-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV sveikina Saudo Arabijos žingsnius byloje dėl žurnalisto J.Khashoggi nužudymo

Pastarieji Saudo Arabijos valdžios veiksmai tiriant žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą yra pirmas žingsnis teisinga kryptimi, pareiškė JAV Valstybės departamentas. „Manome, kad jų paskelbtas pareiškimas yra pirmas teisingas žingsnis. Tai žingsnis teisinga kryptimi. Tai pradinis tyrimas. Svarbu, kad tokie žingsniai būtų daromi toliau ir atsakomybėn būtų patraukti visi kaltininkai“, – spaudos konferencijoje sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ji pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir toliau „aktyviai aiškinsis faktus“ ir rinks duomenis iš skirtingų šaltinių.

„Tie duomenys vėliau padės mums priimti sprendimus... Iš dalies būtent tokiu būdu mes su JAV Iždo departamentu priėmėme sprendimą paskelbti sankcijas Saudo Arabijos piliečiams pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą“, – sakė ji.

Ketvirtadienį Iždo departamentas paskelbė įtraukęs 17 Saudo Arabijos piliečių į sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos. Jie įtariami prisidėję prie J.Khashoggi nužudymo.

Tarp šių asmenų yra Saudo Arabijos generalinis konsulas Stambule Mohammed al Otaibi, taip pat buvęs Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano patarėjas Saudas al Qahtani. Pastarasis, naujienų agentūros „Bloomberg“ žiniomis, po žurnalisto nužudymo buvo nušalintas nuo šių pareigų.

Šiems asmenims uždrausta įvažiuoti į Jungtines Valstijas, suvaržyta jų prieiga prie JAV finansų sistemos, taip pat įšaldytas jų turtas.

Saudo Arabijos prokuratūra ketvirtadienį paskelbė, kad pareiškė kaltinimus 11 asmenų, įtariamų prisidėjus prie J.Khashoggi nužudymo. Penkiems iš jų prokuratūra prašo skirti mirties bausmę.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs J.Khashoggi, dažnai kritikuodavęs Saudo Arabijos vyriausybę, dingo spalio 2 dieną, įėjęs į į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Saudo Arabija anksčiau griežtai neigė ką nors žinanti apie J.Khashoggi dingimą. Tačiau spalio viduryje Rijadas galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulato per esą „nepavykusią“ operaciją.

Pagal tyrimo versiją, J.Khashoggi konsulate buvo apsvaigintas narkotikais, nužudytas, o jo kūnas sukapotas. Tada penki kaltinamieji, kuriems reikalaujam skirti mirties bausmę, išvežė palaikus iš konsulato.

Prokuratūra pažymėjo, kad įtakingiausiu karalystės žmogumi laikomas sosto įpėdinis su visu tuo nesusijęs ir nebuvo informuotas apie operaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius