Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 20 /09:18

JAV traukiasi iš JT Žmogaus teisių tarybos

JAV traukiasi iš Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos, pavadindama ją „politinio šališkumo kloaka“.
Nikki Haley
Nikki Haley / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, JAV ambasadorė JT Nikki Haley pareiškė, kad „veidmainiškas ir savanaudiškas organas tiesiog tyčiojasi iš žmogaus teisių“.

„JAV oficialiai traukiasi iš JT Žmogaus teisių tarybos. Tačiau noriu paaiškinti, kad šis žingsnis nereiškia atsitraukimo nuo įsipareigojimų žmogaus teisių srityje“, – per spaudos konferenciją Valstybės departamente žurnalistams sakė diplomatė.

Išvakarėse naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Vašingtono sprendimo pasitraukti iš Žmogaus teisių tarybos buvo laukiama. JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas 2006 metais, kai taryba buvo steigiama, o pats J.Boltonas buvo JAV ambasadorius JT, reiškė nepritarimą tarybos steigimui.

Ji pareiškė, jog prieš metus buvo pasakiusi, kad JAV Taryboje liktų tik tokiu atveju, jei „būtų padaryta esminių reformų“, tačiau dabar esą aišku, kad į tuos jos raginimus atsižvelgta nebuvo.

Pasak jos, šis sprendimas buvo priimtas ne lengvabūdiškai.

„Kai prieš 17 mėnesių pasikeitė (JAV) administracija, mums buvo gerai žinomi didžiuliai Žmogaus teisių tarybos trūkumai. Galėjome nedelsdami išeiti. Bet to nepadarėme. Užuot taip pasielgę, geranoriškai stengėmės išspręsti problemas“, – pabrėžė N.Haley.

JAV ambasadorė prie JT pareiškė, kad ši organizacija yra „žmogaus teisių pažeidėjų gynėja bei politinio šališkumo kloaka“, todėl jos šalis negali ja pasitikėti.

„Jei JT Žmogaus teisių taryba ruošiasi pulti šalis, palaikančias žmogaus teises, ir gina valstybes, piktnaudžiaujančias žmogaus teisėmis, tai Amerika neturi demonstruoti jokio pasitikėjimo ja“, – teigė diplomatė.

N.Haley taip pat pasmerkė tokių teisių pažeidimais kaltinamų šalių kaip Kinija, Kuba ir Venesuela narystę organizacijoje.

„Kai vadinamoji Žmogaus teisių taryba negali prisiversti kovoti su masiniais pažeidimais Venesueloje ir Irane bei sveikina Kongo Demokratinę Respubliką kaip naują savo narę, Taryba nustoja būti verta savo pavadinimo“, – sakė ji.

Be to, N.Haley praėjusiais metais buvo perspėjusi, kad JAV gali pasitraukti iš tarybos. Priežastimi ambasadorė Nikki Halley tuomet įvardijo šališką tarybos požiūrį į Izraelį.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad jei organizacija imsis reformų, JAV „džiaugtųsi galėdamos vėl prisijungti“. JAV „kasdien naudojo Amerikos balsą žmogaus teisėms JT ginti“ ir tęs šią veiklą, pridūrė ji.

Apie pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos N.Haley pranešė drauge su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

ES apgailestauja dėl JAV pasitraukimo iš JT Žmogaus teisių tarybos, Izraelis jį palaiko

Didžioji Britanija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos antradienį pareiškė apgailestaujančios dėl JAV sprendimo pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos, bet Izraelis tokį Vašingtono žingsnį sveikina.

„JAV sprendimas pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos kelia apgailestavimą. Mes neslepiame, kad Didžioji Britanija norėtų Žmogaus teisių tarybos reformos, bet esame pasiryžę stiprinti Tarybą iš vidaus“, – sakoma JK Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Boriso Johnsono pranešime.

Mes neslepiame, kad Didžioji Britanija norėtų Žmogaus teisių tarybos reformos, bet esame pasiryžę stiprinti Tarybą iš vidaus, – sakoma JK Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Boriso Johnsono pranešime.

Anot jo, „Britanijos parama Žmogaus teisių tarybai išlieka nepalaužiama“.

Europos išorės veiksmų tarnybos atstovės Majos Kocijančič atstovės pareiškime pabrėžiama, kad ES „ir toliau visame pasaulyje gins žmogaus teises ir pagrindines laisves, kad ir kas atsitiktų“, taip pat ir bendradarbiaujant su JAV.

Be to, jos pareiškime sakoma, kad Vašingtono sprendimas gali „pakirsti gynėjo ir čempiono demokratijos srityje vaidmenį, kurį pasaulyje atlieka JAV“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pareiškė nusivylęs JAV sprendimu ir pridūrė, jog „tikrai norėtų“, kad Vašingtonas pasiliktų Žmogaus teisių taryboje.

„JT žmogaus teisių struktūra atlieka labai svarbų vaidmenį skatinant ir ginant žmogaus teises visame pasaulyje“, – sakoma jo biuro išplatintame pareiškime.

Izraelis, kurio veiksmus Gazos Ruože ir Palestinos atžvilgiu JT Žmogaus teisių taryba dažnai kritikavo, sveikino JAV pasitraukimą iš organizacijos.

„Izraelis reiškia dėkingumą prezidentui Donaldui Trumpui, valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo ir nuolatinei atstovei (JT) Nikki Haley už drąsų sprendimą, priimtą dėl veidmainystės ir melu vadinamojoje JT Žmogaus teisių taryboje“, – pareiškime nurodė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius