Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 19 /18:10

JT Saugumo Taryba vėl atideda balsavimą dėl Gazos Ruožo

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
VIDEO: Izraelio karių vaizdo įrašas su surištais palestiniečiais sukėlė naują skandalą

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelio karių vaizdo įrašas su surištais palestiniečiais sukėlė naują skandalą

13:30

Izraelio kariuomenė (IDF) nušalino nuo pareigų grupę kareivių, užfiksuotų rūkančių kaljaną ir juokaujančių priešais sulaikytus ir užrištomis akimis suguldytus palestiniečius.

Vaizdo įraše, kuris buvo įkeltas į socialinę žiniasklaidą ir per pastarąsias dvi dienas surinko milijonus peržiūrų, matyti, kaip kareiviai juokiasi ir valgo užkandžius, kai mažiausiai septyni palestiniečiai sėdi užrištomis akimis toje pačioje patalpoje Vakarų Kranto Dženino mieste.

„Vaizdo įrašuose užfiksuotas kareivių elgesys yra apgailėtinas ir akivaizdžiai prieštarauja IDF vertybėms“, – sakė atstovas spaudai. Po drausminio svarstymo atsargos kariai buvo nušalinti nuo pareigų iki tolesnio pranešimo, pridūrė atstovas spaudai.

VIDEO: Izraelio karių vaizdo įrašas su surištais palestiniečiais sukėlė naują skandalą

 

„Islamo džihado“ karinis sparnas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti du įkaitai

00:09

Palestiniečių „Islamo džihado“ karinis sparnas „Al-Quds Brigades“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, jo teigimu, matyti du įkaitai, kurie per spalio 7 d. išpuolius prieš Izraelį buvo nugabenti į Gazą.

Grupuotės „Telegram“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip du įkaitai vyrai izraeliečiai maldauja juos paleisti.

Jis pasirodė kitą dieną po to, kai „Hamas“ karinis sparnas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje, jo teigimu, užfiksuoti trys Izraelio įkaitai, laikomi Gazoje.

Izraelio pareigūnai svarsto galimybę šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje pastatyti „humanitarinį kompleksą“

23:39

Izraelio pareigūnai svarsto galimybę šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje pastatyti „humanitarinį kompleksą“, kuriame būtų apgyvendinti perkeltieji palestiniečių civiliai, teigiama pranešime.

Įsteigus tokį kompleksą, kai kurie palestiniečiai galėtų persikelti į šiaurinę Gazos dalį, kai Izraelio gynybos pajėgos (IDF) baigs dabartinį karinių operacijų etapą, CNN sakė keli šaltiniai.

Šis kompleksas dar tik planuojamas, o Izraelis informavo JAV, kad nagrinėja šį projektą, pranešė leidinys.

Beveik 85 proc. Gazos gyventojų dėl karo buvo perkelti, o daugelis iš šiaurinės Gazos gyventojų neturės namų, į kuriuos galėtų grįžti. JT analizės duomenimis, iki lapkričio pabaigos šioje teritorijos dalyje buvo apgadinta arba sugriauta apie 80 proc. pastatų.

JT balsavimas dėl Gazos atidėtas iki trečiadienio

22:40 Atnaujinta 22:59

JT balsavimas, kuriuo raginama nutraukti ugnį Gazoje, atidėtas.

Balsavimas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje iš pradžių buvo numatytas pirmadienio popietę, bet buvo atidėtas iki šiandienos.

Buvo tikimasi, kad balsavimas įvyks šiandien anksti po pietų, tačiau diplomatai teigė, kad jis buvo atidėtas vėlesniam laikui, nes JAV paprašė daugiau laiko.

Pirmadienio rytą pateiktame rezoliucijos projekte buvo raginama „skubiai ir tvariai nutraukti karo veiksmus“, tačiau šiandien išplatintame naujame projekte „raginama skubiai sustabdyti karo veiksmus, kad būtų sudarytos sąlygos saugiai ir netrukdomai patekti humanitarinei pagalbai, ir imtis skubių veiksmų siekiant tvaraus karo veiksmų nutraukimo“.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Gruodžio 8 d. JAV vetavo Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuriai pritarė beveik visos kitos Tarybos narės ir dešimtys kitų valstybių, reikalaujančią nedelsiant nutraukti humanitarinę ugnį Gazoje. 

Gruodžio 12 d. 193 narių Generalinė Asamblėja didele balsų persvara pritarė panašiai rezoliucijai 153 balsais prieš 10, o 23 susilaikė.

Anksčiau šiandien JAV pareiškė, kad bendradarbiauja su Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos šalimis, kad išspręstų likusius klausimus, susijusius su rezoliucijos projektu, kuriuo reikalaujama, kad Izraelis ir „Hamas“ leistų į Gazos Ruožą patekti pagalbai ir kad JT pradėtų stebėti teikiamą humanitarinę pagalbą.

Departamento atstovas spaudai Matthew Miller sakė, kad Vašingtonas palankiai vertintų rezoliuciją, kuria visapusiškai remiamas Gazos Ruožo žmonių humanitarinių poreikių tenkinimas, tačiau teksto detalės yra svarbios.

Dabar tikimasi, kad balsavimas įvyks rytoj ryte.

Gazos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiandien žuvo mažiausiai 100 palestiniečių

22:07

Šiandien per Izraelio atakas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 100 palestiniečių, pranešė „Hamas“ vadovaujama Gazos Ruožo sveikatos ministerija. 

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ashral al-Qidra taip pat sakė, kad šimtai kitų buvo sužeisti.

IDF/Izraelio kariai perėmė Gazos uosto operatyvinę kontrolę
IDF/Izraelio kariai perėmė Gazos uosto operatyvinę kontrolę

Ką žinome apie civilių aukų skaičių Gazoje?

Anksčiau Gazos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo spalio 7 d. per Izraelio smūgius Gazos Ruože žuvo apie 19 667 žmonės, o 52 586 buvo sužeisti.

Per pastarąsias 10 savaičių Izraelis numetė tūkstančius tonų amunicijos, todėl siaura Viduržemio jūros juosta virto griuvėsiais ir žuvo beveik 20 000 žmonių, o dar daugiau, kaip manoma, yra įstrigę po

V.Zelenskis: Izraelio ir „Hamas“ karas „tikrai neturi“ teigiamo poveikio Ukrainai

20:55

„Kaip karas Artimuosiuose Rytuose veikia Rusijos ir Ukrainos karą?“ – klausia žurnalistas Volodymyro Zelenskio spaudos konferencijoje.

Jis reiškia užuojautą dėl žuvusiųjų ir sako: „Tai tragedija, tai iššūkis Artimiesiems Rytams. Tačiau taip pat turime pripažinti, kad turime plataus masto karą“.

„Tai tikrai neturi teigiamo poveikio Ukrainai“, – sako jis.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Husiai žada smogti į bet kurios šalies, kuri veiks prie juos, laivus Raudonoje jūroje

19:58

Aukščiausio rango husių pareigūnas antradienį perspėjo, kad jie taikysis į bet kurios šalies, kuri imsis veiksmų prieš Jemeno sukilėlius, laivus Raudonojoje jūroje.

„Bus taikomasi į bet kurios šalies, kuri veiks prieš mus, laivus Raudonojoje jūroje“, – per interviu Irano televizijai „Al-Alam“ sakė sukilėlių lyderis Mohammedas Ali al Houthi.

JT: Izraelio veiksmai įsileidžiant pagalbą į Gazos Ruožą yra nepakankami

19:05

Izraelio veiksmai, kuriais siekiama įsileisti pagalbą į Gazos Ruožą, yra visai ne tokie, kokių reikia, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų pareigūnas.

„Humanitarinės pagalbos teikimas (Gazos) Ruože ir toliau susiduria su beveik neįveikiamais sunkumais“, – sakė JT specialusis koordinatorius Artimųjų Rytų taikos procesui Toras Wenneslandas.

„Dėl neįsivaizduojamo masto gyventojų perkėlimo ir aktyvių karo veiksmų humanitarinės pagalbos sistema atsidūrė ant ribos. Ribotos Izraelio pastangos (...) yra teigiamos, tačiau toli gražu ne visos, kurių reikia, kad būtų išspręsta žmonių katastrofa vietoje“, – pridūrė jis.

„Hamas“ atmeta derybas dėl karo belaisvių, tačiau norėtų užbaigti karą

18:10

IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis
IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis

„Hamas“ atmeta derybas dėl apsikeitimo kaliniais karo su Izraeliu metu, tačiau yra atvira bet kokiai iniciatyvai, kuria siekiama užbaigti karą, antradienį pareiškė palestiniečių judėjimo aukšto rango pareigūnas.

VIDEO: „Hamas“: Izraelio genocido karo metu – atmetame derybas dėl apsikeitimo belaisviais

„Patvirtiname savo poziciją, kad kategoriškai atmetame bet kokias derybas dėl apsikeitimo belaisviais Izraelio genocido karo metu“, – sakė Basemas Naemas.

„Tačiau mes esame atviri bet kokiai iniciatyvai, kuri prisidėtų prie agresijos prieš mūsų žmones nutraukimo ir sienos perėjimo punktų atidarymo, kad būtų galima įvežti pagalbą ir suteikti palengvinimą Palestinos žmonėms“, – pridūrė jis.

 

 

Izraelis spaudžiamas nutraukti ugnį Gazos Ruože, o JAV žada daugiau ginklų

18:05

IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis
IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis

Izraeliui antradienį toliau daromas spaudimas dėl paliaubų Gazos Ruože: bus surengtas naujas Jungtinių Tautų balsavimas ir dedamos naujos Vakarų diplomatinės pastangos, nors Jungtinės Valstijos pažadėjo toliau ginkluoti savo sąjungininkę.

JT Saugumo Taryba antradienį turi susirinkti į posėdį ir apsvarstyti raginimą nutraukti ugnį apsiaustoje palestiniečių teritorijoje po to, kai ankstesnį pasiūlymą vetavo Jungtinės Valstijos.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas taip pat turi susitikti su Prancūzijos ir Italijos vadovais ir paraginti siekti tvarių paliaubų konflikte, pranešė jo biuras.

Karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, ir apie 250 žmonių buvo pagrobti, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis.

„Hamas“ valdoma anklavo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad dėl Izraelio karinio atsako žuvo daugiau kaip 19,4 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Ministerija nurodė, kad antradienį per Izraelio smūgį pietiniame Rafacho mieste, esančiame netoli sienos su Egiptu, žuvo mažiausiai 20 žmonių.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, lankydamasis Izraelyje, pirmadienį pažadėjo toliau ginkluoti savo sąjungininkę, kuriai Vašingtonas jau suteikė milijardus dolerių karinės pagalbos.

„Mes ir toliau teiksime Izraeliui įrangą, kurios reikia jūsų šaliai ginti (...) įskaitant svarbiausius šaudmenis, taktines transporto priemones ir oro gynybos sistemas“, – kalbėjo jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

D.Cameronas ragina Izraelį, kad jo veiksmai prieš „Hamas“ būtų „chirurgiškai tikslūs“

17:58

REMO CASILLI / REUTERS
REMO CASILLI / REUTERS

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas antradienį paragino Izraelį, kad jo veiksmai prieš palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ būtų „chirurgiškai tikslūs“.

„Mes prašome Izraelį tęsti kampaniją prieš „Hamas“ atsižvelgiant į du dalykus – pripažinti, kad jie turi kuo labiau sumažinti civilių aukų skaičių ir visada laikytis tarptautinės humanitarinės teisės“, – sakė jis žurnalistams Romoje po susitikimo su Italijos kolega.

Reikalauja, kad tarptautinė žiniasklaida nedelsiant galėtų patekti į Gazą

17:57

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio smūgio Rafoje pasekmės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio smūgio Rafoje pasekmės

Jeruzalėje įsikūrusi Užsienio spaudos asociacija (FPA) Izraelio aukščiausiajam teismui pateikė peticiją, kuria siekiama, kad tarptautinė žiniasklaida nedelsiant galėtų patekti į Gazos Ruožą.

FPA teigė, kad Izraelio vyriausybei ir kariuomenei pateikė daugybę prašymų leisti patekti į Gazos Ruožą, tačiau negavo „jokio esminio atsakymo“.

Nuo spalio 7 d. palestiniečių teritorija yra visiškai uždaryta. Kai kurie Izraelio ir tarptautiniai žurnalistai atvyko į Gazos Ruožą kartu su Izraelio gynybos pajėgomis (IDF).

„Spaudos laisvė yra pagrindinė demokratinės visuomenės pilietinė teisė“, – sakoma FPA pareiškime.

 

Jemeno sukilėliams nusispjauti: husiai žada tęsti išpuolius Raudonojoje jūroje

16:27

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai sukilėliai Jemene
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai sukilėliai Jemene

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai antradienį pareiškė, kad solidarizuodamiesi su Gazos Ruožu nesustabdys išpuolių prieš laivus Raudonojoje jūroje, nors Jungtinės Valstijos paskelbė apie naują jūrų saugumo koaliciją.

Sukilėlių dronų ir raketų atakos, iš kurių naujausia pirmadienį buvo nukreipta prieš du laivus, grasina sutrikdyti pasaulinės prekybos srautus, o didžiosios laivybos įmonės sustabdė eismą Bab al Mandebo sąsiauriu.

„Net jei Amerikai pavyks mobilizuoti visą pasaulį, mūsų karinės operacijos nenutrūks (...) nesvarbu, kiek aukų tai mums kainuos“, – socialiniame tinkle „X“ sakė husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti.

Sukilėlių atstovas spaudai Mohammedas Abdul Salamas sakė, kad „JAV suformuota koalicija siekia apsaugoti Izraelį ir militarizuoti jūrą“, ir pridūrė, kad „bet kas, kas siekia išplėsti konfliktą, turi prisiimti šių veiksmų pasekmes“.

Paskelbė apie dešimties šalių koaliciją malšinti husių atakas

Abu pareigūnai kalbėjo po to, kai Pentagono vadovas Lloydas Austinas pirmadienį paskelbė apie dešimties šalių koaliciją, kurios tikslas – malšinti Jemeno husių sukilėlių raketų ir dronų atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje. Prie koalicijos, be kitų, prisijungė Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Italija.

L. Austinas pabrėžė, kad ši saugumo koalicija sieks užtikrinti laivybos laisvę visoms šalims ir padidinti Artimųjų Rytų regiono saugumą bei klestėjimą.

Jemeno husių sukilėliai suintensyvino išpuolius prieš tanklaivius, krovininius laivus ir kitus laivus Raudonojoje jūroje, norėdami daryti spaudimą Izraeliui per du mėnesius trunkantį karą su palestiniečių „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

Į kovą Raudonojoje jūroje įsitraukia Italija

15:00

Italijos karinis jūrų laivynas siųs vieną iš savo fregatų, kad padėtų apsaugoti Raudonosios jūros laivybos maršrutą nuo Jemeno husių kovotojų išpuolių, pranešė Italijos gynybos ministerija.

„Italija kartu su tarptautine bendruomene prisidės prie kovos su teroristine destabilizuojančia husių grupuočių veikla“, – antradienį sakė Italijos gynybos ministras Guido Crosetto.

Žuvusiųjų Gazoje skaičius siekia beveik 20 tūkst.

14:58

„Eye on Palestine“/„Telegram“/Tvarkoma al Shifos ligoninė Gazoje
„Eye on Palestine“/„Telegram“/Tvarkoma al Shifos ligoninė Gazoje

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad per Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 19 667 žmonės.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo karas, buvo sužeista 52 586 žmonių.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai, pro sieną prasiveržę į Izraelio pietus, nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė įkaitais apie 240 izraeliečių bei užsieniečių.

Reaguodamas į šį išpuolį Izraelis pradėjo atsakomąją oro ir sausumos kampaniją Gazos Ruože.

Neteisėti raketų bandymai, dronų perdavimas Rusijai ir urano sodrinimas: Vakarai grūmoja pirštu Iranui

14:06

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano raketa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano raketa

Vakarų valstybės pirmadienį apkaltino Teheraną kuriant ir bandant balistines raketas, sodrinant uraną iki precedento neturinčio 60 proc. sodrumo lygio ir perduodant Rusijai šimtus dronų.

Teheranas ir jo sąjungininkė Maskva atmeta šiuos Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos, kelių iš Irano branduolinio susitarimo šalių, kaltinimus.

2015 metų susitarimu, oficialiai vadinamu Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), Iranas buvo atleistas nuo tarptautinių sankcijų mainais į savo branduolinės programos apribojimus.

Tačiau 2018 metais Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir vėl įvedė šiištiškai respublikai sankcijas, o tai paskatino Teheraną sustabdyti savo įsipareigojimų apriboti branduolinę veiklą, įskaitant urano sodrinimą, įgyvendinimą.

Pastangos atgaivinti susitarimą iki šiol buvo bevaisės.

Kaltinimai nuskambėjo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pusmetiniame posėdyje dėl jos rezoliucijos, kuria patvirtintas 2015-ųjų branduolinis susitarimas, įgyvendinimo.

Plačiau skaitykite ČIA.

JT agentūros piktinasi dėl išpuolių prieš Gazos ligonines

13:47

„Eye on Palestine“/„Telegram“
„Eye on Palestine“/„Telegram“

JT pareigūnai išreiškė pyktį ir nepasitikėjimą dėl padėties Gazos ligoninėse, kur sužeistieji neturi būtiniausių reikenų, o per vykstantį konfliktą žūsta vaikai, kuriems amputuojamos galūnės.

„Esu įsiutęs, kad vaikai, kurie ligoninėse atsigauna po amputacijų, po to tose ligoninėse yra žudomi“, – antradienį sakė JT vaikų agentūros atstovas Jamesas Elderis.

Jis pridūrė, kad Nasero ligoninė, didžiausia teritorijoje likusi veikianti ligoninė, per pastarąsias 48 valandas buvo apšaudyta du kartus.

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovė spaudai daktarė Margaret Harris padėtį Gazos ligoninėse apibūdino kaip „neįtikėtiną“ ir „nesutaikomą“, pranešė „Reuters“.

Izraelio karių vaizdo įrašas su surištais palestiniečiais sukėlė naują skandalą

13:30

Izraelio kariuomenė (IDF) nušalino nuo pareigų grupę kareivių, užfiksuotų rūkančių kaljaną ir juokaujančių priešais sulaikytus ir užrištomis akimis suguldytus palestiniečius.

Vaizdo įraše, kuris buvo įkeltas į socialinę žiniasklaidą ir per pastarąsias dvi dienas surinko milijonus peržiūrų, matyti, kaip kareiviai juokiasi ir valgo užkandžius, kai mažiausiai septyni palestiniečiai sėdi užrištomis akimis toje pačioje patalpoje Vakarų Kranto Dženino mieste.

„Vaizdo įrašuose užfiksuotas kareivių elgesys yra apgailėtinas ir akivaizdžiai prieštarauja IDF vertybėms“, – sakė atstovas spaudai. Po drausminio svarstymo atsargos kariai buvo nušalinti nuo pareigų iki tolesnio pranešimo, pridūrė atstovas spaudai.

VIDEO: Izraelio karių vaizdo įrašas su surištais palestiniečiais sukėlė naują skandalą

 

Apklausa: dauguma amerikiečių nepritaria J.Bideno požiūriui į Izraelio ir „Hamas“  karą

13:02

Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos
Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos

Antradienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad dauguma amerikiečių nepritaria JAV prezidento Joe Bideno elgesiui Izraelio ir „Hamas“ karo metu.

„New York Times“ ir Sienos koledžo apklausos duomenimis, 57 proc. amerikiečių nepritaria, 33 proc. pritaria, o likusieji nežino.

Apklausa taip pat rodo, kad nuomonės pasiskirstė tarp jaunesnių ir vyresnių rinkėjų. Apklausos duomenimis, tarp 18-29 metų amžiaus žmonių beveik trys ketvirtadaliai nepritaria tam, kaip J.Bidenas sprendžia konfliktą.

Amerikiečiai taip pat nesutaria dėl to, kokiu keliu turėtų eiti J. Bidenas. Apie 44 proc. respondentų teigė, kad Izraelis turėtų nutraukti karinę kampaniją, o 39 proc. – kad turėtų tęsti.

48 procentai visų rinkėjų teigė manantys, kad Izraelis nesiima pakankamai atsargumo priemonių, kad išvengtų civilių aukų Gazoje.

Apklausa taip pat parodė, kad 48 proc. respondentų mano, jog buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, tikėtinas J.Bideno varžovas kitų metų rinkimuose, geriau spręstų Izraelio ir „Hamas“ konfliktą. Tik 38 proc. respondentų mano, kad J.Bidenas atliks geresnį darbą.

Raudonosios jūros krizė: kas vyksta ir ką tai reiškia pasauliui?

09:52

Dėl vykstančio Izraelio ir „Hamas“ karo poveikio Artimuosiuose Rytuose vėl kyla grėsmė pasaulinėms tiekimo grandinėms, skelbia laikraštis „The Guardian“.

Pastarosiomis savaitėmis Jemene įsikūrę husių kovotojai, reaguodami į Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą, suintensyvino išpuolius prieš komercinės laivybos laivus, plaukiojančius per Raudonąją jūrą ir Sueco kanalą.

Tanklaiviai ir krovininiai laivai buvo atakuojami iš Jemeno surengtomis dronų ir raketų atakomis, ir nors daugeliu atvejų padaryta žala buvo minimali, vien dėl šios grėsmės prekybos maršrutai per Raudonąją jūrą beveik sustojo.

Kodėl Raudonoji jūra tokia svarbi?

„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris
„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris

Viskas – nuo benzino kainos degalinėse iki galimybės įsigyti naujausią elektroninį prietaisą – labai priklauso nuo Bab-el-Mandebo sąsiaurio, vos 32 km pločio vandens atkarpos tarp Džibučio ir Jemeno – saugumo. Būtent šiuo vandens keliu plaukiojančius laivus apšaudo husių grupuotė.

Bab-el-Mandebo sąsiauris – tankiausio pasaulyje laivybos kanalo dalis – yra pietiniai vartai į Raudonąją jūrą, kuri jungiasi su Sueco kanalu.

Daugiau nei prieš 150 metų atidarytas kanalas sukėlė revoliuciją pasaulinėje prekyboje ir tapo trumpiausiu keliu tarp JAV ir Europos bei Artimųjų Rytų ir Azijos. Per Raudonąją jūrą vyksta apie 12 proc. pasaulinės prekybos, įskaitant 30 proc. pasaulinio konteinerių srauto. Kasmet per Raudonąją jūrą keliauja milijardai dolerių vertės prekių ir atsargų, todėl vėlavimas gali sukelti didelių trikdžių visame pasaulyje.

Ką daro husiai?

VIDEO: Pamatykite, kaip Jemeno husiai užgrobia laivą Raudonojoje jūroje

Analitikai išreiškė nerimą dėl to, kaip lengvai Irano remiamai grupuotei pavyko sutrikdyti svarbiausią planetos prekybos kelią. Iš savo bazės Jemeno sostinėje Sanoje husių grupuotė taikosi į laivus Bab-el-Mandebo sąsiauryje, kai jie įplaukia į Raudonąją jūrą ir keliauja į Sueco kanalą.

VIDEO: Jemeno husiai prisiėmė atsakomybę dėl atakų Raudonojoje jūroje

Nors iš pradžių buvo teigiama, kad atakuojami tik į Izraelį plaukiojantys laivai, grėsmė prekybai išaugo, nes buvo atakuojami ir su kitų šalių vėliavomis plaukiojantys laivai, nesusiję su Izraeliu.

Atsakydami į tai Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir JAV karinio jūrų laivyno laivai numušė kai kuriuos jų dronus ir raketas, o pirmadienį JAV paskelbė subūrusios šalių koaliciją, kuri sutiko patruliuoti pietinėje Raudonosios jūros dalyje ir bandyti apsaugoti laivus nuo išpuolių.

Husių vadovybės narys Mohammedas al-Bukhaiti sakė „Al Jazeera“, kad jo grupuotė pasipriešins bet kokiai Jungtinių Valstijų sudarytai koalicijai, kuri galėtų būti dislokuota Raudonojoje jūroje.

Kaip sutrikdymas paveiks laivybą?

Didžiausias tiesioginis poveikis – išaugusios Sueco kanalu ir Raudonąja jūra plaukiojančių laivų draudimo išlaidos.

Paprastai laivai, plaukdami per didelės rizikos zonas, turi pranešti apie tai draudikams ir sumokėti papildomą įmoką. Ši rizikos įmoka, kurią moka laivybos bendrovės, gruodžio pradžioje sudarė tik 0,07 proc. laivo vertės, tačiau pastarosiomis dienomis padidėjo iki maždaug 0,5-0,7 proc.

Pirmadienį grupė žinomų jūrų draudikų taip pat išplėtė Raudonosios jūros teritoriją, kurią jie laiko didelės rizikos zona, o tai reiškia, kad priemoką turės mokėti daugiau laivų, pastebi „The Guardian“.

Dėl to prekių gabenimo Raudonąja jūra kaina per savaitę išaugo dešimtimis tūkstančių dolerių.

Tačiau daugumai prekiautojų rizika yra per didelė.

Per pastarąją savaitę žinomos laivybos bendrovės, įskaitant „Maersk“, „Hapag Lloyd“ ir MSC, nusprendė nesinaudoti Raudonąja jūra. Analitinio centro Atlanto tarybos (angl. Atlantic Council) duomenimis, septynios iš dešimties pagal rinkos dalį didžiausių laivybos bendrovių sustabdė laivybą Raudonojoje jūroje.

Kai kurie laivai nukreipiami aplink Gerosios vilties kyšulį, esantį pietiniame Afrikos kyšulyje, todėl kelionė užtrunka iki dviejų savaičių.

Pirmadienį prie šios akcijos prisijungė ir BP, sustabdžiusi visus naftos ir dujų pervežimus per Raudonąją jūrą.

Koks bus poveikis vartotojams?

dpa / Scanpix nuotr. /„Orlen“ degalinė Lenkijoje
dpa / Scanpix nuotr. /„Orlen“ degalinė Lenkijoje

Naftos ir gamtinių dujų kainos pakilo po žinios, kad BP sustabdė krovinių gabenimą per Raudonąją jūrą. Analitikai teigia, kad jei išpuoliai prieš laivus tęsis ir daugiau naftos bendrovių sustabdys pervežimus per Raudonąją jūrą, tikėtina, kad energijos kainos dar labiau padidės.

Tuo tarpu laivybos bendrovėms tenka rinktis iš dviejų variantų: rizikuoti keliauti per Raudonąją jūrą ir patirti didesnes draudimo išlaidas arba nukreipti savo laivus kitais maršrutais.

Pasirinkus bet kurį iš šių variantų, padidės krovinių vežimo tarifai ir vėluos krovinių pristatymas, o tai kainuos visai tiekimo grandinei.

Atlanto taryba teigė, kad sutrikimai gali sukelti „stiprų priešpriešinį vėją pasaulio ekonomikai, kuri vis dar atsigauna po ... Covid-19 pandemijos, Rusijos invazijos į Ukrainą ir stipraus pinigų politikos griežtinimo“, pastebimo daugelyje šalių.

Pasaulio centrinių bankų vadovams siekiant paskelbti pergalę kovoje su infliacija, naftos ir dujų brangimas – kartu su pasaulinės tiekimo grandinės sutrikimais – gali kelti grėsmę, kad šie laimėjimai nebeduos efekto.

JAV paskelbė apie tarptautinę operaciją Raudonojoje jūroje po husių išpuolių prieš laivybą

08:04 Atnaujinta 08:26

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį paskelbė apie naują JAV vadovaujamą operaciją, kurioje daugiausia dėmesio skiriama „saugumo iššūkiams pietinėje Raudonosios jūros dalyje ir Adeno įlankoje“ po pastarojo meto husių pajėgų išpuolių prieš komercinį jūrų transportą regione.

Dešimties šalių koalicijos tikslas – malšinti Jemeno husių sukilėlių raketų ir dronų atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje.

Nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas, Irano remiami husiai suintensyvino išpuolius prieš tanklaivius, krovininius laivus ir kitus laivus Raudonojoje jūroje. Tai kelia grėsmę tranzito maršrutui, kuriuo gabenama iki 12 proc. pasaulio prekybos.

L. Austinas pabrėžė, kad ši saugumo koalicija sieks užtikrinti laivybos laisvę visoms šalims ir padidinti Artimųjų Rytų regiono saugumą bei klestėjimą.

L.Austinas, kuris buvo atvykęs į regioną susitikti su aukšto rango Izraelio pareigūnais aptarti Izraelio ir „Hamas“ karo, teigė, kad šalys „turi susivienyti, kad įveiktų iššūkį, kurį kelia šis nevalstybinis veikėjas, paleidžiantis balistines raketas ir nepilotuojamus orlaivius į prekybos laivus iš daugelio valstybių, teisėtai plaukiojančius tarptautiniuose vandenyse“.

Daugianacionalinėje operacijoje dalyvauja Jungtinė Karalystė, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai, Prancūzija ir Ispanija.

„AFP“/„Scanpix“/Husių kariai Jemene
„AFP“/„Scanpix“/Husių kariai Jemene

„Pastaruoju metu padažnėjusios beatodairiškos husių atakos iš Jemeno kelia grėsmę laisvai prekybai, kelia pavojų nekaltiems jūrininkams ir pažeidžia tarptautinę teisę“, – sakė L.Austinas. „Raudonoji jūra yra itin svarbus vandens kelias, kuris yra būtinas laivybos laisvei ir svarbus komercinis koridorius, palengvinantis tarptautinę prekybą.“

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai pirmadienį JAV karinis laivas „USS Carney“ atsiliepė į komercinio laivo nelaimės signalą po to, kai jį pietinėje Raudonosios jūros dalyje užpuolė „keli sviediniai“, sakė JAV kariuomenės pareigūnas.

Vėliau atsakomybę už išpuolį prieš laivą prisiėmė husių grupuotė. Grupuotė teigė, kad ji atakavo ir kitą laivą ir kad abu laivai yra susiję su Izraeliu. Ji taip pat sakė, kad „nebus padaryta žalos“ laivams, vykstantiems į pasaulio uostus, „išskyrus Izraelio uostus“.

Jemeno husių pajėgos taikosi į komercinius laivus Raudonojoje jūroje, teigdamos, kad išpuoliai yra kerštas Izraeliui. Pirmadienį naftos milžinė BP paskelbė, kad dėl „blogėjančios saugumo padėties“ sustabdys visus per Raudonąją jūrą gabenamus laivus, ir tai buvo paskutinė laivybos įmonė, sustabdžiusi maršrutus per šį kanalą.

Husių teigimu, solidarizuodamiesi su Gazos Ruožu, jie pradėjo pulti su Izraeliu susijusius laivus Raudonojoje jūroje. Po išpuolių prieš įvairių bendrovių laivus, kai kurios iš jų paskelbė, kad nutraukia plaukiojimą šiuo gyvybiškai svarbiu vandens keliu.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius