoliucinė gvardija iš Sirijos atitraukia aukšto rango karininkus.

Irano patarėjai padeda ginkluotoms grupuotėms tiek Irake, kur JAV turi apie 2 500 karių, tiek Sirijoje, kur jų yra 900.

Izraelis paleido daugiau kaip 100 Gazoje suimtų palestiniečių

10:02

„Scanpix“/AP nuotr./Palestiniečiai
„Scanpix“/AP nuotr./Palestiniečiai

Ketvirtadienį Izraelio gynybos pajėgos paleido 114 palestiniečių, kuriuos buvo sulaikiusios per antžeminę operaciją Gazos Ruože, skelbia kinų naujienų agentūra „Xinhua“.

Pasak šaltinių Palestinos pasienio apsaugos tarnyboje, paleisti kaliniai buvo perduoti palestiniečių pusei Kerem Shalomo kontrolės punkte Gazos Ruožo pietuose.

Teigiama, kad kai kurie iš paleistų palestiniečių dėl pablogėjusios sveikatos būklės buvo perkelti į Najar ligoninę Rafos mieste.

Per antžeminę operaciją Gazos Ruože Izraelio kariuomenė suėmė šimtus palestiniečių ir išsiuntė juos į nežinomas vietas, pažymima agentūros pranešime.

Kai kurie sulaikytieji, apklausti ligoninėje, tvirtino, kad sulaikymo metu buvo „mušami, žeminami ir kankinami“. Tačiau šie teiginiai nebuvo patikrinti.

Anksčiau pranešta, kad Izraelis ir „Hamas“ baigia pasiekti susitarimą dėl laikinų paliaubų. Jų metu planuojama surengti naują įkaitų gelbėjimo operaciją.

JAV centrinė vadavietė: husiai paleido raketas į prekybinį laivą

09:27

Twitter/Jungtinės Karalystės karo laivas „HMS Richmond“
Twitter/Jungtinės Karalystės karo laivas „HMS Richmond“

Iš husių sukilėlių kontroliuojamų teritorijų Jemene buvo paleistos dvi balistinės raketos, galimai nukreiptos į prekybinį laivą, skelbia naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi JAV centrinės vadavietės (CENTCOM) pranešimu.

Pasak CENTCOM, per incidentą su Liberijos vėliava plaukiojantis krovininis laivas KOI ir rajone esantys koalicijos laivai nenukentėjo ir žalos nepatyrė.

„Raketos nukrito į vandenį, nepataikydamos į laivą“, – sakoma pareiškime.

Ketvirtadienį Jemeno husių judėjimas pranešė, kad jų karinės jūrų pajėgos Raudonojoje jūroje atakavo, kaip įtariama, Jungtinei Karalystei priklausantį prekybinį laivą. 

Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų organizacija (UKMTO) pranešė, kad sprogimas įvyko prie laivo dešiniojo borto į vakarus nuo Jemeno Hodeidos.

„Pranešama, kad laivas ir įgula yra saugūs. Neaišku, ar laivas buvo husių taikinys“, – rašoma organizacijos pranešime.

Ar tarp JAV ir Irano vis dar galioja taisyklė: jei jūs smogsite mums, mes smogsime atgal

09:14

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

Šešėlinis karas tarp Jungtinių Valstijų ir Irano Artimuosiuose Rytuose trunka jau daugiau nei dešimtmetį. Oficialioje retorikoje vadovaujamasi taisykle, pagal kurią, jei jūs smogsite mums, mes smogsime atgal, bent jau taip pat stipriai, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.

Tačiau po mirtino smūgio Jordanijoje įrengtai amerikiečių bazei Joe Bideno administracijai ruošiantis imtis atsakomųjų veiksmų dėl Irano remiamų kovotojų veiksmų, panašu, kad dviejų ilgamečių priešininkų skaičiavimai pasikeitė.

„Nei Vašingtonas, nei Teheranas nenori tiesioginės karinės konfrontacijos“, – rašo „The Wall Street Journal“.

J.Bideno administracijai smūgis Irano sukarintoms pajėgoms kelia pavojų, kad Teheranas, turintis didžiulį pažangių raketų ir bepiločių lėktuvų arsenalą, surengs atsakomąjį smūgį prieš amerikiečių karius ar Artimųjų Rytų bazes, o karas Gazoje tarp Izraelio ir „Hamas“ peraugs į platesnį regioninį konfliktą, kurio Baltieji rūmai siekia išvengti prezidento rinkimų metais.

Irano apskaičiavimai yra ne mažiau sudėtingi.

Jei Iranas bandys pažaboti savo remiamas tarpines pajėgas Irake, Jemene, Sirijoje ir Libane, jis rizikuoja susilpninti savo pretenzijas vadovauti vadinamajai pasipriešinimo ašiai, kurią sudaro sukarintos grupuotės ir draugiški Artimųjų Rytų sąjungininkai, kovojantys su JAV ir Izraeliu. Tačiau jei Teheranas tiesiogiai imtųsi kovoti su galingesnėmis JAV, jai grėstų skaudus karinis pralaimėjimas.

„Kiekviena pusė bando kalibruoti jėgos panaudojimą kaip būdą bandyti pakeisti kitos pusės elgesį, tačiau nenori peržengti raudonų linijų“, – leidiniui sakė Geraldas Feiersteinas, buvęs JAV valstybės departamento pareigūnas ir Vašingtono analitinio centro Artimųjų Rytų instituto vyresnysis bendradarbis.

„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis
„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis

Ketvirtadienį JAV prezidentas patvirtino daugiadienių smūgių Irake ir Sirijoje planus, nukreiptus prieš daugybę taikinių, įskaitant Irano personalą ir objektus. Tačiau atsakas, kurį tikimasi pradėti jau šį savaitgalį, bus „pakopinis“, t.y. kariniai veiksmai bus derinami su kitais veiksmais, kurie gali būti koreguojami siekiant parodyti, kad Vašingtonas nesiekia tolesnio eskalavimo.

Pasak JAV pareigūnų, to tikslas yra priversti Iraną ir jo statytinius sumažinti išpuolių skaičių visame regione, o Baltieji rūmai ir jų sąjungininkai siekia derybų dėl „Hamas“ ir Izraelio paliaubų, kurios, kaip jie tikisi, sumažins įtampą.

Iranas siunčia savo signalus, tvirtindamas, kad jis neįsakė surengti išpuolio, ir įspėdamas, kad JAV atsakomieji veiksmai prieš Irano teritoriją ar regione dislokuotą personalą paskatins jį smogti atgal. 

„Matome tam tikras užkulisines derybas, kuriomis siekiama valdyti įtampą, kad ji nepadidėtų“, – „The Wall Street Journal“ pažymėjo Londono analitinio centro „Chatham House“ Artimųjų Rytų programos direktorius Sanamas Vakilas.

Pasak analitikų, Baltieji rūmai, pranešdami apie savo ketinimus gerokai anksčiau prieš bet kokius smūgius, gali suteikti Iranui laiko perskirstyti personalą ir įrangą ir taip sumažinti JAV atakų veiksmingumą. Tačiau tai taip pat gali sumažinti spaudimą Teheranui reaguoti.

Susprogdintas Belgijos agentūros pastatas Gazoje, Izraelio ambasadorius kviečiamas pasiaiškinti

08:59

Belgijos vystymosi agentūros „Enabel“ biurai Gazos Ruože buvo sunaikinti per sprogimą, kurį Belgijos pareigūnai pavadino tyčiniu.

Belgijos užsienio reikalų ministrė Hadja Lahbib ketvirtadienį socialiniame tinkle "X" pasidalijo su žeme sulygintų biurų pastato nuotraukomis.

„Taikinys į civilių pastatus yra nepriimtinas“, – sakė H.Lahbib ir pridūrė, kad ji ir Belgijos vystomojo bendradarbiavimo ministrė Caroline Gennez išsikvies Izraelio ambasadorių, kad „viską išsiaiškintų“.

Pagrindinė agentūros misija yra „įgyvendinti Belgijos vyriausybinio bendradarbiavimo politikos prioritetus ir skatinti tvarų tarptautinį vystymąsi“, rašoma „Enabel“ interneto svetainėje.

Izraelis iš karto nekomentavo ministrės pareiškimo.

Londonas galėtų oficialiai pripažinti Palestinos valstybę, nelaukdamas Izraelio

08:55

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas

Jungtinė Karalystė galėtų oficialiai pripažinti Palestinos valstybę po paliaubų Gazos Ruože, nelaukdama rezultatų, kurie gali būti pasiekti po kelerius metus trunkančių Izraelio ir palestiniečių derybų dėl dviejų valstybių sprendimo, pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas.

Ketvirtadienį lankydamasis Libane ir siekdamas sumažinti įtampą regione, jis sakė, kad „Hamas“ išliekant Gazos Ruože negalėtų pripažinti valstybės, tačiau tai galėtų įvykti Izraeliui tęsiant derybas su palestiniečių lyderiais.

„Tai galėtų būti kažkas, ką mes svarstysime, kai šis procesas, kai ši pažanga siekiant sprendimo taps realesnė, – kalbėjo užsienio reikalų sekretorius. – Mums reikia suteikti Palestinos žmonėms galimybę siekti geresnės ateities, turėti savo valstybę.“

Pasak jo, ši perspektyva yra „absoliučiai būtina ilgalaikei taikai ir saugumui regione“.

Didžioji Britanija, JAV ir kitos Vakarų šalys palaikė nepriklausomos Palestinos, egzistuojančios kartu su Izraeliu, idėją kaip sunkiausiai išnarpliojamo regiono konflikto sprendimą, tačiau teigė, kad Palestinos nepriklausomybė turėtų būti pasiekta derybų būdu.

Nuo 2009 m. esminės derybos nevyksta.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ne kartą atmetė nepriklausomos Palestinos valstybės sukūrimo idėją po karo, o pastarosiomis savaitėmis net gyrėsi, kad prisidėjo prie to, jog Palestinos valstybė nebūtų sukurta.

Kai kurių pagrindinių Izraelio sąjungininkų žingsnis pripažinti Palestinos valstybę be Izraelio pritarimo galėtų izoliuoti Izraelį ir daryti jam spaudimą sėsti prie derybų stalo.

D.Cameronas pabrėžė, kad pirmas žingsnis turi būti „kovų pertrauka“ Gazoje, kuri galiausiai virstų „nuolatinėmis ir tvariomis paliaubomis“.

Jis pridūrė, kad norint, jog Jungtinė Karalystė pripažintų Palestinos valstybę, „Hamas“ lyderiai turėtų palikti Gazą, „nes negalima priimti dviejų valstybių sprendimo, kai Gazą vis dar kontroliuoja žmonės, atsakingi už spalio 7 d.“, turėdamas omenyje mirtiną „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, dėl kurio kilo karas Gazoje.

Vašingtonas ėmėsi sankcijų prieš naujakurius Vakarų Krante

08:48

„AFP“/„Scanpix“/Vakarų Krantas
„AFP“/„Scanpix“/Vakarų Krantas

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį dėl smurto prieš palestiniečių civilius Vakarų Krante įvedė sankcijas keliems ekstremistiškai nusiteikusiems žydų naujakuriams, pranešė pareigūnai.

Tai retas JAV žingsnis, nukreiptas prieš izraeliečius, kol vyksta karas su islamistų grupuote „Hamas“.

Prezidentas Joe Bidenas taip pat išleido įsaką, kuriuo nustatė veiksmų dėl išpuolių ir, jo teigimu, teroro aktų Vakarų Krante, kur, kol vyksta atskira karinė kampanija Gazos Ruože, naujakuriai smurtavo prieš palestiniečius, planą.

JAV paskelbs apie pirmines sankcijas keturiems asmenims. Bet koks jų turtas Jungtinėse Valstijose bus užblokuotas, o amerikiečiams bus uždrausta su jais vykdyti finansinius sandorius.

Tai pirmoji finansinė sankcija prieš naujakurius, nors J.Bideno administracija anksčiau paskelbė, kad atsisakys išduoti vizas su smurtu susijusiems ekstremistams.

Kiek vėliau ketvirtadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad šios Vašingtono įvestos sankcijos negali būti taikomos.

„Izraelis visur kovoja su visais įstatymų pažeidėjais, todėl šiuo atžvilgiu nėra vietos išskirtinėms priemonėms“, – teigiama premjero biuro išplatintame pranešime. 

Izraelio pajėgos įvardijo tolesnius savo tikslus Gazos Ruože

08:35

IDF/Izraelio kariai
IDF/Izraelio kariai

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad Izraelio pajėgos tęs ir plės savo karinę kampaniją Gazos Ruože iki Rafos miesto, nepaisant to, kad ten yra daug civilių palestiniečių.

„Hamas“ organizacijos Chan Juniso brigada yra išformuota, mes užbaigsime misiją ten ir tęsime ją į Rafahą.

Didelis spaudimas, kurį mūsų pajėgos daro „Hamas“ taikiniams, priartina mus prie pagrobtųjų grąžinimo labiau nei bet kas kitas, ką galime padaryti.

Tęsime iki galo, kito kelio nėra“, – pareiškė jis žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Izraelio pajėgos nuolat plečia savo kampaniją į pietus, į vietoves, iš kurių anksčiau liepdavo palestiniečiams bėgti į saugią vietą, ir jų taikiniais neretai tampa civiliai gyventojai, ypač moterys ir vaikai.

Rafa yra piečiausias Gazos Ruožo miestas, o toliau į pietus civiliai gyventojai nebeturi kur trauktis, nes Izraelis ir Egiptas neleidžia jiems palikti teritorijos.

88 proc. iš 2,2 mln. Gazos gyventojų jau yra išvykę, o Rafoje, kuri ir taip yra perpildyta, šiuo metu glaudžiasi daugiau nei 1 mln. žmonių.

Ar palestiniečiai tikrai suvaidino sužalojimus ir dar nufilmavo, kaip tai daro?

08:29

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Kadrai su filmuko apie karą Gazos Ruože kūrimo užkulisiais tapo proga palestiniečius vėl apkaltinti aukų vaidinimu
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Kadrai su filmuko apie karą Gazos Ruože kūrimo užkulisiais tapo proga palestiniečius vėl apkaltinti aukų vaidinimu

Internautai nepaliauja ieškoti įrodymų, kad žmonių žūtys ir sužeidimai Gazos Ruože yra vaidinami. Aukos vaidinimu apkaltinta ir mergaitė, viename vaizdo įraše sėdinti ant neštuvų bei grimuojama. Ji iš tiesų vaidino, bet ne televizijos reportaže ar dokumentikoje, o menininko sukurtame filmuke, kuriame parodyti palestiniečių išgyvenimai karo metu.

Dviem klipais, kuriuose matyti grimuojama mergaitė, – 45 sek. ir beveik minutės trukmės – pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Kaip „vargšai paslestiniečiai" kuria propagandinius feikus, – prie vieno iš jų pakomentavo moteris. – Populiarioje „Twitter“ (dabar „X‘) paskyroje „Radio Genoa“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame palestiniečiai ruošiasi filmuoti propagandinį vaizdo įrašą su tariamai „nukentėjusiais“ vaikais.

Plačiau skaitykite ČIA.

JAV patvirtino planą smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake

08:26

„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos
„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos

JAV patvirtino planus smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake, „CBS News" pranešė pareigūnai.

Pasak pareigūnų, smūgiai bus vykdomi kelias dienas, o jų pradžios laiką greičiausiai nulems oro sąlygos.

Tai įvyko po to, kai sekmadienį Jordanijoje, netoli sienos su Sirija, per drono ataką žuvo trys JAV kariai.

JAV dėl šio išpuolio apkaltino Irano remiamą kovotojų grupuotę.

Islamo pasipriešinimo Irake grupuotė, kuriai, kaip manoma, priklauso kelios Irano revoliucinės gvardijos ginkluotos, finansuojamos ir apmokytos sukarintos pajėgos, buvo pareiškusi, kad yra atsakinga už šį smūgį.

Iranas neigė bet kokį savo vaidmenį vykdant išpuolį karinėje bazėje, per kurį žuvo trys ir buvo sužeistas 41 JAV karys.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius