Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK gynybos sekretorius B.Wallace'as sako nebūsiantis NATO vadovu

Britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė nebūsiantis kitu NATO vadovu, Aljansui galvojant kol kas pratęsti Jenso Stoltenbergo darbą šiame poste.
JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as
JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as / „AP“/„Scanpix“

„To nebus“, – interviu savaitraščiui „The Economist“ sakė B.Wallace'as. Pasak jo, JAV nori, kad NATO generalinio sekretoriaus poste liktų J.Stoltenbergas.

Jungtinės Karalystės vyriausybė, suvaidinusi vieną svarbiausių vaidmenų aprūpinant su Rusija kovojančią Ukrainą vakarietiškais ginklais, stumia savo gynybos sekretoriaus kandidatūrą.

Tačiau B.Wallace'as pripažino, kad jo kandidatūra susidūrė su politiniais NATO vaidmens klausimais ir skirtingomis JAV prezidento Joe Bideno ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizijomis Aljansui.

Galiausiai J.Stoltenbergą pakeisiantis žmogus turės tikti ir E.Macronui, ir J.Bidenui, sakė B.Wallace'as. Jo interviu vėlai trečiadienį buvo paskelbtas internete.

J.Stoltenbergo, kuris šiam Vakarų kariniam aljansui vadovauja nuo 2014-ųjų, darbas jau buvo pratęstas metams iki spalio – tai buvo padaryta Rusijai 2022-ųjų vasarį užpuolus Ukrainą.

Kaip viena iš favoritų jį pakeisti iškilo Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen.

Tačiau artėjant liepą Vilniuje vyksiančiam NATO lyderių susitikimui, kol kas nėra jokio 31 Aljanso narės konsensuso dėl aiškaus kandidato, o diplomatai vis garsiau kalba apie galimybę paprašyti J.Stoltenbergo dar padirbėti.

Aljanso laukia strateginiai pasirinkimai, Vašingtonui raginant sąjungininkes užimti griežtesnę poziciją dėl Kinijos, o Paryžiui siekiant, kad Europa būtų savarankiškesnė.

„Prancūzai turi minčių daugelyje sričių“, – sakė B.Wallace'as ir akcentavo būtinybę Europos gynybos pramonei labiau bendradarbiauti.

„Atsakymas į visus klausimus nėra „pirmiausia – Amerika“, kai kalbama apie įsigijimus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius