Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Pietų Korėja po Pchenjano raketų bandymų surengė oro pajėgų manevrus

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos antradienį pasiuntė dvi dešimtis karo lėktuvų, įskaitant radiolokatoriumi nesusekamus („stealth“) naikintuvus, praskrieti virš vandenų aplink Korėjos pusiasalį, demonstruodamos galią po neseniai Šiaurės Korėjos įvykdytų raketų bandymų.
JAV ir Pietų Korėjos naikintuvų eskadrilė
JAV ir Pietų Korėjos naikintuvų eskadrilė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šešiolika Pietų Korėjos karo lėktuvų, įskaitant „stealth“ naikintuvus F-35 ir keturis JAV naikintuvus F-16, suformavo atakos lėktuvų eskadrilę virš Geltonosios jūros, kad „atsakytų į priešo grėsmę“, nurodė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas išplatintame pranešime.

Sąjungininkės „pademonstravo savo tvirtą gebėjimą ir valią greitai ir tiksliai smogti reaguojant į bet kokią Šiaurės Korėjos provokaciją“, priduriama pranešime.

Oro pajėgų manevrai, kuriuose dalyvavo apie 20 lėktuvų, surengti praėjus dienai po to, kai sąjungininkių kariuomenės paleido į Japonijos jūrą aštuonias balistines raketas, Pchenjanui sekmadienį atlikus kelis raketų bandymus.

Sekmadienį Šiaurės Korėja per pusvalandį iš keturių skirtingų vietų paleido aštuonias trumpojo nuotolio balistines raketas. Pasak analitikų, tai vienas didžiausių istorijoje komunistinės valstybės surengtų raketų bandymų ciklas.

Branduolinį ginklą turintį Šiaurės Korėja šįmet surengė virtinę sankcijas pažeidžiančių raketų bandymų. Praėjusį mėnesį šalis pirmąkart po beveik penkerių metų pertraukos išbandė tarpžemyninę balistinę raketą (TŽBR).

JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai jau kelias savaites kalba, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno režimas rengiasi naujam branduoliniam bandymui, kuris būtų pirmasis nuo 2017 metų.

Seule su trijų dienų vizitu viešinti JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman perspėjo, kad jei Pchenjanas įvykdys savo septintąjį branduolinį bandymą, į jį bus atsakyta „greitai ir ryžtingai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman

„Bet koks branduolinis bandymas visiškai pažeistų JT Saugumo Tarybos rezoliucijas“, – sakė ji žurnalistams po susitikimo su kolega iš Pietų Korėjos.

Visas pasaulis reaguos „ryžtingai ir aiškiai“, sakė W.Sherman ir pridūrė: „Esame pasirengę“.

Valstybės sekretoriaus pavaduotoja sakė, kad Jungtinės Valstijos vis dar yra pasiruošusios vesti dialogą su Šiaurės Korėja, pabrėžusi, kad Vašingtonas „neturi priešiškų ketinimų“ Pchenjano atžvilgiu.

Antradienio oro pajėgų manevrai yra trečias toks bendras sąjungininkių jėgos demonstravimas nuo tada, kai Pietų Korėjos prezidento pareigas pradėjo eiti Yoon Suk-yeolas, žadantis laikytis griežtesnės pozicijos Pchenjano atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius