-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Laisvės vėjai Izraelyje: paskiepijus 40 proc. gyventojų duris atveria restoranai ir barai

Izraelis sekmadienį žengė dar vieną žingsnį normalaus gyvenimo po pandemijos link ir atidarė restoranus, barus bei kavines paskiepytiems ir „žaliuosius pasus“ turintiems žmonėms.
Izraelyje visiškai paskiepijus 40 proc. gyventojų vėl atidaromi restoranai ir barai
Izraelyje visiškai paskiepijus 40 proc. gyventojų vėl atidaromi restoranai ir barai / „Scanpix“ nuotr.

Šalyje nuo koronaviruso jau visiškai paskiepyta maždaug 40 proc. gyventojų.

„Pradedame gyventi“, – pasakė premjeras Benjaminas Netanyahu, imdamasis pyragaičio vienoje Jeruzalės kavinėje. Jo apsilankymo vaizdo įrašas buvo paskelbtas socialiniame tinkle „Facebook“.

Gruodį vakcinavimo kampaniją pradėjusiame Izraelyje dviem rekomenduojamomis „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozėmis jau paskiepyta daugiau kaip 3,7 mln. iš maždaug 9 mln. visų gyventojų.

Beveik 5 milijonai gyventojų jau yra paskiepyti bent viena vakcinos doze.

Praėjusį mėnesį šalis pradėjo savo „žaliojo paso“ programą, pagal kurią leidžiama visiškai paskiepytiems ar nuo COVID-19 pasveikusiems žmonėms lankytis sporto salėse, baseinuose ir kitose vietose, ribojant lankytojų skaičių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu kavinėje Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu kavinėje Jeruzalėje

Tačiau restoranų atidarymo šį sekmadienį labai laukta, nes tai žymi paslaugų, susijusių su daugelio izraeliečių kasdieniu gyvenimu, atnaujinimą.

Restoranams dabar leidžiama priimti lankytojus patalpose, jas užpildant iki 75 proc., bet neviršijant 100 klientų skaičiaus ir išlaikant 2 m atstumą tarp stalų.

„Žaliojo paso“ turėtojai dabar gali ir išgerti bare, bet dar negali pasišnekučiuoti su šalia sėdinčiu nepažįstamuoju, nes pagal taisykles tarp klientų turi likti bent viena laisva kėdė, nebent tie klientai gyvena kartu.

Valgyti ir gerti terasose gali visi, nepriklausomai nuo to, ar turi „žaliąjį pasą“.

Daug moksleivių, ištisus mėnesius nebuvusių klasėse, taip pat pradės grįžti į mokyklas. „Žaliuosius pasus“ turintiems žmonėms atidaromos viešbučių renginių salės, sporto įstaigos ir maldos vietos, nors lankytojų skaičius taip pat bus ribojamas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraeliečiai su „žaliuoju pasu“ jau gali lankyti koncertus ir kitus kultūrinius renginius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraeliečiai su „žaliuoju pasu“ jau gali lankyti koncertus ir kitus kultūrinius renginius

Uždarius oro uostus užsienyje įstrigusiems izraeliečiams bus sparčiau leidžiama sugrįžti namo; sekmadienį galės sugrįžti 1 tūkst. žmonių.

„Būsime baigę“

B.Netanyahu, kurio po dviejų savaičių laukia sunkus mūšis dėl perrinkimo, kampanijos metu labai akcentuoja sparčiai Izraelyje vykdomą vakcinavimo kampaniją.

Daugeliui šalių buvo sunku užsitikrinti skiepų tiekimą, bet B.Netanyahu vyriausybė yra gerai aprūpinama, pirmiausia dėl susitarimo su „Pfizer“ dalytis medicininiais duomenimis apie vakcinos poveikį.

Nuo 2009 metų valdantis premjeras yra sakęs, jog nori visus vyresnius nei 16 metų šalies gyventojus paskiepyti iki šio mėnesio pabaigos, ir viliasi, kad ekonomika bus kone visiškai atverta iki kovo 27-ąją prasidėsiančių Pesacho švenčių.

„Dar reikia kelių šimtų tūkstančių žmonių, ypač vyresnių nei 50-ies, ir būsime baigę“, – Jeruzalės kavinėje sakė B.Netanyahu.

Nors Izraelio vakcinavimo sparta yra tarp didžiausių pasaulyje, šalį daug kas, taip pat ir Jungtinės Tautos, ragina taip pat užtikrinti okupuotame Vakarų Krante ir blokuojamame Gazos Ruože gyvenančių palestiniečių paskiepijimą.

B.Netanyahu vyriausybė paskelbė planus paskiepyti 100 tūkst. palestiniečių, turinčių leidimus dirbti Izraelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius