Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas įspėja Kiniją atsisakyti ekspansionistinių ambicijų

JAV prezidentas Joe Bidenas praėjus pirmajai jo darbo savaitei pasiuntė griežtą įspėjimą Pekinui atsisakyti bet kokių ekspansinių ketinimų Rytų ir Pietryčių Azijoje.
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas 2011 metais
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas 2011 metais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Virtinėje pokalbių telefonu ir pareiškimų J.Bidenas ir jo aukščiausi saugumo pareigūnai akcentavo paramą sąjungininkams – Japonijai, Pietų Korėjai Taivanui ir Filipinams, siųsdami žinią, jog Vašingtonas atmeta Kinijos teritorines pretenzijas tuose regionuose.

Trečiadienį J.Bidenas Japonijos ministrui pirmininkui Yoshihide Sugai pareiškė, kad jo administracija yra įsipareigojusi ginti Japoniją, įskaitant Senkaku salas. Į šias negyvenamas saleles pretenzijas reiškia tiek Japonija, tiek Kinija, kuri jos vadina Diaoju.

Šią poziciją atkartojo amerikiečių gynybos sekretorius Lloydas Austinas, šeštadienį Japonijos gynybos ministrui Nobuo Kishi pareiškęs, kad JAV ir Japonijos bendradarbiavimo ir saugumo garantijų sutartis apima ir ginčijamas salas.

L.Austinas per pokalbį telefonu patvirtino, kad Jungtinės Valstijos „toliau prieštarauja bet kokiems vienašališkiems bandymams keisti status quo Rytų Kinijos jūroje“, nurodė Pentagonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas

Tuo metu Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as trečią J.Bideno administracijos darbo dieną griežtai įspėjo Pekiną nebauginti Taivano, Kinijai pasiuntus keliolika oro pajėgų bombonešių ir naikintuvų į salos oro erdvės gynybos zoną.

„Kartu su mūsų draugais ir sąjungininkais puoselėsime mūsų bendrą gerovę, saugumą ir vertybes Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Tai apima ir mūsų ryšių su demokratiniu Taivanu stiprinimą“, – išplatintame pareiškime nurodė N.Price'as.

„Mūsų įsipareigojimai Taivanui tvirti kaip uola“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį Filipinų užsienio reikalų ministrui Teodoro Locsinui Jr. pareiškė, kad 1951-aisiais šalių pasirašyta abipusės gynybos sutartis, įpareigojanti JAV ginti Filipinus nuo atakų Ramiajame vandenyne, apima ir ginčijamą Pietų Kinijos jūrą.

2009–2017 metais dirbusi JAV prezidento Baracko Obamos administracija to nebuvo konkrečiai įvardijusi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

Šiais pareiškimais siekta pabrėžti, kad naujoji J.Bideno administracija nenukryps nuo griežto saugumo kurso Kinijos atžvilgiu, kurio laikėsi ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo administracija.

„Laisvas ir atviras Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas“

Vašingtonas seniai palaiko savo sąjungininkus Pietų Korėją, Japoniją, Vietnamą, Filipus ir Malaiziją, atmesdamas ginčijamas Kinijos teritorines pretenzijas Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose.

D.Trumpo administracija sugriežtino toną šiuo klausimu, tuometiniam valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo pernai liepą paskelbus, kad dauguma Pekino pretenzijų į teritorijas Pietų Kinijos jūroje yra „absoliučiai neteisėtos“.

Praėjusį penktadienį JAV Senato gynybos sekretoriumi pavirtintas L.Austinas pirmosiomis darbo dienomis pasikalbėjo ne tik su Japonijos, bet ir Australijos, Pietų Korėjos ir Indijos gynybos ministrais.

Per trejus pastaruosius metus Vašingtonas išplėtė bendradarbiavimą gynybos srityje su Indija, kuri kaltina Kiniją keliant jai karinę grėsmę tiek prie šiaurinės šalies sienos, tiek pietiniuose vandenyse.

Per trečiadienį įvykusį pokalbį telefonu su Indijos gynybos ministru Rajnathu Singhu L.Austinas sakė, kad abiejų šalių partnerystė gynybos srityje „grindžiama bendromis vertybėmis ir bendru siekiu užtikrinti, kad Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas išliktu laisvas ir atviras“, nurodė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.

Panašią poziciją L.Austinas išsakė ir per antradienį įvykusį pokalbį su Australijos gynybos ministre Linda Reynolds.

L.Austinas „pabrėžė, jog labai svarbu išlaikyti laisvą ir atvirą Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną vadovaujantis galiojančia tarptautine teise ir normomis, kad jame nebūtų piktavališkų veiksmų“, sakė J.Kirby.

Sausio 24-ąją, ketvirtą J.Bideno administracijos darbo dieną, JAV lėktuvnešis „USS Theodore Roosevelt“ išplaukė į į Pietų Kinijos jūrą vadinamųjų laivybos laisvės pratybų, įplaukdamas į vandenis ar praplaukdamas šalia vandenų, į kuriuos pretenzijas reiškia Kinija. Taip Pekinui buvo dar kartą parodyta, jog Vašingtonas atmeta šias teritorines pretenzijas.

Be to, prie Gynybos departamento vairo stojęs L.Austinas savo pirmosios užsienio kelionės tikriausiai vyks į Aziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius