Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nusiteikusi ribotoms deryboms su Rusija dėl Sirijos

Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė esantys atviri ribotoms deryboms su Maskva po to, kai į karo krečiamą Siriją buvo pasiųstas prieštaringai vertinamas Rusijos karių kontingentas ir sunkioji ginkluotė. Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas sakė, kad prezidento Baracko Obamos administracija nusiteikusi surengti „taktiškas, praktiškas diskusijas“ dėl operacijų Sirijoje ir kovos su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).
Rusijos kariai Sirijoje
Rusijos kariai Sirijoje / Twitter.com nuotr.

Šis sprendimas siunčia žinią apie atnaujintą Vašingtono nusiteikimą angažuotis su Rusija, nors jos prezidentas Vladimiras Putinas yra užsitraukęs Amerikos nemalonę dėl savo veiksmų Ukrainoje ir Sirijoje.

Rusija neseniai pasisiūlė surengti derybas su Vašingtono kariškiais po to, kai slapta dislokavo Sirijoje savo karių, artilerijos sistemų ir tankų.

Daugelis Vakarų šalių pareigūnų įtaria, kad tos pajėgos bus naudojamos sustiprinti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, nors Maskva tikina, kad jų uždavinys – kovoti su IS ekstremistais.

„Sunku tiksliai nustatyti, koks jų svarbiausias prioritetas“, – pastebėjo J.Earnestas.

V.Putinas teikė gyvybiškai svarbų palaikymą B.al Assadui, kai jo šalyje įsiplieskė sukilimas prieš Damasko režimą, peraugęs į žiaurų pilietinį karą, nusinešusį apie 240 tūkst. žmonių gyvybių, o dar 4 mln. gyventojų privertusį palikti savo namus.

Tačiau Maskva taip pat stengėsi vaizduoti B.al Assado armiją kaip jėgą, nukreiptą prieš islamistus sukilėlius, tarp jų „Islamo valstybę“.

Tuo tarpu Vašingtonas ir Europos valstybės laiko B.al Assadą atstumtuoju, kuriam tenka kaltė dėl chaoso Sirijoje ir IS suklestėjimo.

Kita vertus, Vakarų pastangos įveikti „Islamo valstybę“ nebuvo sėkmingos, o nuosaikioji Sirijos opozicija pralaimi radikalioms grupuotėms, todėl Baltieji rūmai gali tikėtis įtraukti Rusiją į šią kovą.

Kol kas neaišku, ar JAV ir Rusijos diskusijos galėtų būti surengtos tarp kariškių ar tarp civilių pareigūnų, taip kokiu lygmeniu.

Rusijos ir JAV kariškių dialogas praktiškai buvo įšaldytas nuo 2014 metų, reaguojant į Maskvos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius