Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeigu Sirijoje buvo įvykdyta cheminė ataka, Prancūzija žada atsaką

Prancūzija imsis atsakomųjų priemonių, jeigu bus įrodyta, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas yra atsakingas už neseniai įvykdytą numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame anklave netoli Damasko, antradienį pranešė vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux. „Jeigu buvo peržengta raudona linija, bus atsakas“, – sakė jis radijui „Europe 1“.
Sirijos karas
Sirijos karas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

B.Griveaux pridūrė, kad žvalgybinė informacija, kuria pasidalijo prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, „teoriškai patvirtina cheminių ginklų panaudojimą“.

Pirmadienį vakare abu lyderiai telefonu vėl aptarė naujausią įtariamą cheminę ataką Sirijos pilietiniame kare, šeštadienį įvykdytą Dumos mieste netoli Damasko.

Gelbėtojai ir medikai Dumoje sakė, kad po įtariamos nuodingų dujų atakos šioje paskutinėje sukilėlių teritorijoje Rytų Gytoje mirė daugiau kaip 40 žmonių.

Prancūzija ne kartą perspėjo, kad cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje įrodymai yra „raudona linija“, kuri išprovokuotų prancūzų smūgius Sirijos vyriausybinėms pajėgoms.

D.Trumpas savo ruožtu pirmadienį sakė, kad „turime daug karinių priemonių, ir jums gana greitai pranešime... galbūt po įvykio.“

Pernai balandį, po ankstesnės cheminės atakos, dėl kurios Jungtinių Tautų stebėtojai vėliau kaltino B. al Assado režimą, D.Trumpas surengė sparnuotųjų raketų smūgį vienai Sirijos oro pajėgų bazei.

JT Saugumo Taryba antradienį turėtų balsuoti dėl konkuruojančių JAV ir Rusijos pasiūlymų tirti chemines atakas Sirijoje.

Maskva kaltinimus Damaskui pasmerkė kaip „išsigalvojimus“, o jos pasiuntinys JT pirmadienį perspėjo, kad karinių veiksmų galimybė yra „labai, labai pavojinga“.

„Nusikaltimas žmoniškumui“

Izraelis dėl įtariamos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuojamame mieste apkaltino Damaską „nusikaltimais žmoniškumui“ ir sakė, kad atsakingas yra prezidento Basharo al Assado režimas.

„Izraelis griežtai smerkia smūgį (panaudojant) cheminius ginklus, kurį Sirija įvykdė balandžio 7 dieną, vieni metai po režimo įvykdyto masinio žudymo Chan Šeichūne“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Sirijos režimas toliau vykdo nusikaltimus žmoniškumui, naudodamas šiuos neteisėtus ginklus“, – sakoma pareiškime.

Ministerija pridūrė, kad ataka pratęsia „ilgą panašių atakų panaudojant cheminius ginklus virtinę“ ir kad režimas tokias atakas vykdo nepaisydamas B. al Assado įsipareigojimo atsisakyti šių ginklų.

„Ataka aiškiai parodo, kad Sirija tebeturi mirtinų cheminių ginklų pajėgumų ir net gamina naujus, – teigiama pareiškime. – Tai darydama Sirija šiurkščiai pažeidžia savo įsipareigojimus ir tarptautinės bendrijos sprendimus šiuo klausimu.“

Tvyrant įtampai dėl minimos įtariamos cheminės atakos, atskirai Sirija ir Rusija pirmadienį apkaltino Izraelį dėl aukų pareikalavusių raketinių smūgių vienai Sirijos režimo oro pajėgų bazei.

Izraelis šiuos įtarimus atsisakė komentuoti.

Žydų valstybė vengė tiesiogiai dalyvauti Sirijos pilietiniame kare, bet pripažįsta, kad įvykdė dešimtis antskrydžių Sirijoje, norėdama sustabdyti, kaip teigia, modernių ginklų tiekimą savo priešininkei, B. al Assado režimą remiančiai Libano šiitų grupuotei „Hizbollah“.

Izraelis taip pat ne kartą perspėjo, kad neleis savo nesutaikomo priešininko Irano pajėgoms įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius