Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 06 28 /19:28

JAV skelbia įgyvendinančios G-7 sankcijas prieš Rusijos gynybos pramonę ir aukso eksportą

Vašingtonas antradienį paskelbė apie veiksmus, kuriais siekiama įgyvendinti naujas sankcijas Rusijai, nukreiptas prieš Maskvos gynybos pramonę ir draudžiančias importuoti auksą iš šios šalies.

Dėl šių sankcijų susitarė Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai.

Pastarieji veiksmai iš esmės „smogia Rusijos gebėjimui kurti ir dislokuoti ginklus bei technologijas, naudojamas Vladimiro Putino brutaliame agresijos kare prieš Ukrainą“, sakoma JAV iždo departamento pareiškime.

Sankcijos taikomos valstybinei bendrovei „Rostech“ ir kitoms gynybos sektoriui svarbioms pramonės šakoms, taip pat kariniams daliniams ir karininkams, susijusiems su žmogaus teisių pažeidimais Ukrainoje, nurodė JAV iždo departamentas.

„Dar kartą patvirtiname, kad esame pasiryžę dirbti kartu su partneriais ir sąjungininkais, kad įvestume papildomų griežtų sankcijų, reaguodami į Rusijos karą prieš Ukrainą“, – sakė JAV iždo sekretorė Janet Yellen.

„Plataus masto daugiašaliai įsipareigojimai ir G-7 narių veiksmai šią savaitę Rusijai dar labiau apribojo prieigą prie jos kariuomenei itin svarbių technologijų“, – sakė ji.

Pasak J.Yellen, tai „sumažins Putino pajėgumus ir dar labiau apsunkins jo karą prieš Ukrainą“.

Į juodąjį sąrašą įtraukta 70 juridinių ir 29 fiziniai asmenys. Įšaldytas bet koks JAV turimas jų turtas, o JAV institucijoms draudžiama su jais bendradarbiauti, vykdyti su jais finansines operacijas.

Įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąraše yra Rusijos vyriausybės kontroliuojama „Jungtinė aviacijos pramonės korporacija“ (OAK), Vašingtonui siekiant „sumažinti Rusijos pajėgumus tęsti atakas prieš Ukrainą iš oro“, sakoma pareiškime.

Be to, Jungtinės Valstijos siekia pažaboti rusus, kurie siekia apeiti galiojančias sankcijas, slapta įsigydami JAV, Japonijoje ir Europoje pagamintų gynybos pramonei reikalingų komponentų.

Įvesdamos sankcijas, dėl kurių susitarė G-7 valstybės, Jungtinės Valstijos uždraudžia importuoti auksą iš Rusijos. Aukso eksportas yra daugiausia pajamų šaliai atnešanti sritis po energetinių išteklių eksporto. Tačiau sankcijos netaikomos auksui, jau esančiam už Rusijos ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius