Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senatas trečiadienį turėtų balsuoti dėl R.Tillersono paskyrimo valstybės sekretoriumi

JAV Senatas pirmadienį žengė vieną paskutinių žingsnių link Rexo Tillersono paskyrimo valstybės sekretoriumi naujojo prezidento Donaldo Trumpo administracijoje, numatęs vėliau šią savaitę surengti galutinį balsavimą šiuo klausimu.
Rexas Tillersonas.
Rexas Tillersonas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl dar kelių D.Trumpo pasirinktų kandidatų į kabineto narius antradienį balsuos Senato komitetai. Jei šioms kandidatūroms, kaip prognozuojama, bus pritarta, tuomet dėl kiekvieno iš jų paskyrimo balsuos visas Senatas.

Senatas pirmadienio vakarą 56 balsais prieš 43 uždegė žalią šviesą, kad vėliau šią savaitę įvyktų balsavimas dėl buvusio naftos milžinės „ExxonMobil“ valdybos pirmininko R.Tillerono, anksčiau niekada nedirbusio vyriausybėje, paskyrimo valstybės sekretoriumi.

Už jo kandidatūrą nubalsavo visi 52 respublikonų senatoriai ir keturi demokratai.

„Jis turi tam tikros tarptautinio darbo patirties, puikiai pasitarnausiančios jam einant valstybės sekretoriaus pareigas“, – sakė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas

D.Trumpas smarkiai stengėsi, kad jo kabinetas būtų suformuotas, kol jis rimtai kibs į darbus.

Demokratai, nesitveriantys pykčiu dėl, pasak jų, nekonstitucinių D.Trumpo veiksmų imigrantų klausimu, siekia vilkinti paskyrimus.

Baltieji rūmai apkaltino Senato demokratus trukdymu, o naujasis prezidentas pirmadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Twitter“ užsipuolė opozicinę partiją, parašęs, kad demokratai „grynai dėl politinių sumetimų vilkina mano pasirinktų kandidatų į kabineto narius paskyrimą“.

„Jie nelieka nieko kita, tik trukdyti“, – rašė jis.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras, pasipiktinęs pastaraisiais D.Trumpo veiksmais, įskaitant jo paskelbtą kontroversišką įsaką dėl imigracijos, pareiškė nepritariantis daugumai D.Trumpo pasirinktų kandidatūrų, tarp jų R.Tillersono bei senatoriaus Jeffo Sessionso, pretenduojančio į generalinio prokuroro postą.

„Per pirmąją darbo savaitę prezidentas sutrypė didžią amerikiečių tradiciją priimti imigrantus ir pabėgėlius, pristatė alternatyvius faktus ir siekia užpildyti savo kabinetą milijardieriais ir bei bankininkais“, – sakė Ch.Schumeris.

Respublikonai 100 vietų Senate turi 52 vietas. Kabineto narių paskyrimui reikalinga paprastoji balsų dauguma, todėl bet kokie demokratų mėginimai užkirsti kelią vieno ar kito kandidato paskyrimui be respublikonų pagalbos bus bevaisiai.

Respublikonai siekia paspartinti kitų D.Trumpo pasirinktų kandidatų į kabineto narius paskyrimą.

Kol kas paskirti vos trys D.Trumpo kabineto nariai – gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, krašto saugumo sekretorius Johnas Kelly ir Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Mike'as Pompeo, taip pat kabineto nario rangą turinti JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley.

Dėl šios priežasties respublikonai siekia paspartinti kitų D.Trumpo pasirinktų kandidatų į kabineto narius paskyrimą.

Antradienį Senate vyks virtinė balsavimų, įskaitant balsavimą dėl Elaine Chao paskyrimo susiekimo sekretore.

Senato Teismų komitetas balsuos dėl J.Sessionso paskyrimo. Komiteto demokratų pastangomis šis balsavimas anksčiau buvo savaitei atidėtas.

Antradienį atitinkamuose Senato komitetuose taip pat bus balsuojama dėl Ricko Perry kandidatūros į energetikos sekretoriaus postą, Ryano Zinke'o kandidatūros į vidaus reikalų sekretorius, Betsy DeVos paskyrimo švietimo sekretore, Steveno Mnuchino paskyrimo iždo sekretoriumi bei Tomo Price’o paskyrimo sveikatos apsaugos sekretoriumi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Price'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Price'as

Tačiau demokratai, nesitveriantys pykčiu dėl, pasak jų, nekonstitucinių D.Trumpo veiksmų imigrantų klausimu, siekia vilkinti paskyrimus.

Tokiais veiksmais jie tikisi atverti kelią debatams dėl prezidento įsako, kuriuo septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams 90 dienų nebus leidžiama atvykti į Jungtines Valstijas, o visi pabėgėliai nebus įleidžiami 120 dienų.

„Galime padaryti pauzę balsavimuose dėl paskyrimų ir pamėginti paversti šį prezidento įsaką teisingu“, – sakė senatorius Chrisas Murphy, kurį citavo dienraštis „The Washington Post“.

Balsavimas dėl R.Tillersono paskyrimo gali įvykti jau trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius