Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05 /13:21

J.Borrellis ir D.Kuleba vyksta prie kontaktinės linijos Ukrainos rytuose

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį išvyko prie kontaktinės linijos su prorusiškų separatistų kontroliuojamomis teritorijomis Luhansko Stanycioje, pranešė ES atstovybės Ukrainoje vadovas Mattis Maasikas.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Josepas Borrellis ir Dmytro Kuleba palieka unikalų stalinistinės architektūros VIP terminalą Charkivo oro uoste (nors abejoju, kad šis terminas (VIP) buvo vartojamas jį statant) ir vyksta prie kontaktinės linijos Luhansko Stanycioje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M.Maasikas.

Savo ruožtu D.Kuleba pranešė, kad tai yra pirmas ES diplomatijos vadovo vizitas Donbase nuo konflikto pradžios.

„Šis vizitas yra Ukrainos ir ES vienybės Rusijos grasinimų fone ir mūsų diplomatijos vardan taikos, saugumo ir teisingumo Europoje ženklas“, – parašė D.Kuleba.

ES diplomatijos vadovo vizitas surengtas ilgus mėnesius tvyrant įtampai, o Vakarų šalims grasinant Maskvai koordinuotomis sankcijomis, jeigu ji surengtų invaziją į Ukrainą.

„Rusijai didinant kariuomenės telkimą, esu čia tam, kad parodyčiau, jog ES palaiko Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – kiek anksčiau J.Borrellis parašė tviteryje.

Vakarų šalys skambina pavojaus varpais dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir kaltina Maskvą planuojant šią žiemą įsiveržti į savo kaimynę. Pasak Vakarų, prie Ukrainos sienos sutelkta iki 100 tūkst. rusų karių.

Jungtinių Valstijų ir Rusijos aukšto rango pareigūnai sekmadienį planuoja dviejų dienų derybas Ženevoje, anksčiau Kremliui pažėrus Vašingtonui virtinę reikalavimų.

Briuselis baiminasi, kad yra paliekamas nuošalyje, abiem branduolinį ginklą turinčioms valstybėms diskutuojant apie jėgų pusiausvyrą Europoje. J.Borrellis tvirtina, kad „bet kokia diskusija apie Europos saugumą turi vykti koordinuojant ir dalyvaujant ES“.

Maskva tvirtina, kad JAV vadovaujamas NATO gynybinis aljansas negali priimti naujų narių iš buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos, įskaitant Ukrainą, ir reikalauja atitraukti pajėgas nuo Rusijos sienos.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu atmeta, anot jų, Kremliaus užmojį diktuoti nepriklausomų valstybių ateitį. Vašingtonas perspėjo, jog jeigu Maskva pasiųstų savo pajėgas į Ukrainą, Rusija sulauktų itin skaudžių ekonominių sankcijų iš JAV ir Europos Sąjungos sostinių.

JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia įtikinti sąjungininkes Europoje, kad veiks kartu su jomis, atmesdama būgštavimus, kad nedalyvaujant ES gali siekti Šaltojo karo laikus primanančio susitarimo, kuris paveiktų Europą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį telefonu kalbėjosi su septynių ES valstybių užsienio reikalų ministrais.

A.Blinkenas pabrėžė, kad „JAV yra pasiryžusios toliau glaudžiai konsultuotis ir koordinuoti veiklą su visais mūsų transatlantiniais sąjungininkais ir partneriais, siekiant deeskalacijos atgrasymo, gynybos ir dialogo keliu“, sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Konfliktas Rytų Ukrainoje kilo 2014 metais Maskvai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą ir jau nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius