-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 06 /21:11

Siaubinga žinia „Hamas“ įkaitų artimiesiems: pranešė, kiek jų beliko gyvų

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
„Hamas“ kovotojai
„Hamas“ kovotojai / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Analitikas: J.Bidenas turi galią sustabdyti Izraelį, bet atsisako ja pasinaudoti

16:09

Joe Bidenas pasisakė apie Trumpą
Joe Bidenas pasisakė apie Trumpą

Nuo žiaurių spalio 7 d. „Hamas“ smogikų išpuolių Izraelio teritorijoje svarbiausias prezidento Joe Bideno ir jo vyriausiųjų patarėjų prioritetas buvo neleisti, kad Izraelio invazija į Gazos Ruožą virstų regioniniu konfliktu.

Tačiau, panašu, kad siekdamos stabilumo, Jungtinės Valstijos nusprendė daugiau bombarduoti, taip, jų teigimu, atgrasant Irano remiamas karines grupuotes nuo teroristinių veiksmų Raudonojoje jūroje.

Britų leidinys „The Guardian“ pažymėjo, kad J.Bidenas nuo pat iš naujo įsiplieskusio konflikto pradžios vengė tiesiausio kelio, leidžiančio išvengti eskalacijos: JAV turėtų nutraukti karinę pagalbą Izraeliui, kad šis sutiktų nedelsiant sustabdytii ugnį ir baigtų karą Gazos Ruože.

„Tai būtų veiksmingiausias būdas deeskaluoti konfliktą visuose frontuose“, – rašo „The Guardian“ apžvalgininkas Mohamadas Bazzi, žurnalistikos profesorius Niujorko universitete. 

Savo ruožtu Iranas, siekdamas padidinti spaudimą Izraeliui ir Vašingtonui nutraukti karą Gazos Ruože, pasinaudojo vadinamąja „pasipriešinimo ašimi“ – Revoliucinės gvardijos finansuojamų ir remiamų regioninių sukarintų grupuočių tinklu – ir smogė Izraelio ir JAV taikiniams visame regione. Šiam aljansui priklauso „Hamas“ smogikai, husių judėjimas Jemene, galinga Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ ir kelios šiitų sukarintos grupuotės Irake ir Sirijoje.

Teigiama, kad nuo spalio mėn. šios sukarintos grupuotės surengė daugiau kaip 150 išpuolių prieš Irake ir Sirijoje dislokuotus JAV karius.

Visi Irano sąjungininkai yra pareiškę, kad nutrauks savo atakas, kai Izraelis baigs bombarduoti Gazos Ruožą. Lapkričio pabaigoje, kai Izraelis ir „Hamas“ susitarė dėl savaitę truksiančių paliaubų, kad dalį Gazoje laikomų Izraelio įkaitų iškeistų į palestiniečių belaisvius, kovotojų atakos prieš JAV pajėgas ir laivus Raudonojoje jūroje iš esmės nutrūko, pastebėjo „The Guardian“.

Nors Teheranas remia kai kuriuos neseniai įvykdytus savo sąjungininkų išpuolius, net JAV žvalgybos pareigūnai pripažįsta, kad Iranas visiškai nekontroliuoja įvairių savo aljanso sukarintų grupuočių. Husiai ir kitos sukarintos grupuotės turi savo planus ir mėgaujasi dėmesiu, kurio sulaukia dėl to, kad stojo prieš Izraelį ir JAV ginti palestiniečių.

„Iranas aiškiai pareiškė, kad nenori eskaluoti konflikto ir vengs atsakyti į JAV smūgius savo sąjungininkams, nebent Vašingtonas tiesiogiai atakuotų Irano teritoriją. Tačiau atakų ir kontratakų spiralė vis dar kelia klaidingų apskaičiavimų riziką, juolab kad J.Bidenas turi aiškią išeitį iš šio užburto rato: priversti Izraelį nutraukti karą Gazos Ruože“, – rašoma straipsnyje.

J.Bidenas turi didelę įtaką Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, kuris bando pratęsti ir išplėsti konfliktą, kad išvengtų tyrimo, ar jo vyriausybė galėjo užkirsti kelią „Hamas“ išpuoliams ir kaltinimams dėl asmeninės korupcijos, kurie jau daugelį metų vilkinami Izraelio teismuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu

„Jei nuo spalio mėnesio nebūtų gausiai gabenami JAV ginklai, Izraeliui pritrūktų bombų, kurias jis galėtų numesti ant Gazos Ruožo. Tačiau J.Bidenas atsisakė pasinaudoti šiais svertais, kad priverstų B.Netanyahu vyriausybę sutikti su paliaubomis. Tiesą sakant, J.Bideno administracija stengėsi nuslėpti JAV ginklų siuntų ir kitos pastarojo meto karinės pagalbos Izraeliui mastą, skirtingai nei Vašingtono pateikta išsami informacija apie milijardų dolerių vertės ginklų siuntas Ukrainai.“

Neseniai Izraelio spaudoje pasirodžiusiuose pranešimuose aiškiai nurodoma, kad dėl pasaulinio šaudmenų trūkumo, prasidėjusio nuo karo Ukrainoje, Izraelis negalėtų tęsti Gazos Ruožo bombardavimo, jei JAV nepapildytų Izraelio kariuomenės atsargų.

„Iš tikrųjų Izraelio pareigūnai gruodžio mėn. teigė, kad jie turėjo sumažinti oro atakų prieš Gazą dažnumą, kad „suvaldytų ginkluotės ekonomiją“ ir galėtų tęsti užsitęsusį karą. Izraelio šaltinių duomenimis, nuo spalio mėn. per 40 laivų ir 280 nusileidusių lėktuvų JAV pristatė daugiau kaip 25 000 tonų ginklų“, – pabrėžė M.Bazzi.

„J.Bidenas turi galią sulaikyti Izraelį – jis tiesiog atsisakė ja pasinaudoti“, – reziumavo straipsnio autorius. 

Naujausios žinios

06:27

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Kataro premjeras teigia iš „Hamas“ gavęs teigiamą atsakymą dėl susitarimo dėl įkaitų

21:11

Kataro ministras pirmininkas antradienį pareiškė, kad palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pateikė teigiamą atsakymą į JAV remiamą pasiūlymą išlaisvinti Izraelio įkaitus mainais į karo Gazos Ruože sustabdymą.

„Gavome „Hamas“ atsakymą dėl bendros susitarimo dėl įkaitų sistemos. Atsakyme yra keletas pastabų, tačiau iš esmės jis yra teigiamas“, – sakė Kataro premjeras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani spaudos konferencijoje Dohoje, kurioje dalyvavo su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Gazos Ruožą valdanti grupuotė „Hamas“ antradienį pranešė, kad savo atsakymą dėl paliaubų susitarimo perdavė pagrindiniams tarpininkams.

„Prieš kurį laiką „Hamas“ judėjimas broliams Katare ir Egipte pateikė atsakymą į bendrąjį susitarimą“, – sakoma pareiškime, kuriame kalbama apie visapusiškas ir visiškas paliaubas.

A.Blinkenas pareiškė, kad trečiadienį Izraeliui pateiks „Hamas“ atsakymą dėl susitarimo dėl įkaitų ir pavadino jį esminiu, kad būtų galima judėti į priekį.

„Vis dar yra daug darbo, kurį reikia atlikti. Tačiau mes ir toliau tikime, kad susitarimas yra įmanomas ir iš tiesų būtinas, ir toliau nenuilstamai dirbsime, kad jį pasiektume“, – antradienį Dohoje žurnalistams sakė A.Blinkenas, iš Kataro sužinojęs apie „Hamas“ atsakymą.

Izraelio ataskaita: daugiau nei penktadalis likusių „Hamas“ įkaitų yra negyvi

17:31

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai

Remiantis Izraelio kariuomenės atliktu vidaus vertinimu, daugiau nei penktadalis Gazoje laikomų įkaitų yra mirę, skelbia „The New York Times“.

Izraelio žvalgybos pareigūnai padarė išvadą, kad nuo karo pradžios žuvo mažiausiai 32 iš likusių 136 įkaitų, kuriuos spalio 7 d. paėmė „Hamas“ ir jos sąjungininkai, – teigiama konfidencialiame vertinime, su kuriuo susipažino laikraštis „The New York Times“.

Pasak keturių kariuomenės pareigūnų, kurie kalbėjo anonimiškai, kad galėtų aptarti jautrų klausimą, 32 įkaitų, kurių mirtis patvirtinta, šeimos buvo informuotos.

Keturi pareigūnai sakė, kad pareigūnai taip pat vertino nepatvirtintus žvalgybos duomenis, kurie rodė, kad galėjo būti nužudyta dar mažiausiai 20 įkaitų.

Šis skaičius – 32 – yra didesnis nei bet kuris ankstesnis Izraelio valdžios institucijų viešai skelbtas žuvusių įkaitų skaičius. Atsakydama į prašymą pateikti komentarą, Izraelio kariuomenė teigė, kad dauguma žuvusiųjų buvo nužudyti spalio 7 d.

Tikėtina, kad ši žinia dar labiau padidins įniršį Izraelyje, kur debatai dėl vyriausybės veiksmų Gazoje, susijusių su įkaitais, tapo nesutarimų priežastimi.

Per spalio 7 d. „Hamas“ ir jos sąjungininkų surengtą reidą į pietų Izraelį buvo paimta daugiau kaip 240 įkaitų, o tai paskatino Izraelį imtis atsakomųjų veiksmų – surengti masinius oro smūgius, o vėliau ir sausumos invaziją.

Maždaug pusė įkaitų buvo išlaisvinti, beveik visi – per laikinas paliaubas lapkričio mėn., kai jie buvo iškeisti į 240 palestiniečių kalinių ir suimtųjų, laikomų Izraelio kalėjimuose.

Po šių paliaubų Izraelio vyriausybė teigė, kad jos karinės operacijos Gazos Ruože sudarys sąlygas tolesniam įkaitų išlaisvinimui. Pareigūnai teigė, kad dėl kiekvienos Izraelio karinės sėkmės „Hamas“ patiria didesnį spaudimą derėtis dėl kitų mainų ir kariuomenė turi daugiau galimybių jėga išgelbėti likusius belaisvius.

Argentinos prezidentas atvyko į Izraelį, vėliau skris pas popiežių Pranciškų į Vatikaną

17:23

„Scanpix“/AP nuotr./Javieras Milei
„Scanpix“/AP nuotr./Javieras Milei

Argentinos prezidentas libertaras Javieras Milei antradienį atvyko į Izraelį, kurį laiko svarbiu sąjungininku.

Vėliau jis vyks į Vatikaną, kur susitiks su popiežiumi Pranciškumi.

53-ejų J. Milei, atskalūnas, kuris, kilus pykčio bangai prieš tradicines Argentinos partijas, pateko į valdžią, išvyko komerciniu skrydžiu kartu su savo seserimi Karina, kuri yra jo artimiausia padėjėja, ir užsienio reikalų ministre Diana Mondino.

Tai jo pirmoji oficiali kelionė, neskaitant praėjusį mėnesį vykusio Davoso ekonomikos forumo Šveicarijoje. Ten jis pasakė ugningą kalbą, kurioje smerkė socializmą, feminizmą ir socialinį teisingumą.

J. Milei save pristato kaip Izraelio politinį sąjungininką ir yra sakęs, kad yra pasirengęs perkelti Argentinos ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę. Tai pakartojo antradienį atvykęs į Izraelį.

Antradienį jis aplankys Vakarinę sieną Jeruzalėje – švenčiausią žydų maldos vietą, o trečiadienį susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

J. Milei taip pat aplankys vieną kibucą ir susitiks su palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ paimtų įkaitų šeimomis.

Save vadinantis „anarchokapitalistu“, J. Milei užaugo katalikų šeimoje, tačiau teigė neseniai pradėjęs studijuoti Torą – žydų šventraščių knygą.

Iškart po išrinkimo lapkritį jis aplankė vieno gerbiamo rabino kapą Niujorke, kuris yra populiari kai kurių žydų dvasinės piligrimystės vieta.

250 tūkst. Argentinos žydų bendruomenė yra viena didžiausių Lotynų Amerikoje.

Po vizito Izraelyje Argentinos delegacija kartu su trimis ministrais penktadienį lankysis Romoje, kur J. Milei susitiks su italų premjere Giorgia Meloni.

Vasario 12 dieną J. Milei bus surengta privati audiencija pas jo tėvynainį popiežių Pranciškų, teigė Vatikanas.

Prieš jo išrinkimą spalį J. Milei buvo pavadinęs Pranciškų „blogiu“, „niekšu“ ir „imbecilu“, kuris „propaguoja komunizmą“.

Tačiau nuo to laiko J. Milei sušvelnino didžiąją dalį savo ugningos retorikos, nukreiptos prieš kai kuriuos mėgstamus kampanijos taikinius, įskaitant popiežių ir svarbias prekybos partneres, pavyzdžiui, Braziliją ir Kiniją.

Atrodė, kad jo santykis su popiežiumi pagėrėjo – bent jau viešai, – kai Pranciškus paskambino ir pasveikino libertarą prezidentą su išrinkimu.

Tikimasi, kad J. Milei Pranciškų taip pat pakvies apsilankyti Argentinoje. 87 metų popiežius savo tėvynėje nebuvo lankęsis nuo 2013 metų, kai buvo paskirtas Katalikų Bažnyčios vadovu.

Kelionės į Italiją metu J. Milei taip pat dalyvaus sekmadienio mišiose Šventojo Petro bazilikoje, kuriose Pranciškus vadovaus pirmosios Argentinos moters, paskelbtos šventąja, „Mamos Antulos“, gyvenusios XVIII amžiuje, kanonizacijai.

J.Milei: Argentina planuoja perkelti ambasadą į Jeruzalę

16:58

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Javieras Milei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Javieras Milei

Į Izraelį antradienį atvykęs Argentinos prezidentas Javieras Milei iš karto paskelbė apie planą perkelti savo šalies ambasadą į Jeruzalę.

„Mano planas – perkelti ambasadą į Vakarų Jeruzalę“, – Izraelio užsienio reikalų ministrui Israeliui Katzui ant netoli Tel Avivo esančio oro uosto kilimo ir tūpimo tako sakė libertaras valstybės vadovas.

J. Milei save pristato kaip Izraelio politinį sąjungininką ir jau anksčiau yra prakalbęs apie siekį perkelti ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Beveik visų diplomatinius santykius su Izraeliu palaikančių šalių diplomatinės atstovybės yra Tel Avive, išskyrus Jungtines Valstijas, kurios, Donaldo Trumpo administracijos laikais, 2018 metais perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę.

Į Jeruzalę pretenzijas reiškia ir izraeliečiai, ir palestiniečiai.

Dauguma užsienio valstybių vengia steigti ambasadas šiame mieste, nes baiminasi, kad tai gali pakenkti taikos deryboms dėl galutinio miesto statuso.

1967 metais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo arabiškąją Rytų Jeruzalę, o vėliau ją aneksavo ir paskelbė visą miestą savo „amžina ir nedaloma sostine“.

Palestiniečiai nori, kad rytinė miesto dalis būtų jų būsimos valstybės sostinė.

Bulgarijos ministras: husių užgrobto krovininio laivo įgula gyva ir sveika

16:56 Atnaujinta 17:41

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husių užgrobtas laivas „Galaxy Leader“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husių užgrobtas laivas „Galaxy Leader“

Bulgarijos transporto ministras Georgijus Gvozdeikovas antradienį pareiškė, kad Jemeno husių sukilėlių lapkritį užgrobto krovininio laivo „Galaxy Leader“ įgula yra gyva ir sveika ir netrukus grįš į Bulgariją.

Netrukus po to, kai spalį prasidėjo Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas Gazos Ruože, husiai pradėjo raketomis ir dronais puldinėti Raudonojoje jūroje plaukiojančius komercinius laivus, jų teigimu, susijusius su Izraeliu.

Husiai savo išpuolius laiko solidarumo su palestiniečiais, įstrigusiais apgultame Gazos Ruože, gestu.

Lapkričio 19 dieną husiai užgrobė „Galaxy Leader“.

„Mūsų turima informacija (...) apie Raudonojoje jūroje į nelaisvę paimtus „Galaxy Leader“ jūreivius yra tokia, kad jie yra sveiki ir gyvi“, – sakė ministras privačiai Bulgarijos televizijai bTV.

Įgulos nariai apsistojo viešbutyje, organizuojamas jų grįžimas į Bulgariją, pridūrė G. Gvozdeikovas.

„Galaxy Leader“ priklauso Jungtinės Karalystės bendrovei, kuri pati priklauso Izraelio verslininkui. Užgrobimo metu laivą buvo išsinuomojusi Japonijos bendrovė.

25 įgulos narių – Bulgarijos, Filipinų, Ukrainos ir Meksikos piliečių – likimas iki šiol nebuvo viešinamas.

Sausį Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas pareiškė, kad dėl jų paleidimo tariamasi su husiais.

Taip pat vyksta derybos dėl su Maltos vėliava plaukiojančio bulgarų laivo „MV Ruena“, kurį gruodį užgrobė Somalio piratai.

Ekspertai: smūgiai husių judėjimui duos priešingą rezultatą

16:46

CENTCOM/JAV ir JK surengė naujus smūgius prieš husius
CENTCOM/JAV ir JK surengė naujus smūgius prieš husius

Trys žymūs Didžiojoje Britanijoje dirbantys Jemeno ekspertai JK užsienio reikalų komitetui pareiškė, kad JK ir JAV smūgiai husių pozicijoms Jemene duos priešingą rezultatą, sustiprins husių paramą ir neatgrasys husių nuo tolesnių išpuolių.

Nė vienas iš šios ekspertų trijulės nėra palankiai nusiteikęs husių atžvilgiu, tačiau visi jie teigė manantys, kad, kaip tvirtina husių atstovai, atakomis daugiausia siekiama išreikšti solidarumą su palestiniečiais Gazos Ruože. Britų ministrai šį teiginį ne kartą atmetė kaip husių propagandą, kuria parlamento nariai neturėtų tikėti, rašo „The Guardian“.

Jie taip pat skirtingu mastu įspėjo, kad Britanija silpnina savo pozicijas tarptautiniu mastu, nes yra vienintelė šalis, be JAV, pasirengusi imtis puolamųjų karinių veiksmų prieš husius. Atrodo, kad toks vertinimas šokiravo kai kuriuos parlamento narius, dalyvaujančius komitete.

Helen Lackner, buvusi Europos užsienio santykių tarybos vizituojanti bendradarbė ir knygos „Jemen in Crisis“ autorė, sakė: „Oro antskrydžiai yra neįtikėtinai nenaudingi visais įmanomais požiūriais, kuriuos tik galima įsivaizduoti. Husiai yra labai nepopuliarūs tarp milijonų žmonių, kurie gyvena jiems valdant. Dėl [oro smūgių] jų populiarumas padidėjo milijonu procentų. Jų populiarumas išaugo“.

Elisabeth Kendall iš Kembridžo universiteto Girtono koledžo sakė suprantanti oro antskrydžių motyvus, tačiau pridūrė: „Tai duoda priešingą rezultatą, nes didina husių populiarumą tuo metu, kai husiams reikia jį didinti“.

„Chatham House“ Artimųjų Rytų programos mokslinis bendradarbis Farea Al-Muslimi sakė: „Mačiau, kad per daug šalių veikia turėdamos iliuziją, kad gali ką nors pasiekti Jemene bombomis. Mačiau tai su JAV dronų smūgiais, su Saudo Arabija, o pastaruoju metu – su Jungtine Karalyste ir JAV.“

H.Lackner tvirtino, kad „husių parama palestiniečiams Izraelyje yra tikra ideologinė pozicija; tai tikriausiai vienintelė tikra jų pozicija“. Ji pridūrė: „Baigkite karą Gazoje, ir busiai nustos.“

E.Kendall taip pat įspėjo, kad JK gali prarasti „labai vertingus sąjungininkus regione, tokius kaip Omanas, kuriuos tikrai turime išlaikyti savo pusėje, jei norime apskritai išspręsti Jemeno problemą“. Be to, mes prisidėsime prie Rusijos ar Kinijos pasakojimų apie Jungtinę Karalystę kaip apie pasaulio policiją, kuri kišasi į suvereniteto reikalus“.

Analitikas: J.Bidenas turi galią sustabdyti Izraelį, bet atsisako ja pasinaudoti

16:09

Joe Bidenas pasisakė apie Trumpą
Joe Bidenas pasisakė apie Trumpą

Nuo žiaurių spalio 7 d. „Hamas“ smogikų išpuolių Izraelio teritorijoje svarbiausias prezidento Joe Bideno ir jo vyriausiųjų patarėjų prioritetas buvo neleisti, kad Izraelio invazija į Gazos Ruožą virstų regioniniu konfliktu.

Tačiau, panašu, kad siekdamos stabilumo, Jungtinės Valstijos nusprendė daugiau bombarduoti, taip, jų teigimu, atgrasant Irano remiamas karines grupuotes nuo teroristinių veiksmų Raudonojoje jūroje.

Britų leidinys „The Guardian“ pažymėjo, kad J.Bidenas nuo pat iš naujo įsiplieskusio konflikto pradžios vengė tiesiausio kelio, leidžiančio išvengti eskalacijos: JAV turėtų nutraukti karinę pagalbą Izraeliui, kad šis sutiktų nedelsiant sustabdytii ugnį ir baigtų karą Gazos Ruože.

„Tai būtų veiksmingiausias būdas deeskaluoti konfliktą visuose frontuose“, – rašo „The Guardian“ apžvalgininkas Mohamadas Bazzi, žurnalistikos profesorius Niujorko universitete. 

Savo ruožtu Iranas, siekdamas padidinti spaudimą Izraeliui ir Vašingtonui nutraukti karą Gazos Ruože, pasinaudojo vadinamąja „pasipriešinimo ašimi“ – Revoliucinės gvardijos finansuojamų ir remiamų regioninių sukarintų grupuočių tinklu – ir smogė Izraelio ir JAV taikiniams visame regione. Šiam aljansui priklauso „Hamas“ smogikai, husių judėjimas Jemene, galinga Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ ir kelios šiitų sukarintos grupuotės Irake ir Sirijoje.

Teigiama, kad nuo spalio mėn. šios sukarintos grupuotės surengė daugiau kaip 150 išpuolių prieš Irake ir Sirijoje dislokuotus JAV karius.

Visi Irano sąjungininkai yra pareiškę, kad nutrauks savo atakas, kai Izraelis baigs bombarduoti Gazos Ruožą. Lapkričio pabaigoje, kai Izraelis ir „Hamas“ susitarė dėl savaitę truksiančių paliaubų, kad dalį Gazoje laikomų Izraelio įkaitų iškeistų į palestiniečių belaisvius, kovotojų atakos prieš JAV pajėgas ir laivus Raudonojoje jūroje iš esmės nutrūko, pastebėjo „The Guardian“.

Nors Teheranas remia kai kuriuos neseniai įvykdytus savo sąjungininkų išpuolius, net JAV žvalgybos pareigūnai pripažįsta, kad Iranas visiškai nekontroliuoja įvairių savo aljanso sukarintų grupuočių. Husiai ir kitos sukarintos grupuotės turi savo planus ir mėgaujasi dėmesiu, kurio sulaukia dėl to, kad stojo prieš Izraelį ir JAV ginti palestiniečių.

„Iranas aiškiai pareiškė, kad nenori eskaluoti konflikto ir vengs atsakyti į JAV smūgius savo sąjungininkams, nebent Vašingtonas tiesiogiai atakuotų Irano teritoriją. Tačiau atakų ir kontratakų spiralė vis dar kelia klaidingų apskaičiavimų riziką, juolab kad J.Bidenas turi aiškią išeitį iš šio užburto rato: priversti Izraelį nutraukti karą Gazos Ruože“, – rašoma straipsnyje.

J.Bidenas turi didelę įtaką Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, kuris bando pratęsti ir išplėsti konfliktą, kad išvengtų tyrimo, ar jo vyriausybė galėjo užkirsti kelią „Hamas“ išpuoliams ir kaltinimams dėl asmeninės korupcijos, kurie jau daugelį metų vilkinami Izraelio teismuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu

„Jei nuo spalio mėnesio nebūtų gausiai gabenami JAV ginklai, Izraeliui pritrūktų bombų, kurias jis galėtų numesti ant Gazos Ruožo. Tačiau J.Bidenas atsisakė pasinaudoti šiais svertais, kad priverstų B.Netanyahu vyriausybę sutikti su paliaubomis. Tiesą sakant, J.Bideno administracija stengėsi nuslėpti JAV ginklų siuntų ir kitos pastarojo meto karinės pagalbos Izraeliui mastą, skirtingai nei Vašingtono pateikta išsami informacija apie milijardų dolerių vertės ginklų siuntas Ukrainai.“

Neseniai Izraelio spaudoje pasirodžiusiuose pranešimuose aiškiai nurodoma, kad dėl pasaulinio šaudmenų trūkumo, prasidėjusio nuo karo Ukrainoje, Izraelis negalėtų tęsti Gazos Ruožo bombardavimo, jei JAV nepapildytų Izraelio kariuomenės atsargų.

„Iš tikrųjų Izraelio pareigūnai gruodžio mėn. teigė, kad jie turėjo sumažinti oro atakų prieš Gazą dažnumą, kad „suvaldytų ginkluotės ekonomiją“ ir galėtų tęsti užsitęsusį karą. Izraelio šaltinių duomenimis, nuo spalio mėn. per 40 laivų ir 280 nusileidusių lėktuvų JAV pristatė daugiau kaip 25 000 tonų ginklų“, – pabrėžė M.Bazzi.

„J.Bidenas turi galią sulaikyti Izraelį – jis tiesiog atsisakė ja pasinaudoti“, – reziumavo straipsnio autorius. 

Japonijos prekybos milžinė nutraukia ryšius su Izraelio gynybos bendrove

15:38

Socialinių tinklų nuotrauka/„Itochu“ korporacija
Socialinių tinklų nuotrauka/„Itochu“ korporacija

Viena didžiausių Japonijos prekybos įmonių „Itochu“ nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su viena didžiausių Izraelio gynybos bendrovių dėl karo Gazos Ruože, skelbia žiniasklaidos grupė CNN.

Šis didžiulis konglomeratas, už Japonijos ribų geriausiai žinomas dėl savo parduotuvių tinklo „Family Mart“, pranešė, kad jo aviacijos padalinys iki vasario pabaigos nutrauks ryšius su „Elbit Systems“, kuri save vadina didžiausia Izraelio gynybos rangove.

Šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į sausio mėn. Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) sprendimą ir Japonijos užsienio reikalų ministerijos nurodymus sąžiningai laikytis teismo išvadų, antradienį CNN sakė „Itochu“ atstovas spaudai.

Praėjusį mėnesį teismas nurodė Izraeliui užkirsti kelią palestiniečių genocidui Gazos Ruože, tačiau nepareikalavo, kad Izraelis sustabdytų savo karinę kampaniją karo nuniokotame anklave, kaip to prašė bylą teismui pateikusi Pietų Afrikos Respublika.

Teismas pareiškė, kad Izraelis turi „imtis visų priemonių“, kad apribotų karinės kampanijos sukeltą mirtį ir destrukciją, užkirstų kelią genocido kurstymui ir nubaustų už jį bei užtikrintų galimybę gauti humanitarinę pagalbą.

Pirmasis „Itochu“ pranešimą pirmadienį paskelbė bendrovės vyriausiasis finansininkas Tsuyoshi Hachimura.

Bendrovės „Itochu Aviation“, „Elbit Systems“ ir „Nippon Aircraft Supply“ bendradarbiavimo susitarimą pasirašė 2023 m. kovą, likus keliems mėnesiams iki karo tarp Izraelio ir Gazos Ruožo pradžios.

Itochu“, kurios pajamos 2023 m. siekė 104 mlrd. dolerių, nuo sausio mėn. susidūrė su nedidelio masto studentų organizuotais protestais Tokijuje prieš jos partnerystę su „Elbit“. Jos prekybos tinklas „Family Mart“ taip pat buvo raginimų boikotuoti sutartį musulmonų daugumos valdomoje Malaizijoje.

Karo metu Gazoje žuvo mažiausiai beveik 28 tūkst. žmonių

12:23

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad per palestiniečių kovotojų ir Izraelio karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 27 585 žmonės.

Per pastarąją parą žuvo 107 žmonės, sakoma ministerijos pranešime, o nuo karo pradžios spalio 7 dieną Gazos Ruože buvo sužeisti 66 978 žmonės.

Per išpuolį spalio pradžioje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais duomenimis.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko 132 įkaitai, kurių mažiausiai 27, kaip manoma, buvo nužudyti.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą Gazos Ruože.

JT: Izraelio įsakymai evakuotis dabar apima 2/3 Gazos teritorijos

11:43

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas

Jungtinių Tautų humanitariniai stebėtojai teigia, kad Izraelio įsakymas evakuotis iš Gazos Ruožo tam tikrų vietų apima du trečdalius teritorijos, t. y. 246 kvadratinius kilometrus.

Prieš spalio 7 d. prasidedant Izraelio ir „Hamas“ karui, kurį sukėlė pražūtingas „Hamas“ išpuolis prieš pietų Izraelį, paveiktoje teritorijoje gyveno 1,78 mln. palestiniečių, arba 77 proc. visų Gazos Ruožo gyventojų.

Karo pradžioje Izraelio kariuomenė liepė šiaurinėje teritorijos dalyje gyvenantiems palestiniečiams palikti savo namus, kad nekliudytų galimiems antžeminiams mūšiams.

Karo eigoje įsakymai evakuotis ilgainiui buvo išplėsti ir į pietines teritorijas, įskaitant Chan Juniso miestą ir aplinkines vietoves, kurios šiuo metu yra Izraelio antžeminio puolimo židinys.

Naujausioje kasdienėje ataskaitoje apie humanitarinę padėtį Gazos Ruože teigiama, kad iš ten pabėgo ir toliau bėga dešimtys tūkstančių žmonių, praneša JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras.

Daugiau nei pusė 2,3 mln. Gazos Ruožo gyventojų šiuo metu yra susitelkę Rafos mieste pasienyje su Egiptu ir aplinkinėse teritorijose.

Naujas skandalas Izraelyje: ministro sūnus prabilo apie J.Bideno demenciją

11:31

BNS/dpa/Scanpix/Koliažas/Joe Bidenas, Shuvaelis Ben Gviras ir Itamaras Ben Gviras
BNS/dpa/Scanpix/Koliažas/Joe Bidenas, Shuvaelis Ben Gviras ir Itamaras Ben Gviras

Izraelio nacionalinio saugumo ministro Itamaro Ben Gviro sūnus sukėlė audrą po to, kai JAV prezidentą Joe Bideną palygino su Alzheimerio liga sergančiu pacientu, leisdamas suprasti, kad jo kognityvinės funkcijos prastėja.

18-metis Shuvaelis Ben Gviras socialiniame tinkle X paskelbė J.Bideno nuotrauką ir parašė: „Šiais sunkiais laikais svarbu didinti informuotumą apie Alzheimerio ligą – degeneracinę smegenų ligą, kuri yra dažniausia kognityvinių funkcijų pablogėjimo ir demencijos priežastis.“

„Sunki liga, kuri paveikia žmogaus funkcijas ir gebėjimus“, – rašė jis.

Vėliau kraštutinių dešiniųjų ministras atsiprašė už savo sūnaus įrašą ir parašė, kad tai buvo „rimta klaida, padaryta tviteryje, kuriam aš labai nepritariu“.

„Jungtinės Amerikos Valstijos yra mūsų didelis draugas, o prezidentas J.Bidenas yra Izraelio draugas. Net jei ir nesutinku su jo elgesiu, nėra vietos, neduok Dieve, menkinančiam stiliui, – rašė I.Ben Gviras. – Atsiprašau už savo sūnaus žodžius.“

Po poros minučių atsiprašė ir ministro sūnus, socialiniame tinkle paskelbęs J.Bideno nuotrauką su sakiniu: „Pone Prezidente, atsiprašau!“

Šis tviterio įrašas ir vėlesni atsiprašymai buvo paskelbti praėjus dviem dienoms po to, kai laikraštis „Wall Street Journal“ paskelbė interviu su I.Ben Gviru, kuriame „Otzma Yehudit“ lyderis griežtai kritikavo J.Bideno administracijos elgesį dėl karo Gazos Ruože, kaltino ją palankumu „Hamas“ ir teigė, kad Izraeliui būtų buvę geriau turėti reikalų su antrąja D.Trumpo administracija.

Šis interviu buvo ne pirmas kartas, kai I.Ben Gviras kritikavo J.Bideną ir JAV. Neseniai jis pareiškė, kad Izraelis nėra „dar viena žvaigždė Amerikos vėliavoje“.

Husiai pranešė apie naujas savo atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje

10:48

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yahya Saree
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yahya Saree

Jemeno Irano remiami husių sukilėliai antradienį pranešė, kad per dvi atskiras atakas Raudonojoje jūroje smogė Jungtinių Valstijų ir britų laivams.

Vieną iš išpuolių patvirtino saugumo bendrovė.

Husių atstovas spaudai Yahya Saree pareiškime teigė, kad „pirmoji ataka buvo nukreipta prieš amerikiečių laivą „Star Nasia“, o antroji – prieš Jungtinės Karalystės laivą „Morning Tide“.

Saugumo įmonė „Ambrey“ buvo anksčiau pranešusi apie dronų ataką prieš britų krovininį laivą.

Izraelio pajėgos artėja prie Rafos, kur palapinėse glaudžiasi milijonas palestiniečių

09:25

„AFP“/„Scanpix“/Perkeltųjų asmenų stovykla Rafoje, Gazos Ruože
„AFP“/„Scanpix“/Perkeltųjų asmenų stovykla Rafoje, Gazos Ruože

Remiantis naujomis „Maxar Technologies“ palydovinėmis nuotraukomis, Rafoje, Gazos Ruožo pietuose, sparčiai plečiasi laikinas palapinių miestelis, kuriame, kaip manoma, gyvena daugiau nei milijonas perkeltų palestiniečių civilių, rašo žiniasklaidos grupė CNN.

Nuotraukose matyti, kad didžioji dalis anksčiau atviros Rafos teritorijos nuo gruodžio 10 d. iki vasario 3 d. buvo užpildyta palapinėmis, nes šalies viduje perkelti palestiniečiai ieško prieglobsčio nuo karo. 

Pagalbos teikėjai išreiškė susirūpinimą dėl bet kokios išplėstinės Izraelio karinės operacijos Rafoje, nes karinės pajėgos, kariaudamos su „Hamas“, veržiasi į pietus.

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) duomenimis, daugiau nei pusė iš maždaug 2,2 mln. žmonių Gazos ruože ieško prieglobsčio Rafos rajone.

OCHA pirmadienį sakė, kad į Rafą vis dar plūsta pabėgėliai, susiduriantys su dideliu maisto, vandens, pastogės ir medikamentų trūkumu, nes netoliese aštrėja kovos veiksmai.

O.Scholzas Izraelio premjerui: dviejų valstybių sprendimas – vienintelis kelias į taiką

08:27

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu pirmadienį telefonu pareiškė, kad dviejų valstybių sprendimas konfliktui su palestiniečiais yra vienintelis kelias į ilgalaikę taiką regione.

„Vyriausybės nuomone, tik derybomis pasiektas dviejų valstybių sprendimas atvertų tvaraus Artimųjų Rytų konflikto sprendimo perspektyvą. Tai turi būti taikoma ir Gazos Ruožui, ir [okupuotam] Vakarų Krantui“, – sakė O.Scholzas, teigiama jo atstovo spaudai išplatintame pranešime.

Rusija ir Kinija kaltina JAV kurstant įtampą Artimuosiuose Rytuose

08:16

Kadras iš vaizdo įrašo/JAV laivas smogė husių taikiniams
Kadras iš vaizdo įrašo/JAV laivas smogė husių taikiniams

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje pirmadienį Rusija ir Kinija apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos, neseniai suduodamos atsakomuosius smūgius Irano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje, pakurstė ir taip didelę įtampą Artimuosiuose Rytuose.

Naktį į šeštadienį JAV kariuomenė smogė dešimtims taikinių Sirijoje ir Irake, keršydama už sausio 28-osios drono ataką prieš karinę bazę Jordanijoje, kai žuvo trys amerikiečių kariai.

Smūgiai, kurių taikiniais tapo elitiniai Irano daliniai ir Iraną remiančios kovotojų grupuotės, sukėlė nuogąstavimų, kad Gazos Ruože vykstantis Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas gali peraugti į regioninį konfliktą.

„Akivaizdu, kad amerikiečių oro antskrydžiais specialiai ir sąmoningai siekiama pakurstyti konfliktą“, – pareiškė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia, kurio šalis sušaukė neeilinį susitikimą.

Kinijos ambasadorius JT Zhang Junas taip pat teigė, kad „JAV veiksmai neabejotinai pagilins užburtą smurto ratą Artimuosiuose Rytuose“.

Pyktis dėl niokojančios Izraelio kampanijos Gazos Ruože, kurią jis pradėjo po precedento neturinčio „Hamas“ išpuolio spalio 7-ąją, stiprėja visuose Viduriniuose Rytuose ir kursto smurtą, į kurį įsitraukė Irano remiamos grupuotės Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja politikos ir taikos stiprinimo reikalams Rosemary DiCarlo paragino visas šalis „atsitraukti nuo bedugnės krašto ir apsvarstyti nepakeliamą žmogiškąją ir ekonominę galimo regioninio konflikto kainą“.

„Kreipiuosi į Tarybą prašydama toliau aktyviai įtraukti visas susijusias šalis, kad būtų užkirstas kelias tolesniam eskalavimui ir įtampos, kuri kenkia regioninei taikai ir saugumui, didėjimui“, – sakė ji.

Amerikiečių smūgius kritikavo Irako ir Sirijos vyriausybės, taip pat Iranas, kuris neigia prisidėjęs prie praėjusio mėnesio drono atakos.

„Bet kokie bandymai priskirti šiuos veiksmus Iranui ar jo ginkluotosioms pajėgoms yra klaidinantys, nepagrįsti ir nepriimtini“, – pirmadienį Tarybai sakė Irano ambasadorius prie JT Amiras Saeidas Iravani.

Jis pažadėjo, kad jei Iranas susidurs su „bet kokia grėsme, išpuoliu ar agresija, turinčia įtakos jo saugumui“, jis „nedvejodamas pasinaudos savo prigimtine teise [...] ryžtingai atsakyti“.

Baltieji rūmai sekmadienį pareiškė, kad planuoja imtis daugiau atsakomųjų veiksmų.

„Leiskite man aiškiai pasakyti, kad JAV nenori didesnio konflikto regione, kuriame aktyviai siekiame apriboti ir deeskaluoti konfliktą Gazos [Ruože]“, – sakė JAV atstovo prie JT pavaduotojas Robertas Woodas.

„Mes neieškome tiesioginės konfrontacijos su Iranu, tačiau ir toliau ginsime savo karius nuo nepriimtinų atakų. Taškas“, – pridūrė jis.

Per dronų ataką prie Jemeno krantų apgadintas britų krovininis laivas

07:52

Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“
Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“

Per dronų ataką prie sukilėlių kontroliuojamo Jemeno krantų buvo apgadintas Jungtinei Karalystei priklausantis krovininis laivas, antradienį pranešė britų jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“.

Tai naujausias iš kelių dešimčių incidentų Raudonojoje jūroje.

Per ataką į vakarus nuo al Chudaidos su Barbadoso vėliava plaukiojantis laivas „patyrė nedidelę žalą kairiajame borte“, tačiau sužeistųjų nėra, nurodė „Ambrey“.

Bendrovė teigė, kad laivas padidino greitį ir atliko išvengiamuosius manevrus, o paskui tęsė kelionę į pietus link Bab al Mandebo sąsiaurio.

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai, kontroliuojantys didžiąją karo draskomos šalies dalį, protestuodami prieš Izraelio karą su palestiniečių islamistų grupuote „Hamas“ jau kelis mėnesius puldinėja laivus Raudonojoje jūroje.

Jų išpuoliai išprovokavo amerikiečių ir britų pajėgų atsakomuosius veiksmus, įskaitant oro smūgių bangą, kai vėlai šeštadienį buvo smogta dešimtims taikinių.

Pirmadienį JAV kariuomenė paskelbė smogusi dviem husių antvandeniniams dronams (USV).

„JAV pajėgos identifikavo USV su sprogmenimis husių kontroliuojamose Jemeno dalyse ir nustatė, kad jie kelia tiesioginę grėsmę JAV karinio jūrų laivyno bei prekiniams laivams regione“, – socialiniame tinkle „X“ pranešė JAV Centrinė vadavietė (CENTCOM).

Izraelio gynybos ministras tyčiojasi iš „Hamas“ lyderio: jis tapo pabėgusiu teroristu

07:29

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

„Hamas“ vadovybė, įskaitant vyriausiąjį pareigūną Gazos Ruože, bėga, nes Izraelio kariuomenė veržiasi toliau į pietus nuo palestiniečių anklavo, pirmadienį pareiškė Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

Izraelio karinė operacija pietiniame Chan Juniso mieste „netrukus pasieks savo tikslus“, nes kariai juda į pietus link Rafos – paskutinės likusios „Hamas“ tvirtovės, – sakė Y.Gallantas per televiziją transliuotame brifinge.

„Mūsų pajėgos veikia didžiojoje Gazos Ruožo teritorijos dalyje“, – kalbėjo jis.

Izraelis viešai apkaltino „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą, kad jis yra spalio 7 d. grupuotės išpuolio „sumanytojas“, nors ekspertai teigia, kad jis greičiausiai yra vienas iš kelių, todėl jis yra vienas iš pagrindinių karo Gazos Ruože taikinių.

Y.Gallantas pirmadienį teigė, kad Y.Sinvaras neturėjo jokio ryšio su savo kovotojais ir buvo priverstas bėgti iš vienos slėptuvės į kitą, o Izraelio kariuomenė jį iš arti persekiojo.

„Jis nevadovauja pajėgoms, jis užsiėmęs savo asmeniniu išgyvenimu. Jis tapo ne „Hamas“ vadovu, o pabėgusiu teroristu“, – sakė Y.Gallantas.

Y.Gallantas taip pat teigė, kad Izraelio pajėgos nukovė arba sunkiai sužeidė apie pusę „Hamas“ kovotojų Gazoje.

A.Blinkenas keliauja į Egiptą – sieks užbaigti karą

06:50

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šiandien išskrenda į Egiptą, kur dalyvaus kelionėje po Artimuosius Rytus, siekdamas sudaryti naujas paliaubas ir „galutinai užbaigti“ Izraelio ir "Hamas" karą.

Kaire A.Blinkenas turėtų susitikti su Egipto Prezidentu Abdel Fattah al-Sissi, kitą dieną po to, kai Rijade surengs derybas su Saudo Arabijos kronprincu Mohammed bin Salmanu.

Per šią kelionę, kuri yra penktoji A.Blinkeno kelionė į regioną per beveik keturis mėnesius trunkantį karą, vėliau planuojama užsukti į Izraelį ir Katarą.

JAV smogė į dar daugiau husių taikinių Jemene

06:44

Jungtinių Valstijų kariuomenė pirmadienį Jemene surengė smūgį dviem husių sprogstamosioms antžeminėms transporto priemonėms be įgulos, pranešė JAV Centrinė vadavietė.

Šios transporto priemonės „kėlė tiesioginę grėsmę“ JAV karinių jūrų pajėgų laivams ir prekybiniams laivams regione, sakoma CENTCOM pranešime.

„Vasario 5 d. apie 15.30 val. vietos laiku JAV Centrinės vadavietės pajėgos savigynos tikslais sudavė smūgį dviem husių sprogstamosioms be įgulos antžeminėms transporto priemonėms“, – nurodė CENTCOM.

Irano remiami husių, kurie teigė, kad jų išpuoliai prieš pasaulinę laivybą Raudonojoje jūroje yra atsakas į Izraelio karą Gazos Ruože, pažadėjo, kad pastarieji JAV smūgiai neliks be atsako.

Paskutinis atnaujinimas 2024-02-06 06:44

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius