-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Borrellio atstovas: ES nebuvo informuota apie kuriamą JAV, JK ir Australijos aljansą

Europos Sąjunga nebuvo informuota apie kuriamą naują JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos saugumo aljansą (AUKUS), ketvirtadienį pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„ES nebuvo informuota apie šį projektą, apie šią iniciatyvą“, – sakė P.Stano, per spaudos konferenciją atsakydamas į atitinkamą žurnalisto klausimą.

Jis nurodė, kad Briuselis palaiko kontaktus su virtine partnerių, siekdamas „daugiau sužinoti“ apie šį aljansą, ir pabrėžė, jog būtina įvertinti tokio projekto pasekmes.

„Turėsime aptarti tai ES viduje, su valstybėmis narėmis, siekiant įvertinti tokio pareiškimo [apie aljanso sukūrimą] pasekmes“, – kalbėjo J.Borrellio atstovas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, Australijos ministro pirmininkas Scottas Morrisonas ir JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas trečiadienį paskelbė apie sudarytą naują trišalę partnerystę saugumo srityje – AUKUS.

„Šia iniciatyva siekiama užtikrinti, kad visi mes turėtume... moderniausias galimybes, kurių mums reikia norint manevruoti ir gintis nuo sparčiai besiplėtojančių grėsmių“, – sakė J. Bidenas, kartu su JK ir Australijos premjerais pristatydamas naują aljansą.

S.Morrisonas savo ruožtu pranešė, kad pirmoji naujojo aljanso iniciatyva bus atominių povandeninių laivų laivyno sukūrimas Australijai.

„Pirma AUKUS didelio masto iniciatyva taps atominių povandeninių laivų laivyno sukūrimas Australijai. Ateinančius pusantrų metų dirbsime drauge, kad būtų rastas geriausias kelias šiam tikslui pasiekti. Ketiname statyti šiuos povandeninius laivus Adelaidėje glaudžiai bendradarbiaudami su Jungtine Karalyste ir Jungtinėmis Valstijomis“, – sakė Australijos premjeras.

Ši iniciatyva papiktino Prancūzijos vyriausybę.

„Šis sprendimas prieštarauja tarp Prancūzijos ir Australijos vyravusio bendradarbiavimo raidei ir dvasiai“, – nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas ir gynybos ministrė Florence Parly bendrame pareiškime.

Jame priduriama, kad tai „liudija, jog nesama koordinacijos, ir Prancūzijai belieka tik apgailestauti ir stebėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius