Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaudinanti akimirka: pabėgėlė po kelerių metų pertraukos prisėdo prie fortepijono

Kinijos disidentas menininkas Ai Weiwei šeštadienį pastatė baltą fortepijoną pažliugusiame ištryptame lauke pabėgėlių stovykloje prie Graikijos ir Makedonijos sienos, suteikdamas galimybę vienai jaunai sirei pirmąkart per kelerius pastaruosius metus prisiliesti prie klavišų.

Pliaupiant smarkiam lietui 24 metų Nour Alkhzam, puoselėjančiai viltį pasiekti Vokietiją, kur jau iškeliavo jos vyras, 20 minučių skambino fortepijonu, pridengta nuo darganos polietileno lakštu, kurį laikė Ai Weiwei ir kiti. Šis improvizuotas koncertas buvo surengtas Idomenio pasienio stovykloje, kur apie 12 tūkst. migrantų ir pabėgėlių yra įstrigę ir gyvena sunkiomis sąlygomis.

„Tai mūsų mėginimas sukurti galimybę šiai poniai“, – Ai Weiwei sakė renginiui pasibaigus.

„Ji buvo auka per visus šiuos karus. Ji trejus metu neturėjo galimybės prisiliesti prie pianino. Ji ir jos vyras buvo atskirti pusantrų metų“, – aiškino jis.

Menininkas pridūrė, kad buvo „labai jaudinama“ stebėti, kaip N.Alkhzam skambina.

„Tai sako pasauliui, kad menas įveiks karą“, – jis sakė žurnalistams.

Ši akcija buvo naujausias iš virtinės Ai Weiwei projektų, kuriais jis stengiasi atkreipti pasaulio dėmesį į žmones, atsidūrusius didžiausios nuo Antrojo pasaulinio karo migrantų krizės centre.

„Norime juos parodyti naujai; perteikti tų žmonių galimybes, meną ir vaizduotę. Toks yra įvaizdis, kurį reikia perteikti pasauliui“, – pabrėžė Ai Weiwei.

Kaip nurodo Graikijos tarnybos, Idomenio stovykloje yra įstrigę apie 12 tūkst. žmonių, bet dar tūkstančiai yra apsistoję aplinkiniuose laukuose, laukdami, kada bus vėl atidaryta siena, kad jie galėtų tęsti savo kelionę į šiaurę.

Makedonija ir kelios kitos šalys, per kurias eina vadinamasis Balkanų maršrutas, pastarosiomis savaitėmis uždarė savo sienas, todėl Graikijos vyriausybei tenka rūpintis daugybe žmonių, įstrigusių jos teritorijoje, ir priverstų gyventi antisanitarinėmis sąlygomis.

Ai Weiwei, kuris buvo rakštis Kinijos komunistinei valdžiai, ne kartą pasisakė palaikydamas pabėgėlius ir smerkė Europos politikų veiksmus sprendžiant šią krizę.

Praeitą mėnesį jis pakabino tūkstančius gelbėjimosi liemenių, išmestų į Graikiją atplaukusių migrantų, ant Berlyno koncertų rūmų „Konzerthaus“ kolonų.

Sausį šis menininkas uždarė savo darbų parodą Kopenhagoje, protestuodamas prieš tos šalies įstatymų leidėjų sprendimą suteikti institucijoms galią konfiskuoti prieglobsčio prašančių asmenų turtą.

Ai Weiwei, laikomas iškiliausiu Kinijos šiuolaikinio meno kūrėju, padėjo suprojektuoti Pekino olimpiados stadioną, pramintą „Paukščio lizdu“, taip pat rengė parodas visame pasaulyje, bet dėl savo veiklos dažnai užsitraukdavo Kinijos valdžios nemalonę.

2011 metais jis buvo suimtas 81 dieną dėl savo pasisakymų už demokratiją ir žmogaus teises, taip pat Pekino vyriausybės kritiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius