-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bolsonaro ragina savo šalininkus atblokuoti kelius

Kadenciją baigiantis Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro trečiadienį paprašė protestų, kurie, anot jo, yra teisėti, dalyvių „atblokuoti kelius“ ir protestuoti kitur.
Jairas Bolsonaro
Jairas Bolsonaro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kraštutinių dešiniųjų lyderio šalininkai mitinguoja prie karinių objektų didžiuosiuose Brazilijos miestuose ir užblokavo greitkelius daugiau nei pusėje šalies valstijų.

Demonstrantai, nenorintys susitaikyti su J.Bolsonaro pralaimėjimu sekmadienį vykusiuose rinkimuose kairiųjų pažiūrų eksprezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai, jau tris dienas iš eilės blokuoja kelius visoje šalyje.

„Noriu į juos kreiptis: atblokuokite kelius, – vėlai trečiadienį pareiškė J.Bolsonaro. – Man atrodo, kad [blokados] nėra teisėtų demonstracijų dalis.“

„Kitos demonstracijos, vykstančios visos Brazilijos aikštėse, yra demokratinio žaidimo dalis. Jos yra sveikintinos“, – pridūrė jis.

Po kelių dienų tylos antradienį J.Bolsonaro pasakė trumpą kalbą, kurioje pareiškė, kad „laikysis“ konstitucijos, bet nepripažino pralaimėjimo ir nepasveikino L.I.Lulos da Silvos su pergale. Visgi vėliau jo administracijos vadovas išėjo į tribūną ir pasakė, kad prezidentas leido pradėti pereinamąjį laikotarpį.

„Federalinė intervencija dabar!“ – skandavo kai kurie tūkstantinės minios, susirinkusios priešais Pietryčių kariuomenės vadovybę didžiausiame šalies mieste San Paule, dalyviai.

„Mes norime federalinio įsikišimo, nes reikalaujame savo laisvės. Mes nepripažįstame, kad mus valdo vagis“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė 70 metų Angela Cosac su aliuzija į L.I.Lulos da Silvos kalinimą už korupciją.

Tačiau protestų diena buvo aptemdyta smurto.

Pasak CNN, prie kelių užtvaros netoli Mirasolio miesto San Paulo valstijoje vairuotojas įvažiavo į demonstrantų minią ir sužeidė mažiausiai septynis žmones.

Kai kurie J.Bolsonaro, kuris pats yra į atsargą išėjęs armijos kapitonas, šalininkai San Paule, kur vėliau tą dieną susirinko minios demonstrantų, grasino žurnalistams.

Filmuotoje medžiagoje matoma, kaip pietinėje Santa Katarinos valstijoje protestuotojai trečiadienį rodė nacistinius pasisveikinimus.

Tuo metu sostinėje Brazilijoje tūkstančiai žmonių skandavo „pilietinis pasipriešinimas“, o Rio de Žaneiro centre Brazilijos žiniasklaida nufilmavo demonstrantus, šaukiančius: „Lula, vagie, tavo vieta yra kalėjime“.

Trikdžiai visoje šalyje

Policijos duomenimis, kelių blokadų skaičius visoje šalyje sumažėjo nuo 271 antradienį iki 146 trečiadienį.

San Paule karo policija panaudojo ašarines dujas, kad išsklaidytų blokadą pagrindiniame greitkelyje, jungiančiame valstiją su Brazilijos Vidurio vakarų regionu, po to, kai Aukščiausiasis Federalinis Teismas nurodė imtis „visų būtinų priemonių“ keliams atidaryti.

41 metų pardavėjas Rodrigo da Mata AFP sakė norintis karinio įsikišimo, „kad mūsų šalis netaptų komunistine“.

„Mes nepriimame rinkimų rezultatų, nes žinome, kad tai buvo apgaulė. Kaip ir viskas, ką daro PT“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje L.I.Lulos da Silvos Darbininkų partiją.

Vietos televizijos transliuotose scenose matyti, kaip demonstrantai, vilkintys geltonus futbolo marškinėlius, mojavo vėliavomis prieš pro šalį važiuojančius sunkvežimius su įjungtais garso signalais.

Blokados sukėlė trikdžių visoje šalyje.

Pagrindinis San Paulo oro uostas dėl protestų atšaukė 48 skrydžius, pranešė jo spaudos tarnyba.

J.Bolsonaro viceprezidentas Hamiltonas Mourao dienraščiui „O Globo“ sakė, kad „verkti neverta, mes pralaimėjome“.

Nacionalinė pramonės konfederacija antradienį perspėjo apie neišvengiamą degalų trūkumo pavojų, jei nepavyks greitai atblokuoti kelių.

Infrastruktūros ministras Marcelo Sampaio vėlai antradienį paprašė protestuotojų atblokuoti greitkelius, kad būtų galima vykdyti vaistų, atsargų ir kuro logistines operacijas.

Pranešama, kad daugelis Brazilijos prekybos centrų jau pajuto tam tikrą prekių trūkumą.

„Svajonė vis dar gyva“

Pasak naujienų svetainės UOL, demonstracijos, raginančios imtis karinės intervencijos prie karinių pastatų, trečiadienį vyko 11 iš 27 šalies valstijų.

J.Bolsonaro antradienį pareiškė, kad protestuotojai neturėtų „naudoti kairiųjų metodų,.. kurie trukdo judėjimo laisvei“, bet pridūrė, kad tai buvo „pasipiktinimo ir neteisingumo dėl to, kaip vyko rinkimų procesas, vaisius“.

„Taikūs protestai visada bus laukiami“, – pridūrė jis.

Kai kurie politiko rėmėjai tai suprato kaip raginimą tęsti demonstracijas.

„Svajonė vis dar gyva, – antradienį „Telegram“ platformoje pareiškė vienas jo šalininkų. – Užpildykime gatves rytoj.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius