Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV taiso klaidą: siūlo išsirinkti naują datą Rexo Tillersono vizitui į Briuselį

Kai pirmadienį paaiškėjo, kad JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas apsisprendė nedalyvauti pirmajame savo NATO šalių diplomatijos vadovų susitikime, amerikiečių sąjungininkai Europoje stipriai nusivylė. Taip, kad Vašingtone jau skubama taisyti padėtį – „Reuters“ teigimu, R.Tillersonas jau pasiūlė pasirinkti naują datą Aljanso atstovų susitikimui.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

R.Tillersono apsisprendimas praleisti savo pirmąjį formalų susitikimą su kolegomis iš kitų NATO šalių, kuris turėjo vykti balandžio 5–6 dienomis Briuselyje, sujaudino JAV sąjungininkus Europoje, kurie iki šiol turi abejonių dėl prezidento Donaldo Trumpo administracijos požiūrio į Aljansą.

„Reuters“ pirmadienį skelbė, kad JAV valstybės sekretorius vietoj NATO susitikimo pasiliks JAV ir Floridos valstijoje balandžio 6–7 dienomis dalyvaus D.Trumpo bei Kinijos lyderio Xi Jinpingo derybose.

JAV diplomatų teigimu, R.Tillersonas vėliau balandį turėtų apsilankyti ir Maskvoje, nors Kremlius oficialiai dar nėra patvirtinęs šios žinios.

Aljanso atstovai iš pradžių patys siūlė pakeisti susitikimo datą, kad R.Tillersonas galėtų visur suspėti. Tačiau JAV valstybės departamentas tokį siūlymą atmetė.

Vis dėlto antradienį departamento atstovas Markas Toneris jau pats pareiškė, kad amerikiečiai siūlo surasti visiems – ir R.Tillersonui – patogų laiką susitikimui. Susitarti esą turės visų 28 NATO šalių pareigūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

„Mes, be abejo, vertiname pastangas priimti sekretorių Tillersoną, – teigė M.Toneris. – Pasiūlėme alternatyvių datų, kada sekretorius galėtų dalyvauti (susitikime – red.).“

Jis taip pat pabandė nuraminti europiečius, pareikšdamas, kad „Jungtinės Valstijos ir toliau 100 proc. įsipareigojusios NATO“.

Nenorėjo svarbaus posto

Pats R.Tillersonas, kaip aiškėja iš jo interviu „Independent Journal Review“, duoto keliaujant po Aziją, net nenorėjo užimti JAV valstybės sekretoriaus pareigų.

R.Tillersonas: „Aš nenorėjau šito darbo. Aš nesiekiau šių pareigų. Mano žmona man pasakė, kad aš turiu tai daryti.“

„Aš nenorėjau šito darbo. Aš nesiekiau šių pareigų. Mano žmona man pasakė, kad aš turiu tai daryti“, – interviu teigė R.Tillersonas, kuris taip pat atskleidė su D.Trumpu susitikęs tik po jo pergalės prezidento rinkimuose.

Su tada dar tik išrinktuoju JAV prezidentu dangoraižyje „Trump Tower“ susitikęs R.Tillersonas su turtuoliu kalbėjosi „apie pasaulį“ ir savo patirtį vadovaujant naftos milžinei „Exxon Mobil“.

„Kai pokalbio pabaigoje jis manęs paprašė užimti valstybės sekretoriaus pareigas, buvau priblokštas. Planavau išeiti į pensiją ir vykti į rančą leisti laiką su anūkais. Bet kai grįžau į Teksasą, žmona man pamojavo pirštu prie veido ir pasakė: „Juk sakiau, kad Dievas su tavimi dar nebaigė“, – pasakojo 65-erių R.Tillersonas.

Kritikos jis sulaukia išties nemažai. D.Trumpo administracijai priimant svarbius sprendimus užsienio politikos srityje, pavyzdžiui, dėl kelionių į JAV draudimo pabėgėliams ir tam tikrų musulmoniškų šalių piliečiams, R.Tillersono nuomonės niekas neklausė.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas

O ir jo kelionė į Aziją buvo keista – R.Tillersonas į komandiruotę nepasiėmė JAV diplomatijos temomis rašančių žurnalistų, nors tokia praktika ilgametė ir įprasta. Vienintelė išimtis buvo padaryta būtent „Independent Journal Review“ atstovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius