Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV demokratų debatuose jau pultas ne J.Bidenas, o populiarėjanti E.Warren

Kadangi senatorės Elizabeth Warren reitingai pastarosiomis savaitėmis beveik susilygino su favoritu atstovauti Demokratų partijai kitų metų JAV prezidento rinkimuose laikomo Joe Bideno, per kandidatų debatus antradienio vakarą varžovai jau puolė būtent šią pretendentę, rašo „The Guardian“.
Elizabeth Warren per debatus
Elizabeth Warren per debatus / „Scanpix“/AP nuotr.

Ohajo valstijoje vykusiuose debatuose dalyvavo net dvylika demokratų kandidatų laimėti partijos nominaciją, ir tai buvo didžiausi pirminių rinkimų debatai per pastarąjį amžių.

Ir nors tai taip pat buvo pirmieji debatai nuo rugsėjo pabaigos, kai Kongreso demokratai inicijavo apkaltos prezidentui Donaldui Trumpui, kuris spaudė Ukrainą ištirti J.Bideno veiklą šioje šalyje, procedūrą, diskusijos dalyviai buvo labiau linkę spausti E.Warren.

B.Sandersas – po širdies smūgio

Rinkėjų apklausos rodo, kad E.Warren šansai laimėti visą pirminių rinkimų maratoną, kuris prasidės kitų metų pradžioje, dabar kaip niekada geri. Kitaip tariant, J.Bidenas – jau nebe aiškus favoritas.

Tad nenuostabu, kad šią Masačusetso valstijai Kongrese atstovaujančią senatorę per debatus puolė visi, įskaitant patį J.Bideną. E.Warren sulaukė replikų dėl savo esą perdėm kairuoliškos pozicijos sveikatos apsaugos ir mokesčių politikos klausimais.

Tiesa, J.Bidenas turbūt negalėjo dar sykį nepakartoti, kad, skirtingai nei griaudi D.Trumpas ir jo sąjungininkai, tiek jis, tiek jo sūnus Hunteris nieko blogo nepadarė – kaip jau minėta, Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas per debatus
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas per debatus

„Mano sūnus niekuo nenusikalto. Aš niekuo nenusikaltau. Jis mane užsisėdo, nes žino, kad jei laimėsiu nominaciją, lengvai nugalėsiu ir jį“, – kalbėjo J.Bidenas.

Dar vienas solidus kandidatas – 78-erių Bernie Sandersas – buvo sutiktas džiaugsmingai. Jis prieš dvi savaites patyrė širdies smūgį, bet atsigavo ir tęsia rinkiminę kovą. Savaitgalį Niujorke jo kandidatūrą turėtų viešai paremti jaunimo ypač mėgstama progresyvi demokratė, Atstovų Rūmų narė Alexandra Ocasio-Cortez.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas ir Joe Bidenas per debatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas ir Joe Bidenas per debatus

Iš kolegų demokratų kritikos J.Bidenas nesulaukė ne tik dėl Ukrainos reikalų, bet ir apskritai – mieliau kritikuota E.Warren. Ir ilgai niekas nelaukė – atakos pasipylė netrukus po debatų pradžios.

Ginčai dėl sveikatos apsaugos

Masačusetso senatorė palaiko B.Sanderso anksčiau paskelbtą sveikatos apsaugos sistemos reformą „Medicare for All“ („Sveikatos apsauga visiems“). Tačiau E.Warren, skirtingai nei B.Sandersas, iki šiol nėra atskleidusi, kaip finansuotų trilijonų dolerių vertės reformą.

Pats B.Sandersas yra pripažinęs, kad reikėtų padidinti mokesčius viduriniajai klasei. Bet E.Warren, konkrečiai paklausta, ar pati sunkintų mokestinę naštą, vėl pasistengė tiesiai neatsakyti – ji tik patikino, kad visi amerikiečiai kartu už sveikatos apsaugą mokėtų mažiau.

Kraują iškart užuodė Pete'as Buttigiegas: „Štai ir išgirdome: į aiškų klausimą, reikalaujantį „taip“ arba „ne“, atsakymo nesulaukėme. Senatore, jūs sakote turinti planą viskam – regis, išskyrus sveikatos apsaugai.“

A.Klobuchar: „Bernie bent jau sąžiningas. Skirtumas tarp plano ir svajonės – gebėjimas padaryti kažką konkretaus“.

E.Warren iškart atšovė įgeldama P.Buttigiegui dėl jo siūlomo plano „Sveikatos apsauga visiems, kurie nori“ („Medicare for All who want it“). Esą jis reiškia prieinamą sveikatos apsaugą „visiems, kurie gali tai sau leisti“, ir po tokios reformos milijonai amerikiečių liktų be sveikatos draudimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren
„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren

Įsiterpė ir dar viena kandidatė – kol kas daug dėmesio pritraukti nesugebanti nuosaikių pažiūrų Minesotos senatorė Amy Klobuchar, kuri pareiškė: „Bernie bent jau sąžiningas. Skirtumas tarp plano ir svajonės – gebėjimas padaryti kažką konkretaus.“

Teksaso politikas Beto O'Rourke atseikėjo E.Warren už jos idėją dar gausiau apmokestinti turtinguosius: „Gali atrodyti, kad Warren nori nubausti dalį šalies ir supriešinti ją su kita dalimi.“

„Mane pribloškia tai, kad kažkas mano, jog aš galiu bausti. Jei praturtėjai Amerikoje, jei kilo puiki idėja ir ją įgyvendinai, – puiku. Bet praturtėjai Amerikoje, galiu garantuoti, kad turtą susikrovei plušant darbininkams, už kurių išsilavinimą mokėjome visi mes“, – atsakė E.Warren.

Svarbios temos liko nepaliestos

J.Bidenas per debatus ilgai elgėsi ramiai, bet neištvėręs irgi nusitaikė į E.Warren, kai ji prabilo apie didelį savo pasiekimą – Vartotojų finansinės apsaugos biuro, kuriam esą priešinosi Vašingtonas ir Volstritas, įsteigimą.

„Aš ėjau į Kongresą ir ten rinkau jums balsus, – įpykęs senatorę pertraukė J.Bidenas, kuris tada buvo JAV viceprezidentas. – Gavau jums balsus, įtikinau žmones balsuoti už jūsų įstatymą.“

Bet E.Warren kuo rimčiausiu veidu atsakė: „Esu labai dėkinga prezidentui Obamai, kuris sunkiai kovojo siekdamas, kad biuras būtų įtvirtintas įstatymu.“

„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren per debatus
„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren per debatus

Auditorija nuščiuvo, J.Bidenas tik trumpai nusijuokė, o Naujojo Džersio senatorius Cory Bookeris iškart įspėjo, kad demokratai taip pliekdamasi tarpusavyje tik padės D.Trumpui: „Negalima taip plėšytis dėl to, kad turime skirtingas idėjas. Kažkur tai jau mačiau.“

2016-aisiais demokratų kandidate tapusi Hillary Clinton, kuri pralaimėjo D.Trumpui, prieš tai nukentėjo dėl ilgos ir skausmingos kovos su progresyvių amerikiečių favoritu B.Sandersu.

Apžvalgininkai taip pat pastebėjo, kad debatų moderatoriai iš CNN ir „The New York Times“ politikų nė neklausė apie klimato krizę, LGBT bendruomenės teises, imigraciją ar rinkėjų teisių varžymą.

Tai gana keista, nes apklausos rodo, kad demokratų rinkėjams rūpi ne tik D.Trumpas, sveikatos apsauga, turtinė nelygybė ir įstatymai dėl šaunamųjų ginklų įsigijimo bei laikymo.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Stebėtojai pasigedo ir klausimų apie nekilnojamojo turto kainas, taršą ir byrančią JAV infrastruktūrą.

Kas nugalėjo? Aiškaus laimėtojo nėra, bet daugelis analitikų sutinka, kad J.Bidenui pritrūko ugnies – nors kiti atakavo E.Warren, pirminių rinkimų favoritas plykstelėjo tik sykį, o energingiau pasisakė tik apie užsienio politiką, kai pasmerkė „gėdingą“ D.Trumpo sprendimą patraukti JAV karius iš Sirijos šiaurės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius