-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pritaria Nyderlandų ir Australijos išvadoms dėl Maskvos atsakomybės už MH17 numušimą

Jungtinės Valstijos penktadienį pareiškė, kad palaiko Nyderlandus ir Australiją, kurie laiko Rusiją atsakinga už Malaizijos lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metais.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Australija ir Nyderlandai ketina imtis teisinių veiksmų dėl „Rusijos pripažinimo atsakinga“ ir prisidėjusia prie oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo.

„Mes tvirtai palaikome Nyderlandų ir Australijos sprendimą paraginti Rusiją atsakyti“, – sakoma Valstybės departamento atstovės Heather Nauert pareiškime.

„Laikas Rusijai pripažinti savo vaidmenį dėl reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo ir užbaigti savo beširdiškos dezinformacijos kampaniją“, – nurodoma jame.

Ketvirtadienį tarptautiniai tyrėjai pirmą kartą paskelbė, kad Rusijoje pagaminta BUK raketa, 2014-ųjų liepos 17-ąją ore numušusi lėktuvą „Boeing 777“, buvo atgabenta iš Rusijos kariuomenės brigados Kurske, esančiame daugiau nei 500 km atstumu į pietus nuo Maskvos.

Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Tarp aukų yra 17 šalių piliečių, įskaitant australus.

Raketos BUK paleidimo sistema „buvo atvežta į suverenios Ukrainos teritoriją iš Rusijos, (raketa) buvo paleista iš Rusijos ir Rusijos vadovaujamų pajėgų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje, o paskui (sistema) buvo sugrąžinta į Rusijos teritoriją“, sakė H.Nauert.

Rusija neigia bet kokią savo atsakomybę už lėktuvo numušimą. Jos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sako, kad Nyderlandai nepateikė „jokių faktų“ savo išvadoms patvirtinti, ir naudojasi tragedija „siekdami savo politinių tikslų“.

Pasak H. Nauert, dėl Rusijos dalyvavimo nuo 2014 metų vykstančiame Ukrainos konflikte žuvo daugiau nei 10 300 žmonių.

„Rusijai jau seniai laikas užbaigti šį smurtą“, – pridūrė ji.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius