-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelio premjeras prašo daugiau laiko vyriausybei suformuoti

Izraelio paskirtasis ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį paprašė dviem savaitėms pratęsti koalicinės vyriausybės formavimo su ultraortodoksais ir kraštutiniais dešiniaisiais terminą.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prašymas pateiktas likus kelioms dienoms iki pirminio termino pabaigos.

Lapkričio 1-osios rinkimai suteikė ekspremjerui B.Netanyahu galimybę suformuoti stabilią dešiniojo sparno vyriausybę ir užbaigti precedento neturintį politinės aklavietės laikotarpį, privertusį šalyje surengti penkerius rinkimus per mažiau nei ketverius metus.

Lapkričio 13 dieną prezidentas Isaacas Herzogas pasiūlė B.Netanyahu suformuoti vyriausybę, kurią remtų frakcijos, turinčios 64 iš 120 vietų Izraelio parlamente.

B.Netanyahu 28 dienų mandatas baigiasi sekmadienio vidurnaktį, tačiau vėlai ketvirtadienį jis paprašė prezidento daugiau laiko, kad galėtų užbaigti susitarimus su dviem partijomis.

„Derybos pačiame įkarštyje, padarėme didelę pažangą, tačiau, sprendžiant iš dalykų tempo, man prireiks visų įstatyme numatytų pratęsimo dienų, kad galėčiau suformuoti vyriausybę“, – sakoma premjero laiške, kurį paskelbė jo biuras.

Pagal įstatymą prezidentas gali suteikti iki 14 papildomų dienų deryboms.

B.Netanyahu konservatyvioji partija „Likud“ jau pasirašė koalicijos sutartis su trimis prieštaringai vertinamomis kraštutinių dešiniųjų partijomis – Religinio sionizmo aljansu, „Otzma Yehudit“ („Žydų jėga“) ir griežtai prieš LGBTQ bendruomenę nusistačiusia mažesne frakcija „Noam“.

Anksti ketvirtadienį „Likud“ paskelbė apie susitarimą su ketvirta partija – „Shas“. Pagal susitarimą ši ultraortodoksų žydų partija gavo penkis ministrų postus.

Tačiau susitarimai su „Shas“ ir kitu ultraortodoksų bloku – Jungtiniu Toros judaizmu“ – yra preliminarūs, o ne įpareigojantys koalicijos sandoriai.

Partijos teigia, kad prieš paskelbiant vyriausybę reikės papildomų paktų.

B.Netanyahu buvo priverstas skirti svarbių ministrų postų prieštaringai vertinamoms figūroms, įskaitant ekstremistinių pažiūrų „Otzma Yehudit“ lyderį Itamarą Ben Gvirą, garsėjantį prieš arabus nukreipta retorika. Jis turi tapti nacionalinio saugumo ministru, atsakingu už pasienio policiją okupuotame Vakarų krante.

Be to, B.Netanyahu dar turi galutinai paskirstyti postus savo partijos nariams.

Dar viena komplikacija – „Shas“ lyderio Aryeho Deri teistumas už mokestinius nusikaltimus. Izraelio generalinio prokuroro teigimu, dėl šios priežasties jis negali eiti ministro pareigų.

Izraelio parlamentas, kuriame B.Netanyahu ir jo sąjungininkai šiuo metu turi daugumą, prieš sudarant koalicijos susitarimą gali siekti priimti teisės aktą, suteikiantį A.Deri teisę dirbti ministrų kabinete.

Pagal preliminarų „Shas“ ir „Likud“ susitarimą šis politikas būsimoje B.Netanyahu vyriausybėje eis ir vidaus reikalų ministro, ir sveikatos apsaugos ministro pareigas, be to, bus paskirtas vicepremjeru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius