-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV demokratai ragina J.Bideną išsiųsti J.Bolsonaro dėl riaušių Brazilijoje

Jungtinių Valstijų demokratų įstatymų leidėjai ketvirtadienį paragino prezidentą Joe Bideną atšaukti buvusio Brazilijos prezidento Jairo Bolsonaro vizą, sakydami, kad JAV neturėtų suteikti prieglobsčio asmenims, susijusiems su riaušėmis prieš naujai išrinktą Brazilijos vyriausybę.
Jairas Bolsonaro
Jairas Bolsonaro / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo artimas sąjungininkas J.Bolsonaro išskrido į Floridą, užuot dalyvavęs sausio 1 dieną vykusioje prezidento Luizo Inacio Lula da Silvos inauguracijoje, ir pateikė nepagrįstų kaltinimų dėl spalio mėnesį vykusių rinkimų sąžiningumo.

J.Bolsonaro palaikantys riaušininkai sekmadienį užplūdo sostinę Braziliją, suniokodami prezidentūrą ir kitas institucijas, o kai kurie tai lygina su 2021 metų sausio 6 dienos išpuoliu prieš JAV Kapitolijų.

„Iš pirmų lūpų žinome, kokį poveikį – tiek tiesioginį, tiek ilgalaikį – turi tai, kai vyriausybės pareigūnai griauna demokratines normas, skleidžia dezinformaciją ir kursto smurtinį ekstremizmą“, – sakoma 41 Atstovų Rūmų nario laiške.

„Negalime leisti J.Bolsonaro ar kitiems buvusiems Brazilijos pareigūnams ieškoti prieglobsčio Jungtinėse Valstijose, kad išvengtų teisingumo už bet kokius nusikaltimus, kuriuos jie galėjo padaryti eidami savo pareigas“, – teigė įstatymų leidėjai, tarp kurių buvo žymus progresyvistas Joaquinas Castro ir Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto vyriausiasis demokratas Gregory Meeksas.

Jie paragino J.Bideno administraciją įvertinti, ar J.Bolsonaro vizitas į JAV tebėra teisėtas, nes jis galėjo atskristi į šią šalį turėdamas oficialių svečių vizą, nors jau nebėra prezidentas.

Įstatymų leidėjai taip pat paragino Teisingumo departamentą patraukti atsakomybėn visus Floridos gyventojus, kurie „galėjo finansuoti ar remti sausio 8 dienos smurtinius nusikaltimus“.

Trečiadienį spaudos konferencijoje paklaustas apie J.Bolsonaro atvykimą, valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad JAV nėra gavusios jokių Brazilijos prašymų, bet jei gautų, reaguotų operatyviai.

„Kalbant apie asmenis, dabar kalbame apie žmones, kurie yra privatūs piliečiai, – teigė A.Blinkenas. – Mums nederėtų komentuoti jokių asmenų vizų statuso.“

Tačiau jis sakė, kad J.Bidenas glaudžiai bendradarbiaus su L.I.Lula da Silva, kuris kitą mėnesį ketina apsilankyti Vašingtone.

„Palaikome Brazilijos demokratiją ir jos institucijas“, – kalbėjo A.Blinkenas.

Interviu televizijai „CNN Brasil“ J.Bolsonaro teigė, kad planavo sugrįžti iki sausio pabaigos, tačiau dėl sveikatos priežasčių, kai buvo paguldytas į ligoninę dėl sužalojimų, patirtų po 2018 metais išpuolio peiliu, savo planus paankstins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius