Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teismo išvada: palestiniečiai neturės mokėti šimtų milijonų už atakas prieš amerikiečius Izraelyje

JAV federalinis apeliacinis teismas trečiadienį atšaukė žemesnės instancijos teismo nutartį ir nusprendė, kad Palestinos Autonomija bei Palestinos išvadavimo organizacija (PIO) neturi sumokėti 655,5 mln. dolerių (588,8 mln. eurų) kompensacijos už Izraelyje per šešias atakas nužudytus arba sužeistus amerikiečius.
Per palestiniečių išpuolius Izraelyje žūsta ir amerikiečiai
Per palestiniečių išpuolius Izraelyje žūsta ir amerikiečiai / „Scanpix“/AP nuotr.

Niujorke įsikūręs teismas nutarė, kad žemesnės instancijos teismas, priėmęs sprendimą šioje byloje 2015-ųjų vasarį, iš tikrųjų neturėjo jurisdikcijos ją nagrinėti ir nurodė panaikinti ankstesnę nutartį.

„Kulkosvaidžiais ginkluotų užpuolikų ir mirtininkų sprogdintojų teroro atakos, paskatinusios iškelti šią bylą ir padariusios ieškovus aukomis, be abejo, buvo šiurpios“, – teisėjas Johnas Koeltlas rašo 61 puslapio apimties nutartyje, paskelbtoje trijų narių kolegijos vardu.

„Visgi federaliniai teismai negali turėti jurisdikcijos civilinėje byloje, peržengiančioje Konstitucijoje įvardytas teisingo teismo proceso ribas, kad ir kokios būtų šiurpios susijusios atakos arba morališkai įtikinamos ieškovų pretenzijos“, – pridūrė teismas.

„Panaikiname apygardos teismo sprendimą ir grąžiname bylą apygardos teismais su nurodymu atmesti šią bylą stingant jurisdikcijos“, – rašo J.Koeltlas.

Byla susijusi su išpuoliais įvykdytais nuo 2002-ųjų birželio iki 2004-ųjų sausio, nusinešusiais iš viso 33 žmonių gyvybes.

Ši byla susijusi su išpuoliais įvykdytais nuo 2002-ųjų birželio iki 2004-ųjų sausio, nusinešusiais iš viso 33 žmonių gyvybes. Dar per 390 žmonių buvo sužeisti.

Vėliau 2004 metais 11 amerikiečių šeimų pateikė civilinį ieškinį federaliniam teismui pagal JAV kovos su terorizmu įstatymą, leidžiantį tarptautinių atakų aukoms prašyti JAV teismų persekioti užsienio subjektus ir reikalauti atlyginti žalą.

Pernai vasarį, po septynias savaites trukusio nagrinėjimo, prisiekusieji vienbalsiai nutarė, kad du palestiniečių juridiniai subjektai yra atsakingi už 25 nusikalstamas veikas, susijusias su minėtomis atakomis. Iš pradžių aukoms ir jų šeimoms buvo priteista didesnė negu 218 mln. dolerių kompensacija.

Pasak JAV kovos su terorizmu įstatymą ši suma automatiškai buvo patrigubinta iki 655,5 mln. dolerių.

Minėtus sprogdinimus ir šaudynes per antrąjį palestiniečių sukilimą prieš Izraelį įvykdė islamistų judėjimas „Hamas“ ir palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso partijos „Fatah“ sukarintas sparnas – Al Aksos kankinių brigados.

Abi organizacijos Jungtinių Valstijų yra laikomos teroristinėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius