Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Bidenas užsimena, kad jo dėdę suvalgė kanibalai, kai jo lėktuvas buvo numuštas II pasaulinio karo metais

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį du kartus užsiminė, kad Jungtinės Valstijos negalėjo atgauti jo dėdės Ambrose'o Finnegano palaikų po to, kai jo lėktuvas Antrojo pasaulinio karo metais sudužo netoli Naujosios Gvinėjos, „nes tame regione buvo daug kanibalų“.
JAV prezidentas Joe Bidenas atiduoda pagarbą karo veteranams ir ištiesia ranką, norėdamas paliesti savo dėdės Ambrose'o Finnegano vardą
JAV prezidentas Joe Bidenas atiduoda pagarbą karo veteranams ir ištiesia ranką, norėdamas paliesti savo dėdės Ambrose'o Finnegano vardą / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak CNN, J.Bideno pasakojimas apie dėdės žūtį ir galimą kanibalizmą skiriasi nuo Karo belaisvių ir žuvusiųjų be žinios apskaitos agentūros (DPAA) paskelbtos ataskaitos, kurioje teigiama, kad A.Finnegano lėktuvas „A-20 Havoc“, vykęs į Naująją Gvinėją kurjerių reisu, dėl nežinomų priežasčių buvo „priverstas nukristi į vandenyną“ netoli salos krantų.

„Mano dėdė, kurį vadino Ambrose‘u, vadino Bosie... ir jis tapo kariuomenės oro pajėgų karininku, prieš atsirandant oro pajėgoms, jis skraidė tais vienmotoriais lėktuvais kaip žvalgas virš karo zonų, – sakė J.Bidenas, sakydamas kalbą Jungtinių plieno darbininkų būstinėje Pitsburge. – Jis buvo numuštas Naujojoje Gvinėjoje, o jo kūno taip ir nerado, nes toje Naujosios Gvinėjos dalyje buvo daug kanibalų – tikrų kanibalų.“

Šią istoriją prezidentas papasakojo ir prieš išvykdamas iš Skrantono, Pensilvanijos valstijoje.

Pasak CNN, iš tiesų XX a. viduryje šiame regione buvo užfiksuotas kanibalizmas.

Tačiau DPAA įraše apie A.Finneganą rašoma, kad trys vyrai „neišlipo iš skęstančio lėktuvo nuolaužų ir dingo per katastrofą“, o kitą dieną atlikus paiešką iš oro „nerasta jokių dingusio lėktuvo ar dingusių įgulos narių pėdsakų“. Ataskaitoje teigiama, kad dar vienas įgulos narys katastrofą išgyveno.

J.Bideno teiginys, kad kariuomenei galiausiai nepavyko rasti A.Finnegano palaikų, atrodo teisingas. Jis yra įamžintas dingusiųjų sienose Manilos amerikiečių kapinėse Filipinuose. Anksčiau trečiadienį vykdamas į Pensilvaniją J.Bidenas aplankė veteranų memorialą Skrantone, kur atidavė pagarbą savo dėdei, taip pat įamžintam šioje vietoje.

„Prezidentas J.Bidenas didžiuojasi karine tarnyba savo dėdės, kuris žuvo, kai karinis lėktuvas, kuriuo jis skrido, sudužo Ramiajame vandenyne, pakilęs netoli Naujosios Gvinėjos, – trečiadienį CNN sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pavaduotojas Andrew Batesas. – Prezidentas pabrėžė savo dėdės istoriją, kalbėdamas apie tai, kad reikia gerbti mūsų „šventą įsipareigojimą... aprūpinti tuos, kuriuos siunčiame į karą, ir pasirūpinti jais bei jų šeimomis, kai jie grįžta namo.“

Baltieji rūmai nepateikė papildomos informacijos apie J.Bideno teiginį, kad kanibalai sutrukdė atgauti A.Finnegano palaikus.

J.Bidenas šiuos komentarus išsakė per savo pasisakymo dalį, kurioje kritikavo buvusį prezidentą Donaldą Trumpą dėl 2020 m. ataskaitos, kurioje teigiama, kad jis menkino mūšiuose žuvusius JAV karinės tarnybos narius ir nusprendė praleisti veteranų pagerbimo ceremoniją. D.Trumpas paneigė šį pranešimą, nors buvęs Baltųjų rūmų personalo vadovas Johnas Kelly vėliau jį patvirtino CNN žurnalistui Jake'ui Tapperiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius