Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjero kalbos JAV Kongrese klausysis ir karo metu sekso verge paversta korėjietė

Pietų korėjietė Lee Yong-Soo, kuri Japonijos karo laikais buvo paimta į seksualinę vergiją aptarnauti imperatoriškosios armijos karių, trečiadienį pakviesta klausytis Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abe istorinės kalbos JAV Kongrese.
Pietų Korėjos moterys, kurios Antrojo pasaulinio karo metu buvo paverstos sekso vergėmis.
Pietų Korėjos moterys, kurios Antrojo pasaulinio karo metu buvo paverstos sekso vergėmis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ponas Honda (Atstovų rūmų narys Mike'as Honda) senelę Lee pakvietė dalyvauti bendroje Kongreso sesijoje. Ponas Honda šį rytą dalyvaus sueigoje ir palydės ją į rūmus“, – sakė Sami Lauri, Vašingtono koalicijos paguodos moterų klausimais vicepirmininkė.

Sh.Abe bus pirmas Japonijos ministras pirmininkas, sakysiantis kalbą Kongrese, protestuotojų grupėms reikalaujant jo atsiprašyti už šalies vyriausybės ir kariuomenės praeities nusikaltimus.

Japonija 1993 metais atsiprašė buvusių sekso vergių, ir šis atsiprašymas atsispindi šalies politikoje, tačiau aktyvistai kaltina Sh.Abe, kad šis nesureikšmina atsakomybės dėl Japonijos agresijos Antrojo pasaulinio karo metais.

Maždaug 200 tūkst. moterų, eufemistiškai vadinamų „paguodos moterimis“, buvo paverstos Japonijos kariuomenės sekso vergėmis per Antrąjį pasaulinį karą.

Kelios išgyvenusios iki šių dienų, tarp jų ir Lee Yong-Soo, reikalauja, kad Tokijas pripažintų, jog jų kančias sukėlė oficiali Japonijos politika.

Maždaug 200 tūkst. moterų, eufemistiškai vadinamų „paguodos moterimis“, buvo paverstos Japonijos kariuomenės sekso vergėmis per Antrąjį pasaulinį karą.

Praėjusią savaitę Lee Yong- Soo sakė, kad Sh.Abe „neigia tiesą“ apie Japonijos „gėdingą“ praeitį, ir pareikalavo Japonijos lyderio atsiprašymo.

Demokrato M.Hondos iniciatyva dvidešimt penki JAV įstatymų leidėjai praėjusią savaitę parašė laišką Japonijos ambasadoriui Vašingtone, ragindami Sh.Abe jo kalboje „atkreipti dėmesį į istorinius klausimus ir taip padėti pagrindą (žaizdų) gijimui ir nuolankiam susitaikymui“.

Laiške apie „paguodos moteris“ neužsiminta, tačiau kartojamas raginimas premjerui atsiprašyti.

Apsilankė muziejuje

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe tikisi savo simboliniu vizitu trečiadienį Antrojo pasaulinio karo memoriale Vašingtone sumažinti jam reiškiamą kritiką dėl jo požiūrio į žiaurią Japonijos praeitį prieš vykdamas į Kongresą sakyti kalbos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe

Laukiama, kad Sh.Abe padės vainiką prie paminklo šimtiems tūkstančiams amerikiečių, žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą, daugelis jų krito nuo Japonijos karių rankų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius