Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 13 /17:34

Buvęs JK užsienio reikalų sekretorius ragina nuversti B.Netanyahu

Gazos ruožas
Benjaminas Netanyahu/Koliažas

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Buvęs JK užsienio reikalų sekretorius ragina nuversti B.Netanyahu

12:41

Benjaminas Netanyahu/Koliažas
Benjaminas Netanyahu/Koliažas

Buvęs Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as antradienį pareiškė, kad plataus masto Izraelio ataka prieš Rafą gali būti baisi klaida, kuri sumažins galimybes rasti dviejų valstybių sprendimą, o vietoj to privers Artimuosius Rytus kariauti dar daugiau karų, kuriuose nė viena pusė niekada neužsitikrins absoliučios pergalės.

Pasak jo, sprendimas žengti į Rafą, kur glaudžiasi daugiau kaip 1 mln. palestiniečių, „yra svarbiausias strateginis momentas nuo karo laikų“, o Izraelis turi pasirinkti tarp tų, kurie nori visiškai pasikliauti atgrasymo priemonėmis, ir tų, kurie tiki, kad dviejų valstybių sprendimas yra vienintelis kelias į taiką. Jis įspėja: „Artimųjų Rytų ateitis gali priklausyti nuo Rafos likimo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Williamas Hague'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Williamas Hague'as

Pasak jo, Izraelio visiška karinė pergalė prieš „Hamas“ yra klaida, nes „Hamas“ yra sukilėliai ir idėja, kurią puoselėja gyventojai, skelbia „The Guardian“.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius ragina Izraelį pripažinti, kad jo saugumo neįmanoma užtikrinti vien tik atgrasymo priemonėmis, jei nebus pasiūlytas politinis sprendimas.

Ragina nušalinti Izraelio premjerą ir „Hamas“ vadovybę

Stebėtina, kad jis taip pat ragina nušalinti Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu ir „Hamas“ vadovybę, sakydamas, kad „ilgalaikis pasitikėjimo kūrimo ir dviejų valstybių sprendimo variantas turi mažai šansų be Netanyahu nušalinimo“.

Nors jis pripažįsta, kad B.Netanyahu argumentai dėl jėgos panaudojimo atgrasymui turi pranašumą tarp Izraelio gyventojų, jis mano, kad Izraelio ministras pirmininkas pats asmeniškai yra nepopuliarus. Apklausos rodo, kad pasibaigus karui bus surengti rinkimai ir kad B.Netanyahu partija „Likud“ pralaimės.

Vis dėlto retas kuris Vakarų politikas ragina B.Netanyahu nuversti.

Remdamasis Irako ir Afganistano pamokomis, kurias jis asmeniškai patyrė 2010-2014 m. dirbdamas užsienio reikalų ministru, jis rašė: „Absoliučią pergalę galima pasiekti prieš kariuomenę mūšio lauke, bet ne prieš sukilimą, kurio stiprybę lemia gyventojų idėja. Norint nugalėti tokią idėją, kartu su jėgos panaudojimu turi būti vykdoma išmintinga politika. Izraelio gynybos pajėgų įžengimas į Rafą, laikantis to paties pastarųjų mėnesių požiūrio, reiškia tokios politikos ignoravimą.“

„Visapusiškas Rafos puolimas, kurį jis siūlo, būtų persistengimo momentas, dėl kurio pakliūnama į spąstus“, – tvirtino jis.

Jis taip pat teigia, kad jei nebus tam tikros politinės perspektyvos palestiniečiams, 17 000 vaikų, kuriuos Izraelio kariuomenė pavertė našlaičiais, „vieną dieną sudarys dar didesnius ateities batalionus“.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas anksčiau paragino Izraelį rimtai pagalvoti apie Rafą, sakydamas, kad „neįmanoma suprasti, kaip galima kariauti tarp šių žmonių, jie neturi kur eiti“.

JAV taip pat pareiškė, kad nepritars Rafos puolimui, jei Izraelio kariuomenė neparengs „patikimo plano, kurį būtų galima įgyvendinti ir kuris užtikrintų, kad civiliai gyventojai būtų apsaugoti, turėtų galimybę pasišalinti iš pavojaus zonos ir galėtų gauti maisto, vandens ir vaistų“.

Dalis Užsienio reikalų ministerijos atstovų mano, kad artimiausios kelios dienos bus itin svarbios siekiant įtikinti Izraelį nusileisti ir pripažinti, kad abi pusės turi priimti skausmingus kompromisus, būtinus siekiant užtikrinti ilgalaikę pauzę.

Naujausios žinios

06:52

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Prancūzija paskelbė sankcijas 28 ekstremistiškai nusiteikusiems Izraelio naujakuriams

17:33

„Scanpix“/AP nuotr./Vakarų Krantas
„Scanpix“/AP nuotr./Vakarų Krantas

Prancūzija antradienį pareiškė, kad įveda sankcijas 28 Izraelio naujakuriams, kuriuos kaltina žmogaus teisių pažeidimais prieš palestiniečių civilius okupuotame Vakarų Krante.

Užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad 28 asmenims uždrausta atvykti į Prancūzijos teritoriją, ir pridūrė, kad pastaraisiais mėnesiais padažnėjo nepriimtino naujakurių smurto prieš palestiniečius atvejų. 

Prancūzija taip pat sieks sankcijų Europos lygiu, sakė ministerija.

Jungtinė Karalystė pirmadienį paskelbė sankcijas keturiems Izraelio naujakuriams, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidinėjimu prieš palestiniečius Vakarų Krante. Anksčiau šį mėnesį panašų žingsnį žengė Jungtinės Valstijos.

Apribojimai buvo paskelbti po to, ką Londonas pavadino precedento neturinčiu ekstremistų naujakurių smurtu Vakarų Krante.

Šios sankcijos yra retas Londono ir Vašingtono žingsnis prieš izraeliečius, Gazos Ruože vykstant žydų valstybės karui su islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojais.

Po Izraelio smūgio žurnalistui teko amputuoti koją

17:29

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio oro atakos Rafoje pasekmės
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio oro atakos Rafoje pasekmės

„Al Jazeeros“ korespondentas ir fotožurnalistas buvo sunkiai sužeisti per Izraelio aviacijos smūgį, kuris, kaip įtariama, buvo nukreiptas konkrečiai prieš juos, kai jie dirbo Gazos Ruože.

Pasak Dohoje įsikūrusio naujienų tinklo, vienas iš jo korespondentų Ismailas Abu Omaras ir jo operatorius Ahmadas Mataras buvo šiaurinėje Rafos dalyje, kur fiksavo perkeltų palestiniečių šeimų gyvenimo sąlygas, kai į juos tiesiogiai pataikė iš drono paleista raketa.

Abu žurnalistai buvo nugabenti į Gazos Europos ligoninę, kur gydytojai, siekdami išgelbėti A.Omaro gyvybę, amputavo jam koją. „Al Jazeera“ apibūdino, kad A.Mataro būklė yra „sunki“.

Gazos sveikatos ministerija pranešė, kad abu žurnalistai nukentėjo per Izraelio karo lėktuvo smūgį Moradžo rajone. Vaizdo įraše iš smūgio vietos matyti, kad abu vyrai dėvėjo apsauginę įrangą, pagal kurią galima nustatyti, kad jie yra žiniasklaidos atstovai, skelbia „The Guardian“.

Agentūros vadovas: UNRWA panaikinimas būtų katastrofa

15:58

„AP“/„Scanpix“/UNRWA agentūros vadovas Philippe'as Lazzarini
„AP“/„Scanpix“/UNRWA agentūros vadovas Philippe'as Lazzarini

Jungtinių Tautų agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) likvidavimas būtų katastrofa, antradienį pareiškė jos vadovas, agentūrai patiriant spaudimą po to, kai Izraelio kariuomenė pareiškė po jos būstine Gazos Ruože radusi islamistų kovotojų „Hamas“ tunelį.

Vietoj to, „galbūt po šio Gazos regioną ištikusio kataklizmo atėjo laikas iš tikrųjų rasti politinį sprendimą“, žurnalistams Ženevoje sakė Philippe'as Lazzarini.

Jis paragino atlikti nepriklausomą tyrimą tiek dėl „Hamas“ tunelių, tiek dėl smūgių JT objektams palestiniečių teritorijoje.

Tuo metu Saudo Arabijos humanitarinės agentūros vadovas sakė, kad finansavimo UNRWA įšaldymas gali nulemti didesnį civilių aukų skaičių Gazos Ruože.

„Jei beveik du milijonai žmonių gyvena mažoje teritorijoje [...], o tada sustabdomas finansavimas maistui ir sveikatai būtiniausiems dalykams“, iš esmės yra didinamas mirčių skaičius, sakė Abdullah al Rabeeah, vadovaujantis Karaliaus Salmano humanitarinės pagalbos centrui.

Italijos ministras: Izraelis pasirinko neproporcingą atsaką

15:55

„Zuma press“/„Scanpix“/Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani
„Zuma press“/„Scanpix“/Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani pareiškė, kad Izraelio vykdomas Gazos Ruožo, kuriame daugėja civilių aukų, bombardavimas yra „neproporcingas“.

Griežtai smerkdamas spalio 7 d. „Hamas“ išpuolį ir gindamas Izraelio teisę gintis, jis RAI radijui sakė, kad „šiuo metu Izraelio reakcija prieš palestiniečių civilius gyventojus yra neproporcinga... yra per daug aukų, kurios neturi nieko bendra su „Hamas“.

JT nebendradarbiaus ir nepadės jokiai priverstinei Rafos evakuacijai

14:54

„Reuters“/„Scanpix“/Rafos miestas po Izraelio smūgių
„Reuters“/„Scanpix“/Rafos miestas po Izraelio smūgių

JT humanitarinės pagalbos biuras negavo jokio pranešimo iš Izraelio apie planus atskirai ar kartu evakuoti Gazos Ruožo Rafos rajoną ir nedalyvautų jokioje priverstinėje evakuacijoje, net jei ji būtų vykdoma, antradienį agentūrai „Reuters“ sakė atstovas spaudai.

„Nesame gavę jokio oficialaus pranešimo iš Izraelio pareigūnų, – atsakydamas į „Reuters“ klausimus apie Rafos rajono planus sakė OCHA atstovas spaudai Jensas Laerke. – Nepaisant to, JT nedalyvauja priverstinėse, ne savanoriškose evakuacijose. Šiuo metu nėra jokio plano, kaip palengvinti civilių gyventojų evakuaciją.“

JAV Senatas balsavo už 14 mlrd. JAV dolerių Izraeliui

14:49

123RF.com nuotr./
123RF.com nuotr./

Demokratų vadovaujamas JAV Senatas nubalsavo už tai, kad Izraeliui būtų skirta 14 mlrd. JAV dolerių, kurie yra didesnio 95 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui paketo dalis, skelbia „The Guardian“.

Balsavime įstatymų leidėjai peržengė 60 balsų slenkstį, kad teisės aktas būtų perduotas Atstovų Rūmams, kur, atrodo, yra daug šansų, kad įstatymo projektas bus svarstomas.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas kritikavo jį dėl to, kad jame trūksta konservatyvių nuostatų, skirtų sustabdyti žmonių, kertančių JAV ir Meksikos sieną, srautą. Kad Joe Bidenas galėtų pasirašyti teisės aktą, jam turi pritarti abeji Kongreso rūmai.

Pagal paketą taip pat būtų skirta 9,15 mlrd. JAV dolerių humanitarinės pagalbos civiliams Gazos Ruože ir Vakarų Krante, Ukrainoje ir kitose konfliktų zonose visame pasaulyje.

Tarp balsavusiųjų prieš buvo ir buvęs demokratų pretendentas į pirminius prezidento rinkimus Bernie Sandersas. Prieš balsavimą jis pavadino įstatymo projektą „nesąžiningu“ ir pridūrė, kad juo „Netanyahu suteikiama dar 10 mlrd. dolerių neribotos karinės pagalbos jo siaubingam karui prieš Palestinos žmones“.

Vokietijos URM: Izraelis turi užtikrinti saugius koridorius Rafoje

14:36

dpa/Scanpix/Riyadas al-Maliki ir Annalena Baerbock
dpa/Scanpix/Riyadas al-Maliki ir Annalena Baerbock

Vokietijos užsienio reikalų ministrė trečiadienį pareiškė, kad prieš pradėdamas bet kokį puolimą prieš „Hamas“ kovotojus pietiniame Gazos Ruožo mieste Rafoje, Izraelis privalo užtikrinti saugius koridorius ten esantiems civiliams.

Annalena Baerbock priminė, kad anksčiau Izraelio patarimu šimtai tūkstančių žmonių iš anklavo šiaurės pabėgo į Rafą.

„Jei dabar turi būti imtasi veiksmų prieš teroristų organizaciją Rafoje, tuomet (...) Izraelio kariuomenė turi suteikti saugius koridorius žmonėms, kurie ten ieško apsaugos“, – sakė ji po Berlyne vykusių derybų su palestiniečių užsienio reikalų ministru Riadu al Maliki.

„Šie tėvai, šie vaikai, šios šeimos negali tiesiog išnykti ore. Jie neturi kur eiti – bet kuriuo atveju ne toliau į pietus“, – pridūrė ministrė.

Gazos Ruožo siena su Egiptu yra į pietus nuo Rafos, tačiau anklavo gyventojams ši perėja tebėra uždaryta.

Buvęs JK užsienio reikalų sekretorius ragina nuversti B.Netanyahu

12:41

Benjaminas Netanyahu/Koliažas
Benjaminas Netanyahu/Koliažas

Buvęs Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as antradienį pareiškė, kad plataus masto Izraelio ataka prieš Rafą gali būti baisi klaida, kuri sumažins galimybes rasti dviejų valstybių sprendimą, o vietoj to privers Artimuosius Rytus kariauti dar daugiau karų, kuriuose nė viena pusė niekada neužsitikrins absoliučios pergalės.

Pasak jo, sprendimas žengti į Rafą, kur glaudžiasi daugiau kaip 1 mln. palestiniečių, „yra svarbiausias strateginis momentas nuo karo laikų“, o Izraelis turi pasirinkti tarp tų, kurie nori visiškai pasikliauti atgrasymo priemonėmis, ir tų, kurie tiki, kad dviejų valstybių sprendimas yra vienintelis kelias į taiką. Jis įspėja: „Artimųjų Rytų ateitis gali priklausyti nuo Rafos likimo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Williamas Hague'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Williamas Hague'as

Pasak jo, Izraelio visiška karinė pergalė prieš „Hamas“ yra klaida, nes „Hamas“ yra sukilėliai ir idėja, kurią puoselėja gyventojai, skelbia „The Guardian“.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius ragina Izraelį pripažinti, kad jo saugumo neįmanoma užtikrinti vien tik atgrasymo priemonėmis, jei nebus pasiūlytas politinis sprendimas.

Ragina nušalinti Izraelio premjerą ir „Hamas“ vadovybę

Stebėtina, kad jis taip pat ragina nušalinti Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu ir „Hamas“ vadovybę, sakydamas, kad „ilgalaikis pasitikėjimo kūrimo ir dviejų valstybių sprendimo variantas turi mažai šansų be Netanyahu nušalinimo“.

Nors jis pripažįsta, kad B.Netanyahu argumentai dėl jėgos panaudojimo atgrasymui turi pranašumą tarp Izraelio gyventojų, jis mano, kad Izraelio ministras pirmininkas pats asmeniškai yra nepopuliarus. Apklausos rodo, kad pasibaigus karui bus surengti rinkimai ir kad B.Netanyahu partija „Likud“ pralaimės.

Vis dėlto retas kuris Vakarų politikas ragina B.Netanyahu nuversti.

Remdamasis Irako ir Afganistano pamokomis, kurias jis asmeniškai patyrė 2010-2014 m. dirbdamas užsienio reikalų ministru, jis rašė: „Absoliučią pergalę galima pasiekti prieš kariuomenę mūšio lauke, bet ne prieš sukilimą, kurio stiprybę lemia gyventojų idėja. Norint nugalėti tokią idėją, kartu su jėgos panaudojimu turi būti vykdoma išmintinga politika. Izraelio gynybos pajėgų įžengimas į Rafą, laikantis to paties pastarųjų mėnesių požiūrio, reiškia tokios politikos ignoravimą.“

„Visapusiškas Rafos puolimas, kurį jis siūlo, būtų persistengimo momentas, dėl kurio pakliūnama į spąstus“, – tvirtino jis.

Jis taip pat teigia, kad jei nebus tam tikros politinės perspektyvos palestiniečiams, 17 000 vaikų, kuriuos Izraelio kariuomenė pavertė našlaičiais, „vieną dieną sudarys dar didesnius ateities batalionus“.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas anksčiau paragino Izraelį rimtai pagalvoti apie Rafą, sakydamas, kad „neįmanoma suprasti, kaip galima kariauti tarp šių žmonių, jie neturi kur eiti“.

JAV taip pat pareiškė, kad nepritars Rafos puolimui, jei Izraelio kariuomenė neparengs „patikimo plano, kurį būtų galima įgyvendinti ir kuris užtikrintų, kad civiliai gyventojai būtų apsaugoti, turėtų galimybę pasišalinti iš pavojaus zonos ir galėtų gauti maisto, vandens ir vaistų“.

Dalis Užsienio reikalų ministerijos atstovų mano, kad artimiausios kelios dienos bus itin svarbios siekiant įtikinti Izraelį nusileisti ir pripažinti, kad abi pusės turi priimti skausmingus kompromisus, būtinus siekiant užtikrinti ilgalaikę pauzę.

Izraelio žvalgybos vadovas išvyko į Kairą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože

12:39

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Barnea
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Barnea

Izraelio žvalgybos vadovas antradienį išvyko į Kairą derėtis su Egipto ir JAV kolegomis dėl paliaubų Gazos Ruože pasiūlymo, naujienų agentūrai AFP pranešė Izraelio pareigūnai.

„Mossad“ direktorius Davidas Barnea susitiks su JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Williamu Burnsu, pranešė Izraelio pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Prie jų Egipto sostinėje prisijungs Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani, kuris taip pat yra vyriausiasis šalies diplomatas ir tarpininkavo sudarant ankstesnes paliaubas Gazos Ruože.

Su įvykiais susipažinę Vašingtono šaltiniai pirmadienį patvirtino, kad W. Burnsas turėtų atvykti į Kairą derėtis dėl Kataro tarpininkaujamo paliaubų pasiūlymo po to, kai Izraelis praėjusią savaitę atmetė palestiniečių anklavą valdančios kovotojų grupuotės „Hamas“ pradinį atsakymą.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo tęsti Izraelio karinę kampaniją, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“, plačiai pripažįstamą teroristine organizacija, ir siunčia karius į pietinį Gazos miestą Rafą, kuriame prieglobstį rado apie 1,4 mln. nuo kovų bėgančių palestiniečių.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris pirmadienį sakė, kad JAV nepritaria plataus masto Izraelio karinei operacijai be patikimo plano, skirto Rafos civiliams apsaugoti.

Jo pastabos nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelio pajėgos išgelbėjo du Gazos Ruože laikytus įkaitus. Operaciją lydėjo intensyvūs antskrydžiai, per kuriuos, „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo apie 100 palestiniečių.

„Hamas“ teigė, kad neseniai per Izraelio oro smūgius Gazos Ruože žuvo keli įkaitai; šio teiginio AFP negali nepriklausomai patikrinti.

Spalio 7 dieną „Hamas“ Izraelio pietuose surengus brutalų išpuolį, dėl kurio kilo karas, kovotojai į nelaisvę paėmė apie 250 žmonių. Po lapkritį sudarytų paliaubų, kurių metu dalis įkaitų buvo paleisti, Gazos Ruože liko apie 130 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 29 laikomi žuvusiais.

Per „Hamas“ išpuolį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį bombardavimą ir sausumos puolimą anklave žuvo mažiausiai 28 473 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Analitikai: atėjo laikas Vašingtonui „išpirkti kaltę“ ir imtis veiksmų prieš B.Netanyahu

10:05

JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas

„Joe Bidenas nusivylė Izraeliu“, – ne vienas neįvardintas šaltinis atskleidė Jungtinių Valstijų žiniasklaidai. Prezidentas Joe Bidenas sulaukia vis griežtesnio visuotinio pasmerkimo dėl savo paramos Izraelio karui Gazos Ruože, rašo naujienų svetainė „Al Jazeera“.

Sekmadienį leidinys „The Washington Post“ rašė, kad Izraeliui tęsiant karinę kampaniją, J.Bidenas artėja prie „lūžio“ su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu. Jis vis dažniau reiškia pyktį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Izraelio lyderiui.

Tačiau, nepaisant tariamo J.Bideno nusivylimo, analitikai teigia, kad JAV prezidento komentarai už uždarų durų mažai ką reiškia, jei jis ir toliau nenorės daryti spaudimo Izraeliui, kad šis nutrauktų mirtiną karinį puolimą Gazos Ruože.

„Kiekvienam, turinčiam bent truputį sąžinės, Izraelio karas turėtų sukelti nusivylimą ir pyktį. Tačiau J.Bideno atveju tai dar neprivertė jo paskelbti absoliučiai būtino raginimo nutraukti ugnį, kad būtų išsaugotos palestiniečių gyvybės“, – „Al Jazeera“ sakė Vašingtono Arabų centro tyrimų ir analizės direktorius Imadas Harbas.

„Deja, nepaisant to, kad Jungtinės Valstijos turi daug spaudimo priemonių, kurias gali panaudoti siekdamos pakeisti Izraelio politiką ir elgesį, būtent Izraelis yra vairuotojo vietoje“, – leidiniui komentavo ekspertas.

Pirmadienį paklaustas, ar J.Bideno administracija svarstys galimybę nutraukti pagalbą Izraeliui, jei šis įgyvendins savo planus Rafoje, JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris atsakė, kad Vašingtonas „vykdė politiką, kuri, mūsų nuomone, suteikia mums didžiausią galimybę sėkmingai daryti įtaką tam, kaip Izraelis vykdo savo karinę kampaniją“.

M.Milleris žurnalistams nurodė, kad „daugeliu atvejų“ administracija buvo nepatenkinta rezultatais. Tačiau Vašingtonas neįvertino, ar pagalbos sumažinimas „būtų paveikesnis už veiksmus, kurių jau ėmėmės“, sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu

„Manau, kad kartais žmonės apsimeta, jog Jungtinės Amerikos Valstijos turi stebuklingą lazdelę, kuria mostelėjus bet kokia situacija pasaulyje susiklostys taip, kaip mes norėtume, tačiau taip niekada nebūna“, – pareiškė jis.

Tačiau ekspertai sako, kad JAV galėtų daryti spaudimą Izraeliui paprasčiausiai laikydamosi savo pačios įstatymų. Tai apima vadinamojo „Leahy“ įstatymo, kuris draudžia JAV vyriausybei teikti karinę pagalbą užsienio šalims, pažeidžiančioms žmogaus teises, taikymą.

„J.Bideno pareikštas nusivylimas neturi prasmės, jei jis jo nesusieja su konkrečiu, apčiuopiamu spaudimu B.Netanyahu ir visai Izraelio vyriausybei“, – pažymėjo Tariqas Kenney-Shawa, Palestinos analitinio centro „Al-Shabaka“ JAV politikos bendradarbis. Tačiau jis pridūrė, kad Vašingtonas „ėmėsi visų priemonių, kad sumažintų Izraelio puolimo kainą“.

Nuo pat karo Gazoje pradžios J.Bideno administracija pritarė ginklų perdavimui Izraeliui, nepaisydama susirūpinimo dėl įtariamų karo nusikaltimų ir genocido pavojaus Palestinos teritorijoje.

Tuo tarpu Vašingtone įsikūrusio analitinio centro „Demokratija arabų pasauliui dabar“ propagandos direktorius Raedas Jarraras teigė, kad administracijai „nepavyko suvaldyti santykių“ su B.Netanyahu.

Tačiau Vašingtonas gali „išpirkti savo kaltę“, nurodė jis, jei imsis ryžtingų veiksmų, kad užkirstų kelią tam, ką ekspertas pavadino „kitu genocido skyriumi“ Gazoje: numatomam Izraelio kariniam puolimui Rafoje.

„Ši savaitė iš tikrųjų bus tiesos momentas. Ką jie darys, kai B.Netanyahu jų neklausys ir tęs Rafos puolimą? Ką jie darys?“ – retoriškai klausė R.Jarraras.

JAV senatorius kaltina Izraelį „vadovėliniu karo nusikaltimu“

09:44

Jungtinių Valstijų senatorius Chrisas Van Hollenas Senato salėje apkaltino Izraelį karo nusikaltimais vykdant operaciją Gazos Ruože.

„Vaikai Gazos Ruože dabar miršta nuo tyčinio atsisakymo tiekti maistą, – kalbėjo jis. – Tai yra karo nusikaltimas. Tai vadovėlinis karo nusikaltimas. Todėl tie, kurie tai organizuoja, yra karo nusikaltėliai.“

„Taigi dabar kyla klausimas, ką darys Jungtinės Valstijos? – tęsė senatorius. – Ką darysime mes? Ką darys prezidentas Joe Bidenas? Prezidentas turi imtis veiksmų reaguodamas į tai, kas vyksta.“

Anot V.Holleno, "visų pirma prezidentas turi pareikalauti, kad Benjamino Netanyahu vyriausybė“ leistų padidinti pagalbos į Gazą kiekį, o kol tai neįvyks, J.Bidenas turi nutraukti bet kokią pagalbą Izraeliui.

Kinija ragina Izraelį kuo greičiau nutraukti karinę operaciją Rafoje

08:17

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos Ruožas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos Ruožas

Kinija antradienį paragino Izraelį „kuo greičiau“ nutraukti karinę operaciją Gazos Ruožo mieste Rafoje ir perspėjo, kad jei kovos nenutrūks, ten įvyks didelio masto humanitarinė katastrofa.

„Kinija (...) nepritaria ir smerkia veiksmus, kurie kenkia civiliams gyventojams ir pažeidžia tarptautinę teisę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai pareiškime ir priduriama, kad Pekinas ragina Izraelį „kuo greičiau nutraukti karinę operaciją, dėti visas pastangas, kad būtų išvengta nekaltų civilių aukų (...), siekiant užkirsti kelią dar rimtesnei humanitarinei katastrofai Rafos teritorijoje“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas anksčiau yra raginęs surengti „tarptautinę taikos konferenciją“ kovoms užbaigti.

Kinija istoriškai labiau palaikė palestiniečius ir dviejų valstybių sprendimą Izraelio bei palestiniečių konflikte.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo precedento neturintį Pietų Izraelio puolimą, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais Izraelio duomenimis.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo mažiausiai 28 340 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

JAV paragino Izraelio vyriausybę ištirti penkiametės Hind Radžab mirtį

07:41

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas

JAV paragino Izraelio vyriausybę ištirti penkiametės Hind Radžab mirtį.

Ji buvo rasta negyva šį savaitgalį po to, kai buvo įkalinta automobilyje, važiuojančiame į Gazos miestą, kartu su savo šeimos nariais, kuriuos, kaip pranešama, prieš kelias savaites nušovė Izraelio pajėgos. Pranešama, kad jos ieškoti išsiųsti gelbėtojai taip pat buvo nušauti ir nužudyti.

Jordanijos karalius per derybas su J.Bidenu ragina sudaryti ilgalaikes paliaubas Gazoje

07:07

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos karalius Abdullah II (kairėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos karalius Abdullah II (kairėje)

Jordanijos karalius Abdullah II po susitikimo su Joe Bidenu  paragino visiškai nutraukti ugnį ir užbaigti karą Gazos Ruože. Taip jis parodė nesutampančią nuomonę su Jungtinių Valstijų prezidento, kuris siekia trumpesnės šešių savaičių pertraukos, kad Izraelis turėtų laiko įveikti islamistų grupuotę „Hamas“.

Kalbėdami Baltuosiuose rūmuose, abu lyderiai perspėjo, kad Izraelis negalėtų beatodairiškai įsiveržti į Gazos Ruožo pietinį miestą Rafą, kurioje įstrigę daugiau kaip milijonas palestiniečių.

„Negalime sau leisti Izraelio atakos prieš Rafą. Tai neabejotinai sukels dar vieną humanitarinę katastrofą“, – kalbėjo Jordanijos monarchas, užėmęs tribūną po to, kai pirmasis kalbėjo J.Bidenas.

„Negalime stovėti nuošalyje ir leisti, kad tai tęstųsi. Mums reikia ilgalaikių paliaubų – šis karas turi baigtis“, – pridūrė Abdullah, kuris ne kartą ragino sudaryti visiškas paliaubas, kad būtų užbaigtas konfliktas, prasidėjęs spalio 7 dieną „Hamas“ užpuolus Izraelį.

JAV pykdė kai kuriuos Artimųjų Rytų sąjungininkus nuolat atsisakydamos raginti visiškai nutraukti ugnį, nes Vašingtonas teigia, kad remia Izraelio siekį įveikti „Hamas“, o vietoj to ragina daryti trumpesnes pertraukas ir susitarti dėl įkaitų.

Tačiau J.Bidenas, kuris lapkritį sieks būti perrinktas, pradėjo laikytis griežtesnės pozicijos Izraelio atžvilgiu dėl civilių aukų ir praėjusią savaitę pareiškė, kad Izraelio puolimas buvo „perdėtas“.

„Jungtinės Valstijos rengia Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl įkaitų, kuris užtikrintų tarpininkavimą ir ilgalaikį ramybės laikotarpį Gazoje bent šešioms savaitėms“, – sakė J.Bidenas, pridurdamas, kad pagrindiniai elementai yra parengti, tačiau dar yra „spragų“.

Tuomet kariaujančios šalys galėtų „skirti laiko sukurti kažką patvaresnio“, anot jo.

JAV pirmadienį pareiškė, kad vis dar siekia susitarimo dėl Gazos Ruožo įkaitų išlaisvinimo po to, kai per mirtiną Izraelio smūgį perpildytoje Rafoje buvo išlaisvinti du belaisviai, ir dar kartą perspėjo dėl platesnio masto Izraelio operacijos.

Su įvykių eiga susipažinę šaltiniai teigė, kad JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas antradienį turėtų atvykti į Kairą į naują derybų dėl Kataro tarpininkaujamo susitarimo raundą po to, kai Izraelis praėjusią savaitę atmetė pirminį „Hamas“ atsakymą dėl paliaubų.

Consolidated News Photos/ „Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
Consolidated News Photos/ „Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

„Hamas“ pateiktame pasiūlyme buvo nemažai tikrai nepriimtinų dalykų, tačiau mes tikime, kad susitarimas įmanomas, ir toliau jo sieksime“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Manome, kad pertrauka ir susitarimas dėl įkaitų būtų labai naudingi ne tik įkaitams, kurie būtų paleisti, bet ir humanitarinėms pastangoms Gazos Ruože bei mūsų gebėjimui pradėti siekti tikro ir ilgalaikio, tvaraus šio konflikto sprendimo“, – sakė jis.

J.Bidenas Jordanijoje taip pat teigė, kad Egipto pasienyje esančioje Rafoje prieglobstį radę civiliai gyventojai „turi būti apsaugoti“, Izraeliui svarstant galimybę įsiveržti į teritoriją.

Tai buvo pirmasis J.Bideno ir Abdullah asmeninis susitikimas po spalio 7 dienos išpuolio, o JAV prezidentas pasveikino savo kolegą valstybės vadovą kaip svarbų veikėją neramiuose Viduriniuose Rytuose.

Vašingtonas yra pirmoji Jordanijos karaliaus kelionės, kurios metu jis taip pat aplankys Kanadą, Prancūziją ir Vokietiją, stotelė.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai „Hamas“ pradėjo precedento neturintį pietų Izraelio puolimą, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais Izraelio duomenimis.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo mažiausiai 28 340 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Pirmadienį J.Bidenas ypač paminėjo, kad žuvo „daugiau kaip 27 tūkst. palestiniečių“, akivaizdžiai sutikdamas su palestiniečių skaičiavimais, nors dar spalį juos kvestionavo, ir sakė, kad „per daug“ žuvusiųjų laikyti vaikais.

JAV teigia, kad husiai apšaudė komercinį laivą, gabenusį kukurūzus į Iraną

06:36

Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“
Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“

Pasak JAV centrinės vadovybės ir Valstybės departamento, Graikijai priklausantis komercinis laivas, į kurį pirmadienį Raudonojoje jūroje nusitaikė Jemeno Irano remiami husių sukilėliai, gabeno kukurūzus iš Brazilijos į Iraną.

Atrodo, kad tai pirmas kartas, kai husių grupuotė nusitaikė į laivą, skirtą Iranui, kuris remia sukilėlių grupuotę, kontroliuojančią dalį Jemeno.

Anksčiau atsakomybę už išpuolį buvo prisiėmę husiai, teigdami, kad tai buvo JAV laivas.

„Šiuo atveju atrodo, kad Irano destabilizuojanti veikla sukėlė grėsmę Irano žmonių maisto saugumui“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

Laivui nebuvo taikomos JAV sankcijos, nes juo buvo gabenami kukurūzai, kuriems taikoma išimtis, apimanti maisto produktų tiekimą, sakė atstovas spaudai.

Atstovas sakė, kad laivas priklauso „Star Bulk Carriers“, „Graikijoje įsikūrusiai pasaulinei laivybos bendrovei, kurios daliniai savininkai yra JAV“.

Pasak JAV centrinės vadovybės, laivas patyrė nedidelę žalą, o jo įgula nenukentėjo.

Laivas, pavadintas „Star Iris“, plaukė iš Brazilijos Vila Do Conde uosto į Irano Bandar Imam Khomeini uostą Persijos įlankoje, teigia jūrų laivų sekimo bendrovė „Kpler“.

„Star Iris“, kaip ir visi į Iraną plaukiojantys balkeriai, nenukrypo nuo Raudonosios jūros, galbūt nebijodamas Irano remiamų husių, kurie galėtų būti laikomi „draugiškais“, atsižvelgiant į laivo paskirties vietą, išpuolių“, – sakė Ishan Bhanu, „Kpler“ vyriausiasis žemės ūkio prekių analitikas.

„Prognozuojama, kad šiais metais iš Brazilijos bus importuota 4,5 mln. tonų kukurūzų, kurie sudaro didžiąją dalį Irano kukurūzų importo“, – sakė jis.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius