Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gali išgabenti iš Europos taktinius branduolinius užtaisus

Jungtinės Valstijos derasi su NATO dėl JAV taktinių branduolinių užtaisų išgabenimo iš Europos, įgyvendinant tikslą sukurti pasaulį be branduolinių ginklų ir siekiant sumažinti išlaidas, penktadienį paskelbė vienas Japonijos laikraštis.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas kalbasi su kitomis NATO šalimis dėl visų trumpojo nuotolio taktinių branduolinių ginklų, kurie buvo laikomi Europoje nuo Šaltojo karo, išvežimo, rašo autoritetingas dienraštis „Asahi Shimbun“.

Šios išsamios derybos vyks ateinančiais mėnesiais ir turėtų būti baigtos iki Aljanso viršūnių susitikimo Čikagoje ateinančių metų gegužę, rašo liberalios pakraipos dienraštis, remdamasis vienu aukšto rango JAV pareigūnu, atsakingu už branduolinio nusiginklavimo politiką.

Šios derybos vykdomos pagal NATO branduolinės politikos peržiūros dokumento (Defense and Deterrence Posture Review) nuostatas, sakoma pranešime, kurį paskelbė „Asahi Shimbun“ biuras Vašingtone.

Laikraštis priminė, jog JAV prezidentas Barackas Obama siekia susitarti su Rusija dėl taktinių ir strateginių branduolinių arsenalų sumažinimo po to, kai anksčiau šiais metais buvo ratifikuota abiejų šalių Naujoji strateginės ginkluotės mažinimo sutartis (START).

Jeigu bus susitarta dėl visų taktinių branduolinių ginklų pašalinimo iš NATO sąjungininkių teritorijos Europoje, šis žingsnis gali suteikti postūmį tolesnėms JAV ir Rusijos branduolinio nusiginklavimo deryboms, nurodė „Asahi Shimbun“.

Japonija iki šiol yra vienintelė šalis, prieš kurią buvo panaudoti branduoliniai ginklai per Hirošimos ir Nagasakio atominius bombardavimus 1945 metais.

Po Antrojo pasaulinio karo ši valstybė aktyviai pasisakė už branduolinių ginklų neplatinimą, o ši tema atidžiai sekama Japonijos žiniasklaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius