-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pasmerkė viešą egzekuciją Afganistane, spaudžia Talibaną derėtis

Jungtinės Valstijos trečiadienį pareiškė, kad „niekinga“ Talibano įvykdyta vieša egzekucija Afganistane rodo, jog ši islamistų grupuotė grįžta į tamsią praeitį, ir primygtinai reikalavo šalyje taisyti teisių padėtį.
JAV specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas
JAV specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas / „AFP“/„Scanpix“

„Matėme niekingus vaizdo įrašus, kurie pastarosiomis dienomis buvo išplatinti internete“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Pasak jo, „tai mums rodo, kad Talibanas siekia grįžti prie savo regresyvios ir žiaurios 10-ojo dešimtmečio praktikos“.

„Tai būtų visų afganistaniečių orumo ir žmogaus teisių įžeidimas“, – teigė JAV atstovas ir pavadino tai „aiškiu Talibano nesugebėjimu laikytis savo pažadų“.

Apie egzekuciją buvo paskelbta kaip tik tuo metu, kai JAV specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas Abu Dabyje susitiko su Talibano delegacija, vadovaujama šios grupuotės įkūrėjo mulos Omaro sūnaus, gynybos ministro Mohammado Yaqoobo.

Th.Westas teigė atkreipęs dėmesį į „blogėjančią žmogaus teisių padėtį“, įskaitant elgesį su moterimis ir mergaitėmis, po Talibano sugrįžimo į valdžią nebegalinčiomis siekti išsilavinimo.

„Šalies ekonominis ir socialinis stabilumas bei Talibano vietinis ir tarptautinis teisėtumas labai priklauso nuo to, kaip jie elgiasi su Afganistano motinomis ir dukterimis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Th.Westas.

Talibanas savo ruožtu teigė planuojantis įgyvendinti visus islamo teisės aspektus, įskaitant užmėtymą akmenimis, nuplakimą ir galūnių amputavimą vagims.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pradėjo derybas su Talibanu, siekdama saugumo garantijų dėl JAV karių išvedimo. Dabartinio lyderio Joe Bideno nurodymu JAV kontingentas, Afganistane buvęs du dešimtmečius, 2021-aisiais išvestas iš šalies.

Iš pradžių Vašingtono tarpininkai siekė derėtis su Talibanu dėl teisių, tačiau nedrąsus dialogas su įvairiais afganistaniečiais ir Vakarų remiama vyriausybe žlugo sukilėliams greitai užėmus šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius