Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV perspėja Kremlių, kad Sirijos diktatorius neatlieka jokio vaidmens kovojant su „Islamo valstybe“

Vašingtonas antradienį perspėjo Rusiją, kad Sirijos lyderis Basharas al Assadas neatlieka jokio vaidmens koalicijos operacijose prieš „Islamo valstybės“ kovotojus ir turi atsistatydinti, kad būtų galima pasiekti politinį konflikto sureguliavimą.
Basharas al-Assadas
Basharas al-Assadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry paskambino savo kolegai iš Kremliaus Sergejui Lavrovui ir dar kartą išsakė JAV poziciją po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo tęsti karinę paramą B.al Assadui.

„Sekretorius Kerry aiškiai nurodė, jog Rusijos tolesnė parama prezidentui al Assadui gali paaštrinti ir pratęsti konfliktą, taip pat pakenkti mūsų bendram tikslui kovoti su ekstremizmu“, – sakoma jo biuro išplatintame pranešime.

J.Kerry „dar kartą patvirtino JAV įsipareigojimą kovoti su ISIL daugiau kaip 60 šalių koalicijoje, kurioje al Assadas niekada nebus patikimas narys, ir pabrėžė, kad JAV sveikintų konstruktyvų Rusijos vaidmenį kovoje su ISIL“, – priduriama pranešime, kuriame vartojamas alternatyvus „Islamo valstybės“ (IS) akronimas.

„Sekretorius pabrėžė, kad neegzistuoja karinio konflikto Sirijoje sprendinio ir kad jis gali būti sureguliuotas tik politine pereiga pasitraukus al Assadui“, – sakoma jame.

Jungtinės Valstijos tikisi įtikinti Rusiją, ilgalaikę Damasko sąjungininkę, padėti įkalbėti atsistatydinti B.al Assadą ir sudaryti sąlygas pereinamajam režimui, kad būtų galima pradėti derybas dėl Sirijos pilietinio karo užbaigimo.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai, kurie tęsia antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje ir remia joje kovojančias „nuosaikias“ sukilėlių pajėgas, tvirtina, kad Damasko vyriausybė pati esanti problemos dalis.

Bet Maskva B.al Assado armiją laiko tvirta atrama prieš kovotojus islamistus, įskaitant ir „Islamo valstybės“ džihadistus, ir toliau siunčia Damaskui karinę įrangą ir instruktorius, kad sustiprintų jos pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius