Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Guaido paskelbus apie „galutinę“ eskalaciją, Venesueloje tęsiasi protestai

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido šeštadienį paskelbė pradžią to, ką žada būti „galutine“ eskalacija siekiant šalies kairiųjų pažiūrų lyderį priversti pasitraukti iš posto.
Venesuelos prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido
Venesuelos prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kreipdamasis į Karakase vykusio didžiulio antivyriausybinio mitingo dalyvius, J.Guaido, kurį, kaip Venesuelos laikinąjį prezidentą, pripažįsta apie 50 šalių, paskelbė apie operacijos „Laisvė“ pradžią. Tai yra jo planas išversti iš posto prezidentą Nicolasą Maduro.

„Visi į gatves. Pradėkime uzurpacijos pabaigos paskutinę fazę“, – savo rėmėjams sakė J.Guaido.

Jis paragino žmones visoje šalyje išeiti į gatves ir padvigubinti pastangas išlaikyti spaudimą valdžiai.

„Didžiausia spaudimo eskalacija, kokią esame matę mūsų istorijoje“, prasidėjo, pareiškė J.Guaido.

Tokį raginimą jis paskelbė to metu, kai Venesueloje stringa elektros ir vandens tiekimas, o tai dar labiau pagilino politinę krizę.

Savo ruožtu Jungtinės Valstijos sugriežtino ekonomines sankcijas N.Maduro. Ir vienas JAV aukšto rango pareigūnas Venesuelos kariuomenę įspėjo, kad ji privalo apsaugoti taikių protestuotojų teises.

Mitingo metu J.Guaido taip pat perspėjo Kubos prezidentą Miguelį Diazą-Canelį, kad subsidijuotos venesuelietiškos naftos tiekimas komunistinei salai pasibaigė.

Iki šiol Venesuela Kubai siųsdavo pigios naftos mainais į darbo jėgą (į šalį iš Kubos atvyksta medikai ir mokytojai), tačiau J.Guaido teigia, kad šia nafta iš tiesų yra finansuojama G2 vadinama Kubos žvalgybos grupė, kuri likviduoja N.Maduro oponentus Venesuelos kariuomenėje.

„Venesuelos naftos išnaudojimas baigėsi, todėl, pone Diazai-Kanelį, ... venesuelietiška nafta nebebus naudojama priversti paklusti ir vykdyti tyrimus prieš mūsų karininkus“ panaudojant G2, šeštadienį susirinkusiai miniai sakė J.Guaido.

Šeštadieniniuose J.Guaido palaikymo mitinguose dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Tuo tarpu prie prezidento rūmų Karakase susirinko didelė minia N.Maduro šalininkų.

„Vieningi ir nuolat mobilizavęsi ir toliau ginkime nacionalinę taiką ir nepriklausomybę. Daugiau jokio kišimosi!“ – tviteryje paskelbė N.Maduro.

Vėliau jis paragino Meksiką ir Urugvajų pakartoti savo pasiūlymą surengti dialogą siekiant išspręsti krizę, tačiau be užsienio intervencijos. Šios dvi šalys pirmą kartą tai pasiūlė sausį.

Siekia susilpninti

Didžiulį spaudimą namuose ir užsienyje patirianti N.Maduro vyriausybė siekia susilpninti J.Guaido.

Valdžia jau panaikino jo parlamentinę neliečiamybę, nurodė pradėti jo baudžiamąjį persekiojimą už tai, kad jis pasiskelbė laikinuoju prezidentu, ir uždraudė jam 15 metų eiti valstybines pareigas.

Anksčiau šią savaitę J.Guaido išreiškė nuogąstavimą, kad vyriausybės agentai gali jį pagrobti.

Savo ruožtu Vašingtonas dar labiau didina tarptautinį spaudimą siekiant N.Maduro atsistatydinimo. Viceprezidentas Mike'as Pence'as penktadienį pranešė apie naujas sankcijas 34-iems laivams, priklausantiems Venesuelos valstybinei naftos bendrovei, bei dviem bendrovėms, kurios laivais gabena naftą į Kubą.

„Ir tai yra tik pirmas žingsnis“, – kalbėdamas apie šia sankcijas šeštadienį sakė JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

Atskiroje tviterio žinutėje jis perspėjo Venesuelos gynybos ministrą, kad jo „konstitucinė atsakomybė yra saugoti nekaltus civilius, kurie taikiai demonstruoja“.

„Neleiskite kubiečiams ar „kolektyvams“ smurtauti prieš Venesuelos patriotus“, – pareiškė jis.

Šaukiamas Saugumo Tarybos posėdis

N.Maduro remia Venesuelos kariuomenė, Kinija ir Rusija.

O Vašingtonas ir jo sąjungininkai mano, kad socialistas Venesuelos prezidentas valdo neteisėtai nuo tada, kai sausį pradėjo antrąją kadenciją po rinkimų, kurių metu fiksuota daug pažeidimų.

Trečiadienį Vašingtonas šaukia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį krizei Venesueloje aptarti.

Nuo didžiulio elektros sistemos darbo sutrikimo kovo 7 dieną Venesueloje nuolat dingsta elektra, o Karakase ji yra normuojama.

Elektros tiekimo sutrikimai sukėlė ir vandens tiekimo problemų, taip pat transporto ir ryšių problemų. Dėl to daugeliui žmonių teko trumpinti darbo dieną iki šešių valandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius