Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba: V.Putinas pyksta dėl karo Ukrainoje

JAV žvalgybos vadovai antradienį pavadino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną piktu, izoliuotu lyderiu, kovojančiu dėl įtakos pasaulyje, nusivylusiu savo invazijos Ukrainoje eiga ne pagal planą ir svaidančiu Vakarams provokuojamus branduolinius grasinimus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ilgametis Rusijos prezidentas daug metų „verda lengvai įsiplieskiančiame pykčio ir ambicijų mišinyje“, JAV įstatymų leidėjams sakė CŽV direktorius Williamas Burnsas.

Jo vertinimu, invaziją į Ukrainą paskatino V.Putino „gilūs asmeniniai įsitikinimai“.

„Manau, kad Putinas šiuo metu yra įpykęs ir nusivylęs. Jis tikriausiai padvigubins savo pastangas ir bandys sumalti Ukrainos kariuomenę, nekreipdamas dėmesio į civilių gyventojų aukas“, – per Kongreso posėdį dėl grėsmių pasaulyje sakė W.Burnsas.

Savo priešpriešą su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis paaštrinęs V.Putinas sulaukė didžiulio pasmerkimo dėl kruvinos invazijos ir dabar yra izoliuotas kaip niekada anksčiau.

JAV žvalgybos bendruomenė įspėjo dėl V.Putino pratrūkimo galimybės ir ypač akcentuoja padidėjusią branduolinę grėsmę.

Generolas leitenantas Scottas Berrieras, Pentagono Gynybos žvalgybos agentūros direktorius, sakė, kad V.Putino valdoma Rusija labai stengėsi modernizuoti savo ginkluotę, ypač mažesnius branduolinius ginklus.

V.Putinas „investavo į taktinius branduolinius ginklus“, sakė S.Berrieras. „Manau, jis galvoja, kad tai suteikia jam asimetrinį pranašumą“, – pridūrė Pentagono Gynybos žvalgybos agentūros direktorius.

V.Putinas praėjusį mėnesį žengė šokiruojantį žingsnį ir įsakė paskelbti padidintą Rusijos branduolinių pajėgų parengtį.

Kai kurie JAV pareigūnai privačių pokalbių metu reiškė susirūpinimą, kad blogiausio scenarijaus atveju jis galėtų įsakyti panaudoti tokius nedidelius branduolinius ginklus prieš kokį nors miestą.

JAV nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines sakė, kad V.Putino „žvanginimas branduoliniais ginklais“ įspėjo Vakarus.

Žvalgybos vertinimu, V.Putiną, kuris jaučiasi įžeistas, kad Vakarai nerodo jam pagarbos, „vargu, ar atgrasys tokios nesėkmės“, nes šią invaziją jis laiko „karu, kurio negali sau leisti pralaimėti“, sakė A.Haines.

„Tačiau tai, ką jis galbūt linkęs laikyti pergale, su laiku galėtų pasikeisti“, – sakė ji.

V.Putino invazija „supurtė geopolitinę tvarką, o reikšmę ateičiai mes tik pradedame suvokti, nors ji tikrai bus didelė“, nurodė A.Haines.

V.Putinui patiriant didžiulį spaudimą, „sistema“, kurią Rusijos prezidentas sukūrė iš artimų patarėjų rato, darosi „vis siauresnė ir siauresnė“, sakė W.Burnsas.

Pasak jo, esant tokiai sistemai, „žmonių karjerai nepadeda abejojimas jo sprendimais ar prieštaravimas“ V.Putinui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius