Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV diplomatai kyla į maištą prieš D.Trumpo įsaką dėl pabėgėlių ir imigracijos

Nors Baltieji rūmai pastarosiomis dienomis „valo“ Valstybės departamentą, atleisdami dešimtis diplomatų, skelbiama, kad daugybė JAV diplomatinio korpuso darbuotojų deda parašus po vidiniu dokumentu, kuriame pasisako prieš Donaldo Trumpo prezidentinį įsaką sustabdyti imigrantų iš septynių musulmoniškų šalių ir pabėgėlių priėmimą, rašo „Politico“.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamasis „atskirosios nuomonės kanalo memorandumas“ jau klajoja po JAV diplomatinį korpusą, o jame diplomatai teigia, kad minėtasis prezidentinis įsakas nėra reikalingas ir tik atstumia musulmoniškas valstybes, kurios yra amerikiečių sąjungininkės.

Žinoma, neaišku, ar memorandumas kada nors pasieks Baltuosius rūmus, tačiau vien faktas, kad jis egzistuoja, rodo, jog Valstybės departamente yra daugybė naujojo prezidento veiksmais nepatenkintų diplomatų.

Lyg tyčia Valstybės departamente pastarosiomis dienomis vykdomas tikras valymas: iš savo postų buvo išvaryti dešimtys diplomatų ir karjeros pareigūnų. Vienas „The Guardian“ šaltinis pareiškė: „Mašina vis dar burzgia, bet vairuotojo vietoje nieko nėra.“

O D.Trumpo naujuoju valstybės sekretoriumi pasirinktas naftininkas Rexas Tillersonas dar nėra patvirtintas Senate.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas

„Šis draudimas nesumažins teroro atakų JAV skaičiaus. Sumažės tik tarptautinės geros valios amerikiečių atžvilgiu, be to, padidės grėsmė mūsų ekonomikai“, – skelbiama memorandume.

Taip pat priduriama, kad į Ameriką legaliai atvykę septynių musulmoniškų šalių, kurios minimos D.Trumpo įsake, – Sirijos, Irako, Irano, Libijos, Somalio, Sudano ir Jemeno – piliečiai neįvykdė teroro išpuolių.

„Atskirosios nuomonės kanalas“ JAV diplomatinio korpuso nariams yra būdas formaliai pareikšti nepritarimą šalies valdžios veiksmams.

ABC teigimu, prie dokumento sukūrimo prisidėjo dešimtys Valstybės departamento darbuotojų. Neatmetama, kad po memorandumu, kai jis bus įteiktas D.Trumpo administracijai, puikuosis keli šimtai parašų.

R.Tillersonas Valstybės departamento vadovu greičiausiai bus patvirtintas vėliau šią savaitę Senate. Įmanoma, kad kai kurie senatoriai pasinaudos proga garsiai pareikšti nuomonę apie D.Trumpo paskelbtą įsaką dėl imigracijos ir pabėgėlių.

„Atskirosios nuomonės kanalas“ JAV diplomatinio korpuso nariams yra būdas formaliai pareikšti nepritarimą šalies valdžios veiksmams.

JAV užsienio tarnybos asociacija pažymi, kad Valstybės departamento darbuotojams, pasinaudojantiems šiuo kanalu, pagal šalies įstatymus, negali būti taikomos bausmės.

Kai JAV prezidento pareigas ėjo Barackas Obama, dešimtys JAV Valstybės departamento darbuotojų pasirašė memorandumą, kuriuo ragino administraciją imtis karinių veiksmų prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius