-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 06 /16:09

JAV perspėjimai nerūpi: Serbija įsigis rusiškų raketų sistemą

Rusija pristatys Serbijai oro erdvės gynybos sistemą, nors JAV perspėjo apie galimas sankcijas šiai Balkanų šaliai dėl tokių pirkinių.
Rusiška oro erdvės gynybos sistema „Pancir S“
Rusiška oro erdvės gynybos sistema „Pancir S“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 3 Rusija Serbija Raketa

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS trečiadienį pranešė, kad sistema „Pancir S“ Serbijai bus pristatyta „artimiausiais mėnesiais pagal pasirašytą sutartį“.

JAV specialusis pasiuntinys Vakarų Balkanams Matthew Palmeris praėjusią savaitę išreiškė susirūpinimą dėl Serbijos susidomėjimo rusiškomis oro gynybos sistemomis ir perspėjo Belgradą atsargiai įvertinti sprendimą dėl jų įsigijimo.

Jis sakė, kad rusiškų ginklų įsigijimas kelia JAV sankcijų riziką.

„Tikimės, kad mūsų partneriai serbai bus atsargūs kalbant apie bet kokius panašius pirkinius“, – pabrėžė jis, duodamas interviu Šiaurės Makedonijos televizijai „Alsat M“.

„Scanpix“/AP nuotr./Matthew Palmeris
„Scanpix“/AP nuotr./Matthew Palmeris

Serbija tebėra svarbi Rusijos sąjungininkė, nors ji nori prisijungti prie Europos Sąjungos. Belgradas žadėjo nestoti į NATO ir atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų prieš Maskvą dėl konflikto Rytų Ukrainoje.

Rusija padeda aprūpinti Serbijos kariuomenę naikintuvais, kariniais sraigtasparniais ir tankais, augant susirūpinimui dėl padėties Balkanų regione, kur tebegyvuoja prisiminimai apie karą. Per kruviną tuometinės Jugoslavijos irimą XX amžiaus pabaigoje Serbija kariavo su savo kaimynėmis – Kroatija, Bosnija ir Kosovu.

Kaip antradienį pareiškė serbų prezidentas Aleksandras Vučičius, duodamas interviu valstybinei televizijai, Belgradas įsigyja iš rusų tik gynybinio pobūdžio ginkluotės ir norėtų išvengti bet kokių JAV sankcijų ar „konfrontacijos su Amerika“.

„Serbija ginkluojasi, nes ji yra laisva šalis, apsupta NATO valstybių narių, su kuriomis norime draugauti“, – pažymėjo A.Vučičius, pridurdamas, kad neleis Serbijai būti „tokiai silpnai, kokia ji buvo 10-ame dešimtmetyje“.

Serbiją 1999 metais bombardavo NATO, siekdama nutraukti kruviną susidorojimą su Kosovo albanais – taigi, serbai iki šiol nepasitiki Vakarų kariniu aljansu.

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet šio žingsnio nepripažįsta Belgradas ir Maskva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius