-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkė Afrikoje atidarė sekso prekių parduotuvę moterims: sulaukė neigiamos reakcijos

„Aš esu malonumų versle“, – sako 33-ejų Antares Adjibi, sėdėdama priešais lentyną, ant kurios silikoninės krūtys ir mėlyna dirbtinė vyro varpa.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo portalas CNN, A.Adjibi sekso prekių parduotuvė įsikūrusi pačioje Kotonu – miesto pietų Benine – širdyje. Ji šalyje, kur tradicijos ir religija labai svarbios, švelniai tariant, neįprasta.

Beveik pusė populiacijos sudaro krikščionys, beveik 28 proc. musulmonų, 11 proc. praktikuoja Vudu.

Benine yra keletas elektroninių parduotuvių, kuriose galima įsigyti sekso prekių, tačiau parduotuvėlės, kuriose būtų siūlomi panašūs dalykai, labai reti. Kaimyninėje Nigerijoje, sekso prekių parduotuvės populiarėja Lagose, tačiau labai retai sutinkamos užmiestyje.

„Seksualumas tebėra tabu Afrikoje, ypač Benine“, – sako A.Adjibi. „Moterys neturi išraiškos laisvės. Jos negali reikšti savo seksualumo“, – teigia ji.

Kaip rašo CNN, A.Adjibi parduotuvę atidarė 2013-aisiais, siekdama tai pakeisti. Nedidelės parduotuvėlės sienos vilioja ryškiomis spalvomis. Kviečiama užsukti seksualių apatinių moterims. Parduotuvės lentynos užpildytos falų formos žaislais, antrankiais, seksualiais apatiniais.

Tačiau savininkė norėjo daugiau nei pardavinėti seksualius apatinius ir sekso žaislus, todėl ji lankė sekso psichologijos kursus ir pradėjo rengti nemokamus seminarus moterims, kurioms reikia patarimų šia tema. Ji tokiu būdu konsultuodama teigia padėjusi šimtams porų.

Tokios sekso reikmenų parduotuvės koncepcija buvo visiška naujiena Benine, kad, todėl moteris buvo pakviestas kalbėti vietos radijo stoties kalbėti apie moterų seksualinio malonumo svarbą. Netrukus ji sulaukė neigiamų reakcijų.

Kritikai ją atakavo per socialinius tinklus, rašydami komentarus kaip kad: „Apie ką jūs kalbate? Dievas sukūrė seksą, kaip kažkas gali būti blogai?“

Kritikai ją atakavo per socialinius tinklus, rašydami komentarus kaip kad: „Apie ką jūs kalbate? Dievas sukūrė seksą, kaip kažkas gali būti blogai?“

Kiti pranešinėdavo feisbukui apie jos pardavinėjamus produktus kaip apie netinkamus, todėl laikinai jos parduotuvės puslapis būdavo suspenduojamas. Ir ši problema kartas nuo karto iškyla vėl, nors jos paskyros turinys atitinka socialinio tinklo politiką.

Nepaisant internete susiformavusios opozicijos, A.Adjibi nemokami seminarai sulaukia daugybės moterų ir porų. Jos skaičiavimais, 70 proc. jos klientų – vienišos moterys ir didžioji dauguma ateina pas ją pasitarti klausimais, susijusiais su malonumu.

Veronique Tognifode, Kotonu ginekologė ir akušerė, dirbanti Afrikos Švietimo, seksualumo ir sveikatos asociacijoje (APESSA) teigia, kad tabu, kuris asocijuojasi su seksu, kalbėjimu apie seksualumą, pamažu Benine keičiasi.

Prieš ketverius metus ji ėmė atsakinėti studentų klausimus apie seksą mokyklose visoje šalyje.

„Mano tikslas buvo pasakoti apie atsakingą seksualumą, tačiau tai buvo kelias ir išplėsti komunikaciją apie seksualumą, todėl atsakymas buvo be tabu“, – pasakojo specialistė. Anot jos, malonumo tema tampa vis aktualesnė. Ji teigia, kad ji dažnai sulaukia klausimų apie lytinę sveikatą, lytiškai plintančias ligas, tačiau pamažu dažnėja ir klausimų apie masturbaciją ir kitus dalykus, susijusius su seksu.

„Dėl socialinių tinklų jauni žmonės turi priėjimą prie informacijos. Tačiau tai nėra žinios, tai dar labiau atgraso klausti apie tai“, – sako V.Tognifode.

Bendras tyrimas, kurį atliko medicinos darbuotojai iš Benino, Sieros Leonės ir Demokratinės Kongo Respublikos, kuriame dalyvavo 500 jaunų žmonių iš Kotonu, atskleidė, kad jauniems žmonės seksas nebėra suprantamas tik kaip priemonė susilaukti palikuonių. Pusė apklaustų jaunų vyrų sakė, kad jie užsiima seksu dėl malonumo, pusė jaunų moterų teigė, kad jie mylisi iš meilės.

A.Adjibi pasakoja, kad kol moterys jos parduotuvėje apžiūrinėja apatinį trikotažą, darbuotoja paklausia, ar jos norėtų pamatyti ir žaislus – mat pačios pirkėjos drovisi apie juos pasiteirauti pačios.

A.Adjibi teigia, kad jos klientė, kurios libido aukštesnis, nei jos sutuoktinio, pasiguodusi jai, jog ji nuolat turi savo partneriui rasti būdą parodyti, kada ji nusiteikusi mylėtis.

„Aš negaliu tik pasakyti, kad noriu jo. Moterys taip nedaro. Moterys negali tiesiog pasakyti, kad nori mylėtis. Tai neįmanoma“, – taip klientė kalbėjo A.Adjibi.

Tokią susiformavusi praktiką ji ir stengiasi savo seminaruose pakeisti.

„Moterys turi teisę parodyti savo partneriams, kad jų pareiga nėra vien vaikai. Jos gali būti gyvenimo partnerės, mylimosios, patarėjos“, – sako ji.

Benine seksualumas paprastai aptariamas kalbant apie seksualinę sveikatą. Vis dėlto nepaisant didėjančio susidomėjimo saugiu seksu, kontracepcijos naudojimas išlieka santykinai mažas, atskleidžia 2017-ųjų tyrimas Benine. Tai sudaro kliūčių moterims, norinčioms planuoti nėštumą, o tai tiesiogiai susiję ir su gyvenimo kokybe.

Kotonu farmacijos direktorė Lissette Coovi dar prieš dvejus metus suprato, kad vis daugiau jos klientų prašo produktų, gerinančių seksualinį malonumą.

Reaguodama į tai, ji patarė savo pusbroliui ir ji partnerei persikelti į Beniną ir ten virtualioje parduotuvėje prekiauti sekso žaislais. Pora iš Prancūzijos ten persikėlė prieš kelis metus ir ėmė prekiauti šiomis prekėmis.

Klientai gali pasižvalgyti internetinėje parduotuvėje, o tuomet gyvai įsigyti jų vienoje iš trijų Kotonu vaistinių. Daugybė jų jau turi specialų kambarėlį, kuriame su farmacijos specialistu pirkėjas gali privačiai pasikonsultuoti, todėl sukti ratais apie norimą įsigyti sekso prekę nereikės. Be to, visos tokios prekės yra specialiame įpakavime su įmonės vardu.

„Dažniausiai komunikuojama su klientais tekstu. Kai jie užsuka į vaistines, jie jaučiasi nesmagiai, todėl jie linkę bendrauti tik su vienu žmogum, kad kiek įmanoma išlaikytų diskretiškumą“, – sako L.Coovi.

Tačiau Antares Adjibi teigia, kad tokia praktika tik stiprina tabu, o labiausiai tai esą kenkia moterims. Ji labai nori, kad seksualinio malonumo svarba moterims augtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius