Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radiacinė tarša aplink Fukušimos-1 atominę elektrinę didėja. Dirvožemyje jau rasta ir plutonio (papildyta 20.05 val.).

Japonijos vyriausybė pagaliau oficialiai paaiškino didžiulį radiacinės taršos šuolį elektrinėje ir šalia jos. Pirmadienį Japonijos kompanija TEPCO oficialiai paprašė Prancūzijos pagalbos.
Perkeliamas pacientas
Perkeliamas pacientas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį kalbėdamas Japonijos vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano pripažino, kad antrajame Fukušimos-1 bloke, matyt jau pradėjo lydytis branduolinis kuras. Jis lietėsi su vandeniu, todėl tarša išplito reaktoriaus turbinų patalpoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: radiacijos norma reaktoriuje viršyta 100 tūkst. kartų

„Tas vanduo tik laikinai susijungė su išsilydžiusiu radioakatyviu kuru“, – teigė Y.Edano, pažadėdamas, kad problema bus sprendžiama.

Kiek anksčiau branduolinio saugumo specialistai perdavė premjerui Naoto Kanui dokumentą, kuriame sakoma, jog Fukušimoje-1 plintančios radiacijos priežastis gali būti vidinio reaktoriaus korpuso pažeidimai. Specialistų teigimu, tai ir yra pati rimčiausia Fukušimos-1 problema šiuo metu. Dokumente kalbama apie pavojų, kad radioaktyvus vanduo gali užteršti visą zoną aplink elektrinę.

Kompanija TEPCO prašo prancūzų pagalbos (papildyta 14.40 val.)

Tai radijo stoties RTL eteryje pranešė Prancūzijos pramonės ministras Erikas Bessonas. Jis situaciją Fukušimos-1 atominėje elektrinėje pavadino kritine. Tačiau ministras nepatikslino, kokios konkrečios pagalbos prašo japonai. 

Paramą Japonijai teiks dvi kompanijos – „Electricite de France“ (EDF) ir „Areva“. Tiesa, šios kompanijos jau padėjo japonams ir iki oficialaus pagalbos prašymo. Jos siuntė į pagalbą specialius robotus, kurie gali dirbti elektrinėje ekstremaliomis sąlygomis. Kol kas neaišku, ar tokia pagalba buvo efektyvi.

  Aplink elektrinę rasta radioaktyvaus plutonio (papildyta 20.05 val.)

Fukušimos-1 atominės elektrinės apylinkių dirvožemyje aptikta radioaktyvaus plutonio, pranešė kompanija TEPCO.

Plutonio aptikta mėginiuose iš penkių skirtingų vietų. Beveik neabejojama, kad ši radioaktyvi medžiaga pasklido iš pažeistų atominės elektrinės reaktorių. TEPCO tvirtinimu, rasti plutonio kiekiai nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, tačiau kompanija sustiprins aplinkos elektrinės apylinkėse stebėjimą.

Pirmadienį taip pat pranešta, kad iš elektrinės sklindantis radioaktyvus jodas tikriausiai su jūros vandeniu patenka toliau į šiaurę nuo elektrinės, nei manyta anksčiau. Tokie pareigūnų perspėjimai padidino nerimą dėl jau trečią savaitę tebesitęsiančios branduolinės krizės.

Besikaupiančios problemos, tokios kaip klaidingai apskaičiuotos spinduliuotės dozės ir galimybės kaupti pavojingai užterštą vandenį neturėjimas, kelia sunkumų darbuotojams, mėginantiems apsaugoti jėgainę nuo perkaitimo ir išvengti pasaulinio masto katastrofos.

Branduolinės saugos pareigūnas sakė, kad žmonių darbo laikas elektrinės blokuose griežtai ribojamas, siekiant sumažinti apšvitos dozę.Pirmadienį darbuotojai tęsė sunkią, tačiau labai svarbią užduotį – pumpavo šimtus tonų radioaktyvaus vandens, susikaupusio keliuose pastatuose šešis blokus turinčioje jėgainėje. Šis vanduo turi būti pašalintas ir sukauptas specialiose saugyklose, o vėliau darbuotojai galės tęsti mėginimus įjungti aušinimo sistemas, sakė branduolinės saugos pareigūnai.

Sekmadienį buvo nustatyta, kad užteršto vandens radiacijos intensyvumas antrajame bloke siekia 1 000 milisivertų per valandą ir maždaug 100 tūkst. kartų viršija įprastą lygį. Pareigūnai mėgina išsiaiškinti radioaktyvaus vandens šaltinį, o ministrų kabineto generalinis sekretorius Y.Edano pirmadienį pakartojo, kad užterštas vanduo antrajame bloke tikriausiai atsirado dėl dalinio reaktoriaus šerdies išsilydymo.

Pareigūnas pareiškė, kad ši avarija „labai nesėkminga“, bet pridūrė, jog spinduliuotės intensyvumas tikriausiai padidėjo tik viename bloke.

Tačiau nauji matavimai rodo, kad radioaktyvūs teršalai vandenyne pasklido dar už 1,6 kilometro toliau į šiaurę nuo Fukušimos jėgainės. Buvo nustatyta, kad netoli elektrinės 5-ojo ir 6-ojo blokų radioaktyvaus jodo-131 koncentracija jūros vandenyje 1 150 kartų viršija įprastą, Japonijos branduolinės ir pramoninės saugos agentūros atstovas Hidehiko Nishiyama pirmadienį sakė žurnalistams.

Anksčiau šis pareigūnas nurodė, kad nėra ryšio tarp jėgainėje išsiliejusio radioaktyvaus vandens ir jūroje aptiktos radiacijos. Tačiau pirmadienį jis pakeitė nuomonę, pareiškęs, jog radioaktyvus vanduo tikrai galėjo nutekėti iš jėgainės į vandenyną.

Šiuo metu Fukušimos jėgainėje pamainomis dirba iki 600 žmonių. Branduolinės saugos pareigūnas sakė, kad žmonių darbo laikas elektrinės blokuose griežtai ribojamas, siekiant sumažinti apšvitos dozę, tačiau praeitą ketvirtadienį du darbuotojai buvo paguldyti į ligoninę, kai patyrė nudegimus, įlipę į užterštą vandenį. Juos planuota išleisti iš ligoninės pirmadienį.

TEPCO viceprezidentas Sakae Muto pripažino, kad Fukušimos jėgainės valymas gali ilgai užtrukti. „Šiuo metu negalima pasakyti, kiek mėnesių ar metų tai truks“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius