-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelis patvirtino planus statyti naujus namus Vakarų Kranto nausėdijose

Izraelis trečiadienį patvirtino planus pastatyti 2 166 papildomus namus nausėdijose okupuotame Vakarų Krante, rodo naujienų agentūrai AFP atsiųsti oficialūs duomenys.
Izraelio nausėdija Vakarų Krante
Izraelio nausėdija Vakarų Krante / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis žingsnis žymi beveik aštuonis mėnesius trukusios nausėdijų plėtros proceso pertraukos pabaigą.

Tai paaiškėjo praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas pasirašė susitarimus dėl santykių su Izraeliu normalizavimo. Mainais žydų valstybės įsipareigojo įšaldyti savo planus aneksuoti Vakarų Krantą.

Nevyriausybinės organizacijos „Peace Now“ teigimu, paskelbti naujausi planai dėl nausėdijų rodo, kad Izraelis nepripažįsta palestiniečių valstybingumo, ir daužo viltis, kad bus pasiekta platesnio masto taika tarp izraeliečių ir arabų.

NVO nurodė, kad ketvirtadienį turi būti patvirtinti ketinimai statyti dar apie 2 000 namų.

„Netanyahu iš visų jėgų juda faktinės Vakarų Kranto aneksijos įtvirtinimo link“, – teigiama „Peace Now“ pareiškime, išplatintame prieš trečiadienį priimant sprendimą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas susitarimus su Persijos įlankos šalimis laiko savo platesnės taikos Artimuosiuose Rytuose iniciatyvos dalimi.

Tačiau sausį D.Trumpo pristatytas kontroversiškas planas palaimino Izraelio siekį aneksuoti dideles Vakarų Kranto teritorijas, įskaitant nausėdijas, pagal tarptautinę teisę laikomas neteisėtomis gyvenvietėmis.

Izraelis sutiko atidėti šiuos planus pagal santykių normalizavimo susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais, o Abu Dabis atkreipdavo dėmesį į šį įsipareigojimą, atsakydamas į arabų ir musulmonų kritiką.

Bahreinas ir JAE tapo trečiąja ir ketvirtąja arabų valstybėmis, normalizavusiomis ryšius Izraeliu. Taikos susitarimą su žydų valstybe 1979 metais sudarė Egiptas, o 1994-aisiais – Jordanija. Izraeliečių premjeras Banjaminas Netanyahu išreiškė viltį, kad ateityje šis sąrašas bus papildytas naujomis šalimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius