Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras Shinzo Abe nori atsiriboti nuo istorinio atsiprašymo dėl Antrojo pasaulinio karo

Japonijos premjeras Shinzo Abe nori pakeisti istorinį 1995 metų atsiprašymą dėl kančių, sukeltų Azijoje per Antrąjį pasaulinį karą, nedetalizuojamu „į priekį žvelgiančiu pareiškimu“, pirmadienį pranešė vienas laikraštis.
Shinzo Abe
Shinzo Abe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Karingo būdo ir konservatyvių pažiūrų Sh.Abe, norintis pakeisti Japonijos poziciją dėl karo laikų militarizmo į mažiau atgailaujančią, atvedė savo partiją į triuškinamą pergalę per gruodžio 16 dieną vykusius rinkimus.

Premjeras nurodė ketinantis iš naujo apibrėžti Japonijos poziciją, duodamas interviu konservatyvios pakraipos dienraščiui „Sankei“, tačiau nepateikė jokių detalių.

Bet kokios užuominos, kad Tokijas ketina atsiriboti nuo atsiprašymo, kurį 1995 metais paskelbė tuometis premjeras Tomiichi Murayama, veikiausiai supykdys kaimynines šalis, ypač Kiniją, Šiaurės ir Pietų Korėją, kurios nukentėjo nuo daugelį metų trukusio žiauraus Japonijos valdymo.

„Murayamos pareiškimas buvo pareiškimas, paskelbtas socialistų partijos premjero Tomiichi Murayamos, – Sh.Abe sakė duodamas interviu, kurį “Sankei„ paskelbė pirmadienį. – Noriu paskelbti į priekį žvelgiantį pranešimą, kuris būtų tinkamas 21-ajam šimtmečiui.“

Per savo pirmąją kadenciją premjero poste, kuri prasidėjo 2006 rugsėjį ir truko metus, Sh.Abe spaudė parlamentą peržiūrėti švietimo įstatymą, siekiant „atkurti patriotizmą“ mokyklų programose.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius