-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 12 /18:44

Japonijos premjeras atvyko į Teheraną mažinti įtampos tarp JAV ir Irano

Japonijos premjeras Shinzo Abe trečiadienį atvyko į Teheraną retos diplomatinės misijos, tikėdamasis sumažinti įtampą tarp Irano ir Tokijo sąjungininko Vašingtono.
Shinzo Abe trečiadienį atvyksta į Iraną
Shinzo Abe trečiadienį atvyksta į Iraną / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iraniečių valstybinė žiniasklaida rodo, kaip Sh. Abe Teherano Mehrabado oro uoste pasitiko šalies užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Tai pirmasis Japonijos premjero vizitas šiitiškoje respublikoje per pastaruosius 41 metus.

Pranešama, kad Sh. Abe planuoja iš karto susėsti derybų su prezidentu Hassanu Rouhani, o ketvirtadienio rytą – susitikti su Irano aukščiausiuoju lyderiu Ali Khamenei.

Anksčiau į Teheraną atvyko Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono, už uždarų durų bendravęs su M.J.Zarifu.

Kalbėdamas per ministrų kabineto susitikimą, surengtą prieš vizitą, H.Rouhani pareiškė, kad tiek Irano lyderiai, tiek eiliniai šalies piliečiai įsitikinę, jog „pagrindinė kaltininkė yra Amerika. Tuo neabejoja nė vienas žmogus.“

„(Vašingtono) spaudimas pasiekęs visą savo pajėgumą“, – pridūrė jis.

Tarp Teherano ir Vašingtono tvyro didžiulė įtampa, smarkiai išaugusi po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pernai gegužę išvedė JAV iš svarbaus 2015 metų tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

Vėliau Vašingtonas sugrąžino Teheranui griežtas vienašales sankcijas, privertusias Japoniją atsisakyti nemažos apimties iranietiškos naftos importo, taip pat pradėjo telkti amerikiečių pajėgas Persijos įlankos regione.

„Tvyrant susirūpinimui dėl augančios įtampos Artimuosiuose Rytuose ir tarptautinei bendrijai sutelkus dėmesį į šią problemą, Japonija nori padaryti visa, kas įmanoma, taikai ir stabilumui regione užtikrinti“, – sakė Sh. Abe žurnalistams Tokijuje prieš išvykdamas į Teheraną.

„Pasiremdamas tradiciškai draugiškais Japonijos ir Irano ryšiais, aš norėčiau atvirai apsikeisti nuomonėmis su prezidentu H.Rouhani ir Irano aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamenei, kaip sumažinti įtampą“, – sakė premjeras.

Temperatūros mažinimas

Japonijos vyriausybės pareigūnai sakė, kad ministras pirmininkas nepateiks Teheranu reikalavimų sąrašo ir neperduos jokios žinios nuo Vašingtono. Anot jų, Sh.Abe nori atlikti neutralaus tarpininko vaidmenį.

Antradienį Japonijos premjeras per pokalbį telefonu aptarė „padėtį Irane“ su D. Trumpu, informavo vyriausybės atstovas spaudai.

Pasak vieno Tokijo vyriausybės atstovo, Sh.Abe vyksta į Teheraną „ne tarpininkauti Iranui ir JAV“, o „mažinti įtampos“.

„Jis gali paliesti tarpininkavimo temą, bet tai nereiškia, kad jis perduos žinią“ nuo Vašingtono, pridūrė pareigūnas.

Po trečiadienio derybų su H.Rouhani ketvirtadienį ryte Japonijos premjeras susitiks Irano aukščiausiuoju lyderiu ajatola A. Khamenei.

Sh. Abe įtikino D.Trumpą pritarti diplomatinės kelionės idėjai per gegužę įvykusį amerikiečių lyderio vizitą Tokijuje.

„Laikome itin svarbiu dalyku tai, kad vadovų lygiu ragintume Iraną, kaip įtakingą regiono galybę, mažinti įtampą, laikytis branduolinio susitarimo ir atlikti konstruktyvų vaidmenį (palaikant) regiono stabilumą“, – teigė japonų vyriausybės atstovas Yoshihide Suga.

Esminės kliūtys

Iraniečių laikraščiai, vertindami Sh.Abe vizitą, pasidalijo į dvi stovyklas: konservatorių ir reformų šalininkų.

Reformas palaikantis dienraštis „Sazandegi“ pirmajame puslapyje paskelbė karikatūrą, kurioje Sh.Abe vaizduojamas kaip šarvus dėvintis samurajus, vienoje rankoje laikantis popieriaus lapą, o kitoje – skydą.

Savo straipsnyje „Samurajus Teherane“ laikraštis pareiškė, kad visas pasaulis laukia „Teherano reakcijos į Japonijos iniciatyvą pagerinti savo tarptautinę reputaciją tarpininkaujant tiek kaip Vašingtono sąjungininkei, tiek kaip Irano draugei“.

Tuo metu ultrakonservatyvus leidinys „Javan“ perspėjo, jog „Iranas ir Japonija, atėmus Ameriką“ japonų lyderiui galėtų būti sėkmės formulė, bet „Japonija kaip Amerikos tarpininkė Irane“ patirtų nesėkmė, žinant, kad iraniečiai visiškai nepasistiki Jungtinėmis Valstijomis.

Kiti apžvalgininkai Irane sako, kad Sh. Abe galėtų padėti abiem šalims apsikeisti pranešimais.

„Pono Abe vizitas rengiamas iš karto po jo susitikimo su ponu Trumpu Japonijoje, todėl amerikiečiai suinteresuoti naudotis šiuo kanalu“, – iraniečių dienraščiui „Shargh“ prieš kelionę pareiškė buvęs užsienio reikalų viceministras Ebrahimas Rahimpouras.

Japonija jau ilgą laiką palaiko ryšius su Teheranu ir yra užmezgusi šiltus santykius su Vašingtonu, bet ekspertai perspėja, kad Sh. Abe neturi reikšmingų svertų abiejų varžovių atžvilgiu, todėl tarpininkavimas pareikalaus daug pastangų.

Japonų premjero vizitas „gali susidurti su esminėmis kliūtimis ir veikiausiai neduos rezultatų“, pabrėžė konsultavimo firmos „Teneo“ analitikas Tobias Harrisas.

„Nors Japonija palaiko gerus santykius su abiem šalimis, šie santykiai nebūtinai virsta įtaka“, – pridūrė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius